Re: Vinjeta

srnca30 napisal/-a:glede na to, da VW T5 California ni na spisku vozil za višjo ceno vozila........


Mislim, da se s tabo ne morem strinjat... žal.... model je T5, to je pa vse, kar bodo gledali, ne glede na tip, razen če je seveda bivalno vozilo, kar pa dokažeš s prometnim dovoljenjem.... moje mnenje pač....

poglej seznam....

http://www.dars.si/Dokumenti/3_vinjete/Seznam%20izmerjenih%20vozil_The%20list%20of%20measured%20vehicles.pdf

Je pa res, da če se gremo malo pravne telovadbe, je na seznamu VW Transporter, kar pa v tvojem primeri ne drži, ker gre za VW California in ne Trasporter in strogo pikolovsko gledano, te ni na seznamu.
Ampak verjemi, pa Bobo oprosti, DARS-ovska pamet glede tega ne seže dlje kot do sosedovega grma. Sploh glede na enega od gornjih postov, ko so nekomu na mail odgovarajali tako, kot da je VW T4 terensko vozilo....
Morda pa DARS malo podcenjujem in so že v štartu pomislili na možnost, da je Californija pač v osnovi bivalnik, neglede na prometno in so namerno vpisali tip vozila (Transporter) v seznam in Californie na ta način izvzeli iz seznama... ne, ne verjamem, da so tega sposobni. Lahko pa probaš pisat na DARS v tem smislu in ti bodo pojasnili kaj so mislili, če so sploh mislili kaj. Predvidevam da bo odgovor v smislu - na seznamu so najbolj pogosta vozila, ostali, ki ste v dvomu pa si ga pridite izmerit... vozilo namreč.

Pa še pojasnilo: da ne bo pote, "gnojnice" ne zlivam na ljudi, ki merijo vozila in nenazadnje kontrolirajo vinjete na AC. Verjamem, da je večina čisto vredu, le opravljajo svojo službo, ki je v teh časih pravzaprav precej dragocena. Verjemem tudi, da tudi velika večina ljudi, ki delajo na DARSU gleda na tale vinjetni predpis kot na nesmiseln. Žal nas, kot mnogokrat v preteklosti tudi sedaj zapušča zdrava pamet in jo nadomešča nesmiselna birokratska pamet.

Kakorkoli. Probaj z cenejšo vinjeto pa povej, kaj bodo rekli, ko te bodo ustavili....

pa še dve fotki, ki sem jih danes videl na straneh SIOL....

t5.jpg

t5a.jpg


LP; Boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Re: Vinjeta

Glede na tole zapisano na DARSU sem prišla do tega, da California ne spada pod 2B - ker jo v prodajni mreži prodajajo kot osebno vozilo (kot bivalno vozilo jo v Sloveniji sploh ne moreš registrirat). V Nemčiji je ta isti avto registriran kot avtodom - neenakopravnost med članicami EU?? Nemec, ki bo prišel s Californio bo pod 2A, jst pa pod 2B. Neki ne štima.

"Na podlagi preveritve ponudbe vozil in po opravljenih meritvah določenih znamk in modelov vozil DARS d.d. ugotavlja, da:
 se v razred 2A razvrščajo vsa vozila, ki so označena v prodajni mreži motornih vozil do 3,5 t največje dovoljene mase kot osebna vozila, vključno z vsemi t.i. terenskimi vozili, enoprostorci in pick upi v tem tržnem segmentu ter vsa bivalna vozila. Za vozilo, ki je bilo naknadno predelano ali dodelano v bivalno vozilo, se namen njegove uporabe preverja na podlagi dokumentov o vozilu (npr. prometno dovoljenje, potrdilo o skladnosti vozila
oziroma drug dokument pristojnega organa), iz katerega je razvidno, da gre za bivalno vozilo;
 se v razred 2B razvrščajo vozila navedena v tabeli, ki so označena v prodajni mreži motornih vozil do 3,5 t največje dovoljene mase kot lahka gospodarska vozila / kombinirana vozila, dostavna vozila ali kamioneti. "

Še kakšno mnenje. Mogoče koga, ki ima tudi ta avto, kaj bo naredil.
Pisala pa ne bi na Dars, da se ne bodo slučajno kaj novega spomnili :-)

Re: Vinjeta

Lej, da ne bo pomote.... js navijam zate. Vesel bom, če ti uspe s cenejšo vinjeto.

Vseeno pa ne morem mimo tvojega posta. Lepo je citiran zapis iz darsovega obvestila. Ampak žal ni citiran celoten zapis. Pravzaprav manjka tisti, najpomenbnejš del, ki pa, verjamem, tebi ne paše oziroma ti ni všeč. Pravzaprav lahko skoraj razumem, da jemlješ iz konteksta le besede, ki so tebi všečne. Tako žal ne gre. Čeprav tisti, melo večji in pomembnejši od tebe, ki igrajo pomembno vlogo v javnem življenju v naši dražvi to počnejo, mali človek pač tega ne more. Jemati iz predpisov le tega, kar mu paše, ostalo pa tako ali drugače prezreti.

Tudi sam bom citiral taisto darsovo obvestilo:
"S 1. decembrom 2013 se na podlagi Uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o cestninskih cestah in cestnini (Ur.l. 76/2013) z dne 13. 9. 2013 uveljavlja nova razvrstitev dvoslednih motornih vozil, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg, ne glede na največjo dovoljeno maso priklopnega vozila, za katere se cestnina za uporabo cestninskih cest za določen čas plačuje z nakupom predpisane vinjete.
Dvosledna vozila se razvrščajo v:

-drugi cestninski razred A: bivalna vozila in dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo do 1,30 m*, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg, s priklopnim vozilom ali brez njega (v nadaljevanju: 2A);

- drugi cestninski razred B: dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo 1,30 m ali več*, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg, s priklopnim vozilom ali brez njega (v nadaljevanju: 2B).


Na podlagi preveritve ponudbe vozil in po opravljenih meritvah določenih znamk in modelov vozil DARS d.d. ugotavlja, da:
 se v razred 2A razvrščajo vsa vozila, ki so označena v prodajni mreži motornih vozil do 3,5 t največje dovoljene mase kot osebna vozila, vključno z vsemi t.i. terenskimi vozili, enoprostorci in pick upi v tem tržnem segmentu ter vsa bivalna vozila. Za vozilo, ki je bilo naknadno predelano ali dodelano v bivalno vozilo, se namen njegove uporabe preverja na podlagi dokumentov o vozilu (npr. prometno dovoljenje, potrdilo o skladnosti vozila oziroma drug dokument pristojnega organa), iz katerega je razvidno, da gre za bivalno vozilo;
 se v razred 2B razvrščajo vozila navedena v tabeli, ki so označena v prodajni mreži motornih vozil do 3,5 t največje dovoljene mase kot lahka gospodarska vozila / kombinirana vozila, dostavna vozila ali kamioneti.
"


Povdaril sem besedo Uredba. Dars lahko ugotavlja karkoli želi, njegove ugotovitve ne morejo čez uredbo vlade. Čeprav niso v konfliktu z uredbo, le po vrsti je treba brati celoten zapis. Žal. Vse ostalo pa je tudi povdarjeno. Sicer tebi na škodo, vseeno je treba vzeti v poštev celotno besedilo.

VW T5, ki ni registriran kot bivalno vozilo, ne glede na tip, plačuje dražjo vinjeto. To je moje mnenje.

Kot sem zgoraj napisal, lahko kupiš cenejšo vinjeto in čakaš DARS, da te ustavi. Seveda bodo izdali plačilni nalog, pravico imaš do sodnega varstva, sledi obdolžilni predlog na okrajno sodišče - no, tam pa le poskusi s svojo razlago in globoko upam, da ti bo uspelo. Če do tega pride verjemi, da ti bom pomagal dokazat, da si "zasluži" tvoj avto cenejšo vinjeto. Bomo že kaj mutili in natolcevali - morda imajo pa sodniki več razumevanja. Čeprav ne verjamem v zmago, bom prebrskal tudi t.i. evropsko zakonodajo, po tvoje enakpravnost med članicami EU.... Seveda je pa potrebno tehtati, ali se vsa pravna telovadba v povezavi z izgubljenim časom in živci izplača - za 110 eurov (OK, krat toliko let, kolikor bo ta uredba veljavna - še vedno verjamem, da bo zmagala zdrava pamet ali pa prilizovanje volilcem in bodo to anomalijo odpravili).

Želim ti veliko sreče, če bom lahko bom pomagal, tako kot, verjamem, da vsak drugi tukaj na forumu.

LP; Boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Re: Vinjeta

Hvala za pomoč, verjamem, da držimo skupaj :-)

Še tole: v prometnem dovoljenju nikjer ne piše, da gre za T5.
Piše:
Vozilo: VW
Komercialna oznaka: California/2.5/TDI
Vrsta vozil:a M1 osebni avtomobil
oblika karoserije: AC karavan
Tudi v homologaciji nikjer ne piše, da gre za T5.

V bistvu ne gre za T5, ampak za tip VW California. Sem šele zdaj bolj natančno pogledala.
Se mi zdi, da mi naše VW kombetke razločujemo od T1-T5, ampak California ne paše med te.

Vem, da mogoče spet iščem luknje, ampak nekako mi ta razlaga vzdrži. Bomo videli, kako bo z Darsovci :-)

Hvala in lp

Re: Vinjeta

srnca30 napisal/-a:Hvala za pomoč, verjamem, da držimo skupaj :-)

Še tole: v prometnem dovoljenju nikjer ne piše, da gre za T5.
Piše:
Vozilo: VW
Komercialna oznaka: California/2.5/TDI
Vrsta vozil:a M1 osebni avtomobil
oblika karoserije: AC karavan
Tudi v homologaciji nikjer ne piše, da gre za T5.

V bistvu ne gre za T5, ampak za tip VW California. Sem šele zdaj bolj natančno pogledala.
Se mi zdi, da mi naše VW kombetke razločujemo od T1-T5, ampak California ne paše med te.

Vem, da mogoče spet iščem luknje, ampak nekako mi ta razlaga vzdrži. Bomo videli, kako bo z Darsovci :-)

Hvala in lp


Mogoče se bo dalo to luknjo izkoristiti. Ampak, v vednost, kot sem že napisal nekje, sodelavec je kupil novo Californio in jo je v štartu registriral kot bivalno vozilo. Tako, da trditev, da se pri nas ne da registrirati Californie kot bivalnega vozila, ne drži.

Re: Vinjeta

masseter,

gospod na homologaciji je pogledal v sistem in ni našel nobene VW Californie, ki bi bila registrirana kot bivalno vozilo. Res bi ti bila hvaležna, če bi mi posredoval informacijo, kje je tvoj sodelavec registriral VW Californio kot bivalno vozilo.

lp

Re: Vinjeta

Ljubo,
govorila sem o original VW Californi, ki jo od leta 2003 izdelujejo tovarniško v VW tovarni. Pred tem je šlo le za VW kombije, ki so bili predelani v bivalna vozila, večino s strani Westfalie, ki je vzela kot osnovo VW kombi in vgradila dele, da je potem šlo za bivalno vozilo. Vaša T3 je verjetno Westfalia, če se motim, me popravite.
Tako, da je možno, da je stric kar prav gledal in VW California mlajša od leta 2003 res ni nobena registrirana kot bivalno vozilo, ampak kot osebno vozilo. Če ima kdo drugačne informacije, naj se pa prosim javi.

link za branje: http://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_California

lp

Re: Vinjeta

srnca30 napisal/-a:Hvala za pomoč, verjamem, da držimo skupaj :-)

Še tole: v prometnem dovoljenju nikjer ne piše, da gre za T5.
Piše:
Vozilo: VW
Komercialna oznaka: California/2.5/TDI
Vrsta vozil:a M1 osebni avtomobil
oblika karoserije: AC karavan
Tudi v homologaciji nikjer ne piše, da gre za T5.

V bistvu ne gre za T5, ampak za tip VW California. Sem šele zdaj bolj natančno pogledala.
Se mi zdi, da mi naše VW kombetke razločujemo od T1-T5, ampak California ne paše med te.

Vem, da mogoče spet iščem luknje, ampak nekako mi ta razlaga vzdrži. Bomo videli, kako bo z Darsovci :-)

Hvala in lp


Saj ni važno če piše T5 ali ne, saj v golfovih prometnih tudi ne piše Golf 5,6,7...
Skratka ker tvoj kombi presega 1,30 metra in ni bivalno vozilo spada v razred 2B.

Darsovce zanima samo 1,30m in oblika karoserije, ker pri tebi piše AC karavan je to za njih dovolj da spadaš v 2B, ko ti bo pa pisalo oblika karoserije SA- bivalno vozilo potem boš pa v 2A.

Spisek, ki so ga objvili tudi ni fiksen in ga bodo po potrebi dopolnjevali.
Expert za VW T3

Predsednik VW T3 Kluba Slovenija
http://www.vwT3klub.com

Komisar za starodobna vozila pri SVAMZ

Član:
Mercedes-Benz Klub Slovenija
VW Klub Dolenjske in Bele krajine
UO Svamz

Re: Vinjeta

Kakor jaz vidim, imaš dve rešitvi:

1. zamižiš, globoko vdihneš, požreš slino in kupiš vinjeto za 220 eur ali pa
2. tako kot so ti svetovali tukaj na forumu, se lotiš urejanja dokumentacije za homologacijo bivalnega vozila.

Če bi bil jaz na tvojem mestu bi se odločil za varianto dve. In sicer na način - preglej teme tukaj na forumu glede homologacije, malo "poguglaj", pokliči po raznih firmah, ki delajo homologacije, zberi papirje in - homologacija. Pa še bonus bo, ker boš z bivalnim vozilom pri registraciji prišparala kak everček.

Odločitev je pa tvoja.
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Re: Vinjeta

srnca30 napisal/-a:masseter,

gospod na homologaciji je pogledal v sistem in ni našel nobene VW Californie, ki bi bila registrirana kot bivalno vozilo. Res bi ti bila hvaležna, če bi mi posredoval informacijo, kje je tvoj sodelavec registriral VW Californio kot bivalno vozilo.

lp


Mislim, da Avto Krka...videl sem prometno in ima tako kot jaz 1M osebno, SA bivalno. Bom pa še kolega vprašal, ki dela na Avto Krki, kako lahko pomagajo v tem primeru.

Re: Vinjeta

Pomojem tudi, če ni v prometni vpisano bivalno vozilo bo nažalost kar dražja. Res ne razumem zakaj je vpisano samo osebno vozilo...
My van isn't leaking oil, it's just marking it's territory.

Re: Vinjeta

Živ,

jezna sem, ker sem nemočna in ne morem nič narediti + se mi zdi, da me pač uradniki zafrkavajo, ker imajo preveč časa. Žal.

Na LPPju so mi po takole odgovorili: "Ker pa vozilo ni bilo predelano, tudi ne moremo opraviti pregleda predelanega vozila in pod pretvezo predelave v potrdilo o skladnosti zapisati spremembo oblike nadgradnje. ", tako da z urejanjem dokumentacije za homologacijo tudi ne bo šlo.

Hvala in lp

Re: Vinjeta

Preveč kompliciraš...

Pojdi na tehnični in reči da si pohištvo kupla na ebayu in sama vgradila, še prej pa spiši tehnično poročilo in pridobi tista dva papirja...kot vidiš itak nimajo pojma kaj pomeni v osnovi California.
Slika

Re: Vinjeta

srnca30 napisal/-a:Živ,

jezna sem, ker sem nemočna in ne morem nič narediti + se mi zdi, da me pač uradniki zafrkavajo, ker imajo preveč časa. Žal.

Na LPPju so mi po takole odgovorili: "Ker pa vozilo ni bilo predelano, tudi ne moremo opraviti pregleda predelanega vozila in pod pretvezo predelave v potrdilo o skladnosti zapisati spremembo oblike nadgradnje. ", tako da z urejanjem dokumentacije za homologacijo tudi ne bo šlo.

Hvala in lp


Živjo,

Jaz imam VW Californio kupljeno v Sloveniji leta 2006. V prometnem mi piše SA bivalno vozilo.
Pred tem sem imel T5 katerega sem sam predelal v "Californio". Homologacijo sem uredil na Remont Labore (Kranj) kjer so se mi fanti zdeli super in nisem imel res nobenih težav, kot nekateri na LPPju.

Moj nasvet, pojdi na Labore in prehomologiraj vozilo v bivalno vozilo, oz. vprašaj kako se to da urediti...mislim, da manj komplicirajo kot na LPPju (samo ne omenjaj da si že bila na LPP :))

LP
Klemen

Re: Vinjeta

Pozdrav

Še moj prispevek na temo vinjete.
Na DARS sem poslal mail s sledečim vprašanjem:

"Imam avtodom WV T5 California, kupljen in s strani prodajalca (Porsche Slovenija) homologiran v Sloveniji. Gre za komplet tovarniško opremljen avtodom s pohištvom, vodno napeljavo, ležišči in dvižno streho. V homologacijski listini v zadnji točki pod opombe je navedeno, da je vrsta vozila "osebno specialno vozilo", oblika karoserije pa "bivalni", v prometni pa je navedeno, da je vozilo M1 osebno vozilo. Katero vinjeto naj kupim ?"

Že naslednji dan sem dobil odgovor od DARSa (Romana Duša, komuniciranje):

"V kolikor ima vaše vozilo vse karakteristike avtodoma (fiksno vgrajena oprema za bivanje), potem sodi v razred 2A.

Torej nameravam kupiti vinjeto za vozilo 2A ter s seboj v avtu imeti vedno kopijo homologacije + odgovor DARSa. V primeru kontrole bom vse skupaj pokazal kontrolorju in ...

LP Aleš

Re: Vinjeta

@Aleš, aja ti v prometni nimaš napisano da je bivalno? Zakaj pa ne greš to zrihtat, saj verjetno se samo popravi al so zajebal al pa neki? Ker oznako: "Vrsta vozila: M1 OSEBNI" imamo vsi, sa da pol more pisat pod tem še "Oblika karoserije: SA BIVALNO". Če tega nimaš (kot spodnji fotki) a v homolo ti piše, pomoje morjo sam v prometno to zavest, pa pol ne boš mel problemov

takole imam jaz:
Slika


takole recimo @konan:
Slika

Re: Vinjeta

Živjo

na Porshe Slovenija, ki so uvozniki VW Californie, pravijo, da če je bil avto, ko prišel iz tovarne deklariran kot osebno vozilo oni ne morejo nič narediti, da bi za ta isti avto izdali potrdilo o skladnosti kot za bivalno vozilo. Gre se za to, da se tisti, ki kupi novo Californio odloči, ali bo imel vozilo registrirano kot osebno vozilo ali kot bivalno vozilo in se to potem ne da več spremeniti. Tako so meni razložili. Enako je menda tudi v Nemčiji.
Na homologacijskih centrih v LJ, MB in tudi KR pa pravijo, da vozila ne bodo homologirali kot bivalno vozilo, če ni bilo nič predelano.

Vseeno mislim, da med vozili, ki so opremljena z enako serijsko opremo, in ima vozilo nekdo registrirano kot osebno vozilo (oz oblika karoserije karavan), nekdo pa kot bivalno vozilo, ne morejo delati razlike. Me prav zanima kako se bodo z Nemci to menili v poletni sezoni na avtocesti. Oni bodo pomoje samo rekli, da vozila ni bilo na seznamu med 2B.

lp in lepe praznike

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron