Re: Dodatna baterija
Napiši točen model cikličnega 100Ah akumulatorja, ki je vgrajen... dvomim, da bi ti ga uspelo prenapolnit...
Več glav več ve
deko86 napisal/-a:1. Dodatni akumulator (cikličnega) bom dodal kar pod pokrov motorja, ker ima kombi za to že predviden prostor. Do bivalnega dela imam napeljan kabel dolžine cca 4-5m. Rad bi polnil ta bivalni akumulator tudi s polnilcem. Tu me malo skrbi, ker imam 220V napeljavo samo do bivalnega dela, zato bi polnilec bil lociran kar v bivalnem delu. Zanima me, ali bi bilo zelo narobe, da polnim bivalni akumulator pod pokrovom motorja s polnilcem iz bivalnega dela preko te napeljave cca 5m (- jemljem kar iz karoserije). Je ta linija predolga in bo padec napetosti prevelik za učinkovito polnjenje?
deko86 napisal/-a:2. Ali pametni polnilci ločijo npr. med navadnim startnim in poltrakcijskim akumulatorjem? Oz. ali imata ta dva akumulatorja različno napetost pri max napolnjenosti? Skrbi me namreč, da bi polnilec "zanemarjal" enega od akumulatorjev (ker bi se ravnal samo po enem in prehitro šel v način vzdrževanja) ter tako en od njiju ne bi bil nikoli dovolj poln.

Boro napisal/-a:Nič nebi bilo narobe s polnjenjem iz bivalnega dela pod motorni pokrov. Fajn bi pa bilo vedet, kakšen je ta kabel, ki ga misliš uporabit (presek). A je to na novo napeljan? Ali ima že kakšno funkcijo? Ali je tam in čaka da ga uporabiš? Minus, sploh pri polnjenju, bi jaz vseeno potegnil iz polnilca na klemo, ne preko karoserije....
Boro napisal/-a:Po mojem mnenju polnilci še niso dovolj pametni, da bi naenkrat, preko ene linije pravilno polnili istočasno svinčenega zagonskega in AGM. Drugače pa ločijo ta dva tipa ja, samo je treba vsakega posebej polnit. hmmm.... zakaj bi pa zagonskega polnil s polnilcem? samo vprašam....
mondxxi napisal/-a:1. Če si pozorno prebral debato: viewtopic.php?f=19&t=3050&hilit=elektrika kjer je zajet tudi izračun 5m dolgih kablov... potem že veliko veš. Za bolj natančne odgovore moraš podati tip polnilnika, ki ga nameravaš vgraditi in tip bivalnega akumulatorja...
Takole na hitro, če pravilno predvidevam, imaš vse bivalne porabnike priključene na koncu 5m dolgega kabla za plus. Minus za porabnike vzameš iz šasije... Predlagam eno malo močnejšo varovalko pri akumulatorju (za primer da se kje ta dolgi plus vodnik predrgne) in pred porabniki delitev na več vej, kjer je vsaka varovana z manjšo varovalko.
mondxxi napisal/-a:2. Boro ti je pravilno odgovoril. Če boš vezal po shemi, ki ima 230V rele, potem sta motorni in bivalni aku itak ločena med tem, ko je avto priključen na omrežje. Obstajajo pa tudi polnilniki, ki imajo dva izhoda, s tem da je en samo vzdrževalni za motorni akumulator... v tem primeru seveda rabiš še en vodnik med polnilnikom in motornim akujem.

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov