Hladilna tekočina

Na zadnjem servisu nismo preverjali, če je v vodi ostalo kaj antifriza, ker se je pa sedaj na hitro ohladilo, me pa malo skrbi kakšna mešanica je ostala v hladilnem sistemu. Zdej kako preverit mi je jasno, bolj me pa zanima kako čimbolj enostavno dotočit antifriz, da ne bom dobil kakšnega zraka noter?
Živiš samo enkrat, a če to narediš pravilno, je enkrat dovolj. (Joe E. Lewis)

Re: Hladilna tekočina

Danes preveril hladilno, mešanca do -10 stopinj. Je to dovolj za čez zimo v pokriti garaži? Vprašanje za idejo, mora biti tekočina do pokrovčka natočena? Sedaj je nekaj časa avto stal in ko sem odprl ni bilo do konca napolnjeno... Kateri antifriz naj vlijem noter?

Lp

Sej se mi je zdel, sem se z Idejo enkrat pogovarjal, da so golfi meli malo lufta, pri naših kombijih mora biti pa do vrha. Kater antifriz pa natočit, da dolijem manjkajoče? :)

LP

V eni drugi temi sem enkrat prilepil link do razlage kako napolniti vodo in odzračiti sistem. Tam piše, da segreješ motor, da začne voda krožit, odpreš posodo in naliješ do vrha. Potem nabiješ gas, da nivo vode v posodi pade za kake 2cm in držiš gas ter doliješ do vrha, zapreš posodo in nato spustiš gas. Potem na kilerju odviješ vijak za odzračevanje. To ponavljaš dokler ne nehajo ven prihajati mehurčki. Ko teče voda brez mehurčkov je odzračen. Ta sistem deluje pod pogojem, da ti pokrovček na raztezni pravilno deluje...

Se spomnim te razlage, ja. Jaz tako ne rabim odzračit(upam), ker sem poleti menjal ekspanzijsko in mi je Rudi vse porihtal. Moram samo dolit do vrha.

LP

Ok, nekaj smo se že pogovarjali od porabe hladilne tekočine. Lani sem menjal ekspanzijsko, čez poletje smo se še vozili, letos je pa v ekspanzijski manjkalo tekočine. Opažam, da pade nivo na zunanji posodi iz max na min po nekje 200 km. Ne opazim, da kaj kadi avto, predvidevam, da lahko samo kje pušča. Vseeno bi pa rad preveril tesnilo na glavi. Lahko mehanik brez razdiranja ugotovi ali pušča? Bilo je govora o napihovanju cevi. Kako zgleda to v praksi? Ko pri meni stisnem glavno cev čisto skupaj, pri nabijanju gasa otrdi, ampak mi deluje to bolj kot pretok vode in ne uhajanje plinov.

Pred odhodom na dopust bi rad prišel zadevi do dna. :)

LP

Ja tole zmankovanje hladilne sem jaz tudi pri meni opazil. Sem pred kratkim menjal pokrovček ker stari ni držal tlaka in sedaj mi hladi v redu in tudi ventilator se po potrebi vklaplja. To sem testiral zadnja dva vikenda na Jezerskem in na Črnivcu. Se mi zdi pa čudno, da ob padcu nivoja tekočina v primarni posodi ne posrka tekočine iz male posode za dolivanje.
Počasi se daleč pride!

8) Živ 8)
Trojke imajo v hladilnem sistemu veliko vode in kar veliko cevi,zato je potrebno po menjavi hladilne tekočine kar nekaj časa dolivat vodo,da se vse skupaj umiri.Je pa tudi možno,da na kakšnem spoju malenkost solzi,a to ni mogoče opaziti kot iztekanje,saj se sproti suši,ker so motorji vroči in se to opaža šele takrat,ko malo več manjka.Skratka,na vodo je potrebno pazit-
ZA PRIJATELJE

Sej vodo vedno preverjam in dolivam po potrebi. Malo me je tesnilo zaskrbelo, vendar ker ostalih simptomov nima, sem to že bolj kot ne odmislil. Lahko, da res kje spušča...

LP

@ideja, verjetno bo res tvoja teorija držala, čez vikend sem se peljal v italijo in je po malo več kot 200 km nivo v zunanji posodi padel za 0,5 cm. Upam, da tako tudi ostane. :)

LP

bom pa jutri kupil novo vodno črpalko! in jo zamenjal tekom tedna. me pa zanima kaj je pametno narediti pred oz po tem, oz kako najbolje ščistiti sistem za vodo? zamenjal bom hladilno tekočino.

v enem postu sem ptrebral da je fino če daš v sistem 2 žlički sodabikarbone da fajn prečisti sistem.

Čez vikend smo se malo spet vozili, nekaj vode sem še moral dolit. Me je pa nekaj drugega začelo skrbet. Pri vžigu kombija mi puhne oblak modrega dima iz auspuha. Naslednjo sekundo se pa sploh ne vidi plinov, tako so čisti. :D Vžge normalno iz prve... Vem, da je moder dim povezan z vodo v motorju, ampak ne vem če tudi konkretno v mojem primeru. Če ne bi šel čez 14 na dopust se ne bi sekiral, tako pa... :)

LP

Pa po moje to ni nek problem... Men pri vžigu in prvih 500m kadi belo/plavo, predvsem pa konkretno (dimna zavesa) :D Potem se zadeva umiri in kadi še samo črno ko ga pohodim!
Vode ne dolivam nič, je skos polna posoda! Dolivam pa olje, cc 0.5l na 1000km!

Skrbet me je začelo, ker se je to začelo pojavljat z izgubo vode. Prej je pri vžigu malo zakadil belo, ampak to samo kadar je bil minus. Zdej pa kar konkretno moder dim puhne, zanimivo pa da samo prvi vžig potem pa nič več. Tudi črno ne med vožnjo. :)

LP

Barve dimov (par zadev, ki jih povzroči):
Bela - vodna para (kondenz, slabo gorivo pri bencinarjih, dihtunga na glavi)
Siva - neizgorela nafta (nedelujoče grelne svečke, slaba kompresija, injector ki pušča)
Črna - slabo izgorela nafta, ali pa preveč bencina napram zraku (nastavitev bosch pumpe pri dieselnu, oziroma fergazerja/elektronike (ponavadi moder senzor za temp vode) pri bencinarjih)
Modra - olje (dohtunga glave, dihtunge pri ventilih, dihtunge na turbini, prepihan motor ki v oddušek meče olje...).

Moder dim in izguba vode sta dva različna problema najverjetneje. Glede vode je tudi pri meni vedno treba malo dolivat, pa ni avto nikoli kadil belo. Je toliko elementov v sistemu in toliko vode, da se sploh ne opazi če kje malenkostno pušča.
Za olje pa vizuelno poglej če je intake kaj pretirano oljnat (malo so vsi), pa se ne sekirat, ce ne ratuje vedno hujše.
Slika
1990 Bus - 1.9TD, 6 stopenjski Audi menjalnik

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov