Komentarji na T4 alternator 140A

To pa tudi mene zanima. Že celo večnost bluzim med solarnimi paneli (katerim je cena zadnje čase precej padla)ali pa večjim bivalnim accu-jem (do 160Ah) in posledično močnejšim alternatorjem seveda .
Bolj se nagibam k drugji opciji, ker solarni paneli na strehi niso ravno 100% izkoriščeni, oz. daleč od tega. 8)
Vse to pa v glavnem zaradi Eberspacher grelca in kompresor hladilnika-to je pač davek za konkretno mrzlo pivo ali pa belo vino. :D
Ma quanto košta cca tak alternator ?

Re: T4 Alternator 140A

hmmm, ko to berem, me kar stisne, ko pomislim kaj imam jaz notri

bivalni akumulator 100Ah, "delavne" 75Ah, na alternarotčku piše pa borih 45A. Skoraj malo čudno da še dela in da kej nafila...

diši to po zamenjavi??

Saj mora delat, alternator dela na muč ko imaš full prazen akumulator, ampak ne moreš alternatorja skurit oziroma preobremenit da pač koliko da, samo čas polnjenja tvojega akumulatorja traja enkrat dlje kot bi pa z enim 90 Ah.
Expert za VW T3

Predsednik VW T3 Kluba Slovenija
http://www.vwT3klub.com

Komisar za starodobna vozila pri SVAMZ

Član:
Mercedes-Benz Klub Slovenija
VW Klub Dolenjske in Bele krajine
UO Svamz

Anton aus napisal/-a:Saj mora delat, alternator dela na muč ko imaš full prazen akumulator, ampak ne moreš alternatorja skurit oziroma preobremenit da pač koliko da, samo čas polnjenja tvojega akumulatorja traja enkrat dlje kot bi pa z enim 90 Ah.

Kadar je alternator obremenjen "na polno": luči, ventilatorji klime, gretje zadnje šipe..., potem ne ostane nič za polnjenje akumulatorja. Celo tako se lahko zgodi, da se ob takih hujših obremenitvah akumulator celo prazni, ker pomaga "hraniti" požrešne porabnike.

Takrat se tudi precej skrajša življenska doba alternatorja. Navitja in polprevodniki delajo na bistveno višji temperaturi, kot bi, če bi bil alternator polovično obremenjen.

Teoretično je za samo dopolnjevanje recimo 100Ah akumulatorja dovolj 10A. Seveda se bo s takim tokom tak izpraznjen akumulator polnil celih 14-16 ur.
Glede na to, da je meni dvakrat "odneslo" 90A Alternator, pri čemer je bil vgrajen 75Ah akumulator, sem se ob vgradnji 2x85Ah Gel akumulatorjev odločil, da vgradim močnejši alternator. Opcija je bila serijski 120A ali pa passatov 140A. Info za Mikija: Slednjega sem dobil za 100€, seveda je imel ob taki ceni že kar lepo število kilometrov za seboj, vendar mu za zdaj to nič ne škodi :D . Bom videl, koliko časa bo zdržal.

lpmondxxi
Več glav več ve

Mondxxi- hvala za info .
Roko, mislim da imam TAB-Multidry 90-Ah. To je trakcijska ali multiciklična baterija .
Eber dela eno noč bp, druga noč bi pa šla mogoče lih za las .
Se pravi se premaknem in malo nafilam accu. No in tu je zdej keč.Če bi imel recimo dva
accu-ja po 80Ah in močnejši alternator, da bi vse skupaj prej nafilal . . .
Pozimi seveda vse skupaj slabše deluje in "štroma" je bistveno manj kot v toplih dnevih.
Težava je v tem da trakcjiske baterije sicer zdržijo več ciklusov praznjenja, vendar se z leti (moja gre v četrto leto) ne napolnijo več kot v "mladih letih " .
Tudi v toplejšem vremenu je z vklopljenim kompresorskim hladilnikom štroma lih za dve noči .
Zdej se vprašam, ali je bolj smiselno kupit dva nova aacu-ja + alternator (cca 500€) ali kakšen 100 W ali več solarni panel za cca 400€ ? :?: :!: :?:
Solarne panele si pa oglejte na www.visol.si

Ja štroma res ni nikoli dovolj, drugače pa če se vrnem nazaj na porabo V normalnih pogojih naj bi bilo dovolj štroma, tudi če vse prižgeš v avtu ne bi smelo iti čez 40A(luči 16A, hladilnik 7A, ventilatorji max 5A, filanje akuja 10A s tem da tok pada glede na čas vožnje).
Seveda je za avtodom premalo 45Ah treba imeti 90 ali več.
Fotocelica ni slaba zamisel pogotovo če ti avto stoji po par tednov brez laufanja, ti vzdržuje napetost. Pa tudi na dopustu ko je orng sonce se pozna če imaš priklopljeno celico 100W, manj pa itak nima smisla ker ne naredi dosti za kratek čas.
Expert za VW T3

Član:
UO Svamz

Anton, sem vedel da boš vrgel kaj na temo. Moj van se precej pogosto uporablja, sicer ne vsak dan, ampak dovolj, da se baterije polnijo. Je pa dejstvo, da kljub vsemu nominalna ali ne vem kakšna že napetost v accu-ju z leti pada. Na panel cikam že več let, sploh pa zdej ko so cene precej padle .
Pa se še ne morem odločit o smotrnosti nakupa . . . pač cincam .
Zato pa je mnenje kot je tvoje toliko bolj dobrodošlo .
In, ali ima na forumu kdo vgrajen panel in kakšne so izkušnje ? :roll:

Dva primera:

1 zima:
Nastavljaš se soncu da te greje in obseva celice. Dan je kratek, sonce nizko, zato pridejo do izraza amorfne celice katere delujejo dobro tudi pri difuznem sevanju. Slabost je da je izkoristek slab ~8% pa tudi starajo se hitreje.

2 poletje:
Iščeš senco ker nisi mona da boš grel kombi na soncu, da boš peku zrezke na plehu in da ti bodo celice polnile baterije. Pa tudi hladilnik bo imel zaradi tega slabši izkoristek.
Sonce je visoko tako da lepo obsevajo celice vendar, z višanjem temperature celice se ji moč manjša približno 2,5% na 5°C. Če jih imaš zalepljene direktno na streho si lahko predstavljaš kaj pomeni to, zato so obvezni distančniki!

Edina varjanta je da imaš nosilec na njega postaviš celice in jih lepo obračaš za soncem...zdej pa predstavlji si italjančka s satelitsko :lol:

Počakat je potreba za celice katere bodo imale vsaj x2 boljši izkoristek do sedanjih. Pa tudi tisti podatki na njih so merjeni v laboratorijih pod idealnimi pogoji (25°C). Na fakulteti za elektrotehniko je laboratorij za fotovoltaiko, kjer merijo dejanske izkoriste celic na trgu. In verjemi da so velika odstopanja od napisanih, še posebno pri kitajskih.

In še, pri izračunu sistema dejte upoštevat še vsaj 15-20% izgub na sistemu.

Na koncu je še najlepše it na eno [smilie=pdt_aliboronz_24.gif] in se smejat :mrgreen:

Tudi jaz cincam s celicami. Na plastični dvižni strehi se najbrž le ne bi segrele tako močno.
Rad bi jih nalepil direktno na streho, zato čakam, da še malo pade cena tistim gibljivim, ki so 3mm debele. Vem da imajo izkoristek slabši in jih tudi ne mislim uporabljat za primarno polnjenje 170ah akumulatorjev, vendar, če bi bila cena ugodna, se mi zdi smiselna investicija, saj bi na ta način podaljšal življensko dobo akumulatorjem in najbrž bi tudi kakšno noč dalj zdržal z lučmi in kompresorskim hladilnikom.
Več glav več ve

No, pa smo spet na začetku . Dejstva ki jih je napisal Roco, že dalj časa bremzajo moj nakup.
Je pa res , da se včasih postavim tudi na sonce .
In ko bodo prišle celice z 2x večjim izkoristkom, bodo sigurno tudi 2x dražje .
In začaran krog nategovanja kupcev se vrti naprej . . . :roll:
AMP-ove sem tudi jaz gledal . . . očitno jih bom še nekaj časa. 8)

Truble maker napisal/-a:Ma čez dan filaš accuje...

Filaš ja samo tudi nekaj pokuri imam hondo 1000W rezervar 2,5 litra pa je prazen za 5 ur. V kampu pa imaš recimo 3 eur elektriko za 24 ur. Edino če si nekje na off potem ok.
Expert za VW T3

Član:
UO Svamz

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov