Zavore zelo trde

zavore so še delovale normalno - no, od nekdaj sem navajen kar pritisniti na bremzo, nevem kako je ko dela kot mora..
vozili smo po avtocesti proti pumpi nakar zmanjka goriva. Z ponovnim verglanjem smo vžgali in se uspeli premakniti še za dober km in kasneje še enkrat ponovili vajo, da smo prišli direkt na črplako.
ta zgodba se je srečno rešila, ni pa jasna kako se je naslednja začela:

po tankanju sem takoj opazil, da je potrebno na zavorno pedalo močno pritiskati, da avto sploh zavira. Če se res močno upreš na pedalo, lahko precej dobro zabremzaš :lol:

torej je problematična servo pumpa zavornega sistema? oz. kaj vse bi bilo potrebno še preveriti?

naj omenim še da se je zvoku motorja pridružil še nek drug "top top top top" zvok, ki se sicer spreminja z obrati. sem skoraj prepričen da je od tega dodka naprej, ampak sem opazil šele kasneje, ko je miroval. bi se lahko okvarjena servo pumpa takole oglašala??

Re: Zavore zelo trde

Preveri pumpico za podtlak zavor. (Če gledaš z zadnje strani kombija je na motorju proti potniški kabini - kovinski štrleči del z cevko)
Če tole ne funkcionira kot mora servo nima podtlaka in ne more delovat - posledično trd pedal.
meni je zradi tega šel motor... vijak se je odpustil... pumpica za podtlak je povezana z odmično in vrti tudi oljno pumpo...

LAhko je kej druzga ampak tole vseeno preveri ;)

Si bom kr sposodo temo, ko je ravno odprta!
Pri meni je pa tako, da ko se neki časa peljem in pritisnem na bremzo prime popolnoma normalno, bi skor lahko reko odlično... Če jo takoj za tem pohodim še enkrat postane trša in je treba bolj pritisniti! Če jo pohodim še tretjič zaporedoma postane tako trda, da je treba bolj kot ne stati na njej, da zavira! To postane velik problem, če se vozim po kakem dolgem ovinkastem klancu navzdol, kjer je treba kar naprej bremzat... Opazil sem tudi, da če je avto pod obremenitvijo, pod večjimi obrati, se čas od zaviranja pa do tega, da bremza spet postane normalna zmanjša v primerjavi če ni toliko obremenjen! Še posebej je to hudič, ko greš navzdol in motor zavira, takrat ko enkrat zabremzam traja celo večnost, da bremza spet postane normalno mehka!
Razmišljam, da če grem js v hrib in obremenjujem avto z 3k obrati, ali pa če mi navzdol po hribu motor zavira z 3k obrati.... se vakum pumpa suče enako hitro! Torej tu ne bi smelo biti razlike... ampak je! V prvem primeru bremza zelo hitro postane spet "normalna", v drugem primeru pa traja zelo dolgo!
Ima kdo kako idejo???

berton7 napisal/-a:Preveri pumpico za podtlak zavor. (Če gledaš z zadnje strani kombija je na motorju proti potniški kabini - kovinski štrleči del z cevko) )

zgleda takole?

Slika

torej, zdi se mi, da je možno da verglanje okvari tole pumpico.. ?

povej mi še, kako se ti je uničil motor ??

to je ta pumpa! ravno vceraj sem jo odstranil iz enega motorja ki ga imam viška.
to pa zato ker imam tudi sam problem, se pravi če parkrat zapored pritisnem na zavoro v nizkih obratih oz. štangasom ta postane zelo trda. sumim da je kriva ta vakum pumpa. drugače zavore dobro primejo.
imam pa dilemo: na dnu pumpe se pravi tam ko pride vpeto na gred od oljne pumpe, tisti utor
je skoraj trikoten. po moje pa bi moral biti raven. zaradi tega je ne bom vgradil.

se pa isto sliši pri motorju sss ssss sss sss sss (samo v prostem teku)

...tisti utor mora biti pravokoten prav tako tisti del ki gre iz oljne pumpe, če je trikotno je že zrabljeno, se pravi da se bo enkrat začelo na prazno vrtet...
Življenje je potovanje,uživajte v poti,kajti cilj ni zanimiv!

Lp
Če se sliši sss, pomeni , da nekje nekaj spušča. Lahko je to podtlačna pumpa, cevi ali pa servoojačevalec, top zvok pa lahko oddaja pod. pumpa. (preskakuje).
Ljubica, ali si pred mano že s kom hodila?
Z nikomer. Vsi so me vozili z VW T3.

Na samo delovanje pumpe to po moje ne vpliva, ker dokler ne vtrga tega dela, se bo pumpa vrtela z enakimi obrati kot nova. Je pa res, da je tist material, ki manjka na sliki padel nekam v motor in da ko jo bo enkrat vtrgalo bo pizdarija...

Lumen napisal/-a:ja, imaš prav. zakaj pa EGR rabi podtlak?

Podtlak premika ventil, ki spušča izpuh nazaj v zajem zraka. Dotok vakuma naj bi kontroliral električen ventil.
Slika
1990 Bus - 1.9TD, 6 stopenjski Audi menjalnik

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov