Mercedes Vito- delovni garač in vikend camper

Zdravo,

Sedaj pa vam predstavim mojega drugega ljubljenčka (od treh :D ) , kateri je bil prvotno mišljen kot delovni konj za vsakodnevno uporabo ampak je ščasoma se spreraslo v kaj več.

No da nadaljujem mojo zgodbo. Novembra 2013 sem naenkrat se odločil da si kupim kombija za prevoz v službo v tujino, s katerim bi se vozili s sodelavci skupaj vsakodnevno vozili. Izbiral sem med renault Traficom, vivarotom ter transporterjem nakar sem en dan zagledal tega lepotca katerega si sedaj lastim. po zapletih pri hendlerju kateri je vzel v račun moj prejšnji avto ( citroen c4 Picasso) sem ga le dočakal na lastnem dvorišču, saj ga sem želel imet pod vso silo (žal sem na veliko popušil na citroenu).

No pa začnimo z specifikacijami:

Mercedes vito LONG - podaljšan
letnik 2004
2.2. cdi 150 konjev
8 sedežev
dvojna klima spredaj + zadnji del vozila z zračniki po celotnem

No pa začnimo z slikcami!

No pa naj se predstavitev s slikami prične...
KOPIRANO IZ DRUGEGA FORUMA:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vozilo je bilo najprej mišljeno za prevoz v službo vsakodnevno kar znaša cirka 4000km mesečno, nakar sma s punco dobila odbito idejo: Ej, pa daj grema za vikend na morje z kombijem!!

Izkušnje? ODBITO DOBRO!!!!!

Sedeži ven, hitro v nakup napihljive blazine mere 120cmX200cm (kar je več kot dovolj) in gasa na morje!

Evo, prvič:

medtem ko je enim blo vroče, smo se drugi hladili ob hladnem pivu pa hladni morski vodi :mrgreen:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

za vikend potep odlična zadeva. prostora kot na postelji, ker se stranska zadnja stekla dajo odpret se avto tudi fajn ohladi za čez noč, plus fajn je ker je bla senca od 17 ure naprej po celem avtu

No pa da nadaljujem, potem je žal prišel temačen dan kateri se je imenoval prodaja tega mojega "popotnika" ter nakup priklopa za fabio in prikolica za morje, ampaaaak, ker sem dobil kar solzne oči ko je bila zadnja ura mojemu mini avtodomu sem rekel: kurc gleda prikolico, kdo bo te to vlekel vsak vikend na morje?!?! Priklop na RS-ki - se ti je strgalo človek?

No, in isti dan ko sem dobil ta preblisk sem se odločil da ostane moj priljubljen Vito pri hiši in bo dobil nekaj dodatkov! Seveda vse hitro isti dan, ha ha, in čez dva dni smo že šli proti Krku z nasmeškom na obrazu in polni energije da sprobam nove "cukerčke" mojega kombija.

no ja, kdo bi si mislil, dal sem vgradit inštalacijo za avtodome z priklop v kampu in hladilnik da nebom več pil topli pir!

Evo še slike iz krka z novimi dodatki:

priklop je skrit da se ga ne vidi

Slika

razdelilna škatla je skrita za plastiko kjer je bilo včasih orodje od avta, 1x 12V + 2x 220V štekdoze

Slika

tokrat sem vrgel ven vse sedeže da je bilo res ogromno prostora. pojsla+hladilnik + še prostor ob hladilniku in pred hladilnikom.

Slika

evo še hladilnik, prav za te namene - torej avtodome

Slika

hladi on prav lepo :D

Slika

Tukaj še sma šla brez mize itd. Sedaj pa sem že nabavo tudi mizo in stolčka! :D ::H:

Nadaljevanje --->

Dobil je platišča :D

Slika

Slika

Po dolgem času premislekov ali kupit strešni šotor ali naredit camping box, sem se odločil za camping box in kempiranje v notranjosti.

In se je že začelo nabiranje

iz nemčije sem prejel hakl da bom imel dodatno zračenje v avtu

Slika

Slika

in začela se je izdelava kuhinje za moj vikendaški avtodom :D kuhinja bo velikosti 120cm širina, 57cm višina ter 56 cm globina. tako da paše v nulo v širino, čisto do sedežev v zadnji vrsti in tik nad njimi, da zmontiram posteljo nad sedeže.

kdo še dela na plin? :hha: :D indukcija bo pri meni

Slika

obod je že narjen

Slika

dodal sem še luknje za zračenje kjer pride hladilnik

Slika

nadaljevanje --->

dela se dela :D

Slika

približna postavitev/razporeditev

Slika

---->

predale smo nardili kar na police, zato ker so bili takšne velikosti da se jih ni dalo prišraufat na vodila. spodnji predal je normalne velikosti, srednji je podaljšan in zgornji, zgornjega pa smo tudi znižali pa izrezali za odpirat

Slika

malo sem si lušte nardil kakšno bo v avtu izgledalo :D

Slika

Slika

nabavljeno posteljno dno 200cm dolžine in 140 cm širine

Slika

---->

dva sloja pol sijajnega laka in rezultat na soncu je takšen (predali še so bili nepobarvani ker sem še jih brusil da bodo lepše noter pasali):

Slika

Ker sta dva sloja absolutno premalo, sma s punco še namazala dodatna dva sloja, jutri pa sledi še zaključni zadnji sloj.

prva proba s aparati, brez lakiranih sredinskih predalov. brez kanistra za vodo ki pride pod indukcijo. :happy-partydance: :happy-partydance:

Slika

Slika

dodal sem še okrasne obrobe

Slika

najvrjetneje pride pri indukciji in kanistru gor vratca in pred predali in hladilnikom plošča ki se potem spremeni v mizico.

Zadeve so bile kopirane iz drugega foruma in upam da se vrstni red ujema :D

nadaljevanje bo bilo kaj kmalu, saj je potrebno še dodelat škatlo, predvsem da se nebojo predali in hladilnik ven vozli med vožnjo ter postelja gre na pol za lažjo namestitev v avtu in pritrditev nogic ter še vsi dodatki ki si jih želim dokupit da bo kempiranje še boljše! :D

sedaj pa še eno vprašanje, kdo ima izkušnje s temle:

Slika

pritrditev je s priseski, kar je zelo dobro. zakaj?
Ker ko se peljem samo za vikend na morje nebom postavljal predšotora ker se mi ne da in ker mi je škoda časa.
Slika

Re: Mercedes Vito- delovni garač in vikend camper

hvala hvala, za idejo se moram zahvalit ljudem, ki so spremenili berlingote in kangooje v "camperje".

Princip je enak, le da jaz imam toliko prostora v kabini kot je njegov celi kangoo dolg :D

http://www.youtube.com/watch?v=CEOao1ElQes#t=135

Rabil sem nujno rešitev, ker ko pridem v petek ob polnoči iz službe, moram potem še vse sedeže odstranit, kar pa seveda ni lahko. da nesem sedeže iz avta morama biti dva, ker so težki potem pa še me čaka v nedeljo zvečer vgradnja ki je še bolj "zajebana" kot odstranitev ker moraš zadet točno zatiče, da jih spraviš v pravi položaj. tako da, letos sem takole delal pa je blo dovolj za vekomaj :lol:

no nadaljevanje upam da že sledi sedaj v soboto ko se lotimo postelje oz. razrez na dva dela, švasanje prečne štange 3x3 na vsako polovičko, potem pa še namestitev nogic oz. švasanje matic da bom nogice kar privijačil na posteljno dno itd. tako da, še bo nekaj dela :D
Slika

Dobrodošel na forum. Sam vedno pozdravljam tudi kakšno drugo znamko, čeprav je naslov foruma zapisan le eni. Jap, mislim, da si okužen. Sedaj pa samo še volja, ideja in kaj dodelat. Vmes pa seveda vozit in uporabljat.

Ko so vprašal za tendo. Sicer ne vem, koliko tisti priseski držijo tendo. Rešitev je več. Sam sem rešil z keder letvijo, ki sem jo nalepil v žleb po celotno dolžini avta in je precej diskretna in se ne vidi, ozitroma ne seka v oči ko tenda ni postavljena. Pa imam rdeč avto. Pri tebi bi se še bolj skrila. Žal še nimam kakšne fotke, ker sem nekaj len zadnje čase. Se bo treba potrudit. Malo po isklaniku poglej tukaj po forumu. Samo tendo pa lahko ali kupiš, ali pa narediš sam.

Pa da ti še odgovorim na eno bolj kot ne retorično vprašanje "!kdo še daje v avto plin za kuhat". Vsi tisti, ki ne uporabljamo kamperjev izključno v kampih in želimo tudi kaj skuhat.

Veselim se novih slikic, bil bi pa vesel, če bi kaj več poslikal in napisal okoli priklopa 220V. Imam plan to naredit čez zimo in je vsaka informacija dobrodošla.

LP; Boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Zdravo,

Najlepša hvala za komentarje

Boro Hvala za dobrodošlico :) To glede plina imaš prav, sem začel zadnje čase tudi sam razmišljat, ker tudi hladilnik imam možnost priklopit na plin. Hja, to je pa to, ko nimam nobenih izkušenj z kempiranjem, ker bla letošnjo leto prvič. No, če bi kriza, bom pa nekak nardil za plinsko bombo in dokupil plinski koharček, hladilnik pa je tako na možnost plina :)
To glede tirnice sem tudi sam razmišljal, žal pa nimam niti najmanj pojma kakos e tole pritrdi. Sem pa že nekaj gledal na netu, ampak bi prosil kljubtemu za kakšno sliko pa navodila.

glede priklopa je takole. Šel sem v prodajalno z kemping opremo (kjer sem tudi hladilnik kupil). Kupil sem razdelilno omarico za 150€ (ni najmočnejša, oz. so še močnejše in dražje variante če imaš več elektrike v avtu) , katero mi je majster montiral v predal za orodje, tako da ga za vsakodnevno uporabo lepo skrijem oz. prekrijem s plastiko. Kupil sem posebej 2 vtičnici za 220 in eno za 12 V, katero mi je majster priklopo na razdelilno omarico in od omarice do vtikača ki je pri meni na podvozju vozila oz. pri izpuhu na zadnjem desnem koncu avta. tam pa direkt ravno v notranjost do škatlice. Kako se tole priklopi na škatlo pa nimam pojma, zato sem plačal za komplet delo raje 100€, pa dela vse v nulo, kot pa da bi sam nekaj šelebajziral doma brez 1% izkušenj s takšnimi priklopi :)

bobo1841 ti dam prav, ampak meni bo služil kombi samo za spanje, v večini bom ostale aktivnosti (razen nočnih seveda :lol: ) opravljal veni. Tako da mi je višina nepomembna. Ti pa vrjamem, da če se greš res camping varianto, potrebuješ stojno višino. :)

No, danes smo si naredili spet dodatno delo z mojim vikend camperjem in začeli delo na postelji.

Kaj smo naredili?
Na en profil 3x3 smo navarili U profil in matice.Posteljo smo vrezali na dva dela in na en del navarili profil z U ušesom na drugo polovico pa samo profil. Sedaj lahko sam dam posteljo v dveh delih v avto in se vsede ena polovica na drugo. Druga prednost pa je to, da lahko dam en del na drugega ter se nas lahko pelje 5 ljudi na morje,ker mi ne zavzame toliko prostora. nogice se samo privijačijo na spodnji del postelje in je to to. nogice so še nastavljive po višini.

Na camping box pride še tudi profil ki bom držal posteljo pri kišti na miru, da se nebo vozila naprej in nazaj.

no, pa še par slik :D
to je sedaj velikost ko je na pol

Slika

kako izgleda tukaj kjer se zatakneta oba dela:

Slika

kako izgleda s strani:

Slika

Dve nogici ki sta beli še bom pobarval črno. Tla prosim ne gledat kako so umazana, ker še nisem uspel kombija očistit po delovnem tednu :D

pogled odzadi s kišto

Slika

prostora več kot dovolj. Tukaj pa se bo dalo fajn naspat :D

Slika

To je za danes vse. Jutri bom še pobarval okvir od postelje kjer smo varili in kjer je novi 3x3 profil na črno.

To pa je zaenkrat blo to. Nadaljevanje bo sledilo vrjetno naslednji mesec, ker mi punca že teži, da če nena vsak vikend kombija popravljam pa delam spet nekaj kar je povezano z kombijem. In ja, očitno sem že kombijevsko zasvojen, čeprav včasih klejem kot žandar, ko je potrebno kaj popravljat celo soboto :lol:

Ko bo kaj novega, prilepim ponovnoma nove slike :D
Slika

Patrik napisal/-a:No, če bi kriza, bom pa nekak nardil za plinsko bombo in dokupil plinski koharček, hladilnik pa je tako na možnost plina

Moje mnenje- če se odločiš za bombo je treba naredit prav - zatesnjen box in zračenje na spodnji strani iz avta - zaradi tvoje varnosti. Ker pa imam občutek, da (še) nisi namenjen rezat luknje v poden bo po moje kak kuhalnik na kartuše čisto dovolj. Dokler ne boš rezal...

Patrik napisal/-a:To glede tirnice sem tudi sam razmišljal, žal pa nimam niti najmanj pojma kakos e tole pritrdi. Sem pa že nekaj gledal na netu, ampak bi prosil kljubtemu za kakšno sliko pa navodila.

Možnosti - vrtanje, vijačenje lepljenje ali kombinacija vseh. Jaz sem jo zalepil z enim lepilom mislim da se reče "bison", nekaj podobnega. Tuba velikosti silikonskega kita, paše na pištolo je prozorna in po 24 urah drži kot da bi bilo zašvasano...
evo, za predstavo si bom sposodil sliko od @pero dagi
Slika

Patrik napisal/-a:bobo1841 ti dam prav, ampak meni bo služil kombi samo za spanje, v večini bom ostale aktivnosti (razen nočnih seveda :lol: ) opravljal veni. Tako da mi je višina nepomembna. Ti pa vrjamem, da če se greš res camping varianto, potrebuješ stojno višino.

Sicer pa tudi za mečke delajo dvižne (pop-top) strehe.... Tako, no v razmislek...

LP; Boro
Slika

Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

ja to je res. naslednji teden zmontiram nazaj radkape na železnih platiščih katere sem sam "obnovil" (moram še dat slike) ter zavesoce - zimski izgled :wink:

Naj še mi nekdo pove, ali lahko zmontiram distančnike na jeklena platišča? Ker nekdo mi je že rekel da baje ni priporočljivo, bi pa sam sedaj rad izvedel še od koga drugega. namreč, če bi lahko zmontiral distančnike - cirka 20mm debeline, bi se morda odpovedal alu platiščem, ker mi je avto v radkapah svetovni v mojih očeh.

Pogreš samo to, da mi z letnimi platišči spredaj felna pride čisto do roba blatnika (zadnja malo manj), pri radkapah pa so kolesa pod blatniki.
Slika

Patrik napisal/-a:....Naj še mi nekdo pove, ali lahko zmontiram distančnike na jeklena platišča? ...

Po moje nebi smelo biti težav. Vsaj iz fizikalne plati ne. Kar se tiče pa zakonske plati pa tudi ne.

Je pa res. Kar se tiče legalnosti - če jih vidijo na tehničnem bo kriza. Policaji na cesti ne bojo opazli. Kar se tiče pa fizike - po moje nima kaj bit, le dve dejstvi je treba upoštevat: Kjer se platišče na sredinski luknji naseda na ležišče mora ostati dovolj "mesa" - da ni teža samo na vijakih. Pa seveda - ustrezno daljše vijake.

Naj me kdo z izkušnjo dopolni in popravi. Čisto iz logike pišem...

LP; Boro
Slika

Zdravo,

ker razmišljam vnaprej sem tudi v dilemi glede zvočne izolacije.

No, naj pokažem zvočno izolacijo mercedesa za 35 000€ nakupne cene

desni kolotek:

Slika

desna stranica

Slika

in pa leva stranica, kjer se lepše vidi, ker ni tapete blo gor v času slikanja

Slika

stanje je PORAZNO! Nobene izolacije na kolotekih, na stranicah pravtako. No, sedaj vsaj vem zakaj noter ruži kot v kombajnu :lol:

Sedaj pa sledeče. Za voznikov in sovoznikov del kjer so koloteki ter spodnji del pri nogah + stopnici obe sem si zamislil da bi položil tole:

http://www.orangeaudio.si/izolacija-sil ... ket-20-kos

druga ne pride v poštev, ker mora bit zadeva tanka, da mi nebo gor dvigovala gume na tleh ki je po celem avtu

Zadnja oba koloteka bi najprej prelepil z isto snovjo kot sprednji del + še peno 8mm nanj za dodatno zvočno izolacijo

to:
http://www.orangeaudio.si/silent-coat

ker mi ostane dovolj plošč od sprednjega dela avta
+ to:
http://www.orangeaudio.si/silentcoat-noiseisolator-8

na vsak kolotek cirka eno ploščo, tako da bi kupil dva kosa in bi zadostovala

Kaj pravite na te kombinacije? Ima kdo še kakšen boljši predlog, morda cenejšega in enako dobrega? Potrebno je samo vedet, da na tla lahko dam max 2 mm do 3 mm debeline, na koloteke brez omejitev.

Sedaj pa še glavno vprašanje. Kaj nalepit na stranice za zadušitev zvoka ter toplotno izolacijo? Nekaj kar ne zadržuje vlage, da mi nebi avto rjavel.
Mogoče armaflex?
Prosim tukaj za dodatno pomoč

hvala :)
Slika

Pri kateri koli izolaciji, ki dodaja maso, moras imet vsaj nekih 2/3 povrsine pokrite, da je efekt. Pa se potem taksna izolacija po vecini dusi samo donenje pri nizkih frekvencah (zvok gum, ceste, motorja, dezja), za visje frekvence (kaksno vrtincenje zraka, zivali, ljudje ki se pogovarjajo zunaj...) pa rabis se neko peno/tkanino. Tisto je pa najbolj efektivno cim debelejse in cimbolj zapolnjeno.

Moje izkusnje s poceni alternativo "akusticni" izolaciji: viewtopic.php?f=53&t=796&start=125 (in naslednja stran)
Slika
1990 Bus - 1.9TD, 6 stopenjski Audi menjalnik

Jaz se popolnoma strinjam s @TITan-om in bom tudi enako naredil.

Sem že nabavil samolepilno bitumensko izolacijo Izoself. Če ne bo preveč zakomplicirano, jo bom mogoče še prelepil s samolepilno aluminijasto folijo, nato pa gor še filc in nato še stiropor ali pa armaflex, kjer je prostor.
Enako dobra poceni aletrnativa dragim namenskim ploščam.

Malo jače vi komplicirate s to izolacijo, ne trofi pa dobedn bistva!
Zvok (donenje) se ustavi takrat ko plehu spemeniš maso in zaradi tega ne more priti v resonanco, ne more vibrirati! Enak sistem kot če frcneš kozarec s pecljem in poslušaš kako zvoni, ko pa nanj prisloniš prst utihne... Enako funkcijo kot prst na kozarcu ima izolacija na plehu! Skor da ni važno kaka je, samo mora biti zelo dobro nalepljena na pleh, ker šele takrat bo delovala pravilno (pleh in izolacija morata biti kot eno).
Jaz sem uporabil navadno hidro izolacijo, ki se jo dobi za male pare, narezal kose, ki so primerni za enostavno rokovanje in jih pogrel z led lampo in prilepil na pleh! Moreš ga ravno prav pogreti, da se lepo prilepi pa površina more biti predhodno očiščena! Zadeva funkcionira fenomenalno, stroška pa praktično ni! Mislim, da ima Jaka666 narejeno enako in kolikor se spomnem je zelo zadovoljen!
Če klačiš notri za tapete potem še kako termo izolacijo, jo je potrebno obvezno ločiti od notranjega prostora kombija z parno zaporo, kajti ko bo vlažen zrak iz kombija prišel do pleha (stranice avta) bo kondenziral in vlaga se bo začela nabirati med plehom in tremoizolacijo! Zato imajo vsi novejši avti nalepljeno foljo pod tapeto! Ta folja preprečuje stik med vlago v ozračju v kombiju in med termoizolacijo!
Enako so izolirane tudi mansarde v hišah!

hvala za odgovore. Jaz imam predvsem probleme s hrupom na avtocesti, sliši pa se zelo od gum, sploh ko dežuje ter tudi ostali hrup ki se proizvaja pri višji hitrosti. Nad 110 km/h je zelo glasno, nad 150km/h+ pa še bolj.

ampak če bi vse imel razkopano, bi še polepil tudi stranice, da bi res, čimbolj izoliral.

Kaj stranice recimo, če polepim s to bitumensko samolepilno izolacijo, kaj še je potem priporočljivo nalepit nanj za toplotno izolacijo, brez da lepim folijo na tapete?

hvala 1000x vssem za pomoč, vem da sem zakompliciran, ampak k*urc, ko pa vsega človek ne more vedet, sploh pa ne na področju kombija, ko ga imam prvič :mrgreen:

Aja, pa eno glupo vprašanje, ampak kljubtemu: kaj te bitumenske izolacije smrdijo? :lol:
Slika

Patrik napisal/-a:Kaj stranice recimo, če polepim s to bitumensko samolepilno izolacijo, kaj še je potem priporočljivo nalepit nanj za toplotno izolacijo, brez da lepim folijo na tapete

Najbolj priporocljiva je "gradbena folija". Se pravi ena zelo plasticno delujoca pena, ki jo dela plama pur. Zadeva je samogasljiva in cisto nic hidroskopicna, tak da ni bojazni za vlago in rjo. Je pa malo drazja in malo slabse zvocno izolira (toplotno po mojem bolje) kot filc za zvocno izolacijo.

Ce so bitumenske izolacije samolepljive ni vonja, z brenerjem (oziroma je ponavadi lazje delat z industriskim fenom, kot pa odprtim ognjem) pa kot receno, se hitro razdisi.
Slika
1990 Bus - 1.9TD, 6 stopenjski Audi menjalnik

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost