Re: Vinjeta

Vlada RS je na današnji seji sprejela Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o cestninskih cestah in cestnini.
Z uredbo se uvaja: ....
• uvedbo dodatnega vinjetnega razreda za dvosledna vozila (B), katerih višina nad prvo osjo presega 1,30 m. Predlagane cene vinjet so letna 220,00 €, mesečna 80,00 € in tedenska 40,00 EUR. Iz tega razreda so izvzeta bivalna vozila, ki spadajo v drugi cestninski razred A

vir: http://www.vlada.si/medijsko_sredisce/sporocila_za_javnost/sporocilo_za_javnost/article/23_redna_seja_vlade_rs_41241/

torej: merite višino od prve osi.... aja, tisti ki imate homologirane kamperje ste zmagali...

LP; Boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

aja pa še to... ker sem lih pri računlaniku... skica T4, v merilu sem prenesel oznako višine na območje nad prvo osjo... če je kaj pravice na tem svetu, je T4 nad prvo osjo nižji od 130 cm... seveda je napisano "nad osjo", kar po moje ne pomeni od tal, ampak od osi...

vsekakor predlagam, da si eden vzame malo časa in piše na DARS, pa naj povejo oziroma napišejo....

t4 merejpg-prva os.JPG

LP; Boro
Slika

Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Ok, to da kamperji padejo v cenejši razred si mi zdi pošteno. Mislim pa da so upoštevali te male kombije, katere ljudje tudi čedalje več uporabljajo za osebno vozilo in ne presegajo višine za dražjo vinjeto...

LP
Živiš samo enkrat, a če to narediš pravilno, je enkrat dovolj. (Joe E. Lewis)

Seveda sem malo provociral s to višino "nad osjo". Dejansko je po moje mišljena višina od tal v predelu ob, oziroma nad prvo osjo. Samo tako kot je napisano si lahko vsak tolmači po svoje. Če vas prosim, da mi izmerite višino strehe nad voznikovim sedežem... kaj boste merili? Od tal ali od sedeža.
Zdaj je zgodba drugačna:

Dimensions_t4_long.jpg

Mislim, da bo šlo v milimetre... Naj si nekdo vzame čas ker me firbec. Aja, pa ne velja, da spredaj pri sedežih naložite par žaklov cementa....

Me pa moti precej drugih stvari. Vlada ves čas govori, da bodo razbremenili gospodarstvo. Velike firme so pokradene, gospodarstvo peljejo male in srednje firme in privatniki (mali in veliki). In kdo največ uporablja kombije (vozila iz nove kategorije B?). Spet pljuvajo v svojo skledo kot vedno.

Pa še to. Nadomestila za uporabo cest (cestna taksa po domače) se obračunava po prostornini motorja, vinjete pa po višini nad osjo. Torej - lokalne in magistralne ceste obremenjujemo po kubikih, avtocesto po višini vozila? A ni to malo nenavadno, glede na to, da so vse ceste v isti banana republiki.....

Dost za danes. Grem basket gledat, kako nas bodo italijani stresli..

LP; Boro
Slika

To je pa druga zgodba. Mislim ista, samo v drugih dimenzijah. Podražili so letne vinjete, ki jih imamo pretežno slovenci. Une kratke tedenske in mesečne, ki jih kupujejo tujci (beri tranzit) pa so ostale iste cene. Svojega človeka je treba tolčt po hrbtu, samo da so hans, luigi in stipe zadovoljni.

@bobo - bodo pa tisti z MB Sprinterji s črnimi havbami in CB antenami prinesli razliko not, ki jih tudi ni malo....
Slika

To mi deli!!! ajde vsi predelat zdej :)

glih sem neki dvoumnega opazil...bivalna vozila so umeščena v 2. cestninski razred, a to pomeni, da bi celo znali plačevat cestnino??

Če se prebere celoten link, ki ga je objavil Boro:
Vlada RS je na današnji seji sprejela Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o cestninskih cestah in cestnini.

Z uredbo se uvaja:
• povečanje cene letne vinjete za enosledna vozila iz 47,50 € na 55,00 € in za dvosledna vozila iz 95,00 EUR na 110,00 EUR. Polletna vinjeta za enosledna vozila se zvišuje iz sedanjih 25 EUR na 30 EUR, cene vseh ostalih vinjet za enosledna in dvosledna vozila (A) ostaja nespremenjena;

• uvedbo dodatnega vinjetnega razreda za dvosledna vozila (B), katerih višina nad prvo osjo presega 1,30 m. Predlagane cene vinjet so letna 220,00 €, mesečna 80,00 € in tedenska 40,00 EUR. Iz tega razreda so izvzeta bivalna vozila, ki spadajo v drugi cestninski razred A.

Tukaj je drugi mišljeno, kot "ne ta", in spada v razred A, ki ga omenjajo v zgornjem odstavku. Jaz torej razumem da bivalna vozila ne spadajo med kombije in da bomo plačevali 110 EUR, seveda tisti, ki imamo urejeno homologacijo.

... 220 eurov dam raje za gorivo in naredim lepo število kilometrov,bom vozil za kombiji s črno havbo,ki bodo prav tako vozili po stari cesti,ker mislim da niti oni ne bojo dal tolk za vinjeto,pa za ta denar že danes dobiš avto,ki ga lahko voziš par let,še registracija kombija me pride cenej kot vinjeta,f...k ..f,kr naj jo majo!

...amiš klub....še mal!
Življenje je potovanje,uživajte v poti,kajti cilj ni zanimiv!

Se pravi, če je T4 slučajno nižji od 130 nad prvo osjo bo padel v nižji razred kot T3... Pa je večji, težji, močnejši...

Slika

Pas se ti u šako usrao, koka jedna...

moj t4 je višji od 130cm pa je naprej spuščen,če bi bil brez stekla bi pa šel skozi te gabarite za cenejšo vinjeto

l.p
Živeti brez kombija je mogoče,vendar brezveze!

jst sm svojga dons meru, pa imam dvignenga, pa pride cca 130 lih do stika med plehom in šajbo, sicer mi ni čist jasno kako se bo to izvajal, al na mm natančno ampak če gledam še mal šajbe pol je več.

Bobo če maš spuščenga dvomim, da imaš več kot 130?

Sicer je moj kemper tako da ostajam na ta "pocen" varianti.

Kva so gnoji teli naši politiki fak!

Bias napisal/-a:Kva so gnoji teli naši politiki fak!

Gnoj se meri na kile ali pa na prostornino (kubike).

Avtov pri nas ne "merimo" na kile, ne na moč motorja, ne na prostornino motorja. Tudi na višino, širino in dolžino ne. Merimo jih... kako že... višina nad prvo osjo. Predlagam, da se zakon spremeni in se meri ploščina namišljenega trikotnika med sredinama prednjih sedežev in aritmetično sredino prtljažnega prostora.... Če pa to ne gre in je prezapleteno in nelogično, pa predlagam, da se izmeri širina med žarometi in če ta razdalja presega trikratnik dolžine vozila na višini 53 cm od tal, se vozilo uvrsti v višji razred.

LP; Boro
Slika

8) Živ 8)
Tile naši predlagatelji zakonov so ......,saj nevem kaj naj bi napisal,da nebi koga užalil.
Ne,da so nejasni in pogoltni samo pri vinjetah,zmotilo me je tudi to,da so napisali,da morajo otroci na sedežih uporabljati jahače do šestega razreda,kar je čudno,saj so eni v šestem razredu že pravi velikani,spet eni palčki,so pa tudi taki,ki so v šestem že drugič. Malo sem zašel iz smeri,ampak nisem mogel prstov ustavit. :lol:
Pripravljam se,da bi organizirali srečanje na parkingu Maximarketa v Ljubljani in zadevo malo popestrili s kakšnim transparentom in novinarjem.
ZA PRIJATELJE

Boro napisal/-a:
Bias napisal/-a:Kva so gnoji teli naši politiki fak!

Gnoj se meri na kile ali pa na prostornino (kubike).

Avtov pri nas ne "merimo" na kile, ne na moč motorja, ne na prostornino motorja. Tudi na višino, širino in dolžino ne. Merimo jih... kako že... višina nad prvo osjo. Predlagam, da se zakon spremeni in se meri ploščina namišljenega trikotnika med sredinama prednjih sedežev in aritmetično sredino prtljažnega prostora.... Če pa to ne gre in je prezapleteno in nelogično, pa predlagam, da se izmeri širina med žarometi in če ta razdalja presega trikratnik dolžine vozila na višini 53 cm od tal, se vozilo uvrsti v višji razred.

LP; Boro

podpiram tvoj predlog, vendar bi moral vključiti se spremenljivko, ki je odvisna od barve vozila in sedežnih prevlek.

Pripravljam se,da bi organizirali srečanje na parkingu Maximarketa v Ljubljani in zadevo malo popestrili s kakšnim transparentom in novinarjem.

Maximarket in parking po moje nimata dosti skupnega z vinjeto! Moj predlog bi bil, da se dobimo kak petek popoldan, ko je prometna konica in se peljemo po avtocesti LJ -MB, 60 km/h, v koloni, brez vinjet! Transparente pa obesimo na kombi! Idealno bi bilo, da je v vsakem kombiju po 5 potnikov, ki bi v primeru, da nas ustavi policija ali dars, vsi na enkrat stopili iz avtov... Če se nas nabere 10 avtov je to 50 ljudi... Policaji bi se vsrali od straha :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov