dodaten akumulator v T4

pozdravljeni
sem nov na forumu,in se še malo lovim,tako da upam da bom v pravi temi postavil vprašanje okrog dodatne baterije v avtu...
lani sem zelo ugodno našel transporterja t4 z uničenim motorjem,,ki sem ga uspešno zamenjal z drugim.,avto sem na novo prebarval,
znotraj namestil izolacijo vse prekril z lesenimi ploščami,sedaj pa sem se lotil notranje opreme(zložljiva miza,zložljiva postelja ,poličke,hladilnik itd)
zataknilo se mi je pri elektriki..,rad bi vgradil dodaten akumulator za porabnike kot so hladilnik 12v(65w),prenosnik,tel.,,v glavnem malenkosti..
sem prebral podobne teme,pa se na elektriko ne spoznam najbolj..

1.a je dovolj močan alternator za original vgrajeno startno baterijo(100ah) + dodatno ciklično (100ah)?
220v napeljave ne bom vgradil,zato tudi ne polnilca..
2.v mislih sem imel priklop dodatne baterije:1.ali na startno baterijo(vmes pa stikalo,da ko stojim preklopim in mi ne prazni startne baterije(samo dodatno),med vožnjo spet preklopim in mi polni obe bateriji)
,,2.ali direkt iz alternatorja(kaj je boljše?)
3.ker bo dodatna baterija v "bivalnem prostoru" (sicer v posebej izdelani "škatli") bi naj bila to ciklična baterija zaprtega tipa AGM,(zaradi plinov?),,a se priklopi na napajlni kabel isto kot klasična PB baterija ali rabim kakšen polnilec med alternatorjem(oz. startno baterijo-glej vprašanje 2.) in to AGM baterijo?

mogoče se bojo vprašanja komu zdela neumna,(za koga drugega preveč logična),
ampak se mi res ne sanja nič o avtoelektriki,zato bi bil res hvaležen kakšnemu pametnemu nasvetu oz. odgovoru?

se vnaprej ZAHVALJUJEM..

lp
damir

Re: dodaten akumulator v T4

Prvič pozdravljen,

za ostalo pa vse se da, samo boš moral biti malce bolj natančen. Predvsem koliko močan alternator imaš in kateri motor imaš. Pred kratkim je naš uporabnik mondxxi zmontiral močnejši alternator v svojo t4-ko, pa se morda lahko pri njemu pozanimaš. Temo imaš tukaj. Za ostalo pa najbolje, da ti reazloži kdo z malce več znanja na štromarskem področju.

Lp Jaka
My van isn't leaking oil, it's just marking it's territory.

pozdrav

-motor je 1,9td letnik 98,mislim da je alternator 65 amperski...
(sicer je sedaj motor od golfa 1,9td, alternator pa je ostal od transporterja)

-malo sem se že posvetoval z šefom avtoelektrike na Rassantu(mi bo tud zmontiral),sicer mi je vse razložil samo ne z enostavnimi besedami,ki bi jih jaz razumel.(enostavno kmečko razlago najbolj razumem kar se elektrike tiče..)..heh :oops:

-Anton aus hvala,sem že vse prečital,tud tisto izrisano risbo z dvema relejema in 220v polnilcem sem si sprintal,in jo pokazal mojstru..
bom tudi polnilec 220v dodal,le namesto avtomatskega releja za preklop med akumulatorjema bom dal takega da preklopim ročno...
-dodal bi pa Vesnin 100AH ciklični,zaprti akumulator za bivalnike in navtiko..upam da se bosta med vožnjo oba akumulatorja(dodaten in štartni)normalno polnila.?

hvala lepa

Sporoči kako si rešil zadevo. Jaz bom točno tako kot ti zrihtal elektriko. Brez polnilca. V mislih imam enako baterijo kot ti in za enake namene. Koliko pa približno zdrži taka baterija pri vklopljenem hladilniku in občasno kakšnem prenosniku?

LP
Živiš samo enkrat, a če to narediš pravilno, je enkrat dovolj. (Joe E. Lewis)

pozdrav

zadevo naj bi zmontirala naslednji vikend...bom javil kako in kaj..
za porabo baterije,pa še ne vem kolko časa bo laufalo..čeprav kolega z Vesne pravi da je to ena boljših baterij za ta namen,no ne bom kaj rekel, vsak svojo robo hvali...
ko bo vse tako daleč,pa stestirano bom javil..

lp

zdravo

prej da se z majstrom lotima elektrike imam še eno vprašanje okrog vmesne stene...

a jo lahko ven zrežem?,je taka nalomljena-mi zgleda kot da je nosilna(za voznikom in sovoznikom),če jo lahko ven zrežem.. kako je na tehničnem?,a bi moral pol vse skupaj ojačat-kaj okrog zašvasat?

hvala

damir

pozdrav

zrihtali elekrtiko,malo je trajalo ker je še alternator tracal(je 90 ah),iz avtomobilskega akuja sma potegnla kabla nazaj v bivalni prostor(16mm 2),vmes je stikalo,da lahko izklopim polnjenje in porabljam elektriko samo iz drugega akuja(3 x 12V vtičnica,luč,hladilnik).......zaenkrat špila vse kot mora,ne vem pa še kako dolgo drži baterija,takoj ko grem na pot bom javil...

lp

Paziti moraš na dve stvari:

1. Da ne pozabiš vklopiti stikala, ko motor "prime", predvsem ko si na rajži, da se takoj začne polnjenje bivalnega akumulatorja.

2. To je skoraj važnejše: ko avto stoji doma, pazi, da bodo vsi porabniki v bivalnem delu izklopljeni. In seveda, da bo glavno odklopno stikalo izklopljeno. Že samo par kontrolnih ledic ti v parih tednih lahko izprazni in posledično uniči bivalni akumulator.

zdravo

ja kabel sma kar naprej potegnila,,mojster ni kaj rekel da bi bil problem,je rekel da je vseeno a od alternatorja al od zagoskega akuja..laufa že tri dni brez problema....,je pa ta drugi aku tud svinčev 100 ah isto kot zagonski le da je namenjen za avtodome..
kak problem bi pa lahko nastal?

lp

damir

Jaz imam glede avtoelektrike osnove znanja, zato sem želel samo preverit, če sem si prav razlagal vezavo. Se mi je zdelo, da sem nekje prebral, da se različne akuje ne veže skupaj (možno da je bilo to rečeno za vzporedno vezavo). Če ti je mojster rekel, da je ok, potem je ql. Se pravi ti si za bivalni aku naredil novo napeljavo, kjer imaš porabnike direkt in pa dodatne vtičnice. S stikalom pa odklopiš aku (da ti v primeru izpraznjenja ne začne praznit še štartnega). Si prav razlagam? Original napeljava ti dela še vedno ob izklopu? Imaš takoj na začetku kakšno varovalko?

Če bi želel original napeljavo preusmerit na drug aku, bi moral dat stikalo pred zagonskega in od stikala naprej vezat en kabel na zagonskega in en na bivalnega. Uporabit pa dva stikala (tako kot je že anton opisoval), da ne padejo spominske nastavitve v radiju.

Sej počasi bom razčistil, da ni nek velik problem ta dodatna napeljava. :)

LP
Živiš samo enkrat, a če to narediš pravilno, je enkrat dovolj. (Joe E. Lewis)

tako nekak ja,uporabla sma nova dva kabla 16 mm2 + in - od zagonskega akuja do novega akuja,vmes je varovalka ja ,35 ah,še prej pa stikalo na enem izmed teh dveh kablov(ko ga izlopim ne žre zagonskega,ko ga vklopim med vožnjo naj bi filal oba...),potem sta iz novega akuja iz vsake kleme spet dva kabla in na enem spet še ena varovalka,nato vse skupaj na stikalo za izklop vseh porabnikov naenkrat,da ni variante da se kaj pozabi vklopljeno in nato naprej do vtičnic,luči,direktnega priklopa hladilnika...itd

svašta,prej se mi takaltak ni sanjalo nič o avtuštromu,zdaj sem pa mojstru vse pomagal pa vem malo ampak res malo, malo več...res pa ni neka umetnost...

lep dan

damir

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov