Nameravam narediti zunanji priklop elektrike. In sicer samo za porebe razdelilca, da ne bom vedno podaljšek priščipal z vrati. Se pravi zunaj CEE vgradna vtičnica, notri pa 2 do 3 navadne Schuko vtičnice.
1. vprašanje: Ali potrebujem kje varovalko, mogoče FID stikalo ali KZS? Iz same varnosti, pa to...
2.vprašanje: Je kdo vgrajeval tako vtičnico kam drugam kot v pločevino (malo sem skeptičen s fleksarico napasti kombi)?
V mislih sem imel podvozje, a zaradi same praktičnosti ne vem, če je to najbolša ideja. Mogoče na pantu, da se skrije na podvozje?
Re: Elektrika 230V
1. Nujno varovalko! 
2. Lahko poskusiš nekje pri vratcah zadaj (kjer se olje toči) in imaš vtičnico pri motorju, je pa tam malo bolj vroče...
2. Lahko poskusiš nekje pri vratcah zadaj (kjer se olje toči) in imaš vtičnico pri motorju, je pa tam malo bolj vroče...
Živiš samo enkrat, a če to narediš pravilno, je enkrat dovolj. (Joe E. Lewis)
Rezmišljal sem tudi o polnjenu akumulatorja. Če sem že priklopljen na 230V lahko obenem polnim akumulator... Naredil bi vgradnega, nekje zadaj pri motorju (takoj za zadnjimi lučmi). Vmes bi dal stikalo, da ga polnim po želji, oz po potrebi. Kako je z uporabo 12V napeljave med tem ko se polni? Govorim o radiu ali razsvetljavi. Kater indikator stanja akumulatorja je boljši? Ampermeter ali voltmeter. Mislil sem si narediti kazalnik, na podlagi katerga bi polnil akumulator.
Aha, prihajaš na moje počasi. Tudi sam imam pozimi namen narediti fiksno napeljavo 220, vtičnica bo najverjetneje zadaj med vratci za točenje olja in levo lučjo. So tudi variante za na podvozje, tudi to sem razmišljal, ampak me kar malo strese ko pomislim na vodo, ki jo med dežjem meče po podvozju in električno napeljavo. Ne bom pa rezal luknje z fleksom ampak kar z vbodno žago - sem ugotovil med vgradno pop top-a da gre prav lepo....
Kar se tiče polnilca in porabnikov. Če želiš vse tako, za prav, potem je cela študija. Varianta je, da kar navaden polnilec gor zvežeš na akumulator. Bo delalo. Meni je na testni polnilec lepo špilalo na Zlatiboru 5 dni. Samo pazi - ni vsak polnilec dober. Jaz imam doma dva, pa nobeden ni primeren, ker imata oba zaščito, kar pomeni, da ko polnilec na liniji zazna porabnika (prižgano luč, hladilnik ipd...) se takoj izklopi. Je pa res, da tile navadni, ki skoz tiščijo in polnijo pa za akuje niso najboljši... Stvar razpoložljivega budgeta in želja.
Kar se tiče pa kazalnika - jaz sedaj uporabljam navaden voltmeter za v faracajg vtičnico (4 eure na bolhi) in po njem spremljam v kakšni fazi je akumulator in kdaj je na koncu in rabi polnjenje. Kaže pa kar natančno.
So pa te stvari takšne - lahko narediš tudi varno za malo denarja, ali pa delaš tipi topi, ampak potem se pa stroški nabijejo lahko kar visoko.
Sem pozabil, ali imaš ti bivalni aku ali ne. Samo za radio in lučke niti nebi rabil polnilca po moje. Ne vem no... Razen če maš kako hudo muziko in pije fajn štroma... Lučke, sploh če je kak LED pa itak skor ne poznajo nikjer...
LP; Boro
Kar se tiče polnilca in porabnikov. Če želiš vse tako, za prav, potem je cela študija. Varianta je, da kar navaden polnilec gor zvežeš na akumulator. Bo delalo. Meni je na testni polnilec lepo špilalo na Zlatiboru 5 dni. Samo pazi - ni vsak polnilec dober. Jaz imam doma dva, pa nobeden ni primeren, ker imata oba zaščito, kar pomeni, da ko polnilec na liniji zazna porabnika (prižgano luč, hladilnik ipd...) se takoj izklopi. Je pa res, da tile navadni, ki skoz tiščijo in polnijo pa za akuje niso najboljši... Stvar razpoložljivega budgeta in želja.
Kar se tiče pa kazalnika - jaz sedaj uporabljam navaden voltmeter za v faracajg vtičnico (4 eure na bolhi) in po njem spremljam v kakšni fazi je akumulator in kdaj je na koncu in rabi polnjenje. Kaže pa kar natančno.
So pa te stvari takšne - lahko narediš tudi varno za malo denarja, ali pa delaš tipi topi, ampak potem se pa stroški nabijejo lahko kar visoko.
Sem pozabil, ali imaš ti bivalni aku ali ne. Samo za radio in lučke niti nebi rabil polnilca po moje. Ne vem no... Razen če maš kako hudo muziko in pije fajn štroma... Lučke, sploh če je kak LED pa itak skor ne poznajo nikjer...
LP; Boro

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)
Pero ti bom v kratkem poslikal kako sem jaz pred kratkim rešil zunanji vtikač, ki ga Poljakinja ni imela. Imam originalni vtikač dozo samo se mi ni dalo Poljakinjo rezat .
Ne vidim ovir za na podvozje rabiš pa potem še eno vtičnico brez kabla da je za zaščito med vožnjo ko ni kabla. Da ne bo kdo pomešal pojme na avtu vtikač na kablu vtičnica ne glede na obliko. Ja na trojki bi bilo idealno med odprtino in lučjo samo treba kje dobit takšen nadometni vtikač, kajti tisti motorni vtikač 3x 16 A (modre barve) je pod naklonom in ti nagaja odbijač. Obstajo tudi drugačne varijante samo jih nimajo v naših običnih trgovinah.
Ne vidim ovir za na podvozje rabiš pa potem še eno vtičnico brez kabla da je za zaščito med vožnjo ko ni kabla. Da ne bo kdo pomešal pojme na avtu vtikač na kablu vtičnica ne glede na obliko. Ja na trojki bi bilo idealno med odprtino in lučjo samo treba kje dobit takšen nadometni vtikač, kajti tisti motorni vtikač 3x 16 A (modre barve) je pod naklonom in ti nagaja odbijač. Obstajo tudi drugačne varijante samo jih nimajo v naših običnih trgovinah.
Expert za VW T3
Predsednik VW T3 Kluba Slovenija
http://www.vwT3klub.com
Komisar za starodobna vozila pri SVAMZ
Član:
Mercedes-Benz Klub Slovenija
VW Klub Dolenjske in Bele krajine
UO Svamz
Član:
UO Svamz
Evo, jo:
http://www.mixi-caravaning.si/katalog/p ... 1010209013
Glede polnilca, pa če imaš res samo lučke, pomoje ne rabiš polnit. Rajši daš malenkost večji aku. Jaz imam original na bivalni aku vezan samo ventilator hladilnika in gretje. Pa sem po kampih skoraj vedno brez priklopa na 220. Res pa je, da ne poslušamo radija. Če imaš pa polnilec priklopljen lahko mirne volje uporabljaš vse uporabnike na 12v.
Glede polnilca, pa če imaš res samo lučke, pomoje ne rabiš polnit. Rajši daš malenkost večji aku. Jaz imam original na bivalni aku vezan samo ventilator hladilnika in gretje. Pa sem po kampih skoraj vedno brez priklopa na 220. Res pa je, da ne poslušamo radija. Če imaš pa polnilec priklopljen lahko mirne volje uporabljaš vse uporabnike na 12v.
Živiš samo enkrat, a če to narediš pravilno, je enkrat dovolj. (Joe E. Lewis)
Imam samo en aku, ta je 80Ah. No, če pomislim, mogoč vgradni polnilec ni potreben. Varovalka. Mogoče je KZS najbolj na mestu, ane? Sicer pa Anton, zakaj bi rabil vtičnico brez kabla. Vtičnico vgradim na podvozje v inox škatlo (kakopak, inox:) ), iz nje pride kabel, katerega napeljem v kabino. Kabel je itak vidoodporen, vtičnica ima IP zaščito 44, v inox škatli pa zagotovo 68. Problem je le preboj, katerega zatesnim in sem zmagal. Sem kaj izpustil? 
[quote="NoName"]Evo, jo:
Meni je ta bila prevelika, oziroma velika luknja za izrezat, drugače jo imam, slika iz profila.
Meni je ta bila prevelika, oziroma velika luknja za izrezat, drugače jo imam, slika iz profila.
Expert za VW T3
Član:
UO Svamz
Član:
UO Svamz
PERO DAGI napisal/-a:Imam samo en aku, ta je 80Ah. No, če pomislim, mogoč vgradni polnilec ni potreben. Varovalka. Mogoče je KZS najbolj na mestu, ane? Sicer pa Anton, zakaj bi rabil vtičnico brez kabla. Vtičnico vgradim na podvozje v inox škatlo (kakopak, inox:) ), iz nje pride kabel, katerega napeljem v kabino. Kabel je itak vidoodporen, vtičnica ima IP zaščito 44, v inox škatli pa zagotovo 68. Problem je le preboj, katerega zatesnim in sem zmagal. Sem kaj izpustil?
Nisem se spomnil, da si inox majstr in boš delal inox ohišje posebej.
Jaz sem dal vtikač na prikolico brez inox ohišja in potem gor vtičnico brez kabla da mi med vožnjo po dežju vtikača ne zasvinja, jutr poslikam.
Pero si me pa sedaj spomnil ti mi bi lahko naredil eno inox posodo za odpadno vodo za poljakinjo za ene cca 5-7 litrov vode.
Expert za VW T3
Član:
UO Svamz
Član:
UO Svamz
Tudi sebi jo imam namen narediti. Napiši mere, oz. pošlji skico.
Sem ravno včeraj kupil identično vtičnico kot je na sliki. samo še lokacijo določim
Sem ravno včeraj kupil identično vtičnico kot je na sliki. samo še lokacijo določim
Sej drugač pa vbodno žago pa list za pločevino, gre kot po maslu...sem okna rezal in je šlo lepo. Je pa prvi rez živčna vojna...s fleksarco se pa ne bi šel špilat za takšne izreze.
Orodje me ne skrbi, sam srce bo bolelo če bi zarezal. Drugače pa že nekaj časa uporabljam Bosch Renovator in moram rečt da je kot narejen za take podvige. Pomoje bom nekam na podvozje skril.
Kako je torej z varovalko?
Kako je torej z varovalko?
Prej sem imel na podvozju vtikač in skoz podn napejlan kabel.
Letos sem se pa odločil in naredil luknjo za vtičnico na desni strani med tablico in
desno lučjo - malo me je tudi bolelo, vendar mi ni žal, ker je tako enostaven priklop,
ko prideš v kamp. Vtičnica je pa ta iz mixija.
Na zaščito elektrike v kampih se ne zanesem preveč, zato imam od vtičnice
napeljan kabel v manjšo omarico, kjer imam FID stikalo 16A, 0,03 enofazen
Schrakov, kakršen je tudi za kopalnice. Varovalke nimam nobene in mislim, da je
to prava zaščita. Uporabljam indukcijsko ploščo, tudi prenosno klimo v ta velki vročini
(seveda ne istočasno) pa mi še ni kdaj ven metalo kaj.
LP
Letos sem se pa odločil in naredil luknjo za vtičnico na desni strani med tablico in
desno lučjo - malo me je tudi bolelo, vendar mi ni žal, ker je tako enostaven priklop,
ko prideš v kamp. Vtičnica je pa ta iz mixija.
Na zaščito elektrike v kampih se ne zanesem preveč, zato imam od vtičnice
napeljan kabel v manjšo omarico, kjer imam FID stikalo 16A, 0,03 enofazen
Schrakov, kakršen je tudi za kopalnice. Varovalke nimam nobene in mislim, da je
to prava zaščita. Uporabljam indukcijsko ploščo, tudi prenosno klimo v ta velki vročini
(seveda ne istočasno) pa mi še ni kdaj ven metalo kaj.
LP
CARLOS, ali lahko podaš link do FID stikala, ki ga imaš?
http://www.schrack.si/isci/?cat=Typo&sp ... 16a%2C30ma
Tukaj jih je kar nekaj z različno kodo.
Drugače pa, FID varuje samo pred dotikom z ozemlitvijo. Imaš ozemljitev iz vtičnice priključeno na šasijo vozila?
Še eno vprašanje: Kako dolg je kabel, ki je napeljan iz vtičnice do omarice, kjer je FID? Ta namreč ni zaščiten...
http://www.schrack.si/isci/?cat=Typo&sp ... 16a%2C30ma
Tukaj jih je kar nekaj z različno kodo.
Drugače pa, FID varuje samo pred dotikom z ozemlitvijo. Imaš ozemljitev iz vtičnice priključeno na šasijo vozila?
Še eno vprašanje: Kako dolg je kabel, ki je napeljan iz vtičnice do omarice, kjer je FID? Ta namreč ni zaščiten...
Več glav več ve
Zdaj so kot izgleda že novejši tipi teh stikal, moje stikalo je malo starejša različica.
Po moje niti ni tako pomembno, kateri tip vzameš.
Na šasijo nimam nič povezano. Iz stikala je povezava na vtičnice oz.
razdelilec in nimam fiksnih priklopov, ko demontiram pohištvo, da
je vse poenostavljeno.
Dolžina kabla je cca 2m, je pa gumi kabel v plastični zaščitni cevi.

LP Carlos
Po moje niti ni tako pomembno, kateri tip vzameš.
Na šasijo nimam nič povezano. Iz stikala je povezava na vtičnice oz.
razdelilec in nimam fiksnih priklopov, ko demontiram pohištvo, da
je vse poenostavljeno.
Dolžina kabla je cca 2m, je pa gumi kabel v plastični zaščitni cevi.

LP Carlos
No, nekako tako sem si sam predstavljal, da bi jaz naredil tale priklop. Vtičnica zadaj, omarica s stikalom ON-OFF, ki prekine komplet tok, en FID. Edino jaz bi iz omarice naprej potem dodal še varovalke za vsako linijo posebej - linije bi bile pa dve ali tri - ena ali dve vtičnici in ena za polnilec bivalnega akumulatorja.
A je mogoče kdo kje na netu našel kak načrt oziroma shemo, kako se to pravilno, predvsem pa VARNO priključi? Ali pa je junak, ki bi to narisal, tako po domače za telebane?
Itak bom imel potem še 1000 vprašanj... a ne @mondxxi - se podajam iz 12 na 220....
LP; Boro
A je mogoče kdo kje na netu našel kak načrt oziroma shemo, kako se to pravilno, predvsem pa VARNO priključi? Ali pa je junak, ki bi to narisal, tako po domače za telebane?
Itak bom imel potem še 1000 vprašanj... a ne @mondxxi - se podajam iz 12 na 220....
LP; Boro

Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)
Na tak način sem pred leti vezal elektriko za izdelavo večjega avtodom, ki
ga je potem tudi homologiral. Na levi imaš 220V.
Daj kakšni 2 varovalki, pa je po moje čisto dovolj.
Jaz pa tudi pred priklopom vedno preverim, kje je faza!

ga je potem tudi homologiral. Na levi imaš 220V.
Daj kakšni 2 varovalki, pa je po moje čisto dovolj.
Jaz pa tudi pred priklopom vedno preverim, kje je faza!

Tole ničenje za FID stikalom na zgornji shemi mi ni prav nič všeč....
Več glav več ve
Pozdravljeni
Sem nov na forumu, zanima pa me,če kdo ve, koliko časa zdrži AGM akumulator 100Ah brez polnjenja če je nanj priklopljen kompresorski hladilnik(non stop), prenosnik in potopna črpalka. Akumulator se nebi polnil preko alternatorja ampak bi ga, ko bi bil prazen polnil z polnilcem na 220.
Hvala za pomoč
L.P.
Sem nov na forumu, zanima pa me,če kdo ve, koliko časa zdrži AGM akumulator 100Ah brez polnjenja če je nanj priklopljen kompresorski hladilnik(non stop), prenosnik in potopna črpalka. Akumulator se nebi polnil preko alternatorja ampak bi ga, ko bi bil prazen polnil z polnilcem na 220.
Hvala za pomoč
L.P.
tadi0106 napisal/-a:Pozdravljeni
Hvala za pomoč
L.P.
Pozdravljen.
Porabo enostavno zračunaš. Če je aku 100 Ah in je agm in v dobri kondiciji, ga lahko prazniš na nekih 30 procentov. Torej iz njega izvlečeš 70 Ah. Kopmresorski hladilnik (odvisnood modela) porabi do 60W, kar je pri 12V nekje 5A na uro, pri tem pa upoštevaš realno stanje, da se hladilnik vklaplja in izklaplja, torej dejansko v eni uri porabi manj - pa reciva 3A na uro, čeprav dober hladilnik porabi manj. Precej podoben izračun bi veljal tudi za prenosnik, le da tu ni prekinitev in dela ves čas. Potopne črpalke jaz nebi niti računal, ker je poraba res zanemarjiva, saj v celem dnevu ne bo delala vse skupaj kot recimo pol ure. Vse zgoraj napisano velja pod konstantno obremenitvijo (brez predaha). Po mojih izkušnjah pa si vmes, ko se kompresor hladilnika izključi, aku malo opomore, tako da so časi še daljši.
Vse skupaj, če ravno ne boste ne vem koliko luftali hladinika mora držat vsaj od petka popoldan do nedelje zvečer. Če pa je 220 polnilec takšen, da polni tudi med tem, ko so na akuju porabniki se pa nimaš kaj bati.... 100 Ah AGM je kar veliko energije.
Sicer ne vem, kje bo ta aku in hladilnik, ne vidim pa zadržka za polnjenje preko alternatorja, ker instalacija ni tako zahtevna in draga. Sploh pride prav, če si več časa na mestu brez elektrike je dovolj že, da avto vžgeš za 15, 20 minut in zelo podaljšaš tiste izračune zgoraj in drži še precej dlje....
Evo, tako na kratko od mene...
LP; Boro

Če priklopim še ta dodatni AGM aku.je verjetno potrebno zamenjat tudi obstoječi alternator z močnejšim? Dodatni aku. in prenosni komp. hladilnik pa stojita v kabini brez problema. Kaj pa predelava na sončne celice? Želel bi namreč imeti čimvečjo avtonomijo za free camping.
Hvala za odgovor
L.P.
Hvala za odgovor
L.P.
Tadi0106, ne potrebuješ novega alternatorja. Za polnjenje dodatnega bivalnega akumulatorja potrebuješ samo nekaj kabla in rele. Za način priključitve pobrskaj po forumu... je že veliko napisanega.
Več glav več ve
Glede na to, da ti v avatarju piše, da imaš T4, laično predvidevam, da imaš 90A alternator, kar je čisto dovolj. Jaz sem prej shajal z 45, zdaj je pa 65 - pa filam motornega in 84Ah AGM.. Alternator bo zmogel, le morda malo dlje bo treba, če se akuji ful spraznijo... Tudi kabla ni problema potegnit iz motornega prostora v kabino, vmes eno varovalko in rele... poleg nekaj klem inkabelj čevljev še kakšna termoskrčka in plastična cevka... ja, to je pa to.
Sončne celice so pa itak zakon. Že 80W bi opravila svoje delo. No, ko kaj delamo pa itak naredimo malo bolje ali močnejše. Je pa res, da imaš potem tole na strehi...
Kakorkoli. Never ending story pr teh naših kamperjih...
Jaz bi na tvojem mestu dal prej polnjenje prek alternatorja, za na mestu pšolnilec 220, če pa nebi zadostovalo pa celice.
LP; Boro
redit - me je Mondxxi prehitel...
Sončne celice so pa itak zakon. Že 80W bi opravila svoje delo. No, ko kaj delamo pa itak naredimo malo bolje ali močnejše. Je pa res, da imaš potem tole na strehi...
Kakorkoli. Never ending story pr teh naših kamperjih...
Jaz bi na tvojem mestu dal prej polnjenje prek alternatorja, za na mestu pšolnilec 220, če pa nebi zadostovalo pa celice.
LP; Boro
redit - me je Mondxxi prehitel...

tadi0106 napisal/-a:Če priklopim še ta dodatni AGM aku.je verjetno potrebno zamenjat tudi obstoječi alternator z močnejšim? Dodatni aku. in prenosni komp. hladilnik pa stojita v kabini brez problema. Kaj pa predelava na sončne celice? Želel bi namreč imeti čimvečjo avtonomijo za free camping.
Hvala za odgovor
L.P.
Celica 100-120W ti bo pokrila zadevo čisto lepo...sam sem na 90Ah zagonskem akumulatorju preživel 11dni na Sardiniji (sicer smo se še vozili malo okoli)...večina dni je bilo delno do pretežno oblačno, imel sem gor priklopljene luči, 50L kompresorski hladilnik, pumpo za vodo, ki je laufala za tuširanje in pomivanje, polnjenje telefonov in laptopa...torej še skoraj ne rabiš dodatnega akumulatorja.
Regulator sončne celice, je pa narejen tako, da ko napetost pade prekine tok porabnikom, da avto lahko zalaufaš.
LP, Rok
Boro napisal/-a:Kar se tiče pa kazalnika - jaz sedaj uporabljam navaden voltmeter za v faracajg vtičnico (4 eure na bolhi) in po njem spremljam v kakšni fazi je akumulator in kdaj je na koncu in rabi polnjenje. Kaže pa kar natančno.
LP; Boro
Če se navežem na široko debato teme Elektrika 12v...
Pri 12V napeljavi je največji problem padec napetosti, pravijo, ane?
Koliko je dejansko tak kazalnik napetosti merodajen, ko pa je med cigaretno vtičnico in akumulatorjem najmanj 5m kabla?