Re: Gretje v bivalniku...

Jaz imam ebra B3L v caravelli T4. Pri zunanji temperaturi -18 stopinj pride na 28 stopinj znotraj avta. Nimam pa nobene izolacije, razen tiste minimalne ki jo ima caravella. Montiran pa je zunaj, za tankom, zrak pa vleče seveda iz notranjosti vozila, kakor je tudi prav po orginalnih navodilih.

ja sej tja nekje sem ga mislil dat, u bistvu bi ga meu zunaj ampak mal berem original pdf eberja in piše naj bi bil notri, tko da se nisem še odločil :)

Drgač pa car ti ga ne morem ponudit, ker je ugoden jst ga pa nucam ;)

Tko da zdej en dan ga grem pogledat, kolega ga ima v garaži zmontiranega in ga občasno zalaufa/uporablja, kar se mi zdi fajn da je v delovanju...pa da vidim in premislim kam bi ga res dal.

Itak mu moraš naredit neko zaščito iz recimo aluminija, pa bo znotraj.
Važno je, da ga zaščitiš pred pretirano umazanijo in seveda vodo!
Vlažno in mrzlo pa je v avtu tudi. Menda ne piše da moraš imet garažo :lol: :lol:
Se pa sam bolj spogledujem s webastom air top, je pa nov predrag,
rabljenega pa težko dobiš, se pa tudi tam nekje po 400-600eur prodajajo.
Navsezadnje pa ga v zimskem času sploh ne uporabljam, tako da niti ne iščem pretirano, če pa naproti pride se ga pa tudi ne bi kar odrekel. Samo v smislu če bi ti raje dizla prodal pa bencinca kupil, konec koncev je tudi tista ločena posoda za gorivo večkrat v napoto.
Lepo poročaj kako boš zrihtal!

No, pa sem kupil odlično delujoči eberspacher d3lc :D v naslednjih dneh začneva z montažo.

Me pa zanima, kje bi ugodno dobil cev (za topel zrak) nekaj takega kot je npr. za nape ampak, mora biti fi 75 (te za nape so vse 100). To bom nucal, pa mogoče, če ni predrago bi kr original dušelec izpuha nabavil od Ebra, sam ne vem kdo bi to v Slo imel na zalogi?

Je pa zadeva testirana v kemperju odlična :) kva ga to greje :)

Kot sem tle prebral, pridejo v poštev le grelci zraka ala Air Top. Pa vseeno...

Razmišljal sem....Moj avto ma tisto zadevo...grelec, ki pomaga, da se voda v avto prej segreje pozim. In se vključi avtomatsko kako minuto po zagonu motorja,takrat, ko je ( pomoje) pod 5 stopinj zunaj. A je kdo to zadevo tako predelal, da se vključi morda ročno ali po kakem termostatu, neodvisno od tega ali motor deluje. Mislim da sem nekje enkrat zasledil, da je en na Volvu dal ta software spremenit..... SAmo itak kot berem, da bi ta način ogrevanja porabil preveč elektrike...
"Le cesta daje potepuhu sanje,
pa naj tisočkrat mu bo grenek kruh"

Dane Zajc

mondxxi napisal/-a:Za tak način ogrevanja za eno noč najbrž ne bo dovolj niti 80Ah bivalni aku, saj moraš gnati pumpo za gorivo grelca, vodno pumpo in še notranji ventilator vozila...

Vem, samo vseeno me zanima ali je kdo že to prerihtal....

Tud bolš je za motor, da ga vžgeš, ko je že voda in vse toplo, pe še v teh zimskih jutrih bi se v topel avto vsedel,, Samo je pa res,da bi se moralo vse to tako zrihtat da bi se zagnala pummpa goriva in vodna pumpa pa še ventilator.... pol pa še fino bi blo da se to na daljinca vklljuč... sej verjetno bi to že pol kar dost koštalo, konc koncev pa ni velik razlike al pa če kar motor zaženem ene 10 prej preden se odpeljem...

Dane Zajc

mi imamo na firmi v ivecotih -dayliy take vebastorje na uro in gre nastaviti največ 60 minut,tudi tebi se da sigurno dokupiti ura ,vendar sem jo jaz pred leti mislil montirati v ženin avto in je bila dražja od rablenega grelca
drugače pa laufa če prelisičiš D+ in termostat ,ki ga vklaplja
Živeti brez kombija je mogoče,vendar brezveze!

bobo1841 napisal/-a:mi imamo na firmi v ivecotih -dayliy take vebastorje na uro in gre nastaviti največ 60 minut,tudi tebi se da sigurno dokupiti ura ,vendar sem jo jaz pred leti mislil montirati v ženin avto in je bila dražja od rablenega grelca
drugače pa laufa če prelisičiš D+ in termostat ,ki ga vklaplja

To si predstavljam, da bi "prelisičil", če bi tako naredil da se termostat ignorira, samo morala bi še pumpa za gorivo se vključit in pumpa za vodo, al je možno, da je to na istem kablu štrom?

Dane Zajc

To, kar si prilepil je dobra izbira. Tile airtopi porabijo malo goriva, če je bencinski pa tudi malo elektrike. Komandna plošča je najpogosteje takšna ročna, na vrtljiv gumb, je pa to že toliko nova zadeva da so možne prilagoditve - lahko daš tajmerje, tudi daljinsko upravljanje ipd.... Ker predvidevam, da je tvoj ford dizel, bi v primeru bencinskega vebasta rabil še en rezervoarček. To ni nek problem, ker porabe po papirjih so tam do max dva deci na uro, torej rezervoar 5 litrov za skoraj tri noči.

Ker predvidevam, da te skrbi prostor.... daj malo poguglaj na raznih 4x4 forumih. Enkrat sem gledal, da tiščijo tele vebaste v blatnike za panele, ali pa celo v motorni prostor in potem vežejo kar na obstoječo instalacijo od avta, da piha toplo skozi originalne zračnike...

LP; Boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Aha, a ni to v kabini za montirat?

Saj ne mislim še sedaj dajat not, mogoče za naslednjo zimo, samo tako, da si prostorsko splaniram. Sem mislil, da bi ga dal pod sovoznikov sedež...

Dane Zajc

Original so običajno zunaj, pa v kabino speljano razpihovanje. En dajo pa tud noter. Ampak glede na to, da stvar deluje na gorivo, bi jaz vseeno izven kabine montiral...
Živiš samo enkrat, a če to narediš pravilno, je enkrat dovolj. (Joe E. Lewis)

tale airtop je mišljen na montažo v kabino in tako montiranega imajo vsi kamioni in ni nobene panike,za vodnega pa rabiš D+ ,temperaturo pa daš na tipalu mostič in je -40 ,pumpico pa navadno krmili sam grelec
Živeti brez kombija je mogoče,vendar brezveze!

ucmanster napisal/-a:Aha, a ni to v kabini za montirat?

Saj ne mislim še sedaj dajat not, mogoče za naslednjo zimo, samo tako, da si prostorsko splaniram. Sem mislil, da bi ga dal pod sovoznikov sedež...

Če imaš prostor in ti odgovarja pod sedežem ni problem. Pri tem pa je potrebo upoštevat dve dejstvi:
- on rabi dovod in odvod zraka. Torej, na eni strani vleče zrak, ga ogreje in na drugi piha ven.
- Če bi bil pod sedežem, točno pod njim rabiš dve malo večji luknji skozi poden - eno za zajem zraka in eno za avspuh. To sta dve cevki premera tam 2,5 cm. Potem je še prav zraven ena mala za cev za gorivo in štiri luknjice za pritrditev z vijaki.

Tako naj bi zgledalo spodaj, na podvozju, v tvojem primeru pod sedežem...
b1.jpg

Pa še link do videa, kako zadeva sploh deluje...
https://www.youtube.com/watch?v=HHN4PiE6Pc4

LP; Boro
Slika

Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Kul...hvala za informacije

bom videl... mogoče res drugo leto.. Ja, pod sovoznikovim sedežem imam cca 15 cm višine. Upam, da je to dost.

Drgač pa... mam namen prej nekolk strop izolirat, zavese dat, pa še na prednje šipe tisto izolacijo, potem bom pa videl kolk je kaj potreben dodaten grelec. Za spat skoraj dvomim da bi ga rabil, za "bivanje" v avtu pa verjamem, da bi prav prišel. SAmo ne vem kaj čem "bivat" v tako majhnem avtu. :)

zaenkrat sem spal, da je bilo najhlahneje tam okol 7 stopinj zunaj, in to brez neke izolacije ali zaves, pa ni nič zeblo

Dane Zajc

ucmanster napisal/-a:Ja, pod sovoznikovim sedežem imam cca 15 cm višine. Upam, da je to dost.

Air top 2000 bencin (ne vem, če ima dizel isto ohišje, po slikah sodeč ja), ga imam pri roki in sem ga izmeril - višine rabiš 12 cm, širine 12 cm in dolžine 32 cm. Pa naredi iz kartona šablono in probaj če gre noter....

LP; Boro
Slika

Boro napisal/-a:
ucmanster napisal/-a:Ja, pod sovoznikovim sedežem imam cca 15 cm višine. Upam, da je to dost.

Air top 2000 bencin (ne vem, če ima dizel isto ohišje, po slikah sodeč ja), ga imam pri roki in sem ga izmeril - višine rabiš 12 cm, širine 12 cm in dolžine 32 cm. Pa naredi iz kartona šablono in probaj če gre noter....

LP; Boro

sem gledal, je isto. Bo tolk placa spodaj. Zdaj je pač en predal tam... pol ga pa ne bo. Sem pa gledal mal po bolhi.. se kar dobi tam od 300 do 400 eur.... to bom najbrž kar dal. Jurja pa več.. pa ne dam..

Dane Zajc

bobo1841 napisal/-a:pa lepo ogreti avto imaš vsako jutro in ko boš avto prodajal ga vzameš ven in ostaneta dve luknji ki ju zatesniš
mere so sigurno enake pri bencinu in dizlu

Ne bom prodajal avta!!!!!!!!!! :)

Dane Zajc

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost