Pozdravljeni fantje in dekleta... sem nov na forumu... sem kar nekaj preletel pred registracijo, hvala za veliko informacij.
Situacija je sledeča... naša familija (3 člani) si že nekaj časa želi kombi avtodom. Zaradi našega hobija ogromno časa preživimo v naravi preko leta in čim več želimo tudi preko zime. Gledamo in gledamo oglase a se nikakor ne moremo odločiti kaj kupiti oziroma kupiti ali ne! Kot totalni laiki enostavno ne znamo ocenit kaj je dober nakup in kaj ne. Kupiti že nekaj predelanega ali se v predelavo spustiti sami (bolj slaba ideja ker nismo ravno tehnični smo bolj praktični, raje trošimo se pravi uporabljamo kot ustvarjamo). Naše potrebe niso neke egzotične... zanesljiv avto, ki nas ne bo takoj pustil na cedilu, stojna višina, gretje obvezno in čim več prostora (pripravljeni smo žrtvovat opremo za prostor) a ne čim večji avto ker mora bit okreten na stranskih cestah. Žal proračun ni tako sanjski kot naše želje. In ravno tu nekje zmeraj obupamo, ker ne vemo koliko je kaj vredno... na kaj paziti ipd. Ne bi radi dali 10k in potem vlagali še ne vem koliko... kaj lahko pričakujemo od kombi avtodoma starega 15 let? Itd, itd, itd...
Vem veliko napisanega, že večkrat povedanega.... svaka ideja, predlog ipd dobrodošlo!
Re: Avtodom ali avtodom?
Jaz sem lastnik starodobnika letnik 1985. Tudi sam sem razmišljal, če bi kupil kakih 10 let mlajšega, pa sem na koncu ugotovil da ne bom razen novejše oblike osnovnega vozila dobil nič boljšega, plačal pa bi precej več. Poleg tega bi bila še registracija in cestnina 90% višja.
Če dobiš dobrega tudi stroškov z njim ne boš imel. Jaz sem v enem letu za nujna popravila porabil okoli 100 EUR (menjava vodne črpalke in zadnjih zavornih cilindrov, obnova zadnjih paken).
Menjal sem še nekaj ledenega ogrodja v notranjosti, vendar to ni bila nuja, ampak bolj moje "preseravanje".
Če želiš imeti dovolj prostora za 3 člane pozabi na takšne in drugačne kombije, ampak si kupi alkovna ali integrirca.
Večina nadgradenj pri zgornjih dveh je narejena iz lesa in plastike ali aluminija + polnilo stiropor ali stirodur. Tu je težava če popusti izolacija in se les napije vode, zato pazi da dobiš kolikor toliko suhega. Če kupiš precej mlajšega ni nič manj verjetno da ne bo vlažen. Novejši modeli nimajo več lesa in stiroporja v sredini (ne vsi, nekateri še vedno upšorabljajo stare tehnologije) in ni več nevarnosti da se napijejo vode.
Tudi v predelave se ne spuščaj, če ne boš sam delal, ker te bo na koncu prišlo dražje kot če kupiš že narejenaga.
Če hočeš imeti malo boljšega (klima, turbo motor...) boš moral dati vsaj 20.000 EUR, takega kot je moj pa boš dobil pod 5000 EUR.
Če dobiš dobrega tudi stroškov z njim ne boš imel. Jaz sem v enem letu za nujna popravila porabil okoli 100 EUR (menjava vodne črpalke in zadnjih zavornih cilindrov, obnova zadnjih paken).
Menjal sem še nekaj ledenega ogrodja v notranjosti, vendar to ni bila nuja, ampak bolj moje "preseravanje".
Če želiš imeti dovolj prostora za 3 člane pozabi na takšne in drugačne kombije, ampak si kupi alkovna ali integrirca.
Večina nadgradenj pri zgornjih dveh je narejena iz lesa in plastike ali aluminija + polnilo stiropor ali stirodur. Tu je težava če popusti izolacija in se les napije vode, zato pazi da dobiš kolikor toliko suhega. Če kupiš precej mlajšega ni nič manj verjetno da ne bo vlažen. Novejši modeli nimajo več lesa in stiroporja v sredini (ne vsi, nekateri še vedno upšorabljajo stare tehnologije) in ni več nevarnosti da se napijejo vode.
Tudi v predelave se ne spuščaj, če ne boš sam delal, ker te bo na koncu prišlo dražje kot če kupiš že narejenaga.
Če hočeš imeti malo boljšega (klima, turbo motor...) boš moral dati vsaj 20.000 EUR, takega kot je moj pa boš dobil pod 5000 EUR.
V hotelu sem samo gost, v mojem kamperju pa sem tudi doma!
Hvala za mnenje! Ravno to se tudi jaz sprašujem ali kaj pridobim z mlajšim avtom. Raje dam več za starejši avto če bi bil pošlihtan kot vidim tu na forumu predelave od uporabnikov (od rje naprej). Sedaj notranji prostor med samim bivanjem niti ni tako pomemben saj je ponavadi zmeraj zraven še šotor (bolj se rabi za prevoz opreme) mora pa biti reg za 3 osebe. Kombi mi je všeč ker je okreten in je super za off road varijante kjer smo mi veliko. Moram pa priznat da so mi te T3 varijante vse bolj in bolj všeč!!
Najbolje,da se en dan oglasiš,da te malo zapeljem naokoli s T3jem in se boš nato mogoče lažje odločil kaj bi ti najbolj ustrezalo.
ZA PRIJATELJE
Hvala! Če bo možno bomo izvedli!
Ima kdo kakšno izkušnjo s čim podobnim?
http://www.willhaben.at/iad/gebrauchtwa ... d=48220800
sem lastnik ta črnega in ?
nevem kaj za opremo voziš,ampak moje gledanje na tvoje vprašanje;
kombi ne zamaka,manj pokuri,ni vpadljiv in je uporaben za vsak dan,deli ta t3 in t4 se dobijo v vsaki maloboljši trafiki če ima dvižno streho ali pa je povišan pa je že cel luxuz,je pa res da med samim bivanjem nudi manj prostora od bilokerega avtodoma.
za avtodome predvsem te malostarejše ti je kolega predmano itak že vse povedal.
če te zanimajo te offroad varijante pa le glej da bo sinchro -starejši rešilec- ki bo služil naprej dobrim namenom,enostavno opremo v njega pa mislim ,da ti za relativno ugoden denar lahko naredi kateri od forumašev ki je to že delal.
malo premisli.
ja Johna pokliči on ima LT-ja ti bo vse povedal ,samo težko ga dobiš(Johna)
http://www.ebay.de/itm/VW-T3-Bus-SYNCRO ... ed4&_uhb=1
nevem kaj za opremo voziš,ampak moje gledanje na tvoje vprašanje;
kombi ne zamaka,manj pokuri,ni vpadljiv in je uporaben za vsak dan,deli ta t3 in t4 se dobijo v vsaki maloboljši trafiki če ima dvižno streho ali pa je povišan pa je že cel luxuz,je pa res da med samim bivanjem nudi manj prostora od bilokerega avtodoma.
za avtodome predvsem te malostarejše ti je kolega predmano itak že vse povedal.
če te zanimajo te offroad varijante pa le glej da bo sinchro -starejši rešilec- ki bo služil naprej dobrim namenom,enostavno opremo v njega pa mislim ,da ti za relativno ugoden denar lahko naredi kateri od forumašev ki je to že delal.
malo premisli.
ja Johna pokliči on ima LT-ja ti bo vse povedal ,samo težko ga dobiš(Johna)
http://www.ebay.de/itm/VW-T3-Bus-SYNCRO ... ed4&_uhb=1
Živeti brez kombija je mogoče,vendar brezveze!
dare napisal/-a:Hvala! Če bo možno bomo izvedli!![]()
Če imaš zraven šotor in ga rabiš za offroad potem ne kupuj alkovna ali integrirca, kot sem ti prej svetoval! Po terenu jih boš še bolj razmajal kot kak znižan cabriolet
LT-ja ti ne priporočam, ker ima pogon zadaj, motor pa med prednjimi sedeži.
Kupi raje takega, ki ima motor in pogon na isti strani (karkoli z oznako T) ali še bolje s pogonom na vsa 4 kolesa - če boš to probal na snegu se boš zastrupil in ti ni več rešitve
V hotelu sem samo gost, v mojem kamperju pa sem tudi doma!
Drugače pa si ti LT ji v kombinaciji 6cilindrskega dizla neuničljivi z ogromno navora... Se lepo vozijo, in so dokaj okretni. Malo je jeba, ker ga težko uporabljaš: za na šiht, garažne hiše, Dupla cestnina, takisto trajekti, Koliko ga boš uporabljal pozimi pa o pogonou sam presodi. Čeprav tako slab pa tudi pozimi ni!
Idealna je kakšna dobra T3, s tiendo, original pohištvom, dvižno streho.... Vsestranska, poceni deli, mala poraba (disel), .
jeba pa je dobit dobro, ki ni ravno kup rje, ni klime, ABS, .....
Idealna je kakšna dobra T3, s tiendo, original pohištvom, dvižno streho.... Vsestranska, poceni deli, mala poraba (disel), .
jeba pa je dobit dobro, ki ni ravno kup rje, ni klime, ABS, .....
Dare... mi smo trije.
Kupi čimprej karkoli...
Meni je za vsako leto žal, ko nisem imel tega na levi v avatarju....
Sčasoma boš že ugotovil, kaj potrebuješ. Nekaj stvari se da ugotovit že na začetku, drugo pa kasneje dodelaš... ali pač zamenjaš voz.
Po opisu sklepam, da potrebuješ nekaj okretnega. Če se boš vozil tudi na daljše ture, potem razmisli o T4 s klimo. Jaz sem že marsikam prilezel tudi samo s sprednim pogonom.
Za ekstremni offroad pa zna bit T3 boljši.
Dvižne strehe ne bom niti omenjal. Je pa res, da zna bit na kakšnem smučanju prehitro prehladno in premalo prostora v takem kombiju za tri.
lpmondxxi
Kupi čimprej karkoli...
Meni je za vsako leto žal, ko nisem imel tega na levi v avatarju....
Sčasoma boš že ugotovil, kaj potrebuješ. Nekaj stvari se da ugotovit že na začetku, drugo pa kasneje dodelaš... ali pač zamenjaš voz.
Po opisu sklepam, da potrebuješ nekaj okretnega. Če se boš vozil tudi na daljše ture, potem razmisli o T4 s klimo. Jaz sem že marsikam prilezel tudi samo s sprednim pogonom.
Za ekstremni offroad pa zna bit T3 boljši.
Dvižne strehe ne bom niti omenjal. Je pa res, da zna bit na kakšnem smučanju prehitro prehladno in premalo prostora v takem kombiju za tri.
lpmondxxi
Več glav več ve
Poglej kombi, ki ga ima uporabnik Bias!
Nekaj takega v diesel varianti bi bilo pomoje idealno zate
LP
Nekaj takega v diesel varianti bi bilo pomoje idealno zate
LP
Ajde še moje mnenje...
Po moje se moraš prvo odločit ali želiš AVTOdom ali avtoDOM. Torej čemu daješ prednost - vožnji ali bivanju. Bolj je avto okreten in praktičen, manj je noter prostora. Vsaj praviloma no. Če želiš velik konfort bivanja (tudi kopalnico in veliko kuhinjo) je večji tudi avto. Saj to je logično ane. Samo moraš pa malo pri sebi razčistit. Ali ste vi trije malo "ciganov" (nič slabega ne mislim s tem). Torej ali ste se pripravljeni malo stisnit, se samo zunaj s kakim prenosnim tušem malo polit in si zobe umivat pri grmovju. Ali pa rabite kopalnico z VCjem ipd.... Glede na to, da ste vsaj po postu sledeč avanturisti mislim, da ne iščete konforta ampak mobilnost z osnovnimi pogoji za bivanje. To je pa, vsaj po mojih standardih - primerno velik sedež za vsakega potnika, postelja za vsakega, vsaj zasilni kuhalnik (kakšna kava, župca, testenince ipd...) in en majčkeno vode, da oplakneš šalčko od kavice in se poliješ. Vse to ti nudi en kombi velikosti VW T3, T4 ipd. Seveda tu niso samo VW-ji. Recimo trojček od PSA je že prostornejši, sploh tisti povišani in podaljšani ampak - ja, so pa že bolj "kombijevski", bolj nerodni. Potem pa modeli in tipi rastejo z njimi pa možnost za konfort. Seveda pa s tem pada mobilnost in okretnost.
Od tega bi se dalo še in še razpredat. Tukaj si žal sam tisti, ki se moraš odločit. Seveda, nasveti so dobrodošli. Tukaj fantje na forumu so "mački" in imajo izkušnje. Sam sem zgolj teoretik, ker kombija še nimam.
Še nekaj z razmislek:
stojna višina - lepo je, če lahko stojiš v kombiju ja... stojiš in?? kaj že delaš noter ko stojiš? kuhaš? se preoblačiš? ali je teh opravil res toliko, da je stojna višina nujno potrebna??? če se parkiraš za dva ali več dni - en predšotor ni tak problem in tam je sigurno stojna višina. v kobiju pa... ne vem no.
oprema - napisal si, da imate opremo. sam najbolj veš kaj to je. če so to kakšni veliki kufri, al pa ne vem - surfi al pa padala ... kakorkoli - če je oprema specifična, le misli tudi na to, kam jo boš dal. bicikli grejo lahko zadaj na prtljažnik.
ogrevanje - verjamem, da si ga želiš, ampak če boš kupoval izdelan avtodom naj to ne bo že v štartu brezkompromisni pogoj, ko boš iskal. za 200 do 300 Eur se brez večjih težav izdela gretje v skoraj vsako vozilo - grelček ne zasede več prostora kot kakšna toaletna torbica, se ga pa lahko vgradi tudi na podvozje.
kakorkoli - srečno izbiro in ugoden nakup.
LP; Boro
Po moje se moraš prvo odločit ali želiš AVTOdom ali avtoDOM. Torej čemu daješ prednost - vožnji ali bivanju. Bolj je avto okreten in praktičen, manj je noter prostora. Vsaj praviloma no. Če želiš velik konfort bivanja (tudi kopalnico in veliko kuhinjo) je večji tudi avto. Saj to je logično ane. Samo moraš pa malo pri sebi razčistit. Ali ste vi trije malo "ciganov" (nič slabega ne mislim s tem). Torej ali ste se pripravljeni malo stisnit, se samo zunaj s kakim prenosnim tušem malo polit in si zobe umivat pri grmovju. Ali pa rabite kopalnico z VCjem ipd.... Glede na to, da ste vsaj po postu sledeč avanturisti mislim, da ne iščete konforta ampak mobilnost z osnovnimi pogoji za bivanje. To je pa, vsaj po mojih standardih - primerno velik sedež za vsakega potnika, postelja za vsakega, vsaj zasilni kuhalnik (kakšna kava, župca, testenince ipd...) in en majčkeno vode, da oplakneš šalčko od kavice in se poliješ. Vse to ti nudi en kombi velikosti VW T3, T4 ipd. Seveda tu niso samo VW-ji. Recimo trojček od PSA je že prostornejši, sploh tisti povišani in podaljšani ampak - ja, so pa že bolj "kombijevski", bolj nerodni. Potem pa modeli in tipi rastejo z njimi pa možnost za konfort. Seveda pa s tem pada mobilnost in okretnost.
Od tega bi se dalo še in še razpredat. Tukaj si žal sam tisti, ki se moraš odločit. Seveda, nasveti so dobrodošli. Tukaj fantje na forumu so "mački" in imajo izkušnje. Sam sem zgolj teoretik, ker kombija še nimam.
Še nekaj z razmislek:
stojna višina - lepo je, če lahko stojiš v kombiju ja... stojiš in?? kaj že delaš noter ko stojiš? kuhaš? se preoblačiš? ali je teh opravil res toliko, da je stojna višina nujno potrebna??? če se parkiraš za dva ali več dni - en predšotor ni tak problem in tam je sigurno stojna višina. v kobiju pa... ne vem no.
oprema - napisal si, da imate opremo. sam najbolj veš kaj to je. če so to kakšni veliki kufri, al pa ne vem - surfi al pa padala ... kakorkoli - če je oprema specifična, le misli tudi na to, kam jo boš dal. bicikli grejo lahko zadaj na prtljažnik.
ogrevanje - verjamem, da si ga želiš, ampak če boš kupoval izdelan avtodom naj to ne bo že v štartu brezkompromisni pogoj, ko boš iskal. za 200 do 300 Eur se brez večjih težav izdela gretje v skoraj vsako vozilo - grelček ne zasede več prostora kot kakšna toaletna torbica, se ga pa lahko vgradi tudi na podvozje.
kakorkoli - srečno izbiro in ugoden nakup.
LP; Boro

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)
Hvala vsem! Izbira je prekleto težka! Normalno, da bi človek imel vse od luksuza, prostora, zaneslivosti itd, nečemu se treba odpovedat! Luksuza ne rabimo... kopalnice nikakor, kak wc če bi bil je zgolj za nujne primere. Najbolj važno je, da je napakiran in pripravljen, da se lahko švigne z njim kadar je čas! Vem težko se bomo odločili... verjetno najbolje da gremo malo pregledat kako vsaj tisto kar se prodaja izgleda... V predelavo ne gremo to smo se že odločili, raje počakamo, da bo kdo, ki se spozna se odločil za nov projekt in se poslovil od starega. Moram pa priznat, da bi kakšna trojka povišana res najbolj sedla!
Če kupiš trojko se pripravi na obnovo, ker takih brez rje na trgu ni ali pa so dragi ko prva ljubav.
Pa vsak, ki se ga je do sedaj lotil obnavljat ti lahko pove, da tudi tisti, ki zgledajo OK v resnici niso, ko mal pokrempaš podvozje hitr najdeš luknje
Ko sem ga jaz kupil sem mislil, da ni fejst rjav, zdej pa skos po malem pleh režem in novega varim gor, pa kr ne zmanjka rje
Uporabnik Car je enkrat napisal "T3 ni avto ampak stil življenja" Če si pripravljen malo šraufat in obnavljat ter v zameno za to neizmerno uživati v vožnji ga kupi! Če ne, pa še malo premišljuj in se potem odloči, da ga boš kupil

Pa vsak, ki se ga je do sedaj lotil obnavljat ti lahko pove, da tudi tisti, ki zgledajo OK v resnici niso, ko mal pokrempaš podvozje hitr najdeš luknje
Ko sem ga jaz kupil sem mislil, da ni fejst rjav, zdej pa skos po malem pleh režem in novega varim gor, pa kr ne zmanjka rje
Uporabnik Car je enkrat napisal "T3 ni avto ampak stil življenja" Če si pripravljen malo šraufat in obnavljat ter v zameno za to neizmerno uživati v vožnji ga kupi! Če ne, pa še malo premišljuj in se potem odloči, da ga boš kupil
...evo vsak svoje faforite hvali. Mi mamo t4 podalšanga 9 sedežnega za vsak dan, spomladi pa, ker smo bol morski, sedeže ven pa posteljo notri in uživat čimveč.
Vso kramo, kuhinja, pa vse ostalo si zoorganiziraš tako da če greš v kamp si na kamot, postaviš paviljon, miza, stoli ni da ni, če si pa nekje bolj na divje pa mal improviziraš, in ko se tega nalezeš postane neozdravljivo.
Mi je pa t4 všeč saj ma dokaj malo porabo, dovolj prostora, je zanesljiv, trpežen pa res uporaben tudi vsak dan tako kot vsak oebni avto. Če imaš pred službo urejen parking pa sploh ni panike in jaz ne vidim razloga da bi kupoval kratko izvedbo. Zame je kombi zakon in nenadomestljiv.
Vso kramo, kuhinja, pa vse ostalo si zoorganiziraš tako da če greš v kamp si na kamot, postaviš paviljon, miza, stoli ni da ni, če si pa nekje bolj na divje pa mal improviziraš, in ko se tega nalezeš postane neozdravljivo.
Mi je pa t4 všeč saj ma dokaj malo porabo, dovolj prostora, je zanesljiv, trpežen pa res uporaben tudi vsak dan tako kot vsak oebni avto. Če imaš pred službo urejen parking pa sploh ni panike in jaz ne vidim razloga da bi kupoval kratko izvedbo. Zame je kombi zakon in nenadomestljiv.
....tako kot so ostali napisal,sam pri sebi prvo razsčisti kaj hočeš,oziroma kaj sploh potrebuješ majhno porabo,kupi dizla,avto za vsak dan ali dopust,če hočeš oboje kupi potniški kombi,majhni stroški vzdrževanja,starejši letnik z malo prevoženimi kilometri in čim manj elektronike,pa če že sam nisi tehnični tip,ti lahk vsaj še kak "sosed" pošraufa,izbire maš dovolj,npr.,citroen,peugeot,fiat,to so delovni konji ki so prostorni,ki če nisi višji od 185,lahko spiš po širini kombija ki ima med stekli 190 cm,dobra izbira če rabiš prostor,poraba je okoli 10 l dizla,udobja je malo manj,potem ford transit starejši model,pa hyundai ni slab,ampak ne priporočam,kia tudi ne,no potem je tu t4,ki je meni bil favorit,ampak po treh letih tuhtanja sem vzel najslabši in najstarejši kombi,pa če bi še enkrat bi se enako odločil in to za T3!
Najbolj udobna vožnja,najmanjša poraba,najbolj okreten,zelo poceni vzdrževanje(seveda če imaš dobro osnovo),poceni registracija,...pa dušo ma!
Bili smo trije,je bilo prostora dovolj,sedaj smo že štirje,pa bo tudi,vozim vsak dan,dopust in delovno vozilo,meni služi v vseh pogledih,ti si pa takšnega poišči,da bo služil tvojim potrebam in željam,pa veliko sreče in čim lažjo odločitev!

Najbolj udobna vožnja,najmanjša poraba,najbolj okreten,zelo poceni vzdrževanje(seveda če imaš dobro osnovo),poceni registracija,...pa dušo ma!
Bili smo trije,je bilo prostora dovolj,sedaj smo že štirje,pa bo tudi,vozim vsak dan,dopust in delovno vozilo,meni služi v vseh pogledih,ti si pa takšnega poišči,da bo služil tvojim potrebam in željam,pa veliko sreče in čim lažjo odločitev!
Življenje je potovanje,uživajte v poti,kajti cilj ni zanimiv!
Mi je včeraj Ideja razkazal svoj avtopark in mi postregel s kupom koristnih nasvetov!! Hvala še enkrat! Malo bolj se že vidi luč na koncu tunela
.