Re: shema varovalk

a to, da je varovalka vroča, je normalno? Ko sem danes prižgal brisalce in ventilacijo kabine hkrati (obe stvari sta vezana na isto varovalko) se je varovalka tako segrela, da sem se spekel:) verjetno je premočna, a vseeno: so ventilatorji problem pri starih avtih?

Ventilatorji so velik problem, jaz ga na svojem sploh ne laufam, ker mi stikala kuri kot za stavo. Dokler se mi ne bo dalo armature razdirat bo tako. Si res ne želim kakšnih stopljenih žic in požara v avtu.

LP
Živiš samo enkrat, a če to narediš pravilno, je enkrat dovolj. (Joe E. Lewis)

Jutri se imam plan malo z elektriko igrati. Imam takšne varovalke, kot so na tej sliki (brez relejev, ki so očitno dodani (bi rekel za luči)):

IMG_1311.jpg

Ali ima kdo kakšna navodila, ali pa sliko ali pa karkoli, kjer bi se lahko znašel, za kaj je kakšna varovalka? Kaj pa tiste tri, ki so desno zgoraj - posebej?

Še eno vprašanje - kje kradete plus (na kateri varovalki ali celo višje na katerem releju), ki mora delovati samo ob vključenem kontaktu (recimo radio, vžigalnik ipd...)

LP; Boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

PERO DAGI napisal/-a:probno lučko na varovalko (vsako posebej) in na maso, ter obračaš ključ. tista varovalka na kateri lučka zasveti ko obrneš ključ, je taprava:)

To sem tudi naredil. Najbolj sigurno.

Sem si pa pomagal z eno shemo, ki je pa zdaj ne najdem več na netu. Ko jo najdem jo prilepim....

LP; Boro
Slika

Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Vsekakor se strinjam s postopkom, ki ga je predlagal PERO DAGI, kako najti plus prek ključa.
Bi pa rad dodal še eno pomembno stvar:
Ko ugotoviš, na kateri varovalki se ti pojavi plus ob vrtenju ključa, daj to varovalko ven in pomeri z lučko na kateri strani ležišča varovalke je še vedno plus. (ob obrnjenem ključu):

1. Majhnen porabnik (LED lučka, napajanje za navigacijo...itd)priključi na DRUGO stran varovalke,če je ta vsaj 10A. (preveri še, kateremu porabniku služi varovalka)

2.Večji porabnik (odvzem za vžigalnik, avtoradio, ojačevalnik, dodatne 12Vtičnice) priključi na TISTO STRAN LEŽIŠČA VAROVALKE, KJER JE ŠE VEDNO PLUS NAVKLJUB IZVLEČENI VAROVALKI IN DODAJ PRIMERNO VAROVALKO ZA PORABNIK.
Več glav več ve

mondxxi napisal/-a:1. Majhnen porabnik (LED lučka, napajanje za navigacijo...itd)priključi na DRUGO stran varovalke,če je ta vsaj 10A. (preveri še, kateremu porabniku služi varovalka)

2.Večji porabnik (odvzem za vžigalnik, avtoradio, ojačevalnik, dodatne 12Vtičnice) priključi na TISTO STRAN LEŽIŠČA VAROVALKE, KJER JE ŠE VEDNO PLUS NAVKLJUB IZVLEČENI VAROVALKI IN DODAJ PRIMERNO VAROVALKO ZA PORABNIK.

Jaz sem priklopil samo radio, pripravljen je še kabel za vžigalnik, ki bo služil za navigacijo in polnjenje telefona. Priklopljeno je na varovalko 16A, kjer tudi v shemi piše, da je za radio (mesto 9). Sem pa dodal na linijo, med škatlico z varovalkami in porabnikom še dodatno varovalko 10A (tisto ležišče, ko pride na kabel in noter ploščata varovalka).

Spomin od radia, ki je na stalnem plusu sem pa speljal od varovalke 8A s stalnim štromom prek posebnega stikala na armaturki, da ga, če parkiram za več dni izklopim, da ne papca počasi akumulatorja.

Evo, po tej shemi varovalk sem se ravnal.....

var.jpg

LP; Boro
Slika

Po mojem bi moral "Emergency flasher system" delat tudi ob izvlečenem ključu, če je to res izraz za vse štiri utripalke, kot ga razumem....
Torej bi to lahko bil samo stalen plus za radio...ponavadi oranžna...

Sicer pa nič narobe, meni tudi radio dela, kadar nimam ključa v ključavnici. Moraš biti pa malo bolj vesten in pridno ugašati radio, ko zapustiš avto za dalj časa.
Več glav več ve

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov