Nakup 5t/t6

Pozdravljeni, ker se z mojim kombijem težave nadaljujejo sem se odločil, da ga zamenjam.
Iščem torej t5 ali t6 od letnika 2010 dalje do nekje max 150.000km z najmanj 5 sedeži, pogojno tudi s tremi, če ima v zadnjem delu vseeno okna.
Zanima pa me če se splača iskati tudi kje v tujini, ali se bolj splača kupiti pri nas? Če pa kdo prodaja kaj takega sem odprt za ponudbe.

Re: Nakup 5t/t6

Moje izkušnje s kupovanjem zadnjih nekaj avtov so takšne, da pri nas ni varjante, da sploh kaj pogledam. Izjemoma, če poznam lastnika. Tujina ponuja več izbire in več opreme. Težko je govorit o nižji ceni, je pa ohranjenost avtov in možnost, da niso realni podatki neprimerljiva z našimi.
Živiš samo enkrat, a če to narediš pravilno, je enkrat dovolj. (Joe E. Lewis)

Približno eno leto sem iskal kombi zase. Spremljal avto.net skoraj vsak dan, šel na več ogledov ... Na koncu sem vzel novega (sicer Trafica, ker mi enako opremljen T6 ni vreden 5-6 jurjev več).

Ugotovil sem namreč, da:
- Kar je dobro ohranjeno in ima sprejemljive kilometre, je cena le malo nižja kot za novega. Če imaš možnost vzeti novega na firmo ali s.p. (poračun DDV) si že tam-tam.
- Kar ima sprejemljivo ceno, je že zdavnaj amortizirano. Beri: precej zgonjeno in verjetno jama brez dna za popravila.
- Rabljen kombi se splača kupiti, če ga dobiš zelo poceni in imaš možnost (znanje, delavnico), da ga potem porihtaš kot je treba. To pri meni odpade, ker nimam delavnice, pa tudi ne da se mi stalno šraufat in biti v pričakovanju, kdaj bo naslednja stvar crknila.
- V Nemčiji je izbira veliko večja, za enak denar dobiš boljšo opremo, lažje najdeš dobro ohranjenega, ni toliko goljufanja s kilometri in skritimi napakami ... ampak nimam časa in živcev za to, pa tudi nemško znam samo "Ein grosses Bier bitte". Hkrati bi tvegal, da vržem par 100€ za pot in pridem nazaj brez kombija, če slučajno ne bi bil takšen kot v oglasu, ali če bi mi ga kdo speljal pred nosom.

Čeprav sem bil do zdaj stalno zagovornik, da se najbolj splača kupiti rabljen avto, sem ugotovil, da za kombi to ne velja. To so pač delovne živine in se jih ne kupi za to, da se jih bo šparalo in pazilo nanje. Ne vem, v kakšnem cenovnem rangu gledaš, ampak če imaš namen dati za rabljenega več kot 10 jurjev, ti na podlagi svojih izkušenj svetujem, da raje začneš gledati za novimi. Če ne gre drugače, vzameš razliko na lizing. Računaj, da bo pri starem sigurno treba vsaj zamenjati gume, narediti ornk servis ... in si že tukaj na dodatnem jurju. Oziroma raje kar dveh, ker se zna pokazati še kakšna težava. In če vzameš novega, ga boš lahko imel najmanj 10 let, rabljen, npr. 5 let star, ki se je uporabljal za posel, pa je dal že več kot pol življenja skozi.

Mojih 0.02€ :)

Hvala za komentarje. Sem šel pogledat tudi novega ampak je za moj žep vseeno malo pretirana cena, zadolževanje na leasing pa mi nekako ne diši, vseeno pa iščem "skoraj novega" ker to, kar sem imel sedaj (kupil poceni, malo porihtal, a je vseeno crknilo bol ali manj vse) me ne zanima več.. Pri nas se dobi kar se dobi.. za iskanje in oglede v tujini pa niti časa nekako nimam. Pa trenutno niti vozila za na oglede :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov