Re: Elektrika 230V

PERO DAGI napisal/-a:Koliko je dejansko tak kazalnik napetosti merodajen, ko pa je med cigaretno vtičnico in akumulatorjem najmanj 5m kabla?

Pri meni je to manj kot en meter 4mm2 kabla. Glede na številke ki jih kaže in glede na številke, ki jih preberem iz multimetra direkt iz klem akuja sem opazil, da je razlika maksimalno 0,1V ali pa še to ne. Za to, da dejansko na tem kazalniku gledam kaj se z akujem dogaja mislim, da je ta toleranca sprejemljiva.

Ne vem pa, kako natančni so takšni merilniki....
http://www.ebay.com/itm/LCD-DC-3-2-30V-Red-LED-Panel-Volt-Voltage-Meter-Digital-Voltmeter-Car-Motorcycle-/281676021732?hash=item419532ffe4:g:P8MAAOSwpDdVP1YZ
Verjetno še bolj zaradi dobrih stikov, ker je "fiksno" montiran.

Jaz pač gledam na te stvari tako: to je pač nek pokazatelj, kaj se dogaja. Imam ga vezanega na bivalni aku, vtičnica je na takem mestu, da ga vidim tudi od zunaj in večkrat na dan prečekiram.... Za karkoli bolj natančnega je treba multimeter. Ga pa vsake toliko (dvakrat v sezoni no) vtaknem tudi v vtičnico, ki je na motorni aku vezana, da malo prečekiram, v kašnem stanju je tisti aku, kaj se zgodi med vžiganjem, kako polni med vožnjo ipd... Aja, pa tudi v osebne avte sem ga že dal....

LP; Boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

@ PERO DAGI, padci napetosti nastajajo zaradi električnega toka. Če po pet metrov dolgi žici teče tok 50A ali pa po tej isti žici teče tok 50mA, je padec napetosti na njej v obeh primerih zelo drugačen. V tej temi so formule, potrebne za izračun razlike.

Najbolje je seveda priključiti kakršenkoli voltmeter direktno (prek majhna varovalke) na obe klemi akumulatorja. Najbolje je, da so merilne žice ločene od napajalnih. Če pa se ta voltmeter tudi napaja preko merilnih žic, je tok napajanja reda 10mA ali manj, in je pogrešek pri meritvi minimalen pri primerni dolžini in debelini žic. Pred vsem pa je meritev točna, ne glede na število vklopljenih porabnikov.

Če je voltmeter vključen v vtičnico, namenjeno vžigalniku, je vmes že najmanj varovalka, pred njo, pa je lahko tudi že kakšen skupen plus za kakšne druge porabnike. Ko so ti porabniki vključeni, voltmeter pokaže ustrezno nižjo napetost akumulatorja, ker se seveda zaradi dodatnega toka tega porabnika pojavi na skupni žici dodaten padec napetosti. Dokaj točna meritev na tem mestu se da izvesti, kadar so vsi porabniki izključeni.
Več glav več ve

No, saj samo vprašam. Jutri dobim digitalni prikazovalnik napetost velikost cca 3x2 cm in ga bom montiral pri zadnji klopi, obe žici pa priklopil direktno na aku in bo kar točen ane? Pa eno varovalkico na plu in to je to :)

Zdravo

Vidim da je že kar nekaj razpisanega o električni povezavi bivalnega in zagonskega akumulatorja katere se trenutno tudi sam lotevam.
Kar nisem zasledil v nobeni temi je povezava v primeru novejšega altenatorja (motorji z start in stop sistemom /nekje omenjano z EUR5/6 motorji), kateri naj bi deloval malo drugače kot pa je to v primeru običajnega altenatorja (ne vem kako je to drugače?). Na nekaterih straneh sem bral da je v tem primeru potrebna inštalacija z DC DC napajalnik (Sterling ali CTEK 250S) in da običajen rele oz. Cyrix mikroprocesorski rele ne zadostujeta za samo povezavo. Slednji naj bi nekako bolj ločil in bolje samostojno polnil bivalno baterijo.
Sprva sem po priporočilih tudi iz navtike gledal Cyrix CT-120A rele, vendar sem nato prebral da naj bi v kombinaciji z pametnimi altenatorji (novejši tipi) nebi bil najbolj primeren.

Piše nekako takole:
PLEASE NOTE: These relays are not suitable for vehicles with 'smart' or 'intelligent' alternators. As a guide this applies to vehicles having engines that comply with Euro5 emissions standards and onward, often also incorporating regenerative braking (if in doubt please consult your vehicle manufacturer to confirm). If your vehicle has a smart alternator then you will need to use a battery-to-battery charger instead of a VSR.
Vir:
http://www.12voltplanet.co.uk/victron-c ... -120a.html

Ima mogoče kdo izkušnje s tem oz. kakšen nasvet? Mogoče so to le prodajne cvetke in tehnično nimajo veze ali pač?
Namreč če ni potrebno bi raje 250 EUR kot pride CTEK 250S Dual ali Smartpass ali še dražji Sterling investiral v kaj drugega.

Imam pa:
-> 135Ah AGM aku
-> priključen bo pa nanj 32L komp hladilnik in pa dizelski Eberspacher ter nekaj luči kakšna pumpa za vodo

Lep Pozdrav
Gašper

Sem bil pred enako dilemo. Prebral sem kar nekaj materiala na netu in na koncu sem se odločil, da raskiram tistih 240€ in vzamem battery-to-battery charger od Sterlinga. Problem pri "smart" alternatorjih, ki jih imajo EURO5 in EURO6 avti naj bi bil v tem, da se (po domače povedano) med vožnjo vklapljajo in izklapljajo in tako potem nimaš konstantnega polnjenja bivalne baterije. Lahko se zgodi, da je sploh ne uspeš do konca napolniti.

Vzel sem tega: http://www.12voltplanet.co.uk/sterling- ... v-30a.html

in še remote control, ki ga bom montiral v armaturko: http://www.12voltplanet.co.uk/remote-co ... rgers.html

Zdravo

Hvala za odgovore. Vmes sem tudi že sam našel odličen članek ki pojasnjuje celotno zadevo:
http://www.12voltplanet.co.uk/auxiliary ... ators.html

Tudi sam bom sedaj kupil CTEK D250S ki ima še MPPT regulator če bom v prihodnosti nabavil še kak flexibilen solarni panel.

Drugače je pa res tako kot pravi mondxxi in sicer da se vmes da še en rele ali pa ročno stikalo kot ima Ali.
Slednje priporoča tudi CTEK:
http://www.ctek.com/sradmin/ARCHIVE/Sup ... enator.pdf

LP
Gašper

Hej

Vem ja. Imam doma že Ring RSC pametni polnilec. Je sicer 8A vendar bo dovolj. Hladilnik imam kompresorski 32L tako da ne porabi kake sile, ostalo so pa tako ali tako malenkosti (LED luči, tablica, vodna črpalka). Cenejšega DC DC polnilnika kot je CTEK 250S nisem zasledil. Če ga poznate se priporočam.

LP
Gašper

Če prav razumem, imaš namen vezati RingRSC608 med 230V vtičnico in bivalnim akumulatorjem, CTEK 250S pa med zagonskim in bivalnim akumulatorjem?
Če ti je dovolj 8A, tudi namesto CTEKa, lahko pogledaš za WAECO DC08 Perfect Charge, za 20A pa DC20. Oba sta cenejša od CTEKa...in verjetno tudi malo slabša. Obstaja tudi DC40, kar je pa že malo preveč za avtodomarske potrebe.
Več glav več ve

Zdravo

Tako je, 8A mi je dovolj tam kjer imam možen 220 priklop - in je zadeva priključena celoten čas ko sem tam npr. kamp. Za DC DC pa imam raje vseeno vsaj 20A na izhodu, saj če se mi zgodi da bi bil aku dosti izpraznjen, bi ga charger hitreje napolnil nazaj med samo vožnjo. Waeco DC 20 bi bil tudi opcija kot si napisal. Vendar če gledava 170Eur proti Cteku ki ga dobim za 210Eur ne odtehta. Namreč Ctek ima še temperaturni senzor za aku, poleg tega že vljučen solarni regulator in pa konec koncev dobre ocene povsod kamor pogledaš (zadeva je stestirana že od mnogih kupcev). Ne da bi sedaj prav hvalil Ctek, vendar če gledava price performance faktor in kaj obstaja na trgu je kar v vrhu.

LP
Gašper

Zdravo
Evo mogoče še par slik kako sem zadeve uredil in sicer če povzamem:

12V
-> iz zagonskega altenatorja je preko 40A releja ki mi ga stakne zagon avta potegnjen dovod na CTEK DC DC polnilec (30A varovalka) - 10kvadrat kabel
-> CTEK biva v omarici med sedežema, odvod pa je peljan v bivalni AKU pod sedežem (30A varovalka) - 10 kvadrat kabel
-> v omarici so prav tako 12V običajni in USB vtikači, varovalke 5-15A, ter voltmeter za bivalni AKU
-> od bivalnega AKUja je speljan tudi kabel v zadnji del kjer imam ponovno 12V vtikače (tu pazite na ustrezen presek kablov zaradi razdalje, če boste priključevali kak hladilnik oz večji porabnik - sam imam sedaj 6kvadrat)
-> po stropu je dodaten kabel za luči, prav tako so led luči na zadnjih dvižnih vratih

220V
-> v zadnjem delu je na podvozju priključna vtičnica (dovod), ki pelje do dveh 16A varovalk in FID stikalo
->1. razvod je narejen levo v zadnji bok kjer so tri vtičnice (stikalo vmes sem porabil za 12V LED luči na dvižnih vratih)
->2. razvod pa je narejen spredaj v omarico med sedežema kjer imam še dve vtičnici

Če bom potreboval napolniti aku med bivanjem v kampu imam na bivalnega priključene kleme kamor samo priklopim polnilec.

Slike so na linku:
https://www.dropbox.com/sh/5j5j2re1tr0p ... lms5a?dl=0

Zaenkrat stvar dela, sedaj sem se lotil postelje.

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov