Plinska napeljava

Moj WiP (work in progress) wagen se počasi približuje zaključni fazi, od večjih stvari me v bistvu čaka samo še vgradnja plinske napeljave za kuhalnik ... in glede tega bi rad slišal izkušnje starih mačkov, ki so že dali čez homologacijo.

Zaboj za plin z oddušnikom fi 10 cm skozi dno sem že vgradil. Zdaj me pa zanima, kako je s samo napeljavo.

- Ali še velja, da lahko sam narediš napeljavo in greš nato na preizkus plinotesnosti na plinarno, kar nadomesti potrebo po potrdilu o strokovni vgradnji?

- Ali je lahko povezava kovinske cevi in priklopa na kuhalniku izvedena s kratko gumi cevko (cca. 15 cm)?

- Ali mora biti na instalaciji med jeklenko in kuhalnikom vgrajen ventil za zaprtje plina v sili?

- Ali mora biti kovinska cev pobarvana v rumeno, tako kot pri hišnih instalacijah?

Najlepša vam dala :)

Re: Plinska napeljava

-Potrdila o strokovni vgradnji ne potrebuješ, niti ga nikoli niso zahtevali.
-Najdaljša vgrajena gumjasta cev po zakonu je 70 cm v enem kosu!
-Včasih so morale biti cevi jeklene sedaj že kakšna 4 leta velja tudi baker. fi 8 ali 10.
-Ventila pri enem porabniku ne potrebuješ, je pa zaradi priročnosti bolje zate če je.
-Cev ne rabi bit pobarvana, je pa fajn če je zaščitena pred udarci, prepogibi...najbolje je da se sploh čimmanj vidi.

Oni nič od tega ne bodo niti preverjali, ko vidi papir o plinotesnosti dajo roke stran.
Plinarna v MB menda tega več ne dela, ko pa je delal meni je pihnil v napeljavo, namestil barometer, 5sek gledal vanj in ker se ni premaknil je bilo to to.

Potrdilo lahko dobiš od vsakega privatnika, ki se s tem ukvarja.
Upozoriti bi te pa želel, naj bo plinska jeklenka na dosegu (hitro dosegljiva). Če ne boš vgrajeval monocontrola se po zakonu pred vožnjo ventil zapre, jeklenka odklopi in privije varnostna matica.

PS: omara za jeklenko mora biti okoli vrat tesnjena (velja samolepilni trak za okna)

Hvala, to pa je bilo hitro :)

Boks za jeklenko imam od Reimota, tako da s tem ne bi smelo biti problemov:
Slika

Montiral sem ga pod klop/posteljo, katere sedalni del se dvigne in se enostavo z vrha pride do njega. Cev ne bo nikjer izpostavljena, šla bo izpod klopi naravost v omarico in navzgor do kuhalnika.

Dobra rešitev!
Ko sem predeloval jaz, sem imel sprva v mislih 50l plastični sod s pokrovom in klemo. Potem pa so mi zatežili, da v prostoru kjer spiš sploh naj ne bi bilo.... mislim saj sami niso vedeli. češ nova Adria ima pa tako. No in ravno zaradi njih sem potem jeklenko prestavljal v zasilni boks,zaradi njih hitro dostopen, čisto blizu vrat. zdaj imam pa rezervoar na dnu!

Kaj pa še drugega laufaš na plin??
kuhalnik,hladilnik,truma,žar??

Zaenkrat samo kuhalnik. Mogoče kdaj v prihodnosti še hladilnik (ko bo več €€€ in če pogruntam, kam ga vtakniti, da izgubim čim manj prostora).

Je pa zanimiv tale zaboj, originalno ima oddušek fi 1'' (2,5cm), ker je to v Nemčiji dovolj. Ampak sem vseeno raje naredil 10cm oddušek, ker mislim, da našim tista "slamica" ne bi bila všeč.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost