Velikonočna Budimpešta

Pred nami so bili velikonočni prazniki, kar je pomenilo podaljšan vikend. Zaradi krajevne napovedi slabega vreme je odločitev padla v četrtek zvečer, gremo si ogledat Budimpešto. V petek dopoldan je sledil še hitri nakup kart (https://www.jegymester.hu) za ogled Parlamenta, ki je trenutno med najbolj priporočenimi vodeni ogledi v Budimpešti in poteka tudi v Angleškem jeziku, tako smo se izognili gneči in jezikovnim preprekam . Odločimo se za kamp Pap Szeigt, ki je oddaljen približno 10km severno - vzhodno iz samega centra Budimpešte. Zaradi oddaljenosti kampa pa povezava z glavnim mestom ni bila težava, saj vozi avtobus vsake pol ure poleg tega pa je tudi redna povezava z primestnim vlakom, ki pripelje direktno na podzemno železnico.
Na pot smo se odpravili v petek malo čez 22 uro zvečer. Prva postaja BS Lukovica, točenje goriva in nato po AC. naprej, bili smo vse bližje Madžarski meji, zato je nastopil drugi postanek na bencinskem servisu med Mursko Soboto in Lendavo kjer smo kupili še 10 dnevno Madžarsko vinjeto. Prijetno presenečenje ob nakupu vinjete navedeš reg. št. avtomobila katero prodajalec vnese v sistem in nato natisne račun ter potrdilo… in to je to. Vožnjo nadaljujemo naprej proti Budimpešti po AC . Zaradi dolge monotone vožnje preko nepredstavljive ravnine panonskega sveta se ustavimo na enem izmed BS kjer vzamem nekaj malenkosti za pot, ker nimam forintov mi uslužbenec brez problema obračuna nakup v evrih (ko kasneje preračunavamo nam je zaračunal skoraj 100% provizijo). Pot brez zapletov poteka do našega cilja in tako se ob 4:30 odpravimo spat na parkirišču pred izbranim kampom.
P1010938.JPG
Parkirišče pred kampom

Ko nastopi jutro se prestavimo v kamp. Temu sledi krajši ogled kraja Szentendre o katerem izvemo, da je kraj kar precej večji, kot smo si prvotno mislili, saj ima več kot 23.000 prebivalcev.

P1010892.JPG
V kampu

P1010961.JPG
Raziskovanje kraja

Komunikacija z lokalnimi prebivalci pa je skoraj nemogoča, saj zelo malo ljudi razume angleško v nekaterih primerih je celo boljše znanje nemškega jezika a tudi tega ni veliko. Pade odločitev in pokličemo taxi, ki nas odpelje direktno v center mesta pred parlament v Budimpešti, med vožnjo si ogledamo še pot po kateri smo se v večernih urah vračali nazaj v kamp. Prispeli smo v Budimpešto kjer smo ujeli naročen vodeni ogled po prostorih parlamenta…
P1010752.JPG
Končno Budimpešta

P1010753.JPG
Taxi pred parlamentom

Po eno urnem ogledu se sproščeno začnemo potepati po mestu…Začeli smo pot na nabrežju Donave na katerem smo si ogledi spomenik železnih čevljev, ki so memorial na ubite žide v 2 sv. Vojni, pot smo nadaljevali čez znameniti most(Chain bridge) preko Donave ter prišli ob vznožje griča (Castle hill). Nadaljevali smo z ogledom grajskega griča in njegovega obzidja s katerega je čudovit razgled na celotno Budimpešto in njeno okolico. Po sestopu iz griča je sledilo še nekaj tavanja po centru mesta na to pa vračilo proti kampu. Podzemna železnica, primestni vlak in že smo bili nazaj v Szentedru. Sledil je kratek sprehod skozi naše začaso mesto - Szentendre, kjer pa je potekalo pravo praznično Veliko Nočno vzdušje, stojnice po ulicah in polni lokali s prazničnimi ponudbami po ugodnih cenah….

Re: Velikonočna Budimpešta

Naslednje jutro se skozi majhno lepo mestno jedro sprehodimo do železniške postaje in nato v Budimpešto v kateri nadaljujemo raziskovanje po mestu. V dopoldanskih urah smo si ogledali mestno tržnico in mogočni glavni Kolodvor Budimpešte, preostanek dneva pa smo nadaljevali peš in zavili na mestno pokopališče, katero se razteza čez 56 hektarov in nato zaključili popoldan v mestni pivnici Eleszto, kjer točijo 21 varjenih vrst piva iz celotnega sveta. V večernih urah smo se vračali po starih podzemnih METRO linijah do obrobja mesta kjer smo nadaljevali pot nazaj v naš kraj Szentedrum. Ob vračilu v mesto obiščemo še lokalno restavracijo ob Donavi, kjer se v dobri postrežbi in relativno nizkih cenah podpremo z dobro večerjo.
Priponke
P1010872.JPG
P1010848.JPG
P1010835 (2).JPG
P1010817.JPG
Čevlji...
P1010808.JPG
parlament

Re: Velikonočna Budimpešta

Tretji dan je bil čas za odhod domov. Preden smo se odpravili iz kampa smo se odločili še enkrat obiskati Szentendrum. Opravili smo nekaj hitrih nakupov, kjer smo ugotovili, da se ‘’lokalci’’ radi pogajajo glede cene spominkov nato smo se odpravili skozi prometni vrvež Budimpešte domov.
Povzetek: Tako blizu in znana destinacija, a vendar drugačna in oddaljena
Dragica - Domen - Damjan
Priponke
P1010845 (2).JPG
P1010855.JPG
P1020009.JPG
P1020112.JPG
P1020121.JPG

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost