Re: klima za vw t3

TommyGun napisal/-a:pff, klima, eletrični pomik stekel in daljinsko centralno zaklepanje je že preseravanje :)
oldschool naj bo oldschool, čene pa kupit T5 8)

Ne, ne, ne električni pomik sopotnikovih vrat je nuja če nimaš sopotnika s seboj. Daljinsko centralno zaklepanje je tudi nuja sej pri meni pri kasonarju. Ja klima je pa res preseravanje sploh pa tista z avto neta, ki ne dela dobr pa še zasoljena cena.
Expert za VW T3

Predsednik VW T3 Kluba Slovenija
http://www.vwT3klub.com

Komisar za starodobna vozila pri SVAMZ

Član:
Mercedes-Benz Klub Slovenija
VW Klub Dolenjske in Bele krajine
UO Svamz

Neke sheme ni, saj je vse stvar trenutnega prebliska in materiala, ki ga imaš doma. Opis je v tej debati: viewtopic.php?f=19&t=728&p=7266&hilit=klima#p7266

V tej poletni vročini (35stC zunanje temperature), dosegam okoli 9 stopinj nižjo temperaturo zraka, na izhodu klime. Pri delovanju obeh (sprednje in strešne) sem v pol ure shladil notranjost iz 35 na 28 stopinj. Jasno je najbolje spljoh ne dopustiti, da notranja temperatura toliko naraste, ampak jo stalno vzdrževat v "človeških" mejah.

Avto je parkiran pred bajto, če kdo želi testirat, naj se samo javi na demonstracijo. Tudi frižider je stalno poln (tu bi moral prilepit tistega smeškota, ki drži vrč pive, pa ga ne najdem).

Seveda je bila potrebna tudi izboljšava: Črpalko sem prestavil ven - iz kanistra, pa pred njo montiral še en vodni filter. V povratnem toku vode, so se pojavljale tudi nečistoče: prah, semena, mušice.... To mi je vsake toliko časa zamašilo mikro luknjice, skozi katere brizgne voda. Tega problema ni več. Tudi dve pumpi - za strešni in prednji del sem združil v eno samo z dvemi izhodi.

Kako je s to perforirano cevjo a je napeljana okoli filtra da voda enakomirno kaplja po površini ali kako?
Jaz sem si zamislil box varianto z 2rač. ventilatorjema, na vrhu 10L do 15L rezervoar za vodo, katerega bi dolival s črpalko, če bi rabil za dlje časa. kondenz bi lovil na filter pred izstopom ohlajenega zraka, iz tega filtra bi voda kapljala v posodico, katero bi praznil...načeloma, za krajši čas bi zadeva delovala brez črpanja vode, ampak bi voda po principu prostega pada kapljala na filter počasi skozi drobne luknjice...
Ohišje imam namen narediti iz fiberglassa in epoxyja.

Sicer ne vem ali je izvedljivo ali ne...

Pa mora prejemati zrak od zunaj ali lahko kroži notranji zrak, to me še muči....

Točno tako, voda enakomerno brizgne po celotni površini filtra - natančneje v zunanji rob filtra. Kondenza tu sploh ni, saj je razlika temperatur premajhna. Oziroma, vlažen zrak je še koristen za prijeten osvežujoč občutek. Iz tega razloga pa je nujno zajemati zunaj svež zrak. Če boš samo notranjega mešal, bo pa hitro prevelika vlažnost v prostoru.
Loviti pa moraš vodo, ki spodaj izteka iz filtra. To vodo (skupaj s prahom, mušicami, semeni), jaz vračam v rezervoar in jo kasneje zopet uporabim za "namakanje". Torej tale klimatizator hkrati deluje tudi kot čistilec zraka. Škoda, da nisva alergična na seneni nahod.... bi imel še tu korist.
Človek bi mislil, da je važno, da filter namakaš s hladno (čimhladnejšo) vodo. Ni res. Najbolje se obnese voda s temperaturo okolice - hitreje (pospešeno) hlapi.
Pa kot stalno poudarjam: Filter mora biti toliko namočen, da je skoraj suh. Preveč moker filter je samo vlažilnik - nič ne hladi.Tu pa pride do izraza elektronika - meritev vlažnosti filtra in doziranje vode.

Torej bi rahlo odprta okna že pomagala pri zračenju?

Bi lahk za filter uporabil navadno spužvo? Vodo bi nekako doziral na prosti pad ampak skozi res drobne luknjice, da bi pritisk sam doziral minimalno količino...vsaj v štartu...

Doziranje na prosti pad je čisto OK. O filtru je bilo tudi že veliko govora. Spužva nikakor nebi delala, ker je pretok zraka skoz spužvo premajhen (sploh če je vlažna). Važno je, da voda filtra sploh ne omoči. Se pravi, da filter ne sme vpijat vode, ampak se mora voda samo razlit po vlaknih filtra. Meni se je dobro obnesla tista siva (ostra) "Glitzi" gobica za posodo ribat. Ampak samo oster del - brez pene - spužve. Ampak taprav filter od vlažilnikov dela čudeže (za 50% boljši rezultati). Lahko povprašam soseda, če ima kaj naprodaj, samo mere mi sporoči.

Verjetno bi bilo treba malo pregledati pretok zraka osnovnega ventilatorja. Jaz sem za na streho uporabil kar neko USA varianto Turboventa (1,5A - 6A), spredaj pa itak originalni ventilator od VW-ja (2A - 5A).

Mislim, da bi šlo. Pravzaprav, dokler ne probaš, ne veš. Dobra stran teh ventilatorjev je, daimaš lahko prižgane po cele dneve, pa se na akujih ne bo poznalo kaj dosti. Meni en tak laufa celo poletje, da iz tuš kabine ven vleče vroč zrak izpod stropa.

Predvsem bi bila zadeva po mojem uporabna da ko grem v službo naštimam zadevo in mi od jutra do popoldan ohrani znosno temperaturo, sodeč po tvojih rezultatih bi imel že 3 dcl vode zadosti :)

Pa za na potovanja seveda, da se bo dalo spat poleti, po mojem bom kar nabavil vente pa sestavil ohišje imam nekaj materiala za ponucat, pol se bom pa lotil rešetke in posod :)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost