Javorniki 2010 - srečanje VWcampers forumašev 9. - 11. julij

Malo smo se že zadnjič na Gardi menili, pa da idejo spravimo na realna tla. Oziroma, da "potipam" tu na forumu, kakšen bo odziv.

Za razjasnitev, Javorniki so pogorje na jugu Slovenije, Snežnik (1796) je najvišji vrh. Najbolj znana "turistična" destinacija so Sviščaki. Možnost dostopa iz Ilirske Bistrice (večinoma asfalt) in preko Loža (večinoma makadam).

Ideja je pa takale:

Zbor v soboto zjutraj pred planinskim domom na Sviščakih. Ura ni definirana. Vsaka posadka ob prihodu prejme "road book" z opisom poti (predvidoma kakih 20 km) in krene dalje. To bodo lepo prevozne in utrjene gozdne poti (ne potrebuješ sinhrota) - po najlepšem predelu Javornikov. Ruto bo pripravil moj dober prijatelj, ki pozna vsak meter cest v okolici Sviščakov.

Cilj te vožnje v neznano bo ena lepa jasa sredi gozda, brez gsm signala, prostora za cca. 20 kemperjev. Kaj se bo tu delalo - verjetno pozno v noč, ni za debatirat.

Naslednji dan pa zdravo življenje - seveda, kdor bo želel: kolesarjenje, pohodništvo, ali pa "nezdravo" še naprej.

Zgoraj omenjeni "road book", pa izgleda nekako takole:
pelji 200m proti severu - po asfaltu
20m po tem, ko se asfalt neha, zavij levo na gozdno pot
pelji 1,3km, na razcepu se drži desne
ko srečaš medveda, pelji še 150m....

Kdor ne bo hotel voziti v neznano, pa bo dobil čisto enostaven opis poti in koordinate do ciljne lokacije.

Dodatne opcije:
Srečanje lahko raztegnemo na 3 dni - npr. zbor v petek zvečer in nočna vožnja....
Osvojitev Snežnika - seveda peš.

Sedaj pa še termin: Vse skupaj se nahaja nad 1200m in je posledično zelo hladno. Idealni so torej poletni meseci, pa še je treba imeti kakšno bundo za zvečer. Da ne slepomišim: Ko je v Ljubljani 36 stopinj, je tam gori prijetnih 22. Naravna klima. Ker pa so poletni meseci večinoma že oddani za bolj eksotične destinacije, je treba dorečt kaj pametnega.

Predlogi?
Zadnjič spremenil John, dne 11 Maj 2010 22:42, skupaj popravljeno 1 krat.

Re: Javorniki 2010 - srečanje VWcampers forumašev

Dovolj topli prosti termini za tak "podvig" so pri nas:
9-11.7.2010 ali
6-8.8.2010

Je pa res, da bo v glavnem dopustu Julija in Avgusta težko najt nek vikend, ko bi imeli vsi čas...

Glede na to kar si napisal, bo treba zvečer najbrž ne glede na termin zakurit taborni ogenj?
Al bo boljš agregat pa kaloriferčki pod mizami?;)
Več glav več ve

Re: Javorniki 2010 - srečanje VWcampers forumašev

Saj za "Gardsko ekipo" je skoraj obvezno, da pride. Pa upam tudi čimveč ostalih ljubiteljev VWkemperjev v naravnem okolju.

Tule je pa tudi že pripravljen "Road Book", ki sam po sebi ne pove nič, če ne veš, kje je začetek. Od pripomočkov potrebuješ le dobrega sovoznika - navigatorja, kalkulator, pa delujoč kilometer števec na 100m, ali pa augenmas v glavi... seveda kakšen gps odometer tudi ni odveč...

Tole "cestno knjigo" je pripravil moj prijatelj Miran. Brez skrbi, ima veliko izkušenj z Off Road tekmovanji, sam pa vozi tudi 4x4 Ivecota - predelanega v kemper.
Priponke
VWcampers srečanje roadbook 55_02.JPG
VWcampers srečanje roadbook_55_01.JPG

Re: Javorniki 2010 - srečanje VWcampers forumašev 9. - 11. julij

Ne bodite tako navdušeni. Imamo en velik (kosmat problem): medo. Jaz sem bil tam lansko leto na podobnem pikniku in dokler smo bili zvečer glasni, ob tabornem ognju, ni problema. Scat se sme hodit le na obronek jase. Ko gremo vsi spat, je najbolje ne hoditi več ven iz avta. Zjutraj je bilo vse "pospravljeno". Samo toliko v vednost, da je gibanje ponoči tam omejeno. Podnevi sploh ni problema.

Je pa res, da je tisti road book zelo zanimiv. Več dela ima sopotnik, kot voznik. Pa ponavadi na ciljno lokacijo vsak pride iz druge smeri...Vsakdo bo na štartu dobil tudi izhod v sili: Zapečateno kuverto z zemljevidom, koordinatami cilja, pisanimi napotki, kako priti tja. Če bo na cilju oddal odprto kuverto, bo neka kazen: npr, da vsem opere šipe na avtih...

Pa še se bomo kaj spomnili. Gibanica seveda pride zraven. To pot nam je ne bodo Italijani pojedli.

Na Vinici so padle še nove ideje za tole srečanje. Potekalo bo nekako takole:

Neuradni del (petek, 9. julij):

Midva bova v petek, 9. julija dopoldne pregledala traso "panoramske vožnje" po roadbooku, če je vse prevozno... V kolikor se popoldne ne bom javil na forumu, da poročam o stanju, pomeni, da sem se izgubil in srečanje odpade.

Opoldne se bova "dogovarjala" z upraviteljem planinskega doma na Sviščakih, da bi prvo noč (kdor bo hotel priti že v petek), prespali na parkirišču pred domom. V kolikor dogovor ne uspe, prespimo 50m naprej - na parkirišču pri smučišču.

Popoldne sledi 15 minutna vožnja na najvišje parkirišče na poti na Snežnik (seveda, kdor želi). Praviloma se na Snežnik hodi iz Sviščakov, če ne celo kar peš iz Ilirske, Loža .... Ampak nekateri imate v petek še službo in bomo osvojili vrh Snežnika v poznih popoldanskih urah. Iz omenjenega parkirišča je do vrha le slaba ura lepega "na izi" vzpenjanja - nič dolgočasne hoje po ravnem. Pa še ves čas imaš vrh Snežnika na vpogled. Tudi v petek popoldne ni pričakovati kakšne pretirane gorske promenade, kot je ponavadi v soboto in nedeljo. Ponovno - kdor želi...

Še pred mrakom se vrnemo na Sviščake in tam (nekje) prespimo (kdor želi).

Uradni del (sobota in nedelja 10.-11. julij):

Dopoldne pričakamo še ostale - dvodnevne udeležence. Sledi razdeljevanje roadbookov in odhod posameznih ekip na panoramsko vožnjo po Javornikih - v razmaku 5 - 10 minut (kdor želi).

Po eni uri sledi reševanje izgubljenih in zbor na dogovorjeni jasi sredi hoste. Od tu naprej pa zadeva steče sama od sebe (pa še kaj drugega bo verjetno teklo) - seveda, kdor želi...

Prespimo na omenjeni jasi (kdor želi).

V nedeljo: zbujanje, zajtrk, kavica, kolesarjenje, pohodništvo, debata ob kamperjih, počivanje, odhod domov - kar pač komu paše.

Vse skupaj temelji na outdoor aktivnostih in v primeru sigurne napovedi slabega vremena, par dni prej srečanje odpovemo in prestavimo na jesen.

Ciljna jasa sprejme le kakšnih 30 kamperjev, zato so predprijave obvezne.

Glede na to, da "že" zbiraš predprijave in da je prostora "samo" za 30 ekip in če računam kakšna je bila udeležba na deževnem srečanju in si zamislim sončen vikend v zavetju snežniških gozdov, sem si ravno "prestavil" dežurstvo na domu in se prijavljam, oziroma predprijavljam(o).

Še ena informacija bi bila dobrodošla.
Pod pogojem, da se v petek dopoldan ne zgubita, ob kateri uri bi bil start proti najvišjemu parkirišču?
Če računam, da bi morali bit vsaj do 20ih nazaj = 15min(avto gor)+15min(avto dol)+1ura(peš gor)+1 ura(peš dol)+1 ura(rezerva+občudovanje razgleda)+30min zlate rezerve znese 4 ure.
Torej najkasneje ob 16ih?
Hm, bo kdo uspel po šihtu tako zgodaj že pršibat gor?

lpm
Več glav več ve

Ni problema za predprijave. do sedaj sta samo dva medveda prijavljena...

Jaz sem si pa zadal takle okvirni plan vzpona:

Tudi ob devetih zvečer je v hribih dovolj svetlo, da imamo še vedno 45 minut rezerve do teme. Gor ponavadi tudi tako piha, da je že 10 minut gledanja razgleda več kot zadosti.

Pri taki časovni politiki, je pa dovolj, da začnemo hodit ob 18:00. Se pravi odhod (z avti) iz Sviščakov ob 17:15. Ali bi to šlo?

Še vedno se pa lahko odločimo za skrajšamo pot skozi gozd - le do razgleda na Snežnik.

John dobro si zastavil plan oziroma cilje za srečanje na Javorniku. Upam, da se bo zbralo, kar nekaj forumašev kljub dopustarkem datumu.

Jaz žal, se ne bom mogel udeležiti, ker bomo takrat že na dopustu, če pa zamikam mi pa potem na koncu zmanjka par dni dopusta..
Expert za VW T3

Predsednik VW T3 Kluba Slovenija
http://www.vwT3klub.com

Komisar za starodobna vozila pri SVAMZ

Član:
Mercedes-Benz Klub Slovenija
VW Klub Dolenjske in Bele krajine
UO Svamz

Anton, hvala za dobre želje in hkrati škoda, da si že prebukiran. Mislim, da bi bili pod tvojo cerado popolnoma varni pred medvedi. Okoli zamikanja dopusta mi pa ne govori.... Sem ga zamikal tudi že do zadnjega dne... Izkoristi ga čimveč in nafilajte bio-baterije za kasnejše akcije.

Pa še zednja poročila z Javornikov:

Medvedov še ni blizu, oz. imajo dovolj svojih zalog hrane. Vseeno je priporočljivo zvečer pospraviti vse, kar le malo diši po "okusnem".

Kuriti (odprtega ognja), pa ne bomo smeli, ker se pričakuje zelo suho in vroče obdobje. Kakšni čevapi na plinu seveda niso problem.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost