Nakup na HR

Pozdravljeni, sice gre za prodajo mojega T4 ampak imam zainteresiranega kupca iz Splita. Človek je američan, v vojaški bazi v Splitu in je rekel, da kupi avto in uredi prevoz (vleko ) na HR. Verjetno ga bo peljal kar z njihovo ladjo v ZDA, nimam pojma kako to on misli urejati naprej.
Kaj v moje primeru je storiti torej sedaj, ko je HR v EU? Je dovolj, da jaz samo odjavim avtomobil on pa si ga pride naložiti na vleko? Kaj, če ga na meji ustavijo in naredijo problem, potem pa sem jaz v problemiv posledično?

Mi lahko kdo svetuje kako to izvesti, da ne bom imel kakšnih težav kasneje?

Hvala in lp.
Life is too short, to not having a van. ;)

Re: Nakup na HR

Nevem kako je z izvozom, vendar bodi pazljiv, ker to meni smrdi.
Ne zalagaj in ne pošiljaj nobenega keša. Naj pride v slo in naredite prepis na tehničnem, potem pa naj dela z njim kar hoče, ti pa imaš čisto vest.
Slika

TommyGun napisal/-a:Nevem kako je z izvozom, vendar bodi pazljiv, ker to meni smrdi.
Ne zalagaj in ne pošiljaj nobenega keša. Naj pride v slo in naredite prepis na tehničnem, potem pa naj dela z njim kar hoče, ti pa imaš čisto vest.

Ja situacija je res nevsakdanja. Zeli kar nakazati kupnino na moj račun in da bo on uredil prevoz do Splita preko zasebne avtovleke. Malo sem skeptičen, da bi to bilo tako preprosto, sploh do takrat, ko bi z vleko prišel do meje. Nisem izkušen kar se tega tiče, ampak, če avto jaz samo odjavim iz prometa on ga pa odpelje, sem še vedno jaz lahko kazensko pravno odgovoren za vozilo. Tako, da pride v poštev samo prepis vozila na nekoga in on potem počne z njim kar mu je volja.

Ok, tip je moj avto poiskal na bolhi in prejel sem sms, da je zainteresiran za nakup. Če se komu da prebrati in podati svoje mnenje. Na AMZS so mi dejali, da skupaj z bodočim lastnikom vsekakor greva k njim, podpiševa kupoprodajno, odjavim vozilo, on pa ga lahko z vleko odpelje na HR brez izvoznih tablic.

"I am marine engineer working in Lora, Split (naval base US). I'd like to take a car to US.
Its nice to hear from you this morning, first let me inform you that am serious in buying the Car for my Daughter and am sure she would really like this Car while am ready to pay for it. I will be glad if you can remove the advert from the slovenia website. You have nothing worry about the the changing of ownership because the shipping company will take all legal way to get the Car pick up at your address and export it to my home in America as am legal marine Engineering so its very simple.
I understand the board rules and procedure that is why am arranging a private shipping company that would come for the pick up after payment has been completed.
So you won't have any problem while the car is been transported. I`m ok with the price. I will need to first forward your contact address to the shipping company and once they get back to me then i can proceed with the payment. more also concerning the payment i will need you to send me your bank account details so that i can be able to proceed with the payment. such as bank name, iban and account holder name to make the online bank to bank wire transfer.

I have message you on what sap and i will be looking forward to hear from you

Thanks Jack"

Ja verjetno je bilo preveč birokracije za njega, ko sem mu omenil, da je treba prepisat lastništvo. Nekaj je res dejansko smrdelo tu. Hvala za pomoč.

Po njegovem sporočilu zgleda sicer vse ok. Ampak tole s tujci, ki kupujejo avte za izvoz je stara prevarantska fora. Vsi so običajno neki vojaki in podobno..
Živiš samo enkrat, a če to narediš pravilno, je enkrat dovolj. (Joe E. Lewis)

Tole že na prvi pogled smrdi po nategu. Tujec, Američan, vojak, avto kupuje za sorodnika, prevzela bi ga neka shipping firma ... tipičen scam. Prste stran, da ne ostaneš brez avta in še brez denarja.

Poglej tudi njegovo angleščino ... precej švoh besedni zaklad in slovnica za native Američana, povrhu vsega še inženirja.

Zgleda da je neka nova fora. Meni so enkrat ponujali plačilo s čekom. Na čeku naj bi bila višja vsota od kupnine za avto.Ko sem brskal po netu je pisalo da ti pošlje ček, ki ga ti vnovčiš, njemu vrneš višek denarja, čez nekaj dni pa dobiš obvestilo z banke da je ček ukraden in moraš vrniti denar.
Mojemu kupcu sem odgovoril naj isti ki bo avto prevzel prinese gotovino. Odgovora nisem prejel.
V hotelu sem samo gost, v mojem kamperju pa sem tudi doma!

Ko sem mu rekel, da ne bo šlo drugače kot, da sam pride ali nekdo od njegovih za prepis (skupaj z gotovino) in da mu ne dam svojega naslova, je takoj odnehal. Zgleda, da res gre za nove trike. Verjetno na tak način iščejo lokacijo vozila. Groza. Hvala za vse informacije in izkušnje. :\

Ko sem prodajal avto mi je pisal en makedonc na viber če mu lohko poslikam prometno in osebno, da rabi poslat na "tüv minhen" zarad uvoza v makedonijo :)
Verjetno če bi dejansko poslal se bi zdaj v mk vozila ista honda na moje dokumente :)
Slika

Tommy verjetno res haha. :)

Evo za vse člane kopiram pravne informacije okoli prodaje na HR, če se bo še kdo znašel v podobni situaciji in ne ve kako naprej.

AMZS:
"V eni izmed poslovnih enot AMZS, kjer se opravljajo registracije vozil se oglasita skupaj s kupcem. Vi vozilo odjavite iz prometa, s kupcem skleneta kupoprodajno pogodbo (prenos lastništva), nato pa kupec vozila kupi izvozne tablice in avto pelje na Hrvaško (lahko ga pelje tudi z vleko, v tem primeru ne kupi izvoznih tablic)".

HAK (Hrvatski Autoklub):

"Poštovani,
ako prodajete vozilo, napravite kupoprodajni ugovor i ovjerite ga kod javnog bilježnika. Ne zaboravite odjaviti vozilo. Na graničnom prijelazu, novog vlasnika eventualno mogu pitati za prometnu, što će imati, te originalni kupoprodajni ugovor, gdje se vidi da je on novi vlasnik. Obzirom da vozilom neće upravljati, sumnjam da može biti kakvih problema."

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov