VW T3 - vgradnja 1.9 TDI motorja

Živjo! Na tem forumu še nisem zasledil neke konkretne teme (ali podrobne predstavitve) o vgradnji TDI motorja v T3-ko. Na tujih forumih je o tem napisano veliko, je pa precej težko dobit informacije kaj točno paše skupaj(vrst predelav je namreč precej). Sam sem končal vgradnjo eTDI z tipom motorja 1Z. Torej motor od golfa 3 z vso elektroniko (ecu+senzorji) in turbino sem vgradil z deli od 1.6 TD JX motorja. Z uporabo adapterjev za turbino od TDI (ki ima krmiljen wastegate) sem ohranil celoten original avspuh. Noben drug del ni neoriginal. Na ta način ostane zračni filter in baterija na svojem mestu in ni potrebe po dodatnih improvizacijah. Sama vgradnja TDI motorja ni preveč zahtevna. Meni je bilo najtežje pridobivanje informacij po forumih. Stvari ki jih je za ''poštimat'' da stvar na koncu dela kot mora je ogromno! :D

Zanima me, če je kaj zanimanja da se o teh vgradnjah napiše kaj podrobneje? Razmišlja kdo o vgradnji TDI motorja in bi mu te informacije koristile?

Re: VW T3 - vgradnja 1.9 TDI motorja

Točno tako, kot je napisal Tomaž. Vse informacije, ki jih lahko daš bodo dobrodošle. Treba je vedet, da je kar precej zanimanja med nami, čeprav potem ni toliko realizacij projekta kot je interesa. Morda pa prav tvoj prispevek pomaga, da se kdo od nas ojunači in se loti. Vzami to za svoj projekt tu na forumu. Sam imam recimo precej pomislekov glede "elektronike"... No, morda pa, če bi mi kdo to raložil po domače in napisal tako, da tudi neizkušen mehanik razume, sploh ni tak bav bav.. sploh če so še slikice zraven. Če nimaš pa svojih si jih pa iz kakega foruma sposodi... Enkrat sem že Tomažu napisal, da se veselim njegovega posta, ko bo opisal kako TDI spravit v trojko.. Zdaj si ti moj up. Moj pogum trenutno ne seže dlje od navadnega 1.9TD. Kar pogumno.... vzami si čas in bodi pripravljen na vprašanja.... :)

LP; Boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Re: VW T3 - vgradnja 1.9 TDI motorja

VW T3 z TDI 110ks Klavdij veselo vozi po Idrijskih koncih. Bil je z njim tudi na srečanju v Fažani, poleg TDI ima vgrajen servo volan, klimo, tempomat, menjalnik drug diferencijal 3000 obratov 130 km/h itd...

Jaz osebno vozim trojke najrajši z originalnimi motorji, če hočem se kam hitro premaknit vzamem T4, ki leti 160km/h brez težav.
Expert za VW T3

Predsednik VW T3 Kluba Slovenija
http://www.vwT3klub.com

Komisar za starodobna vozila pri SVAMZ

Član:
Mercedes-Benz Klub Slovenija
VW Klub Dolenjske in Bele krajine
UO Svamz

Re: VW T3 - vgradnja 1.9 TDI motorja

Na brzino...
Iz starega motorja vrameš karter in oljno pumpo. Paše vse na 1.9 - šravf na šravf.

Isto vrameš oba nosilca motorja. Desni paše. Levi je lahko malo problem - če obdržiš turbino od golfa lahko paše ali ne. Lahko daš iz starega motorja kolektor in turbino, potem paše tudi levi nosilec. Če je turbina od golfa in nosilec ne paše, zašvasaš novega - imaš lep nov aparat. :)

Menjalnik paše šravf na šravf na 1.9.

Avspuh - če daš gor kolektor in turbino iz starega motorja paše vse, če pustiš turbino od golfa moraš malo švasati.

Če ostane turbina od golfa jo je potrebno clockati - to pomeni, da sredico turbine zavrtiš tako, da je odvod olja na spodnji strani - točno spodaj.

Ker je glava pri 1.9 malo višja in bosch pumpa malo visoka, boš moral verjetno odrezati malo pokrova motorja (10x10 cm), ker štrli malo ven - par centimetrov. Lahko tudi nosilce spustiš, ampak je preveč dela.

Na grobo je to to.... nobena težava... sam pogum in akcija.
LP; Boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Re: VW T3 - vgradnja 1.9 TDI motorja

Z Borotom sva na vezi glede vgradnje. :)

Jaz sem z mojim eTDI zdaj naredil 10000 km, nazadnje smo naredili 7000 km na 3 mesečnem dopustu. kombi je imel 2,3 tone +-100kil in poraba je bla 6.5l (vozili smo max 90-100) Zaenkrat sem zelo zadovoljen. Nobenih problemov z kakšnim spodrsavanjem sklopke ali kaj podobnega. -muči me samo menjalnik ki mi je že pred vgradnjo tdi-ja metal iz prve brzine. Rekli so mi da bi bilo za zamenjat prvi ležaj v pokrovu menjalnika - od 1. brzine. Ker nisem menjalnikov še nikoli razdiral me zanima če je kdo že kej to šraufal alpa če ima kakšen link kjer je predstavljen postopek menjave ležaja? (imam še en krajši 5 brzinki menjalnik doma in bi rad zamenjal)

Hvala! :)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost