http://www.ebay.com/itm/12V-10A-Car-Battery-Charger-Motorcycle-Battery-Charger-Lead-Acid-Charger-220V-IN-/252019304215?hash=item3aad856717:g:EbEAAOSw6oBXFP1X

In je prišel. Seveda je sledil test.
Najprej sem ga pritisnil na AGM 28Ah, napolnjen nekje blizu vrha, v neki solidni kondiciji. Še uporaben, a se mu poznajo leta. Polnilec se je lepo zagnal, vklopil ventilator in polnil na 15.1V, tok je bil okoli 2 do 3 A. Kakor se je aku polnil, tako je tok počasi padal. Ko ga je napolnil, se je polnilec ugasnil, prižgala se je zelena lučka. Napetost je ostala na 15,1V, tok je padel na nulo. Ko sem odklopil polnilec je napetost akuja padla na na 13.6V, kar mi pove, da polnilec vseeno drži neko vzdrževalno napetost, tudi ko konča polnjenje.
Na vrsti je bil test pod obremenitvijo. Polnilec sem spet priklopil, ni pričel s polnjenjem, ker je bil aku že poln, je pa napetost spet dal na 15,1V. Itak, klasika, žarnica H4, ki rabi tistih 5A. Ob priklopu bremena (žarnica) je napetost malenkost zanihala (znotraj 0,05V), vklopil se je polnilec in tok je zrasel na 5A. Kakor sem izklopil breme je šel nazaj na stand-by. Breme sem pustil gor ene 45 minut – ves čas je polnilec delal na 5A. Seveda si nisem mogel kaj in sem se igral in priklapljal tisto žarnico in jo izklapljal in gledal kazalec, kako niha gor, dol. Malo sem si ga privoščil da vidim če bo crknil…. Pa ni.
Na vrsti je bil test na navadnem kislinskem akuju, 45Ah, še dober, kar fajn izpraznjen. Priklopim polnilec in je začel polnit pri napetosti nekje 14,6V in s tokom skoraj 8A. Počasi je pričela napetost rasti, tok je padal. Vmes sem večkrat priklapljal različna bremena (5A, 2A, 1 A, vse skupaj ipd…). Odvisno od bremena, ki sem ga priklopil, je za ustrezno povečal tok. Torej primer, če je takrat bil v fazi polnjena pri 4A, je pri bremenu 5A dvignil tok na 9A. Tik pred koncem polnjenja je bil tok 1A, napetost 15.1V. Ko je polnjenje končal je napetost padla na 14.2V, kar je potem vzdrževal. Pri priklopih bremena je držal to napetost, le tok je ustrezno dvignil.
Ugotovitve:
1- Polnilec dela
2- Očitno loči AGM in navadni aku, ker so napetosti polnjenja in vzdrževanja različne
3- Polni s tokom, ki je primeren napolnjenosti akuja – proti koncu ga zmanjšuje
4- Breme ga ne moti
5- Ko se vklopi breme, prevzame vlogo nekakšnega napajalnika - pač ustreznen tok bremenu, ki se vklopi
6- Se ne pregreva, hladi se z ventilatorjem, ki ga vklopi kadar dela – samo ko sem ga obremenil res do maksimuma, je pričelo malo mlačno pihat, pa sem pustil kar dolgo in se ni omembe vredno grel
7- Kazalec toka kaže vedno 2A več kot je res. To sem ugotovil tako, da je pri bremenu, za katerega poznam vrednost vedno pokazal 2A več, ko je bil obremenjen preko maksimuma je kazal 12A.
Moje mnenje: Za ta dnar je to to. Še varovalka 15A na rdečo žico in gre v avto.
LP; Boro