Anton aus napisal/-a:Saj mora delat, alternator dela na muč ko imaš full prazen akumulator, ampak ne moreš alternatorja skurit oziroma preobremenit da pač koliko da, samo čas polnjenja tvojega akumulatorja traja enkrat dlje kot bi pa z enim 90 Ah.
Kadar je alternator obremenjen "na polno": luči, ventilatorji klime, gretje zadnje šipe..., potem ne ostane nič za polnjenje akumulatorja. Celo tako se lahko zgodi, da se ob takih hujših obremenitvah akumulator celo prazni, ker pomaga "hraniti" požrešne porabnike.
Takrat se tudi precej skrajša življenska doba alternatorja. Navitja in polprevodniki delajo na bistveno višji temperaturi, kot bi, če bi bil alternator polovično obremenjen.
Teoretično je za samo dopolnjevanje recimo 100Ah akumulatorja dovolj 10A. Seveda se bo s takim tokom tak izpraznjen akumulator polnil celih 14-16 ur.
Glede na to, da je meni dvakrat "odneslo" 90A Alternator, pri čemer je bil vgrajen 75Ah akumulator, sem se ob vgradnji 2x85Ah Gel akumulatorjev odločil, da vgradim močnejši alternator. Opcija je bila serijski 120A ali pa passatov 140A. Info za Mikija: Slednjega sem dobil za 100€, seveda je imel ob taki ceni že kar lepo število kilometrov za seboj, vendar mu za zdaj to nič ne škodi

. Bom videl, koliko časa bo zdržal.
lpmondxxi