Oj,
sem v fazi nakupa T2 ali T3. Seveda letnik do 1983, tako da je možen uvoz. Moja želja je bil dizel, predvsem zaradi majhne porabe in vzdržljivosti. Vendar so tovrstni zelo redki. Mi lahko poveste ali imajo bencinarji kakšno prednost, kakšne so kaj realne porabe pri določenih režimih vožnje in pa seveda, kateri bencinar je najboljši.
Načeloma me zanima, kateri bencinski motor me v uporabi najmanj stane in nudi največ.
lep pozdrav
bojan
Mislim da so do letnika 83 delali samo zračnohlajene bencinarje. Po tem so pa začel z vodnohlajenimi. Do zdej sm furu t3 z 1.6 dizlom in 2.0 zračnohlajenim motorjem. Dizl ma porabo 10l, bencinar pa okol 12. Pa si zračuni pr današnjih cenah dizla kok boš cenej skos pršu. S tem da je dizl obupno počasen in si na cesti skoraj nepremičnina.
To je moje skromno mnenje.
LP
LP
OK,
hvala za odgovore... čeprav odločitev ni nič lažja. Kolega pravi, da s TD 1.6 porabi na dolgo furo 7-8l. Brez turbine hitrost res verjetno ni prav velika, vendar se razen na avtocesti, tako ne smeš voziti hitreje od 90 km/h.
Ali navadnemu 1,6 lahko dogradiš turbino, ali pa moraš vzeti popolnoma drug motor.
Nadaljevanje moje nevednosti...
Koliko se starodobnik lahko razlikuje od originala, kolikokrat se to preverja? Recimo da ima original 1,6 motor, sam kasneje vgradim 1,6TD (tudi VW). Je to OK. Kako je z ostalo opremo?
Certifikat pridobim - kdaj? Avta brez njega ne morem uvoziti; dokler nisem lastnik, verjetno ne dobim certifikata?!
Hvala
Bojan
To je to.
hvala za odgovore... čeprav odločitev ni nič lažja. Kolega pravi, da s TD 1.6 porabi na dolgo furo 7-8l. Brez turbine hitrost res verjetno ni prav velika, vendar se razen na avtocesti, tako ne smeš voziti hitreje od 90 km/h.
Ali navadnemu 1,6 lahko dogradiš turbino, ali pa moraš vzeti popolnoma drug motor.
Nadaljevanje moje nevednosti...
Koliko se starodobnik lahko razlikuje od originala, kolikokrat se to preverja? Recimo da ima original 1,6 motor, sam kasneje vgradim 1,6TD (tudi VW). Je to OK. Kako je z ostalo opremo?
Certifikat pridobim - kdaj? Avta brez njega ne morem uvoziti; dokler nisem lastnik, verjetno ne dobim certifikata?!
Hvala
Bojan
To je to.
Simon,
pri postopku uvoza si pozabu napisat še da se plača ekološke taks ki je odvisna od teže vozila. Zanima pa me kje se lahko opravi homologacija brez da bi videl avta (ker kolkr je men znano lahko homologacijo delaš samo na LPP in IRT (za osebna vozila lahko tud drugje), ker mene so prasc.. 2x šibal sem in tja.
pri postopku uvoza si pozabu napisat še da se plača ekološke taks ki je odvisna od teže vozila. Zanima pa me kje se lahko opravi homologacija brez da bi videl avta (ker kolkr je men znano lahko homologacijo delaš samo na LPP in IRT (za osebna vozila lahko tud drugje), ker mene so prasc.. 2x šibal sem in tja.
Bojan,
kupi bencinarja in ne bo ti zal! Ce razmisljas o porabi, potem bencinarja predelaj se na plin in vse skupaj bo veliko boljsa kombinacija...
Kar pa se tice 7/8 litrov ... toliko popije najbolj varcen TDI motor v VW kombiju!
Pri 1.6 TD sicer lahko sparas in porabis minimum ampak samo do prvega klanca navzgor... Po vrhniskem naprimer bo poraba ze visja...
Je pa tako, da ce kupis star avto in z njim mislis sparat, ne prides dalec...
lpt
kupi bencinarja in ne bo ti zal! Ce razmisljas o porabi, potem bencinarja predelaj se na plin in vse skupaj bo veliko boljsa kombinacija...
Kar pa se tice 7/8 litrov ... toliko popije najbolj varcen TDI motor v VW kombiju!
Pri 1.6 TD sicer lahko sparas in porabis minimum ampak samo do prvega klanca navzgor... Po vrhniskem naprimer bo poraba ze visja...
Je pa tako, da ce kupis star avto in z njim mislis sparat, ne prides dalec...
lpt
Pokličeš na LPP pa ti povejo,glede starosti. Glede izbire motorja pa je še ena alternativa.
http://www.plineks.si/Predelava/
sploh za kamperje je to idealno ker delamo velik km.
http://www.plineks.si/Predelava/
sploh za kamperje je to idealno ker delamo velik km.
diesel ali bencin
je prav zanimivo brati po forumu mnenja diesel ali bencin. Mislim, da so bili diesel motorji uvedeni na koncu leta 1981, vsekakor sem imel avto letnik 1982, ki je imel original vgrajen diesel motor z 50 konji. Na začetku so vgrajevali samo navaden diesel, turbodiesel je prišel šele kasneje mislim, da leta 1984 in je imel 70 KS. Končna hitrost kombija z diesel motorjem, je bila po tehnčnih podatkih 110km/h, vendar je le ta odvisna od tipa menjalnika (mimogrede T3 kombiji so imeli vsaj 50 različnih tipov menjalnikov) in od oblike vozila. Kombiji, ki so bili namenjeni prevozu tovora so imeli krajši menjalnik, kombiji, ki pa so bili namenjeni potnikom, pa so imeli daljši menjalnik (razlike so bile tudi v nosilnosti vozila). Dejansko je res, da je kombi z navadnim diesel motorjem počesen, max. hitrost mojega z fiksno povišano streho ni presegla 90km/h, vendar to po ravnih cestah ni problem, le ta se pojavi šele na klancih. Kljub temu se da s kombijem dosegati kar solidne povprečne hitrosti. Diesel motor se ti za potrpežljivost zahvali z nizko porabo, če je motor dober in servisiran, v njega težko spustiš več kot 8,5 l na 100 km. Običajno je tudi vzdrževanje zelo enostavno (olje oljni filter). Vendar je glavna prednost kombija z diesel motorjem drugje in sicer v tem, da je motor v konstrukciji zelo enostaven, praktično ga je skupaj z menjalnikom mogoče zamenjati kjerkoli v dveh treh urah. Poleg tega so rezervni deli na voljo na vsakem ovinku, tako sem sam počeno jermenico, ki žene
alternator, pred leti dobil na prvem avtoodpadu v Zadru. Zelo poučno zgodbo nizozemskem kombiju smo lahko prebrali tudi na straneh tega foruma. Če bi Nizozemci prišli do Slovenije s dieslom, pa bi se jim tu pokvaril, bi z gotovostjo dobili drug rabljen motor za nekaj sto Evrov (odpreš samo Salomonov oglasnik), in bi se odpeljali komorkoli že, tako pa so imeli bencinarja, ki se seveda prav tako lahko pokvari, takšnega motorja pa v Sloveniji praktično ni, če pa že je bo njegova cena vsaj 1500 Evrov.
pa lep pozdrav
Konstruktor
alternator, pred leti dobil na prvem avtoodpadu v Zadru. Zelo poučno zgodbo nizozemskem kombiju smo lahko prebrali tudi na straneh tega foruma. Če bi Nizozemci prišli do Slovenije s dieslom, pa bi se jim tu pokvaril, bi z gotovostjo dobili drug rabljen motor za nekaj sto Evrov (odpreš samo Salomonov oglasnik), in bi se odpeljali komorkoli že, tako pa so imeli bencinarja, ki se seveda prav tako lahko pokvari, takšnega motorja pa v Sloveniji praktično ni, če pa že je bo njegova cena vsaj 1500 Evrov.
pa lep pozdrav
Konstruktor