Skandinavija part 1 - Norveska 2009 by Creed

Vecletna zelja po dopustu na Norveskem se mi je izpolnila leta 2009, ko se je vse poklapalo....skupaj s prazniki dovolj dolg dopust, finance so se tudi nabrale in lahko sem se odpravil na sever. Vec let sem sestavljal plan kam iti, kaj je kje za videt, koliko km se bo nabralo, kje je mozno spati...kako je s trajektnimi povezavami med fjordi, kdaj je vremensko najbolj ugodno planirat obisk, kdaj se odprejo ceste cez prelaze....na koncu je padla odlocitev....gremo konec junija in se vrnemo v drugi polovici julija.

Pot do Norveske bom preskocil...2 dni dezevne voznje...prvi dan takoj po sluzbi do Minhna, kjer zaradi dezja ne postavljava sotora ampak spiva v b&b ob jezeru Chiemsee, naslednje jutro oz. dan pa preko Nemcije, kjer v vecernih urah ze sediva na trajektu za Dansko.

Zbudimo se u vetrovno jutro, posledicno pa imava super vreme..malo hladno, a soncno. Kaj kmalu se zapeljeva cez Oresundski most. Skoraj 8km dolg most...stebri visine 200m...neverjeten obkjekt.

Slika

Prispemo v Malmo na Svedsko in takoj jo mahnemo naprej na sever proti Oslu. Vmes si ogledava starodavne poslikave na skalah malo pred Norvesko mejo, v mestu Tanum. Kratek ogled za mal pretegnit noge.

Slika

Slika

Slika

Slika

Caka naju se par ur voznje in zvecer prispeva v kamp v Oslu. Super lokacija, mal visja cena, ampak razgled poplaca mal zasoljeno ceno kampa

Slika

Slika

Gremo spat, saj nas drug dan caka ogled Osla. Drug dan se zbudim ze pred 5 uro zjutraj...neucakan mal evforicen saj sem koncno na Norveskem...zunaj sije sonce (ja nic jasno...teme sploh ni bilo in sem sredi "noci" tam nekje ob enih ponoci sotor prekrival s crnim platnom). Utrujeni od poti in premal spanca..ampak pocasi ob mocni kavi pridem h sebi...v kampu nabaviva Oslo pass. S tem imava pokrit ves javni promet, vstopnine v muzeje, ponekod pa popust na vstopnine. Z busom se spustimo v mesto...mal sprehajanja po mestu....ogled muzeja Nobelove nagrade, Viking museum, mestni park, parlament, staro mestno jedro Gamla stan.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Naslednji dan je sledil premik na Z preko zelo razgibane pokrajine. Vmes si ogledali nekaj cerkvic. Nisem verna oseba ampak cerkve na Norveskem se mi res dopadejo..simpaticne lesene hiske stare skoraj 1000 let!!! V eni od cerkvi so imeli tudi neko ceremonijo v lokalnih oblacili..kar sem seveda iskoristili, skupaj s se enimi Italijani

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Lysebotn oz. bliznje gorovje je znano po base jumperjih, mene pa je vleklo tja zaradi neverjetnega fjorda Lysefjord. Na drugi strani fjorda pa zaradi najvecje znamenitosti na Norveskem...Preikestolen.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Pokrajina tudi drugace zelo zanimiva in lepa...

Slika

Slika

Slika

V Oddi dozivim neverjetno mirno morje, ki popolno zrcali okolisko pokrajino. Tukaj se tudi ponovno odpraviva v gore na ogled Trolovega jezika. Takrat zadeva se ni bila tako turisticna, danes pa berem po forumih, da je zadeva postala neverjetna atrakcija in da se vsak dan tre turistov, kljub temu da je pohod neverjetno dolg. Nama je vzelo cel dan...mal posledica utrujenosti od prejsnih dveh dneh ko sva tudi imela pohode...mal zaradi snega, ki nama otezuje pot in iskanje markacij.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Obiskala sva tudi najbolj dezevno mesto na Norveskem, Bergen, ki ima baje 296 dni na leto dez oz. padavine. Na najin dan ni bilo ne duha ne sluha o dezju :). Cudovito mesto, pod UNESCOVO zascito...lezeren sprehod po mestu, ogled starega dela Bryggen, pol pa se z vzpenjaco na ogled mesta z visine.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Od Bergna sva se napotila dalje proti severu in mestu Trondheim. Preko planot, mimo slapov, jezer in ledenikov....

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Pot naju je vodila mimo se enega kraja pod UNESCOvo zascito, Geiranger in Geiranger fjord

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vmes smo odkrili kak skriti koticek

Slika

Slika

Slika

Ali pa si spet ogledali kako Trolovo znamenitost...trolove lestve

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Ena od zelja je bila tudi voznja po Atlantski cesti...to je odcep ceste dolg cca 8km, kjer so povezali skupino otokov z mostovi in tako dobesedno skaces iz otoka na otok. Lepa izkusnja in cudovita pokrajina

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Naslednja in zadnja postaja na Norveskem je bil Trondheim. Prvotni plan je bil nadaljevati naprej na sever preko Lofotov do Nordkappa, ampak ga je zagodel troll na alfi. Kljub obisku 3 servisov, niso znali diagnosticirati ropota v motornem prostoru in nisem hotel reskirati pot na sever, tako da sva se v Trondheimu odlocila, da pot nadaljujemo na Svedsko do Stockholma in nato pocasi preko Danske nazaj domov.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Del poti pod Svedski in Danski pa predstavim v naslednji (mal krajsi) reportazi :)

Cenovno naju je pot stala 2000€ za 23 dni. Od tega prenocisca 600€ (kar bi z VW busom bilo par evricev :) ), trajekti 350€, gorivo 500€, hrana 300€, ostalo razne parkirnine in cestnine, spominki...Nabralo se je za 7700km

Re: Skandinavija part 1 - Norveska 2009 by Creed

Končno sem si vzel čas za potopis..... a na tistih skalah nisi niti za trenutek modra pomislil, tako na hitro, kaj pa če se po tisočih in tisočih let ravno zdaj zlomi in...... :)

No. Kakorkoli. hvala za prekrasno doživetje iz domačega stola.... res, spet pohvala za fenomenalne slike. Ne le kvaliteta, tudi izbira kadrov.... res lepo.

LP; Boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Re: Skandinavija part 1 - Norveska 2009 by Creed

Je mal neprijeten filing, ko prvic stopis na rob, sam ko en cas skaces sem in tja s fotoaparatom se navadis in sploh ni vec grozno. Se najbolj sem imel strah pred obiskovalci...da te kdo po pomoti ne butne...ni treba dosti da zgubis ravnotezje. Drugi problem je pa zarad visine (na enih klifih je bilo 1000m do dna) , ko zres v dno te mal dezorientira...1x se mi je mal zavrtelo...dobesedno od visine :)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost