Evo odpiram temo zaradi svojega "roadtripa" in študijske izmenjave na Portugalsko. Pred 3 leti sem že tam študiral, vendar sem se odločil zaključiti magistrsko nalogo v Lizboni. Kombi je sicer naprodaj a sem si z njim zaželel iti še nekam. Torej sem ga vzel s seboj. Uredil sem potrebno za odhod: Popravil števec, kontakte, mali servis, menjal vse jermene, pumpo za nafto, pregled hlajenja in polno manjsih del. V glavnem avto je očiščen pripravljen in se podam na pot 19.9.2016. Preko Vrhnike, čez Črni vrh in na staro Gorico. Po regionalni cesti, ki je super za kemperje (podobna hitri) se lepo pripelješ do Bergama, kjer sem odožil kolega na letališču. Nato nadaljujem proti Genovi in naprej proti Nici, kjer se ustavim in prespim. Naslednje jutro nadaljujem pot proti Montpellierju in Tolousu. Prespim 2. noč. Naslednje jutro sem že v Akvitaniji, kjer se spopadam s prvimi valovi. Srečam prijatelje in se kmalu razidemo. Pot nadaljujem proti Španiji (Zarautz, Zumaia in okolica), kjer ostanem nekaj dni. Valovi in pokrajina so osupljivi.
Srečam se tudi s prvimi težavami. Temperatura narašča, ko se vzpenjam. Pripeljem se do avtomehanika, kar pokaže, da je vodna pumpa fuč. Stroški 250 EUR. Veselo se odpeljem do naslednje plaže v Mundako nekaj 10 km stran, nakar se soočim s prazno pnevmatiko. Se odpeljem nazaj, naročim 2 novi pnevmatiki in se izkaže, da je razneslo samo ventil. Stroškov za 30 EUR.
Trenutno v A Coruni, Galicija, na kocu Španije. Poraba 5,8-6,5 L/100 Km. Neverjetno. Avto dela kot urica, plina za kuhanje je še dovolj.