VHF PMR postaja - voki toki

Če koga zanima - zelo kvaliteten par voki tokijev, ki delujejo na 446MHz. Zadeva bi prišla prav pri vožnji v skupini. Ne potrebuje zunanje antene, domet na odprtem 5-10km (iz avta pa res nese kak kilometer). Kompatibilna z ostalimi tovrstnimi postajami. Lahko račemo - sodobni nadomestek CB postaj. Mednarodno dogovorjeni "Stand By" kanal 8 (podton 08).

Ponudba Hofer - 14. junij: http://www.hofer.si/si/html/offers/2867 ... 6-04-13-45

Re: VHF PMR postaja - voki toki

tole ni bohve kaj. domet "8 km" ... ja pa ja. tudi 1 km ne nesejo. PMR v klubu uporabljamo že nekaj let in razne supermarket variante se še niso pokazale kot uporabne. Recimo temu da so primerne za pogovor iz avta v avto če vozita en za drugim, drugače pa več kot 500m na čistini, v gozdu pa več kot 100 m ne funkcionirajo. Mal dnarja, mal muske..

zaenkrat so se še najbolj izkazale ročne postaje, ki delujejo "tudi" na PMR področju, torej različne variante profi postaj, ki se naprogramirajo na te frekvence. Boljše so zlasti na sprejemu ker imajo bistveno boljše sprejemnike in antene, nekatere omogočajo tudi priklop zunanje antene. Cene so pa od 100 e naprej.

Re: VHF PMR postaja - voki toki

goldy napisal/-a:Recimo temu da so primerne za pogovor iz avta v avto če vozita en za drugim, drugače pa več kot 500m na čistini, v gozdu pa več kot 100 m ne funkcionirajo


Sej če še nisi opazil - smo tuki avtomobilisti, ne radioamaterji. Pa tudi regelcev se kolikor toliko držimo in na profi-variante (radioameterskih postaj), predelane na PMR, lahko pozabiš.

Ponudbo sem omenil, ker je po vseh mnenjih PMR amaterjev tole najboljše razmerje cena/kvaliteta od celotne ObisparhausballidlMercatormerkur... ponudbe: http://pmrslovenija.mojforum.si/pmrslov ... ight=hofer . Te postaje niso kopija, ampak SO znane FX-200 postaje, le squelch je nastavljen malo previsoko in reže tudi tiste, malo manjše jakosti signala, ki bi jih izurjeno radioamatersko uho še razbralo.

O dometih enih in drugih tu nima smisla razpravljat, veliko je odvisno od mikrolokacije, načina upoorabe, pa tudi od "ušesa". Za uporabo na smučariji, pri kolesarjenju, v hribih, na poti na Vinico, na Javornikih, na poti preko Vršiča, Predela... bo pa povsem zadoščala.

Če pa bi rad kdo delal izpit za C klaso radioameterja, pa lahko posodim skripte in izpitna vprašanja. Pa še 4 kose FX-ov imam na voljo, da jih sprobamo na naslednjem srečanju. Pa zakaj butelj, jih nisem vzel s seboj na Gardo. Bi sigurno enkrat manj zalutal.

Re: VHF PMR postaja - voki toki

Lani smo šli s kolegi smučat in smo mel podobne "wokitokije" in je zadeva ful vredu. Nekoga stisne scat in to sporočiš drugemu avtu. Domet je podoben vidnemu. Če se vidiš, pol se tud slišiš... sej več kot to ne rabiš. To je tko mal za zezat pa da ni treba v tujini plačevat dragih računov za mobitel. Ker vedno se imaš med vožnjo kaj za zmenit.

Jest bom tole kupu, če le ne bo spet takoj razprodano.
T3 rocks

Slika


I'm a happy camper.

Re: VHF PMR postaja - voki toki

Super, bomo lahko v konvoju brez skrbi scat hodili.

V paketu sicer dobiš polnilno postajo in "zidni" 220v polnilec, ampak paše not - po meri in po električnih karakteristikah (9V), tudi avto polnilec od starih Nokia telefonov. To so še tiste Nokie, ki so imele Ni-Mh baterije (ne Li-Po) - serije 3000, 5000, 6000...

Jaz sem si svojega predelal tudi na zunanjo anteno, pa ročni mikrofon... Pa je isto, kot original - če ga držiš v nivoju šipe, ne nekje spodaj - obkroženega s plehom. Z enim polnjenjem pa špila tudi skoraj celi dan, če le preveč scat ne hodiš.

Re: VHF PMR postaja - voki toki

"kolikor toliko".... je raztegljiv pojem. PMR standard ne dovoli niti zunaje antene, tako da je taka predelava ravno toliko "prepovedana" kot kakšna druga. Seveda vem da se tukaj ne zbirajo radioamaterji, razen če koga (nas) ne zanese tudi iz tistih vod, samo toliko sem opozoril ,ker poznam cel kup ljudi, ki so supermarket PMR kupovali in potem tudi hitro obupali, ker so postaje dejansko daleč od oglaševanih karakteristik. Za pogovore v ravni črti in ne predaleč so čisto ok, kakšen ovinek vmes pa jih lahko že utiša..

Re: VHF PMR postaja - voki toki

Corridor, ne bo ti žal za investicijo. Samo pazi, kako jih boš filal, ker polnilec pa ni ravno neki preveč pameten. Če sta postaji popolnoma izpraznjeni, je dovolj 8 - 10 ur polnjenja. Kar je več, lahko že prefila / uniči aku baterije.
Problem nastopi takrat, ko želiš imeti postaji pripravljeni za celodnevno delo, pa ne veš, v kakšnem stanju napolnjenosti so. Tedaj imaš na voljo tri rešitve:

1. Nabaviš kakšen avtomatski - procesorski polnilec, ki zna sam izklopiti polnjenje, ko je zadeva nafilana. V tem primeru moraš polniti vsako postajo zase.

2. En, ali dva dni pred akcijo, obe postaji pustiš prižgani, da se spraznita - se sami ugasneta in jih daš filat za tistih prej omenjenih 10 ur.

3. Vsake toliko časa potipaš spodnji del postaje - kjer je baterija in ko temperatura prične hitreje naraščat, tedaj je polna. Energija, ki jo dovajaš z električnim tokom se ne more več kopičiti v bateriji kot električni naboj, ampak se kot posledica kemične reakcije prične vse pretvarjat v toploto.

Pa izkušnja naredi svoje, samo prefilaj jih pa res ne, ker se tedaj baterijam zelo zmanjša kapaciteta. Prri intenzivnem prefiljevanju se pa lahko tudi uničijo.

Tule je pa slovenski PMR forum: http://pmrslovenija.mojforum.si/

Re: VHF PMR postaja - voki toki

Ko je ravno debata o polnjenju. Jaz sem na koncu prišel do Sanyo eneloop AAA 800mAh.
Zakaj? Zato, ker edino ta ostane polna tudi kadar je PMR ugasnjen in ždi v kakšnem predalu in čaka na uporabo.
Vsi drugi original in neoriginal NiCd ali NiMh ne glede na številko pred mAh imajo preveč samopraznenja, da bi do takrat (tudi po enem tednu), ko vzameš PMR v roke in stisneš "SEND" zadržali v sebi še kaj energije.

lpmondxxi
Več glav več ve

Re: VHF PMR postaja - voki toki

Enako se obnašajo tudi ReCyko od GP-ja (Delco, HTE). Krasno za tiste divajse, ki morajo biti vedno "Ready to work": fototi, defibrilatorji, vibratorji, PMR-ji....

Samo v teh PMR-jih je tako lepo zabougiran paketek 4xAAA, da je bolje prvo tega ponucat pa magari z občasnim kratkotrajnim dopolnjevanjem.

Re: VHF PMR postaja - voki toki

Če mamo postajo namenjeno pretežno na uporabo za v avtu delajo kitajci (itak da) za večino postaj nadomestek akku packa, ki ga lepo vstaviš namesto original baterije in priklopiš na 12V...

Sicer pa imamo kar dobre izkušnje s kitajskimi kopijami kenwooda (firma PUXING). pri ceni 50-60 e za kos se dobi že kar veliko postaje, liion akku, kvaliteta pa sploh ni slaba...

Re: VHF PMR postaja - voki toki

pomembno!
Iz Kitajske oziroma HK ne naročajte njihovih postaj, ker praviloma nimajo CE certifikata in jih carina uniči. Se pa te postaje dajo praktično za isto ceno dobiti bodisi prek angleškega ali nemškega ebaya, treba je samo pazit da je prodajalec na ozemlju EU, potem pa namreč ni težav...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost