Menjava olja na domačem dvorišču

Zdravo,

danes sem se spravil sam menjati olje in oljni filter na T4 1995 letnik 2.4 sicer vmes mi je bilo žal sploh, ker nisem imel konkretnega dvigala in orodja ampak mi je na koncu končno nekako ratalo (upam)...Dokler nisem pogledal dol in vidil kapljati olje počasi. Zdaj sicer ko sem nalival olje notri mi je malo ušel v mašino (ja amater) in upam, da je to olje prišlo potem do spodnjega pokrova in dol na tla. Zdi se mi drugače nemogoče, da bi puščalo, ker sem filter res dobro lepo zategnil ter vijak z spuščanje olja tudi.

1. Sem pa šele potem gledal po internetu in je ponavadi neka podložka na tem vijaku za odpreti olje spodaj? Jaz je nisem videl niti ko sem ga danes prvič odtegnil. Ali je ta podložka ključnega pomena in bi bilo možno, da bi zaradi tega puščalo, tudi če je vijak zelo dobro zategnjen?

2. V trgovini so mi prodali 5l olja, dal sem mu vozniško in je pogledal točno še v računalnik koliko olja gre v moj model. Rekel je, da mora biti 4,5l. Ko sem na koncu nalil 4,5l notri po končanem delu, zalaufal malo mašino in potem preveril olje z palco ga ni niti do minimuma? Kako je to možno, tam v trgovini so mi 2x potrdili, da je 4,5l. Kdo ve koliko bit mora zares biti?

Hvala!

Re: Menjava olja na domačem dvorišču

Morda je krivo, ker si mu dal vozniško, ne pa prometno. :)

Verjetno je gledal za T3 tam gre 4,5 litra, kar še en liter nalij noter.

Podložka se včasih zmuzne z oljem, ko ga spustiš, ali pa se prilepi na vijak, ker nekateri mehaniki še malo silikona dajo gor. Če ti ne pušča brez podložke potem pusti tako do naslednje menjave, v kolikor ti pa pušča, boš moral dati bakreno podložko. Dobro bi bilo, da ste dva potem, da ko odviješ ti en zapre luknjo dokler ti na vijak namestiš podložko in potem akcija nazaj, priporočam latex rokavice in menjava na kakšnem pesku, ker če boš delal na tlakovcih morda ne bodo vsi pri hiši zadovoljni :) :).
Expert za VW T3

Predsednik VW T3 Kluba Slovenija
http://www.vwT3klub.com

Komisar za starodobna vozila pri SVAMZ

Član:
Mercedes-Benz Klub Slovenija
VW Klub Dolenjske in Bele krajine
UO Svamz

Re: Menjava olja na domačem dvorišču

Aaa no ja potem pa zaradi tega, ker sem mu vozniško pokazal ni bilo prave informacije haha, no ja vsaj en tehten razlog zakaj je bila napačna, ker drugače nevem kakšen sistem je to v 2019, da ti uradna trgovina, ki se profesionalno ukvarja z prodajo avto delov poda tako zelo napačno infomacijo :D

Pa nazaj k resnosni! Sem danes gledal in iz vijaka kjer se spusti olje 100% nič ne pušča...Potem to mogoče pomeni, da je filter ampak ne razumem kako, ker sem ga čisto lepo dobil gor in dobro zategnil.

Razen če še vedno kaplja od takrat ko sem malo falil pri dolivanju olja ampak nevem...

Re: Menjava olja na domačem dvorišču

Meni ga je bilo bolj težko odtegniti starega, ker ga je nekdo toliko zašponal, da ga ni bilo šans odtegniti. Je imel 23 ključ matico gor se mi zdi in na koncu se je zlomila ko sem toliko pritiskal. Potem sem nekaj skombiniral z vijaki sem pritrdil tisto matico gor in na koncu mi je ratalo, cela komedija.

Uglavnem sem na koncu zadnjič potem šel k serviserju, ker je že vedno malo kaplalo, ga je dvignil, pogledal in takoj rekel, da nič ne pušča ampak je samo olje ostalo razlito po delih naokoli ko sem dajal dol filter tako, da je pošprical z čistilom vse okoli in zdej več ne kaplja zaenkrat.

Sicer bi mogel še vedno podložko dati na vijak.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost