Kreta 24.April do 10.Maj 2009

Resno razmišljamo o raziskovanju Krete v omenjenem terminu. Dobrodošle vse dodatne informacije tistih, ki so že bili, (trajekti, kampi, "kraji, ki jih moramo videti", itd).
Če ima kdo podobne cilje in željo po sopotovanju, naj se oglasi. (v "navezi" je lažje).

PS :nekaj potopisov sem že prebral in splošne informacije že imam... vendar še vedno pride prav kakšna posebnost ali nasvet.

lpmondxxi
Več glav več ve

Da sem na Kreti že bil ,verjetno veš . Severno obalo lahko komot izpustiš in si zato privoščiš malo več uživanja in lenarjenja po južni ,vzhodni in zahodni . Sicer pa ne vem kakšna oblika potovanja te bolj zanima . Malo bolj opiši svoje želje :!:

@ miki
Do danes je namera približno v tej smeri: Do Benetk po cesti, Trajekt Benetke - Patras po cesti do Aten.. (vmes ogled kakšne znamenitosti 1 dan časa) Iz Aten na Kreto trajekt (itak).. in po izračunu znese 10 dni čiste Krete. Kako jih porabiti kaj videti še ne vem, vem samo to, da bi si bilo fino naredit spisek kulturnih znamenitosti, plaž, kempov itd.. in potem s tako zalogo podatkov glede na vreme in želje sopotnic:) križariti po otoku. Povratek sem si zamislil v točno obratni smeri, kot prihod.
Za zdaj imam "v paci" trajektno družbo Minoan Lines, ker imajo "camping on board" in nudijo popust pri hkratnem nakupu inter karte in notranje(grške) karte. Ni mi pa še popolnoma jasno, kako bi obenem naročil obe karti... Skratka take in podobne malenkosti me še malo j...
Kdorkoli ima izkušnje, dobrodošel z nasveti...
lpmondxxi
Več glav več ve

In kolko si dal za karte? Če ni skrivnost.
No tudi moj lufti ima za letos plan Grčijo. Ampak po cesti. Fino dol po Jugovini oz. Zagreb-Beograd-Skopje (Ohrid) in nazaj po Jadr. obali. To je bolj v grobem.
V končni fazi pa - zakaj imamo mobilne avtodomčke. Seveda, da smo mobilni, ne pa da se jajcamo po trajektih.
Moj moto je: POT JE CILJ.
Bajdevej - tudi z letalom se da priti v par urah v Grčijo. :twisted:

V končni fazi pa - zakaj imamo mobilne avtodomčke. Seveda, da smo mobilni, ne pa da se jajcamo po trajektih.
Moj moto je: POT JE CILJ.

Se strinjam z napisanim Branko, VENDAR! Če imaš za ogled Krete časa borih 14 dni in od tega veš, da bo pot trajala 2 dni tja in 2 dni nazaj (z avtom ali s trajektom).Cena povratne karte za trajekt iz Benetk do Patrasa je 440€ (camping on board 2+1). Za nafto porabim do Patrasa in nazaj vsaj 250€, da ne štejem, kakšen bom po dveh dneh in 1600Km. Najbrž se mi ne bo dalo še po Kreti križarit že prvi dan.
Trajekt na Kreto je v obeh primerih nujen in je celo dražji, ker nimajo možnosti kampiranja na trajektu in je potrebno najet sobo.
Da odgovorim na zastavljeno vprašanje: 970€ je končna cena povratnih kart.
lpmondxxi
Več glav več ve

Kaj pa dogodivščine ki jih doživljaš na 1.500 ali 2000 ali 3000 km? Pa se voziš lepo s T3-jko, pa se ti zahoče, pa se zaustaviš, pa si skuhaš kavico, kosilo.........
Pa prespiš nekje na poti, na počivališču, podoživljaš kraje, ljudi.
Brez zamere, mene veseli pot, vožnja, ko mi moj luftič prede svojo lepo zračnobox melodijo.
ZA mene je Grčija pač konec neke poti, ko si vzamem 3-4 ali 5 dni časa da si napolnim "baterije" pač v nekem kampu in hop, gremo nazaj dogodivščinam naproti.
Edino žal mi je da sva z ženo prepozno dobila T3 virus.
Brez zamere.

Ne razumem kako nekateri avtodomarji "drgnejo"eno in isto lajno o NE spanju v kampih, NE vožnjah s tajekti ipd. . . . . :roll:
Eno je če ima človek čas .Če ga pa nima, je Minoan vsekakor cenejša in udobnejša opcija .Le kuhati ne smeš na palubi !

Lani sem 2x šibal po Španiji gor in dol, 1xna Portugalsko in 1x Maroko in transferji 3dni po cca.800km/dan so bolj garaško delo, kot pa dogodivščina .Na račun tega sem seveda imel več od obiskanih držav .
Dogodivščina bi to bila v primeru, da ne bi imel časovnih omejitev in bi se lepo počasi fjakal naokoli, recimo ne več kot 300km na dan .

Camping on board na Minoan lines je pa vsaj zame čista uživancija . Parkiraš, daš ven stole , po možnosti k ograji ,odpreš pivo in uživaš v brezdelju do naslednjega večera.In če imaš srečo, je še voda v bazenu .

Za razgljabljanje o temu kje na Kreti boš spal boš pa videl sproti mondxxi . Kreta ima precej lepih plaž kjer je možno večdnevno bivanje .Zna pa "severnik"precej močno zapihati in ko ti pričnejo stoli, miza , posoda in ostali rekviziti letati po plaži je bolje da se pospraviš v kamp . Ti so večinoma vsi zaščiteni pred vetrom ki se zna več dni zapored sunkovito zaganjat žez otok.
Na Kreto vozijo trajekti cca 6 ur. Za ta čas ne vem če se lih splača rinit v kabino . Vzameš spalko in se zvališ v kakšen miren kotiček pri letalskih sedežih . Če je pa to dnevna vožnja pa niti tega ne rabiš .
:wink:

Matr mene tud tale Grčija matra. Samo letos ne bo ne časa ne denarja... :cry: Bi bilo pa fino, če bi napisal čimveč o poti, porabljenemu denarju, pocen kempih... Hehe
Drugače se pa tudi meni zdi pot s trajektom precej udobnejša. Sicer sem tudi prevozil že 5000km s t3-jko v 14 dneh ampak je to kar utrujajoče. Ne bom rekel da ni bilo super, samo če nimaš vsaj malo tehničnega znanja ga hitro naje... ;)
LP, Jaka
My van isn't leaking oil, it's just marking it's territory.

Na trajektih za Grčijo dobiš prospekt za verigo Sunshine camping , katera pokriva dober del Grčije in nudi določene ugodnosti .
Na Kreti pa dobiš v kampih prospekt združenja kampov , ki prav tako nudi določene ugodnosti .
V obeh primerih pa velja ,da so ti kampi načeloma cenejši.
Obstajajo pa tudi drugi kampi-odločitev je vaša . :wink:

Na Kreto vozijo trajekti cca 6 ur. Za ta čas ne vem če se lih splača rinit v kabino . Vzameš spalko in se zvališ v kakšen miren kotiček pri letalskih sedežih . Če je pa to dnevna vožnja pa niti tega ne rabiš .

Odhod iz Pireja 21:00 prihod v Hieraklio 06:00. Devet ur ponoči. April. Na palubi najbrž ne bo ravno "vroče". Sicer pa, če bi potoval sam z ženo (kot Branko), bi najbrž drugače razmišljal.

lpmondxxi
Več glav več ve

Mondxxi , zna bit , da imaš kakšno starejšo barkačo . Pozanimaj se na Hellenic Seaways . Pred dvemi leti je bila ta linija nova ,hitra in najugodnejša . Iz Pireja okoli 16h ,prihod v Hanio nekaj po 22h . :wink:

V bistvu je ta barkača tudi od Minoan Lines in v kombinaciji z mednarodno karto nudijo še dodaten popust. Na konec koncev mi je vseeno kje prespim noč.
Vožnja traja pa 8 ur od 21ih do 5ih... sem še enkrat pogledal.
Več glav več ve

Odhod

Plan je izdelan, datum odhoda je blizu, avto že skoraj spakiran, karte v žepu. Komaj čakam, da odrinem.
Hvala vsem za nasvete in pomoč.
lpmondxxi

ps: Če najdem na Kreti kakšen Free WIFI se v živo javim.
Več glav več ve

mondxxi...uživajte...
Kr se tiče free wifija,v vsaki malo večji turistični vasi ga imaš(grki vejo kaj je novodobni turizem)ampak raje uživaj,pa na koncu popotovanja nalep potopis...to je to...
:lol:

Ful sem užival ob branju. the best
Prou rabu sem tole. Grem planirat svoj izlet po Italiji (Sicilija). :)
T3 rocks

Slika

I'm a happy camper.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov