OBNOVA 1.6 TD

Pa sem le zbral pogum! Skratka, na mojem kamperčku si želim imeti obnovljen motor, saj si želim brezskrbne izlete za mojo družinico. Ker pa ne želim obtičati med tem ko se motor obnavlja, sem se odločil, da kupim drugega in ga počasi poštimam. Edina dilema je bila ali naj motor prepustim strokovnjaku ali naj zadevo poskusim sam in se s tem kaj naučim. Evo, pa sem ubral drugo, samostojno pot s pomočjo očeta. Naredil sem še korak dlje in nabavil 1.6 TD z okvaro, ki bi poštiman moral z razliko sedanjega ponuditi več pri vožnjah v hrib.

Slikice na voljo tukaj https://www.dropbox.com/sh/y0qfkkva9uidskf/wrivMGaG99
Girls from your city

Re: OBNOVA 1.6 TD

Najprej smo zadevo odprli, da vidimo kje je problem in v zelo kratkem času sva z očetom našla glavno težavo. Eden od hidravličnih odročnikov se je prepolovil in s tem na glavi povzročil poškodbo, ki je po moje nepopravljiva. Sedež se je po obsegu kar povečal.

Posnetek poškodbe tukaj https://www.dropbox.com/sh/y0qfkkva9uid ... otorja.mp4
Zadnjič spremenil fingerstein, dne 06 Jan 2014 22:41, skupaj popravljeno 1 krat.
Girls from your city
Priponke
16TD (6) (Small).jpg
poškodovano vodilo odročnika
16TD (24) (Small).jpg
poškodovan odročnik

OK, sledila je demontaža glave in glej ga zlomka (dobesedno) nam je vijak od glavne gredi ostal v roki ko sva se lotila odvijanja vijakov jermenic. Sumim, da se je tu začela pizdarija.
Ko je šla glava dol, zagledava bate in...pi..arija, več na slikicah...
Zadnjič spremenil fingerstein, dne 06 Jan 2014 23:00, skupaj popravljeno 1 krat.
Girls from your city
Priponke
16TD (48) (Small).jpg
16TD (48) (Small).jpg (83.07 KiB) Pogledano 14857 krat
16TD (44) (Small).jpg
bati z odtisi

Vse skupaj zgleda malo panično vendar pa kaže, kot da je ta motor doživel generalno pred kratkim, saj so ventili, odmična, bati (razen glav), glavna gred kot novo. Se pravi, da so bati že pred tem imeli poškodbo, nato so motor obnovili in se kasneje zgodila poškodba na glavi.

Jutri gresta gred in blok na preventivno meritev in v kolikor bo OK, bom z obnovo nadaljeval. Potrebujem pa novo glavo (od motorja seveda, ne mojo ;)
Zadnjič spremenil fingerstein, dne 06 Jan 2014 23:01, skupaj popravljeno 2 krat.
Girls from your city

Kar previdno in pocasi z obnovo, pa ti bo uspelo!! Potem ti ga en lep
Cas nebo potrebno odpirati.
Jaz sem dal turbino in pumpo kasneje obnoviti, ko sem videl kako deluje
Vse skupaj oz ko je zacelo puscati olje oz nafto.

Lepa predstavitev... :)

Bravo, kar tako naprej z delom in s poročanjem! :D Jaz se tudi držim načela, da se rihta tako kot je treba in ne polovičarsko za čim manj denarja. Na dolgi rok se to vsekakor obrestuje in mirne vesti lahko sedeš v kombi in se odpelješ par tisoč km stran od doma...

LP
Živiš samo enkrat, a če to narediš pravilno, je enkrat dovolj. (Joe E. Lewis)

Če je to na sliki edina poškodba gredi, ti jo po moje lahko en dober strugar reši! Tig navari in obdela nazaj na mero!
Če imaš možnost kje prgledati gred po feraflux postopku tut ne bi bilo slabo, da vidiš, če so kake razpoke prisotne!
Glede glave je pa tako... Enkrat sem bil zraven, ko je tip prinesel glavo od traktorja (4 cilindre) v treh kosih. Zvarili so jo skupaj ni nato na novo obdelali na cnc frezarci. To je bilo pred sedmimi leti, pa traktor še danes laufa! Popravili so jo učitelji praktičnega pouka na strojni tehnični šoli v Celju!
Kupit rabljeno glavo je loterija, nova pa je draga ko žafran, zato bi js razmišljal v smeri popravila...

Za glavo ti lahko dam jaz kontakt od možakarja, kjer sem jo sam dobil. Zrihtal mi je pobrušeno in pripravljeno za zmontirat za pošten denar. Več na pm.

LP

Lepo :)
Če boš sam obnavljal glavo priporočam tudi menjavo vodil ventilov in vseh dročnikov.
Se dosti pozna tudi pri oljnem tlaku in pri mrzlem zagonu ne ropoče.
So pa ti deli res smešno poceni. Sam večkrat nove ventile kar kupim če so stari preveč zamaščeni. mislim da so bili nazadnje nekje med 2 in 3 eurčke po kom. in v kombinaciji z novimi
vodili čisto brez zračnosti. (za razliko od starih ki jo imajo kljub novim vodilom)
Obilo užitkov :wink:

Nova akcija. Oče je dobil možakarja, ki naj bi imel gred in glavo zame zame. Pa greva zadevi pogledati in ugotovimo, da glava ne paše na blok motorja. Nakar se mojster oglasi in pravi, da moja glava sploh nima hidravlične odmikače (ZDEJ VEM, kakšna je razlika). Mene panika, postal sem bled. No že da bomo odšli se mojster ponovno oglasi, da ima še vedno motor od te glave, ki mi jo je ponujal. Po brskanju najdemo 1.6 TD motor, ki naj bi zakuhal in potreben samo menjave batnih obročkov. Hmmm, kaj naj sedaj privlečem še en motor domov al kaj, si mislim. Uganite?

Valda, motor je doma in že na prafaktorje in celo blok je že na poti za brušenje.
Spodaj slikica prvega motorja (blok in glava) in drugega motorja (blok in glava). Razlika v dodatnem kanalu na bloku in glavi.
Girls from your city
Priponke
VW TD (1) (Medium).jpg

fingerstein napisal/-a:Nova akcija. Oče je dobil možakarja, ki naj bi imel gred in glavo zame zame. Pa greva zadevi pogledati in ugotovimo, da glava ne paše na blok motorja. Nakar se mojster oglasi in pravi, da moja glava sploh nima hidravlične odmikače (ZDEJ VEM, kakšna je razlika). Mene panika, postal sem bled. No že da bomo odšli se mojster ponovno oglasi, da ima še vedno motor od te glave, ki mi jo je ponujal. Po brskanju najdemo 1.6 TD motor, ki naj bi zakuhal in potreben samo menjave batnih obročkov. Hmmm, kaj naj sedaj privlečem še en motor domov al kaj, si mislim. Uganite?

Valda, motor je doma in že na prafaktorje in celo blok je že na poti za brušenje.
Spodaj slikica prvega motorja (blok in glava) in drugega motorja (blok in glava). Razlika v dodatnem kanalu na bloku in glavi.

Kot bi gledal moj projekt izpred par let. Sem ti že na eni od prejšnjih slikah želel komentirat, da imaš blok od 1.6 D, kar je zgornja fotka potrdila. Jaz sem takrat tudi iskal glavo za 1.6 TD in niso pasale skupaj, potem ko sem našel pravo (bila je od navadnega dizla) smo pa lahko zrihtali. Šele po dveh letih mi je mehanik ob servisu povedal, da imam navaden diesel (ki je po papirjih tudi bil) predelan na turbo in cela zgodba je postala smiselna. :D

LP

fingerstein napisal/-a:Zdej pa še eno vprašanje. Seaj imam dve visokotlačni pumpi, ki se med seboj razlikujeta. A mi lahko nekdo pove v čem sta si različni in seveda katera bi mojemu motorju in turbini k14 6000 bolj ustrezala. Hvala.

Načeloma obe pumpi opravljata enako vlogo in sta izmenljivi. Pri ta levi lahko da LDA (tist vesolski krožnik na vrhu) ne bo pasal pod originalni pokrov motorja, bi ga bilo treba predelat ala za AAZ motorje.

Zdej uprašanje iz katerega avta je leva pumpa, samo če je z GTDja, je bila uporabljena v kombinaciji s 155 bar šobami. Načeloma ljudje raje uporabljajo takšno pumpo in te šobe kar se samih preformanc motorja tiče.

Pri glavah je pa tak da so več ali manj leta 88 (pri nekaterih modelih kasneje, pri nekaterih sploh ne) prešli na hidravlične odmikače pri vseh 8v motorjih (diesel in bencin), kar je pomenilo dodatna lukna za odtok olja iz glave v blok. Ni to nič odvisno od tega ali je za D ali TD. Čeprav sta drugačni kodi, sta D in TD glavi podobnih letnikov popolnoma enaki!
Edino kar je za pazit, 1.5 in zgodnji 1.6D so imeli 11mm vijake za glavo, kasnejše pa 12mm.
Slika
1990 Bus - 1.9TD, 6 stopenjski Audi menjalnik

Se z Juretom popolnima strinjam. Nisem mehanik, ampak če bo šlo tako naprej ... evo, bi se upal lotit šravfat.... Uživam in komaj čakam nove poste in slikice. Komentatorjem pa vsaka čast... saj veste več kot google...

LP; Boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

naj se še jaz oglasim,v tvojem primeru bi se odločil za pumpo iz prvega motorja ker je originalna in sede pod pokrov motorja ,druga je višja in ti pride v poštev če imaš posteljo dvignjeno da je zadaj na pokrovu predal,res pa je da so z drugo pumpo malenkost boljše performance,če boš kaj rabil imam doma zariban 1.6 d motor ,in pumpo kot je na tvojem prvem motorju
obilo uspeha :!:
Živeti brez kombija je mogoče,vendar brezveze!

Še jaz... Imam blok z enim kanalom za odtekanje olja( golf 1 motor) naknadno sem dal gor turbino kkk 14 in pumpo ki jo imay slikano na levi strani. Pumpa lepo paše pod pokrov
Ce ga molo odrežes in kar pokrijes nazaj. Kajti razlike je ravno za rebro od pokrova.

Preberi si temo INTERKULER tam se je titan razpisal kaksna je razlika med
Tema dvema pumpama

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov