rja

Rja, večni problem starih avtov. Vse drugo se da zamenat, sam tega ne. Kako torej izgnati hudiča?

Ena varianta je, da rjast plah s fleksarco pobrusiš in stvar zakitaš. Vendar se rja ponavadi kaj kmalu (1 leto) spet pojavi. Obstaja še nek smolnast premaz, ki stvar malo bolj zaščiti. Druga varianta je, da rjast plah izrežeš in našvasaš novega in spet lepo pokitaš. Mal boljša rešitev.

Varianta je tudi, da pleh speskaš ali pa celo pomočiš v kislino, ki ti odstrani vse kar ni kovina (pa tudi njo načne). Na angleški oddaji sem videl kako so potopili celega T2. http://www.youtube.com/watch?v=vuq20EMUr3c&feature=related To so včasih uporabljali, da so stanjšali pleh na dirkalnikih in ga s tem naredili lažjega.

Kakšne so še možnosti in predvsem kaj se v praksi najbolje odnese?
T3 rocks

Slika

I'm a happy camper.

jst sem mesta kjer je rja prišla skozi odrezal, in privaril nov pleh, ter zaščitil s premazom. kjer je pa rja samo površinsko sem zbrusil in namazal z antikorozinom.
Nekaj že je, nekaj še bo dokumentirano v moji temi.

bomo vidli koliko časa bo OK.

Tole me čaka v roku enga mesca. Sem se s stricem zmenu, da ga bova zbrusla, pokitala in prebarvala. [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZqANGfPwaTo[/youtube]
hehe kr z nožem
T3 rocks

Slika

I'm a happy camper.

Rjo se da zelo lahko sanirati. Presenetljivo odlično jo odstranja WD40. Vse fino napojiš. Kar razpeni se, potem jo obrišeš s cunjo dol. Mogoče malo pomagaš s kako dratpiršno (ne vem, kaj je to po slovensko - tista dratasta krtača, ki jo na bormašino pritrdiš), če je rja res trdovratna. Ampak potem rja kar odteče stran, ko greš še enkrat z WD40 čez.

Zaščita: to me je naučil en Finec. Tip je imel letnik 1957 starino, brez pikice rje. Poznava se že cca. 15 let in vedno pride s tem avtom, ki je vedno enak.

Reče: pred vsako zimo pogrejem kantico olja za motorke ali pa staro skurjeno motorno olje in ves avto od spodaj premažem s tem. Olje se zažre v vsako poro v plehu, mraz pa poskrbi, da olje postane želatinasto in ne more odteči. Če je pretoplo, lahko v olje zamešaš malo masti za ležaje, da postane podobno medu.

Preizkus: se mi je odluščilo cca. 10 x 10 cm zaščite na notranjem blatniku (alukor). POkazal se je gol pleh, ker je odluščilo tudi temeljno barvo. PRemažem s starim oljem. Do pomladi je pleh ostal brez pikice rje.

PReizkus 2: mehanik mi je pošvasal spodaj en kos pleha. Zamešal sem mast za ležaje in nekaj olja ter s čopičem zamazal zvar. Leto pozneje sem avto prodal, preden se je odpeljal, sem pogledal spodaj: mast in olje še vedno tam, rje nikjer.

Preizkus 3: imel sem grafitno črno žabo. Zavesica spredaj je tolkla v blatnik in je s časom odluščila 5 x 5 cm barve. Goli pleh je tam dobil površinsko rjo. Saniral sem jo s tankim premazom grafitne masti. Rje sploh nisem očistil - da se je mast bolje zažrla v pleh. Dve leti pozneje, ko je avto šel, je bilo stanje enako. Brez rje, lepo črno. Še več - avto sem prodal prejšnjemu lastniku nazaj in ni porajtal!

Že skoraj 10 let nisem na avto dal druge zaščite, kot staro olje. Moj stari dobri spaček (star Citroën je sicer sinonim za rjo) je spodaj že tri leta zaščiten samo z dvojnim premazom Epolor temeljne barve, čeznjo dve plasti navadnega tesarola, vse ostalo je grafitna mast. Nima pikice rje.

Logika:
Zakaj vam prodajalci zaščit tega ne povejo? Kam bi pa prišli, če bi vam vsako leto lahko prodali samo liter olja za verige motornih žag?!
Še pojasnilo: zakaj ravno to olje. Za motorke, ki operirajo v naravi seveda, mora biti olje okolju prijazno. Tudi staro skurjeno olje je tako sežgano, da ne predstavlja biohazarda in tudi kisline v olju, ki bi teoretično razžrle pleh, so uničene. Sicer še nisem slišal, da bi kak kos pleha zarjavel, ker bi nanj kapnilo sveže olje - tudi to je en larifari, bolj za Mythbusterje...

No ne vem če je uprašanje ravno za to temo,
Z čim ste tisti ki ste sami obnavljali zunanjost "zapolnili" fuge na spojih.Kit...? kateri kit?
(te slavne fuge kjer rja zelo rada teče sploh na T3)

Na mojem se je uporabla fugirna masa, čeznjo pa tanek sloj šprickita. Rezultat je nova barva je po prvi vozni (14dni nazaj) počila po spojih, skoznjo pa se že opazi malo rjave brave (rje). Žalost za p.....! Avto pa je bil barvan od glave do pete-ceu. Tud jst ne vem več kaj naj nardim! Po domače skozi okno vržen 1k€.

Lp Miha

Re: rja

...sicer zelo stara tema,za tole fugirno maso,vedno jo nanesite pred barvanjem,naj se malo posuši,potem pa barva,ker če je čez šprickit bo sigurno potem počilo, šprickit je preveč krhek,.. :lol:
Življenje je potovanje,uživajte v poti,kajti cilj ni zanimiv!

Če gremo spet nazaj na olje... Sem spraševal o izrabljenem motornem olju pa pravjo da ni problem kislina za pleh ampak za predhodne premaze. Vse kar ni pleh, topi. Varjanta je torej brezkislinko olje. Kako je z onim za motorko, nevem. Loh pa un solato mogoče:):):)

8) Živ 8)
S čimerkoli špricate ali mažete,delate le packarijo.Rjo je potrebno mehansko očistiti,premazati s sredstvom proti rji in nato pobarvati in nato lepo vzdrževati in le tako bote svoje ljubljenčke obdržali v dobri formi.Skratka recept je tak,čisto in suho,pa bo nekaj časa lepo.
ZA PRIJATELJE

Se popolnoma strinjam, sam verjetno nisem edini ki bi preventivno rad zaščitil notranje dele, v katerih obstaja možnost da je kaka pikica rje, konec koncev so to 30 let stari avtomobili:) v pragovih in stebričkih je gotovo kaj površinske rje.
Drgač se pa z dzurdyjem strinjam okoli krowna, ki je super za votle dele tam kjer ni možnosti spiranja z vodo. Tudi če vzameš ta gost krown ga voda vseeno spere s časom

...za notranje dele uporabljaj vosek,ki ga z zelo dolgo cevko nanašaš v votle dele,prideš pa povsod zraven,za krown sem pa samo v tem primeru,če že imaš kaj načeto pošpricaš da ne gre naprej,se pravi vzdržuješ trenutno stanje,dokler nisi v stanju sanirat tako kot je treba,se pravi sčistit do pleha,po možnosti namažeš z wurthom,potem grundiraš s temeljno(najboljši sistem je dvokomponentni epoksi lahko helios osnovni premaz in nato debeloslojni,potem pa kavčuk izolacija),glede na to da epoksi ni poceni,je tudi zadovoljivo dvokomponentni temeljni akrilni premaz,lahko,ampak ne priporočam,enokomponentne temeljne(tiste ki mešaš samo z redčilom),mislim pa da se splača kvalitetno nardit,ker ni malo dela,nikakor pa ne priporočam izoliranje avta čez staro izolacijo,ker pod izolacijo veselo rjavi,pa sploh ne veš,zato jaz svojega špricam in vzdržujem rjo da ne gre naprej,ker zaenkrat nimam časa za orng poseg,pa po dveh zimah,(avto je vsak dan na cesti,tudi pozimi)ni šlo skoraj nič naprej,mam pa povoskane vse votle dele in s krownom "zaščiteno" načeto rjo,sicer ma pa vsak majster svojo teorijo,o tem bi še lahko debatirali,če še koga kaj zanima sem tu...

Dzurdzy a maš uno cevko k se vrti nakonc za votle dele? Jst sm mislu nardit pa ne vem kk bi naredu:) sm enkat sam šlauf na pištolo dal pa zapru na konc pa milimeter luknjice navrtu okol in okol pa ni blo efekta:)

...ta original pištola za voskat votle dele z pol metrsko cevko ,je preklet draga,cca 400 eurov,ma spodaj kovinsko posodico,ki je potem ko jo priklopiš na zrak pod pritiskom(podtlak ali nadtlak),sem si jo hotel sam nardit,pa nisem prišel tak daleč,ker ma kolega "ta pravo",pa si jo raj sposodim pr njemu,mu je pa šoba ostala nekje v pragu pa si je naredil drugo iz šobe od migvarja,tisto čez katero gre čez varilna žica,jo s čisto malim svedrom prevrtal ene tri ali štiri luknje,jo vtaknil v cev,da lepo šprica 360 stopinj,da sigurno zalije vse votle dele,se pa šoba ne vrti,vsaj tu se ni,drugače pa lahko kupiš mislim da celo v merkurju,pištola ki gre na kartušo,ista kot za body,sam da ma cevko za vosek,ampak je dolga komaj 15-20 cm,pa skoraj za mezinec debela,po moje pa če bi jo že podaljšal,mislim da ne bi blo efekta,mislim da prav tu igra vlogo tisti(podtlak,nadtlak) in ne bi špricalo,če pa kdo ki pozna te zadeve,ve kje se za pameten denar lahko kupi taka pištola,sem pa prvi kupec...

..pa če mislite voskat,počakajte na poletje vsaj en teden zelo suhega in vročega vremena,razen če vam avto stoji dalj časa na suhem,ni treba da dežuje da se v pragovih nabira kondenz,dovolj so temperaturne spremembe,zunaj mrzlo notri pa gretje na ful,pri starih vozilih je pa v pragovih razno razna umazanija,ki z vlago postane kot nekakšno blato in če to ni dovolj suho,pa čez to fajn povoskate,...juhuhu,čez eno leto garant luknja. :D

8) Živ 8)
Če kupiš vosek v spreju,dobiš zraven cca 50 cm dolgo cevko,ki ima na koncu razpršilec,katerega lahko uporabiš tudi pri kompresorju.
ZA PRIJATELJE

...tako je,sm pozabu na sprej...čeprav mislim da ima tista cevka v kombinaciji s kompresorjem premajhen pretok,sprej je pa za kakšne hitre rešitve,je pa treba probat kak bi to delovalo...

Re:

mihec napisal/-a:Na mojem se je uporabla fugirna masa, čeznjo pa tanek sloj šprickita. Rezultat je nova barva je po prvi vozni (14dni nazaj) počila po spojih, skoznjo pa se že opazi malo rjave brave (rje). Žalost za p.....! Avto pa je bil barvan od glave do pete-ceu. Tud jst ne vem več kaj naj nardim! Po domače skozi okno vržen 1k€.

Lp Miha

Tudi meni je lak popokal ponekod po fugah.. nevem kako bi moralo biti narejeno, da bi lak ostal cel?

...sicer zelo stara tema,za tole fugirno maso,vedno jo nanesite pred barvanjem,naj se malo posuši,potem pa barva,ker če je čez šprickit bo sigurno potem počilo, šprickit je preveč krhek,.. :lol:

Samo diht maso! (no, prej še grund barvo) Ko kitaš more fuga ostat čista, da je kit med enim in drugim panelom prekinjen, ker drugače bo poknil!
To je z moje strani sicer samo teorija, bolj podrobno ti lahko pa Dzurdzy doktorsko nalogo napiše glede tega :)

...na očiščen pleh priporočam wurthov rustumwalder,ali podoben slovenski zeeelo dober izdelek xintex,potem pa dvokomponentno epoksi grund barvo,potem daš šprickit,pripraviš za barvanje,pred barvanjem pa fugirno maso...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov