Re: Razni deli za T3

Hmm, mene pa firbec matra kako bo to izgledal... Bi mel tudi jaz kaj takega notr ampak moram najprej počakat na predelavo na vbrizg, pol pa naštimat še kak senzor in števček. Tale ideja z senzorjem izstopnega zraka mi je zelo všeč. Samo bi potem moral nekje staknit obratomer, ker ura mi je totalno mim pa še na k. mi gre ko spim. :? No uglavnem lotita se že projekta. :D
My van isn't leaking oil, it's just marking it's territory.

Hmmm!?

Kaj če bi raje tole debato preselili v tisto temo o nadzoru motorja. Tule smo Redcatu33 fino temo "zasvinjali", kot se reče po forumsko.

Ko bo zadeva tržno zanimiva, bomo šli pa na Oglase....

Pozdrav vsem,
sestavljam VW T3 čisto na novo pa mam sfižen del na rezervoarju (plastično T koleno, na katerega pride na vsaki strani cevka do raztezne). Enga bi rabo, sem ga vido na sliki, če je še na voljo. Keš & Carry, al pa še bolše pošta.
Sem iz MB,
Martin

Re: Nadzor motorja

Ne more bit serijsko. Bo imel ja vsak svoje ime v pozdravnem sporočilu.

Drugače pa sva si z Žigom porazdelila delo. On bo poskrbel za škatlco in predvsem za izbitino - odprtino za lcd, jaz pa, da bo elektronika zalaufala tako, kot je treba, z vsemi senzorji.

Drate si bo pa vsak sam vlačil od motorja do ziherung.

Ja, meni je zadnjič Mondxxi predlagal, da bi vzel tegale: http://si.farnell.com/honeywell-s-c/csl ... dp/1082269. Fino bi bilo res še tok polnjenja-praznjenja merit, maš prav.

Pa še tale merilnik pretoka sem si zamislil (dela na nafto, bencin...): http://shop.conrad.si/websale7/Merilnik ... 7%2fmd5%7d

Iz poti - preko magnetnega senzorja na polosi in gornjega merilnika pretoka, bi lahko izračunaval trenutno in povprečno porabo. Samo pri veliki večini bi moral dati dva - še na povratni vod, pa izračunavati razliko...

Sem imel pa nekaj podobnega že narejeno na T3 WBX z vbrizgom: Meril sem čas odprtja vbrizgalnih šob in ker je tlak goriva konstanten, se lahko "sklepa" na porabo - samo iz časa, ko gorivo šprica. Pa me niti ni zanimala absolutna vratnost, ampak le relativni podatek, da sem videl, kaj pomeni malo spustiti gas: Pri digifantu ne kaj dosti. Tudi zgodilo se je, da je pri višji hitrosti manj kuril, kot pri nižji. Tako sem ugotovil par hitrostnih optimumov in se jih držal.

Tale inštrument se bo kasneje lahko še fino nadgrajeval, displej ostane isti, le zajem podatkov se poveča in malo spremeni prikaz - izpis. Zamislila sva si tako, da bo na armaturi samo lcd - v nekem ličnem ohišju, mikrokrmilnik in vsa AD pretvorba pa v neki neugledni, a lahko dostopni škatli pri varovalkah.

Zelo navdušen nad vašimi zasnovami, če bo pa prišlo do merjenja porabe in računanja razlike sem pa tudi interesiran, kajti imam doma v škatli že 24 let merilnik porabe, ki sem ga hotel montirat še v stojadina. Na mojem kasonarju bi pa potreboval nekaj kaj bi odštevalo to kaj nazaj steče v tank.
Expert za VW T3

Predsednik VW T3 Kluba Slovenija
http://www.vwT3klub.com

Komisar za starodobna vozila pri SVAMZ

Član:
Mercedes-Benz Klub Slovenija
VW Klub Dolenjske in Bele krajine
UO Svamz

Tudi sam sem pred 30 leti vgrajeval "kao" merilnike porabe, ki so bili v bistvu vakuum metri, ki so merili vakuum za loputo fergazerja. Tak inštrument je kazal le, kdaj si preveč "pritiskal" za neko željeno brzino oz. pospeševanje. S temi senzorji pretoka, bi pa res lahko izmeril dejansko porabo, pa ne na neki dolgi poti, ampak trenutno. Prikaz bi bil lahko v številčni vrednosti, ali pa kot Bar graph, kjer se že iz dolžine črte vidi, da preveč "tišiš".
Edino tisti, ki imamo povratni vod goriva, bi morali vgraditi dva senzorja pretoka. Za matematiko in prikaz, pa poskrbi mikrokontroler.

Ja ja vem za tiste kao merilnike, ki so kazali samo težko ali lahko nogo, ampak kot sem prebiral poste sem vedel o kom se govori o tej temi zato sem napisal merilnik porabe :lol: in sem mislil na tole. :idea:

Slika

Slika

Not bad.
Expert za VW T3

Član:
UO Svamz

John napisal/-a:Tale pa je klasika merjenja porabe. Kako pa meri hitrost in zanima me tudi, kako ima rešeno odštevanje vračanja goriva v tank.

Hitrost ne meri porabo kaže točno pri 100 km/h, če se vozišmanj moraš v glavi preračunavat, odštevanje nima rešeno in to je tudi trenutni razlog da je zadeva še v škatli ne pa v kasonarju. :lol:
Expert za VW T3

Član:
UO Svamz

Hvala, mi je jasno - v bistvu meri pretok goriva na časovno enoto - preračunano, na določeno hitrost. Pa zopet to ni pravi merilnik porabe ampak merilnik pretoka goriva. Lahko si vozil z višjim pretokom (kazalec je kazal več), pa si naredil v istem času daljšo pot... Dokaj neuporabno.
Se spomnim, je bil pred 25 leti objavljen načrt v reviji Elektor - z izhodom na LED-ice. Enostavno za naredit, a kaj, ko je tedaj dajalnik stal več kot 150DM. Je moral biti tale tvoj komplet vražje drag.
Pa baje so fantje reševali povratni vod goriva z neko vmesno posodo in črpalko, ki je gorivo dvigala v to posodo. Dajalnik pa so vgradili na enojni vod do vmesne posode.

Še pred par leti, je odgovarjajoči merilnik pretoka stal okoli 60EUR. V zadnjem Conradu pa sem videl ponudbo - odgovarjajočih merilnikov po cca. 20EUR. S kakšnim magnetnim senzorjem na polosi bi moral dobiti še podatek o obratih kolesa.... vse ostalo mikrokontroler izračuna "u tren oka".

Jutri bo vgrajena prva prototipna elektronika za nadzor delovanja motorja. Sicer v Iveco camper-ja, ki čez par dni odhaja na malo "daljšo" pot v Mongolijo. Zadeva zna zvočno in svetlobno opozoriti voznika v primeru padca tlaka olja, previsoke in prehitro dvigajoče temperature motorja, izgube hladilne tekočine in okvare alternatorja. Nadzoruje tudi delovanje dajalnikov tlaka olja in temperature motorja.

Upam, da bodo posadka, avto in elektronika zdržali več kot 20.000km dolgo pot.

Za našo VWcampersko uporabo bi dodal le še kontrolo goriva (ker enke, dvojke in trojke še nimajo kontrolne lučke za prazen tank) in morda kontrolo delovanja grelnih svečk (za smrduhe).

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov