Napisal/-a John
Tole temo imamo še odprto.
Sem malo poskušal pri sebi in je zadeva taka:
Sami zvočniki, priključeni na 12V avto lajtungo - pa na vhodu npr. MP3 player: nič motenj. Se pravi, da je napajanje zvočnikov povsem OK.
Zvočniki na 12V avto lajtungi, računalnik pa na lastnem (baterijskem napajanju). rezultat: OK.
Zamenjana situacija:
Zvočniki (zunanji), priključeni v book, ki je napajan iz 12V avto lajtunge - zvočniki pa na lastnem napajanju (beri: en 12V dryfit, v "luftu"). Rezultat: OK.
Povežem skupaj maso (minus pol akumulatorja, ki je bil do sedaj "v luftu"), na minus pol avto lajtunge: Piska in fercera, kot hudič.
Povzetek: PC zvočniki ne ojačujejo samo tistega signala, ki "pride not" preko 3,5mm jacka, ampak v bistvu vroči konec signala proti minusu napajanja. V tem napajanju je pa vse živo (povzročeno od napajanja PC-ja). Ali gledano obratno: v izhodni vtičnici za zvočnike (ali slušalke) na PC-ju, je čist signal proti masi od te iste vtičnice, proti minusu napajanja pa je dodana motnja.
Opomba avtorja: matr sem tole zakompliciral, ampak bolj enostavno se ne da povedat (še sam sem moral parkrat prebrat, da sem razumel, ha, ha).
Torej, nobena dušilka in elko v napajanju zvočnikov, ali pa PC-ja, ne pomagata.
Rešitev je v takoimenovanem diferenčnem ojačevalcu (med PC-jem in PC zvočniki), ki bi bil na istem napajanju, kot zvočniki, ojačeval bi pa samo tisto, kar dobi iz EAR priključka, neglede, kakšen je ta signal proti masi.
Razvoj takega (vmesnega) diferenčnega predojačevalca je pa že v "rajdnem krogu" Mondxxi-ja.