Re: Menjalnik t3

Odvisno kje stoji. Če je v njemu še kaj drugega kot olje (npr. voda) je škoda denarja.
Ko sem iskal menjalnik za mojega Transita, mi je nekdo za 100 EUR ponujal menjalnik poln zemlje.
Dobro da mi je uspelo popraviti svojega.
V hotelu sem samo gost, v mojem kamperju pa sem tudi doma!

PERO DAGI napisal/-a:Boštjan iz Borovnice

Offtopic:
Maš slučajno kak aktualen kontakt od njega? Za uno cifro ki jo ima na bolhi mi reče da ne obstaja, na messige pa po 5 dneh mogoče odgovori (ne skrbet, me drug menjalnik zanima :D).
Slika
1990 Bus - 1.9TD, 6 stopenjski Audi menjalnik

031547273

Pravi daje iz bivalnega t3 ki je zgorel. Imel naj bi malo km, menjalnik je bil po požaru vzet s kombija in je ležal na suhem, v kozolcu.
Če se slučajno odločim. Preverim če je notri kaj olja in kakšno je, drugega na tako ne morem preveriti je tako?

Ne vem kako je pri navadnih menjalnikih, no verjetno enako kot pri syncrotu, magnetni čep, odviješ in preveriš kaj je na čepu. Predvsem to. "Ferofluid" oziroma kovinski prah pomešan z oljem je normalna obraba, ne sme pa biti večjih delcev. Če so kakršnikoli koščki, logično takoj narediš obvoz, razen v primeru da bi bil zares poceni in bi ga obnavljal- čeprav ti menjalniki niso toliko vredni da bi se splačalo v primeru, da imaš sam enakega. Hkrati preveriš še olje- koliko ga je bilo notri, v kakšnem stanju. Če je kdo predhodno brisal čep in nima logičnega razloga za to, prav tako narediš obvoz.

Če se ti vozi na izlete je v Bosni teh menjalnikov dobesedno malo morje. olx.ba ni pa nič več bistveno poceni + te menjalniki so večinoma vsi po sebi že v grobu, no saj to si še ti meni razlagal. :mrgreen: 30 let, X lastnikov, ipd. Kilometri na števcu večine teh kombijev so pa naravnost smešni. Nima smisla, porabiš X€ za prevažanje potem še kakih 500€, na koncu imaš menjalnik komaj kaj boljši ali še slabši kot ga imaš že sedaj. Za pol cene konkretne obnove. Ni vredno.

Kateri menjalnik imaš v kombiju? Če bi ga rad imel dlje in ni ravno vse zmlelo ali kaka hujša okvara se ti ga splača obnavljat. Prej ko se lotiš, ceneje je na dolgi rok. Jaz sem mojega dobil par tednov nazaj, odpeljala sva ga v Köln (Erfstadt) do Franka Booten-a, je poznan na VW T2/syncro/t3 sceni v Nemčiji, eden najboljših. Delo niti ni drago, +-350€ je razdiranje in sestava kompletnega menjalnika, vse od kraja. Razdrejo, operejo vse, pregledajo, popišejo in se pomeniš kaj želiš. Vse ostalo so deli, ki se jih zamenja, oziroma imaš obrabljene/polomljene. Za syncrota je kompletna obnova 1500-3500€, s tem, da se tega držijo. Za navadno t3 je nekaj ceneje ne pa bistveno. Zmeniš se lahko vse, pripravljeni so poslušat in dati nasvete. Midva sva šla prav za menjalnik osebno vse do Kolna in je veselje videt celo parkirišče T3 v delu in se pogovarjat z nekom, ki desetletja dela izključno na teh menjalnikih in T3, tega pri nas ni, točno ve kaj dela, v čem je problematika, ipd. + ni ko pri nas, ko ti nekdo reče okvirno ceno- potem je pa itak najvišja možna kar je rekel, oziroma ravno malo manj. Dobiš celoten predračun, spisek delov kaj je za zamenjat, koliko kaj stane ipd. Na vse skupaj dve leti garancije. Naju je prišla cena blizu najnižje kompletne obnove... no na koncu ko sva dodala decoupler, predelano izhodno gred za TDi sklopko in ostale "bonbončke" je pa bilo blizu najvišje možne, jebiga, enkrat delaš in imaš mir nadaljnih X let. :roll: :mrgreen:
Skratka na koncu ugotoviš, da je bolj smiselno kot pa, da bi vsaj jaz sam podiral in sestavljal menjalnik. Ne znam niti približno toliko kot nekdo ki to dela vsak dan že več kot desetletje, ne znam določit koliko je kaj obrabljeno, ipd. Kamoli da kaj zaj**** pri sestavi.

Slika

Dobro napisano Damir. Jaz imam menjalnik oznake DM, za katerega sva za Anton Aus ugotovila da je, mislim, da 2 najkrajši. Pri 80kmh je že nevzdržno, zato popravilo ne pride v poštev.
Ugotovila sva, da bi bil zame najprimernejši DK. 4 stopenjski od bencinarja z enakim prestavnim razmerjem le 'boljšim' diferencialom.
To je torej kar iščem

Sicer pa hvala za nasvet, tudi Anton Aus me je opozoril na čep.

Če je DK menjalnik, katerega mi je Anton Aus dal na Caravello, lahko potrdim, da se pelje odlično. Za kakšne klance sicer malo zmanjka med 2 in 3 prestavo, ampak avtoceste in višje hitrosti so pa super.
Živiš samo enkrat, a če to narediš pravilno, je enkrat dovolj. (Joe E. Lewis)

Octopus napisal/-a:
Če se ti vozi na izlete je v Bosni teh menjalnikov dobesedno malo morje.

Z vsem se strinjam kar si v prejšnjem postu napisal razen s tem stavkom zgoraj ne. Dol je malo morje šrota od menjalnikov, nobenega pa dobrega.
Expert za VW T3

Predsednik VW T3 Kluba Slovenija
http://www.vwT3klub.com

Komisar za starodobna vozila pri SVAMZ

Član:
Mercedes-Benz Klub Slovenija
VW Klub Dolenjske in Bele krajine
UO Svamz

Saj sem napisal takoj za citiranim, da so večinoma prav vsi v grobu, to je mišljeno kot iztrošeni, zamortizirani. :mrgreen: Se splača recimo v primeru, da nimaš nobenega menjalnika (okej, čuden primer, recimo neka konverzija iz 2wd v 4wd), pobereš tam neko osnovo in potem via kompletna obnova. Kar je pa spet vprašljivo, če se ne splača bolj iskat menjalnika v Nemčiji čim manj sesutega in takega obnovit. Stvar posameznika. Jaz upam da sem na tem področju rešen za čim dlje,ni bilo poceni.

Pozdravljeni,
trenutno imam v T3 DM menjalnik v kombinaciji z Golf III 1,9d. Zanima me koliko bi v praksi pridobil z 6D menjalnikom ? Predvsem bi rad zmanjšal vrtenje motrja saj se pri 80 km/h že kontretno vrti in kakšen dodaten km/h pri končni hitrosti bi bil tudi dobrodošel.

DM 1,6l D -9.82 3,78 2,06 1,26 0,852 3,28 5,43
6D 1,6l D 10.82 – 2,84 3,78 2,06 1,26 0,85 3,67 5,86

Hvala za pomoč in lep pozdrav!
Anže

V Bosni tip prodaje 2 menjalnika za 900 eur oba 5 gang, eden je 3h drugi pa ABR, prodaje oba v kompletu. Meni jih je ponudil včeraj in sem zavrnil, ker je to predrago, pa še iz Bosne ne kupujem menjalnika po sistemu iz gepeka v gepek.
Expert za VW T3

Predsednik VW T3 Kluba Slovenija
http://www.vwT3klub.com

Komisar za starodobna vozila pri SVAMZ

Član:
Mercedes-Benz Klub Slovenija
VW Klub Dolenjske in Bele krajine
UO Svamz

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost