Polnilec dodatnega akumulatorja - alternativa

V bistvu želim podati le informacijo. Če komu prav pride je vredu, če ne pač ne. Zdaj, tisti, ki kampe obiskujemo malo manj, tudi akuje polnimo bolj poredko z 220 polnilcem. Ko pa že, je pa fajn, da ni ravno navaden polnilec, ki aku ves čas tišči na polno - s tem ga tudi kvari. Saj ne, da nebi imel kakšne Eyre, ali pa vsaj kakega močnejšega C-teka. Pač iskal sem alternativo, ki me nebi stala celega kupčka..... Dolga zgodba, @mondxxi je verjetno že malo obupal in me imel poln k..ovček... Pa sem se odločil in naročil kitajca, ki je približno obetal to, kar sem želel.... tega....

http://www.ebay.com/itm/12V-10A-Car-Battery-Charger-Motorcycle-Battery-Charger-Lead-Acid-Charger-220V-IN-/252019304215?hash=item3aad856717:g:EbEAAOSw6oBXFP1X

Slika

Slika

Slika

In je prišel. Seveda je sledil test.

Najprej sem ga pritisnil na AGM 28Ah, napolnjen nekje blizu vrha, v neki solidni kondiciji. Še uporaben, a se mu poznajo leta. Polnilec se je lepo zagnal, vklopil ventilator in polnil na 15.1V, tok je bil okoli 2 do 3 A. Kakor se je aku polnil, tako je tok počasi padal. Ko ga je napolnil, se je polnilec ugasnil, prižgala se je zelena lučka. Napetost je ostala na 15,1V, tok je padel na nulo. Ko sem odklopil polnilec je napetost akuja padla na na 13.6V, kar mi pove, da polnilec vseeno drži neko vzdrževalno napetost, tudi ko konča polnjenje.

Na vrsti je bil test pod obremenitvijo. Polnilec sem spet priklopil, ni pričel s polnjenjem, ker je bil aku že poln, je pa napetost spet dal na 15,1V. Itak, klasika, žarnica H4, ki rabi tistih 5A. Ob priklopu bremena (žarnica) je napetost malenkost zanihala (znotraj 0,05V), vklopil se je polnilec in tok je zrasel na 5A. Kakor sem izklopil breme je šel nazaj na stand-by. Breme sem pustil gor ene 45 minut – ves čas je polnilec delal na 5A. Seveda si nisem mogel kaj in sem se igral in priklapljal tisto žarnico in jo izklapljal in gledal kazalec, kako niha gor, dol. Malo sem si ga privoščil da vidim če bo crknil…. Pa ni.

Na vrsti je bil test na navadnem kislinskem akuju, 45Ah, še dober, kar fajn izpraznjen. Priklopim polnilec in je začel polnit pri napetosti nekje 14,6V in s tokom skoraj 8A. Počasi je pričela napetost rasti, tok je padal. Vmes sem večkrat priklapljal različna bremena (5A, 2A, 1 A, vse skupaj ipd…). Odvisno od bremena, ki sem ga priklopil, je za ustrezno povečal tok. Torej primer, če je takrat bil v fazi polnjena pri 4A, je pri bremenu 5A dvignil tok na 9A. Tik pred koncem polnjenja je bil tok 1A, napetost 15.1V. Ko je polnjenje končal je napetost padla na 14.2V, kar je potem vzdrževal. Pri priklopih bremena je držal to napetost, le tok je ustrezno dvignil.

Ugotovitve:
1- Polnilec dela
2- Očitno loči AGM in navadni aku, ker so napetosti polnjenja in vzdrževanja različne
3- Polni s tokom, ki je primeren napolnjenosti akuja – proti koncu ga zmanjšuje
4- Breme ga ne moti
5- Ko se vklopi breme, prevzame vlogo nekakšnega napajalnika - pač ustreznen tok bremenu, ki se vklopi
6- Se ne pregreva, hladi se z ventilatorjem, ki ga vklopi kadar dela – samo ko sem ga obremenil res do maksimuma, je pričelo malo mlačno pihat, pa sem pustil kar dolgo in se ni omembe vredno grel
7- Kazalec toka kaže vedno 2A več kot je res. To sem ugotovil tako, da je pri bremenu, za katerega poznam vrednost vedno pokazal 2A več, ko je bil obremenjen preko maksimuma je kazal 12A.

Moje mnenje: Za ta dnar je to to. Še varovalka 15A na rdečo žico in gre v avto.

LP; Boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Re: Polnilec dodatnega akumulatorja - alternativa

Kar se tega polnilca tiče, moram dodati še nekj pomembnega....

Žal, sem se to moral naučiti na najtežji možni način. Opazil sem, da v "stand by" poziciji, torej, ko je polnilec odklopljen iz 220V, na drugi strani pa je priklopljen na akumulator, očitno porabi nekaj toka. V poletnih mesecih, ko je kombi stal tam tri tedne, maksimalno mesec dni tega nisem niti opazil. Sedaj pa stoji malo več (dva meseca +) pa mi je izpraznilo akumulator. Sicer sem še v fazi raziskovanja, ampak po prvih ugotovitvah je krivec polnilec. Še vedno smatram da je za "hobi" uporabo primeren. Le če ga bo še kdo uporabil želim opozoriti, da je na to pozoren in ga, kadar kombi stoji dlje časa, da ga odklopi. Sam bom rešil na način, da bom ob predvideni daljši neuporabi izklopil varovalko na plus kablu za polnjenje. Al pa klemo iz akuja dol no....

LP; Boro
Slika

Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

@Boro, predlagam, da enostavno pomeriš tok z multimetrom, ker tole "malo več" dva meseca+ noben svinčev akumulator ni ravno zadovoljen, če ne dobi nič za jest. Tri mesece je čas v katerem se nekateri slabši akumulatorji že spraznijo zaradi samopraznjenja. Kar se tiče vezave diode na plus kabel pa ne priporočam. Če je polnilnik kolikortoliko pameten, meri napetost akumulatorja. To meritev z diodo preprečimo, kar lahko pripelje do "boom efekta".
Več glav več ve

Ne bom nič vezal na + kabel.... zadevo sem rešil čisto enostavno.... sedež naprej in minus klemo iz akuja dol.... vsakič ko grem pogledat Boropolonco, pa dam klemo gor in če ga že ne vžgem, potem vsaj polnilec priklopim za čas, ko sem tam....

mondxxi napisal/-a:.....Tri mesece je čas v katerem se nekateri slabši akumulatorji že spraznijo zaradi samopraznjenja....

Zakaj pa potem zagonskemu ni nič? Brez polnjenja, brez tikanja po dveh mescih+ zavrti ko norc....

Nisem pa še izmeril toka iz bivalnega na polnilec ko je ugasnjen, tako da ne morem še 100 posto trdit, da je polnilec kriv.... ko bom, bom javil....

LP; Boro
Slika

Spet jaz. Skratka mislim, da sem nabavil identičen polnilec tvojemu (vsaj po fotografijah) .Šele na letošnjem dopustu mi ga je pa uspelo preizkusiti. Oglašam se pa zato, ker nisem prepričan, če ga breme ne moti. Namreč v kampu sem bil priklopljen na 220V, polnilec sem priklopil na dodaten akumulator in na voltmetru, ki ga imam vgrajenega v nadzorni plošči, sem opazoval napetost. Če res ni bilo nobenega porabnika, je napetost polnjena lepo padla na 14,2 V. Kako hitro pa je bil nanj priključen kakšen porabnik (lahko samo polnilec telefona ali ventilatorček za hladilnik), je napetost ponovno narasla na 15,1 V. Zanima me, če si to opazil tudi ti Boro? Kolikor mi je znano, to namreč zna biti problem, če je baterija več kot kakšen dan na 15,1V. Kakšna ideja?

Jaz v kombiju uporabljam tisti voltmeter, ki ga v vžigalnik daš. Kolikor sem doma preverjal z multimetrom se mickeno laže, ampak ne več kot 0.1 volt. No, samo pri eni meritvi je enkrat pokazal 0.2 razlike. Torej je nekako recimo pošten in pravičen. Pri spremljanju akumulatorja pač upoštevam toleranco. Poanta je itak v tem, da vidim kaj se dogaja, je visoka napetost, nizka, polni, ne polni....
No, nikoli mi v kombiju se ni pokazal več kot 14.3 V. Pošteno povem, da nisem še spremljal kdaj je kakšna napetost v relaciji od bremena. Vedno je pa napetost, ko je polnilec priklopljen, nekje med 13.3 pa do 13.8, redko redko več. Pa še to morda za kratek čas... govoriva o max 15 min.
Mogoče, če lahko predlagam, preveri točnost tvojih podatkov z milimetrom. Je morda vseeno bolj točen. Lahko pa da res polnilec malo znori... Mogoče se da celo noter kak maximum nastavit... Ugibam....

Lp, boro
Slika

No tudi jaz iščem nekaj takega, gre se mi predvsem za to, da bi ga imel ves čas vgrajenega in priklopljenega na aku, vkapljal bi ga pa po potrebi preko stikala, ko sem priklopljen na 220v preko zunanje vtičnice na kombiju. Ker kombi večkrat počiva v garaži dalj časa bi se mi zdelo praktično da sami vklopim zadaj na zunanjo CEE vtičnico, vklopim stikalo in polni. Ker se mi je zgodilo, da je bil kombi parkiran čisti do stene, v klancu, tako da nisem tudi prtljažnika mogel odpreti, da bi dal filat aku, kombija pa ne porinti naprej.

V vsakem primeru je potrebno vezat eno stikalo med polnilec in akumulator. Pač povem... navaden tisti on-off na rdečo žico, od polnilca na aku. Ker, ko počiva vse skupaj v garaži, tudi če je 220 odklopljen, polnilec na daljši rok prazni aku... meni je en tak polnilec celo crknil zaradi tega - verjetno ga je akumulator....%&$#?*)/...ga je že kaj, da ne dela več.

Menjal polnilec, dal vmes stikalo in sedaj pač ne odklopim samo polnilca iz 220, ampak še tisto stikalo pritisnem in je mir.

LP; Boro
Slika

Problem je, da je ta polnilec 3 stopenjski. V drugi fazi napetost raste do 15,1V in tam ostane tako dolgo, dokler baterija ni polna. Nato gre v vzdrževalni način in napetost je nekje 14,2V. No in ko se vključi kakršno koli breme, ga očitno okrog prinese in ponovno skoči v 2 fazo, torej na 15,1 V. Ga bo treba razdret in pogledat, če se da tista max. napetost kje nastavit.
Glede odklopa akuja, sem imel namen na + kabel enostavno vezat 220V rele (npr. https://www.ebay.com/itm/JQX-105F-4-220 ... SwhkRWd9DS), ki bi se vklapljal s priklopom na omrežno napetost. Tega še nisem preizkusil.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost