Lučka za olje utripa T3

Pozdravljeni,

zanima me, kaj bi lahko bilo narobe v nasem primeru. Imamo kombija T3 1.6D 50hp, letnik 1984. Ko se peljemo v rahel hrib in je avto v malce visjih obratih, zacne utripat lucka in rele za opozorilo se vklopi. V kombiju je olje na max. Cez cas normalne voznje neha utripat ali pa ce ga izklopis in ponovno prizges.

Z instrumentom smo izmerili tlak in pumpa deluje pravilno, tudi senzor oljnega pritiska smo menjali. Tudi ko je bil instrument priklopljen in je avto na mestu prišel v višje obrate je lučka začela utripat.

Kaj bi lahko bilo narobe?

Hvala in Lp

Re: Lučka za olje utripa T3

Verjetno imaš dve tipali oljnega tlaka. Ena na glavi motorja in druga nad oljnim filtrom. Zamenjaj še drugo. Navadno je ena rujave barve in druga bele. Sta tudi različnih vrednosti tlaka in : ena vklopi ob nastalem tlaku ter druga izklopi.

Jaz sumim, da s tlakom v sistemu mazanja nekaj ni v redu. Sem videl več primerov, ko je olupilo drsni ležaj stranske gredi in je tam izgubljalo tlak.
Na oljno stikalo priklopi dodatno kontrolno lučko in boš videl, kaj se dogaja, ko prične alarm v armaturi.

Ogret motor ima pritisk v glavi v prostem teki 3bar, ob pritisku na plin ta "poskoči" na cca 4bar, kar je za moje pojme normalno območje delovanja, tako da pritisk JE in oljna pumpa dela OK.

Med utripanjem lučke tlak na manometru ne pade in zato nam ni jasno, zakaj se lučka sploh prižiga?!?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost