Re: Kompresorski hladilnik

Me zanimajo malo vaše izkušnje s kompresorskimi hladilniki... Ali vam ohladijo toliko kot obljubljajo podatki?

Imam namreč ta Waeco CDF-16. Po podatkih naj bi ohladil na -18 stopinj. No, jaz sem včeraj dal ene 3 kile mesa not zmrznt. Priklučenga imam na adapter iz 220 na 12V v hiši.... No, laufal je cel dan , pa se je ohladil le na -5 stopinj. Sicer je precej hitro prišlo na recimo -2 stopinje, potem pa pol dneva, da je prišlo na -5. Potem pa skos laufa pa ne pade več temperatura. Skos je -5. V prostoru je kakih +20 stopinj.

No potem sem ga postavil v hladnejši prostor. Pa je po parih urah temperatura padla na -8.

Saj sicer dobr hladi za ohladitev pijače poleti, samo... Mam še v garanciji pa ga bom nesel tja... pa me malo zanimajo vaše izkušnje...
"Le cesta daje potepuhu sanje,
pa naj tisočkrat mu bo grenek kruh"

Dane Zajc

ucmanster napisal/-a:... izkušnje s kompresorskimi hladilniki...

... Po podatkih naj bi ohladil na -18 stopinj....

Že gornja dva podatka ne gresta najbolj skupaj. Gre namreč za hladilnik in ne zamrzovalno skrinjo. Tudi to, da ohladi na -2 oziroma -5 je za marsikoga pravljica..... Če uporštevamo pri tem še to, da je poraba precej siromašna, bi si upal trditi, da si v bistvu lahko precej zadovoljen. Podatek o -18 je najverjetneje komercialna fora - saj veš, kako nas, potrošnike zavajajo s temi podatki, samo da se prikažejo kako so boljši od konkurence. Vedno je zadaj prodaja in posledično zaslužek....

Kar se pa tiče izkušnje - jaz sem pri mojem hladilniku opazil, da večja kot je napetost, bolje dela. Torej, če je direktno na aku brez nekega zunanjega dodatnega vira (alternator ali polnilec), ko dela na napetosti do 12 ali 12,5 volta dobro hladi. Med vožnjo ali na polnilcu, ko so napetosti 13V ali več, dela odlično. Sredi poletja na polnilcu sem iz njega jemal zmrznjen pir, pa je bil na minimum nastavljen. Je pa res, da je območje delovanja hladilnika 12 in 24V.

Lahko poskusiš s kontaktom servisa. Osebno ne verjamem da je z njim kaj narobe. Tvoje ugotovitve so le realnost, ki te doleti, ko primerjaš tovarniške in dejanske meritve in rezultate. Pač, moje osebno mnenje. Vsekakor poročaj o rezultatu...

LP; Boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Pomoje moraš upoštevati tudi, da je moral zamrzniti 3kg mesa. Glede na to da je prostor v hladilniku majhen najbrž ne more hladilnik pod -5, dokler meso res globoko ne zamrzne? Sploh pa jaz v mojem lahko samo sanjam o zamrzovanju. 8 mini kock ledu je vse kar pride iz mojega hladilnika v trdnem agregatnem stanju. Pivo pa tudi rabi ene 3-4 ure, da je ohlajeno na delovno temperaturo.
My van isn't leaking oil, it's just marking it's territory.

Rasta, kakšnga pa maš ti?

Pa saj ne da ne bi bil zadovoljen. Itak mi je polet super hladil pivo. Samo nikol nisem nastavil temperaturo pod nulo. No zdaj sem pa pač hotel to meso zamrznit. Pa je pol laufal pa ni mogel ohladit pod -5. Pa je laufal ene 12 ur pa kr skos samo do -5 ohladil. No saj potem, ko sem ga dal v nekolk hladnejši prostor je prišlo do -15, kolkr sem mel nastavljeno. Pač ker v podatkih navajajo da se da ohladit do -18, sem pač pričakoval, da bo to zmogel tudi pri višjih temperaturah prostora. Saj bom še testiral. Samo me pa zanima kako drugim hladi, ki imate podobne hladilnike

Dane Zajc

Moj je electrolux 12/220/plin... Poleti ko je zunaj res vroće (temp nad 30c) dela slabo oz. bi čez dan rabil neko hladilko samo za pijačo, da nebi stalno odpiral hladilnik. Se kar pozna, če je not samo hrana, potem drži temp. čez cel dan. :wink: Kolega ma pa na jadrnici 12v kompresor hladilnik, tam pa vem da sva zamrzovala brez problema.
My van isn't leaking oil, it's just marking it's territory.

ucmanster, preveri, kolikšna je napetost na kablu hladilnika, ko kompresor deluje. Predvidevam, da uporabljaš nek usmernik al adapter? Napiši s čim napajaš hladilnik? TIP adapterja... napetost in tokovna zmogljivost..
Več glav več ve

mondxxi napisal/-a:ucmanster, preveri, kolikšna je napetost na kablu hladilnika, ko kompresor deluje. Predvidevam, da uporabljaš nek usmernik al adapter? Napiši s čim napajaš hladilnik? TIP adapterja... napetost in tokovna zmogljivost..

Aha... @ucmanster... zdaj te je pa stručko "prijel v roke" - ziher ti bo pojasnil zakaj ne zmrzuje.... :D

LP; Boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

12V pa 5 amperov ma toka. Kompresor je pa 35W močan, tako, da bi moral s tem adapterjem delat s polno močjo

Pa saj mi zmrzuje. Samo v prostoru kjer je blo cca 20 stopinj, ni mogel priti pod -5. Zdaj ga mam v prstoru, kjer je nekje med 10 in 15 stopinj in mi je zmrznil do -15. Zdaj ssem ga naštimal na -13 in par ur laufa, pol pa par ur miruje

Samo to sem jaz mislil, da bi moral, tud če je v prostoru +30 stopinj, da bi moral tud na -18 zmrznt. PAč da bi več časa porabil...
Zadnjič spremenil ucmanster, dne 23 Dec 2015 16:30, skupaj popravljeno 1 krat.

Dane Zajc

ah a veš kaj najbolje da ga daš kar v hladilnik ali pa v zamrzovalnik, potem bo pa sigurno zamrzoval na vsaj -18 :D

kolikor sem jaz gledal tele kompresorje je 12v spodnja meja delovanja max je pa 24 , ampak to so nazivni podatki, v avtu ko ti lavfa na alternator je običajno voltaža nekje 14,4 v amperaže je pa skoraj neomejeno, saj ti jo alternator dobavlja glede na povpraševanje

me pa močno zanima zakaj zamrzuješ v tem malem hladilniku , ki ima res mogoče nazivno temp. -18 , verjetno je to temp. medija v rebrih in ne zraka v hladilniku

V fajrcajk vtičnci je ponavad max 10 amperov toka. Varovalka je tolkšna. Pa sej ne rabš več .. Itak je kompresor 35W. Se prav da bi pri voltaži 12V oz tud pr 14,4V dost 3 ampere toka, pa bi kompresor moral delat s polno močjo.

Ma slučajno mi je v skrinji domači zmankalo placa, pa sem se spomnu, da dam lahk vtega zmrznt neki mesa...

Dane Zajc

ha.... kaj je pa to fora?! Gledam zdej podatke pa je navedena kao temperaturna okolica delovanja. In piše od +16 do +43. ? a kao, če je hladnej od +16 al pa toplej od +43, pa ne sme delovat?!

aja morda je pol tako mišljeno... če je +16, ga lahko ohladiš do -18, če je pa +43 pa do +10. Ajde recimo, da to zmore. :)

Dane Zajc

Če je vse ok z adapterjem in ni predolg kabel do hladilnika, potem bi moral hladiti, tako kot piše.
Jaz imam CDF18 in imamo ob nastavitvi na četrtino (ima še zvezno nastavljanje temperature s potenciometrom) zmrznjeno meso ob stenah.. in to poleti, ko je v avtu tudi čez 30 stopinj Celzija.
Verjetno pa tudi nekaj pripomore dodatna izolacijska torba, v kateri je hladilnik, saj samo stene hladilnika po mojem ne bi bile dovolj za take temperaturne razlike. Za 16ko ne vem če obstaja...

Še ena pripomba: CDF16, vidim, da je podobno grajen, kot 18ka. Dejstvo je, da ima večino hladilnih vodov okoli zgornjih delov sten. Če daš meso na dno (zraven kompresorja) ne bo nikoli zmrznilo. Potrebno ga je prisloniti ob zgornje dele sten.

PS ko deluje kompresor nekaj minut, iztakni vtikač za cigaretno vtičnico in PREVIDNO potipaj sredinski kontakt, ki spaja plus. Tudi pri 3A stalnega toka zna biti kar vroč, sploh če je še malo umazan....
Več glav več ve

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov