interkuler

:lol: odločam se da bom vgradil interkuler. zanima me če imate izkušnje s tem. plusi in mogoče minusi :?
poskusiti ni greh! glede na to da ni neke znanosti tukaj... busman pravi da dobiš iz 1.6td 95 konjev.... nebi blo slabo

Re: interkuler

Dejansko še nisem nikoli imel opravka s 1.6TD motorjem, ampak mi ni jasno kako to misliš da bi vgradil intercooler, saj če je turbo mora imeti že serijsko intercooler, kako bi pa drugače zadeva laufala?

Sam intercooler ti nebo nikakor dal 25 konjev pri naših "neumnih" dizelnih. Konje ti doda nafta, hladnejši zrak samo malo izboljša izgorevanje. Če odpreš nafto, odpreš turbino in shladiš zrak ki vstopa v motor pa ni problem pridet na 110, 120 konjev na 1.6 TD z original deli.

Se spomnim, da je nekdo na vwdiesel.net (btw: najboljša stran o IDI dizel motorjih kar jo poznam) testiral malo modificiran motor (beri obrnjeni 3 vijaki) z in brez intercoolerja in je dobil okoli 85 konjev na kolesih brez in 95 konjev z intercoolerjem. Samo to je z nekje 1 bar nadtlaka in odprto nafto, tako da je bil efekt dosti večji, kot na tovarniškem motorju.

Pri nadtlakih do 1 bar (beri tovarniški nadtlaki) se jaz nebi sekiral z intercoolerjem. Več narediš za temperaturo motorja (ugibam da je tu problem) z večjim premerom izpuha (2.5" od turbine naprej nič ne škodi tem motorjem), kar bo dodalo moči, izboljšalo izkoristek, turbina se bo hitreje zavrtela... edina slaba plat je več zvoka od vsega skupaj (čeprav turbina kar konkretno utiša že sama po sebi).
Slika
1990 Bus - 1.9TD, 6 stopenjski Audi menjalnik

8) Živ 8)
Imel sem kombi,ki ga je poganjal Audijev 1.6 td,interkuler motor.Interkuler je bil nameščen na levi strani ob menjalniku.Nekajkrat sem z njium vozil prijatelja,ki se je nad vožnjo tako navdušil,da je hotel motor imet in ga tudi ima.Ima pa motor 80 konjičev,brez vseh predelav.
ZA PRIJATELJE

Koker maš prostora, toliko velikega daj. V T3 teško stlačiš prevelikega za tak motor :)

Mogoče se splača pogledat za intercooler od kakega modernega TDIja, so ponavadi ravno prave oblike za zadaj pri T3.

Še boljša varianta bi po mojem bil water-to-air intercooler, ker ni treba pleha rezat nikjer.
Slika

Mam pa obcutek da je to druzji projekt water to air?!
Drgac pa fajn zgleda v principu.

Ce ga. Montiras nad akso., ni treba nič rezat pleha...

Mater je fajn, nkol ne zmanka idej za projekte :-)

malo izven teme ami lahko kdo pove kaksna je razlika med tema bosch pumpama

http://img138.imageshack.us/img138/2678/p2170003gk1.jpg

js mam tako

http://img301.imageshack.us/img301/5324/p8220471dr3.jpg

turbino pa tako

http://img504.imageshack.us/img504/5691/p4230038kg3.jpg

kdo bi znal oziroma pozna koga, ki bi mi turbino in pumpo spravil v sožitje? :) da bi nastavil vse skup tako da se poklapa. imam sicer filing da nimam pravega izkoristka ( to že od nekdaj) :?

pa prosim ne mi omenjat jelena k bo reku da mu morm vse dol pošravfat da bo dal na tester. oboje je na novo obnovljeno!!

tvoja pumpa je od td golfa ali audija 80,kot najverjetneje cel motor,pravijo da je boljša ima pa zato večjo turboluknjo ,ki jo osebni ne občuti tako kot kombi,ona druga je original in zanjo ni treba rezati pokrova motorja ,in naj bi imel motor v nižjih obratih malo večji navor kot z tvojo pumpo
tako kot ti sem imel na jelenčku in avto je letel kot sneta sekira,imam pa originalno doma viška, če te mogoče zanima,vendar moraš zamenjati še vse cevi,

čakaj malo ,če je spodnja slika tvoj motor je to celo 1,9 td mašina
Živeti brez kombija je mogoče,vendar brezveze!

ne to ni moj motor.

no ravno zato bi bilo verjetno treba malo preverit oz. nastavit pumpo in turbino. ker meni se zdi da ne leti glih tako kot ti praviš :mrgreen:

koliko bi hotel imeti za pumpo, čeprav po moje se mi ne splača menjat. ker imam obnovljeno! mogoče bi bilo treba malo nafto odpret. kot si napisal turbo luknje ni ravno čutiti, oziroma v trtji ali četrti prestavi v nizkih obratih ne potegne kot bi moral...

Pri taki TD pumpi, kot je na sliki (na sliki je sicer res od AAZ, ki je malo drugačna od RA/SB pumpe (večji ležaj pri jermenici, t.i. boost pin ni tako agresiven...), vendar v osnovi delovanja je vse enako) imaš za štelati par parametrov (in tukaj se opravičujem ker ne vem slovenskih ali pa nemških izrazov):

-main fuel screw. S tem se nastavi koliko je največ nafte ki gre v motor. S tem se v praksi nastavlja koliko bo imel motor moči čez celotno območje obratov, ne glede na nadtlak. Ko se ga nastavi je treba na novo nastavit prosti tek in v nekaterih primerih max obrate (več o tem kasneje).

-boost pin. To je tista zadevca ki se nahaja v "letečem krožniku" nad pumpo. Notri je na membrano montiran konus katerega nadtlak premika gor/dol, po njem pa teče igla katera se premika po konusnem delu. Strmejši je konus, bolj agresivno bo dodalo nafto, ko pride do nadtlaka. Sam konus je ekscentrični, tako da se štela strmina s tem da se vrti boost pin v ohišju.

-vzmet, ki se upira boost pinu. Pri RA/SB motorjih se tej vzmeti lahko štela koliko je stisnjena. Bolj ko je stisnjena, več nadtlaka bo treba da se kaj zgodi.

-vijaka za nastavitev prostega teka in max obratov. Čisto mehanske omejitve ročke na katero pride zajla za gas. Ko se začne odpirat max fuel screw se prosti tek začne višati in čez neko mejo se nebo dalo več naštelati prosti tek. Z vijakom za max obratov se nebi pretirano sekiral, ima sama pumpa notranji omejevalnik obratov (katerega se tudi da spremeniti, samo to je pa treba že odpret pumpo (čeprav je še vedno zelo simpel poseg)).

Zdej pa kako se vse skupaj štela. Idealno je imeti števček za nadtlak, da se vidi kaj se dogaja s turbino in EGT meter za paziti na temperaturo izpušnih plinov. V nasprotju z bencinskimi motorji, več ko se dovaja nafte, višje so temperature izgorevanja. Visoke temperature so tisto kar uničuje te motorje, ne prevelik nadtlak, previsoki obrati, ali pa kaj drugega!

To je kako sem se jaz lotil zadeve (oba motorja, ki sem jih imel sta bila zelo zelo odprta ko sem ju dobil in ju je bilo treba preštelati), tako tudi veliko ljudi na vwdiesel.net (ne morem prehvalit foruma tam!) priporoča. Če se lotite kaj od tega, to delate na lastno voljo in jaz nisem nič kriv če gre kaj narobe!

-Na novo sem se lotil nastavit statičen timing bosch pumpe na 1mm, kar je malo bolj agresivno od tovarniških podatkov, samo te tovarniški podatki so bili delani za dosti drugačno nafto kot je sedaj. Motor malo bolj ropota (kot da bi mel frnikule notri :lol: ) v prostem teku, samo to je pravilno. To tudi pomaga pri izkoristku in porabi.

-Odprl sem nadtlak turbine na 1 bar. To se naredi z ventilom ki spusti tlak čes pri določenem tlaku, ne z šraufanjem vijačnice! 1 bar je sorazmeroma konzervativno, za enako moč motorja malo shladi vse skupaj, ni še potrebe po kakšnem intercoolerju... Ko se lotim montaže intercoolerja (ki se mi valja doma že nekaj časa) gre ta tlak na 1.5 bar. Je za met v glavi da je potrebno met dovolj nafte za narest nadtlak. Če nafta ni dovolj odprta z max fuel screwom turbina začne pozno filat, ne doseže željenega tlaka...

-Lotil se governer mod - ta korak najbolje da preskočite. Pumpa ima notri omejevalnik obratov, ki omeji max obrate na nekje 4800-5100 (odvisno s kje je motor), gladi odzivnost motorja v nizkih obratih, ampak (na žalost) začne delovati že pri nekje 3000 obratih in počasi zapirat nafto. Z Utrjevanjem enega od vzmeti s podložko se malo dvigne max obrate (meni se čez 6000 vrti če bi blo treba, moči ima do 5500 obratov. Mehansko gledano motor zdrži dosti višje - enaka zasnova kot 8v bencinski motorji) in predvsem ojača pospeševanje nad 3000 obratov.

-Boost pin sem dal na najbolj agresivno pozicijo in malo zmehčal vzmet. To pomeni da bo z nadtlakom več nafte, brez da bi moral čez celo območje prekomerno odpirati nafto. Turbina fila 1 bar od 2000 obratov naprej (Garrett T2, kot jo imaš ti na sliki), tako da imam dovolj moči na voljo kadarkoli hočem, ko pa nočem pa ni treba da kadi.

-Max fuel screw sem potem odpiral toliko časa da malenkost črno pokadi ko se ga pohodi preden turbina začne filat. To tudi dvigne obrate v prostem teku. Neko neuradno pravilo za nas brez EGT metrov je, da se ga lahko odpira toliko časa, da je prosti tek na 1000 obratih brez vijaka za prosti tek in da je dimna zavesa za avtom taka da se še kaj vidi čez njo.

-Zaradi previsokega prostega teka sem moral vijak na katerega se štangica nasloni nastaviti (oziroma ga več ali manj čisto odmakniti - glej zgoraj).

To je načeloma to, malo poenostavljeno. Ker ena stvar efektira 4 druge, je treba eno stvar spremenit, potestirat, drugo spremenit, spet stestirat, jet nazaj na prvo... je postopek ki traja kar nekaj časa.

Končni rezultat? Avto leti dosti bolje kot na AAZju, bi si upal trdit da celo bolje od 2.1 wasserboxerja, kadi samo takrat ko hočem, pregreva se ne (čeprav imam pretanek izpuh še), za porabo težko točno rečem, ker mi odometer ne dela, samo po občutku ni spremembe pri enaki vožnji.
Slika

Tit! Ali bi bil pri volji da tvoje besede spraviva v dejanja??
Vidim da več kot veš kaj pošravfat!!

Svaka cast

Ce bi bil pripravljen pomagat mi javi, pa se pripeljem da tebe

Lp

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov