Balkan

alkohol:
Bosna:
rakja je vsesplošno znana, NI dobro spit 6 kozarčkov na eks, še posebej v jutranjih urah. Pivo predvsem Sarajevsko.
Črna gora:
Nik aka Nikšičko pivo
Makedonija:
Prodaja se predvsem Skopsko. V trgovinah po 19h ni mogoče več dobit alkohola. Gin je nanavadno poceni proti ostalim močnejšim alkoholnim pijačam. Naj dodam še da je vredno poskusiti tudi eno brezalkoholno pijačo, ki se jo navadno dobi v trgovinah Prilepska gazoza.
Grčija:
Ouzo,itak. Razočaran ker se v lokalih dobi le heineken, kaiser, amstel. Domači mytos in alfa sta redkost.

mejni prehodi:
Hrvaška:
nujno zlo, dobil žig v potni list.
Bosna:
brez posebnosti.
Črna gora:
Ob vstopu taksa 10€ na avto.
Albanija:
sumljivo prijazni in brez težav, ob izstopu "taksa" 2€ na avto.
Makedonija:
za vstop čakali 30min, na izstopu imajo cariniki 3pave za maskoto.
Grčija:
državljani EU imajo poseben vhod.

Policija:
Hrvaška:
niti ene patrulje na cesti.
Bosna:
veliko kontrole prometa, tudi po mestnih trgih veliko kontrole, počutje je bilo kar varno.
Črna gora:
podobno kot bosna.
Albanija:
nekaj radarjev smo srečali, sicer nevem kaj so točno merili glede na to da nimajo prometnih znakov. Sem pa videl dva semaforja v Tirani :shock:
Makedonija:
niti ene kontrole.
Grčija:
Legenda pravi da obstajajo, vendar jih še nisem nikoli videl.

Kazni:
Bosna:
pred Jajcem ustavila kontrola prometa, jst brez izpita, tako da miličniku 10€ za kafo i idemo dalje.
Črna gora:
Podgorica, omejitev 40km/h, jst 80, tako da miličniku 10€ za kafo i idemo dalje.

Gostoljubnost:
Bosna:
samo na recepciji v Bosni doživiš, da po opravljenih formalnostih receptorka potegne izpod mize flaško domače rakje, da nazdravimo. Pa da z lastnikom lokala v Jajcu pijemo in jemo dolgo v noč, pa le zato ker je pred 30leti delal v salonit Anhovo.

T3-kaši:
Države bivše juge:
kot peska
Albanija:
enega "zidarskega" sem videl
Grčija:
nekaj zanimivih avstrijskih, nemških je bilo videt
Slika

Re: Balkan

sarajevo,
nižje:
Slika

in višje:
Slika

najvišje:
Slika

Slika

pokrajina v okolici Kalinovika:
Slika

ter glavna cesta med Kaliovikom in Foćo:
Slika

ostanki tovornjaka ležijo že od leta 92, na drugi strani ceste pa spomin na potnike:
Slika

nikšić,center:
Slika

pozdrav, takoj čez albansko mejo:
Slika

albanska mesnica:
Slika

albanski wc:
Slika

peščica izmed 300.000 bunkerjev po albaniji:
Slika

ena boljših cest:
Slika
Slika

Uf, slike so res super. Se pridružujem prejšnjemu postu. Tudi jaz komaj čakam da odrinemo dol. Verjetno tudi na Lefkado, te bom kaj pocukal za kakšen tip.

LP
Živiš samo enkrat, a če to narediš pravilno, je enkrat dovolj. (Joe E. Lewis)

Tommygun pol pa čudn da se nismo kje srečali ker sm se tudi jaz potepal po albaniji makedoniji bosni ter hrvaški če si kje srečal temno modro caravelco T5 z celjsko tablico ter šestimi kajaki na strehi smo to bli mi :lol:
Pain is temporary glory is forever!!!

lepe fotke in kratek in jedrnat opis juge. podbno sem jo doživljal sam.

ko sem tole videl moram odgovorit:
TommyGun napisal/-a:mogoče kdo ve kaj je bilo to?
Slika

To je spomenik na planini Makljen. Iz Bugojna si se dvignil na vrh Makljena, potem pa si se po serpentihah spustil v dolino v kraj Prozor in potem po ozki dolini v Jablanico. Iz serpentin je lep razgled na prozor, Ramsko jezero in vršace v ozadju.
No Makljen... Ko je trajala znamenita Titova ukana v dolini Neretve, so se partizani, da bi zavedli okupacijske sile, prebijali po dolini v smeri Prozora (saj se spomnite: Prozor nočas mora pasti) in nato mimo Prozora na Makljen. S tem so zavedli okupatorja, da je sile skoncentriral na severu, v okolici Bugojna. Pred tem je, da bi jih res prepričal, sam dal podreti most čez Neretvo v Jablanici. No, in ko so se okupatorji naštimali na sever, da bodo pričakali partizane, so se oni obrnili in čez zasilni most zbrisali na jug.

Na tvoji sliki je ostanek spomenika na Makljenu, točno na kraju, do kamor so se prebili in kjer so se obrnili nazaj. Tako kot mnoge druge stvari je bil napoti v ta zadnji vojni in so ga demolirali.

LP; Boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov