Homologacija predelave v kamper?

Zanima me kakšne so vaše izkušnje s homologiranjem predelav vaših kombijev, ter kaj priporočate drugim v zvezi s tem. V zadnjem času se je kar veliko ljudi lotilo samogradnje malih kamperjev, pa morda niti ne vedo, kaj morajo storiti, da bo njihova predelava lahko postala povsem legalna, oz. še huje, sploh ne vedo, da ni legalna :shock:

----

Jaz novo predelavo ravno končujem, homologacija pa pride na spored spomladi. Odločil sem se, da zadostim minimumom in potem popravim, če bo potrebno še kaj:

- statična kuhinja z ločenim (zatesnjenim) prostorom za plinsko bombo, z odzračevalno odprtino na dnu prostora. (potrebno potrdilo o pravilni montaži, ki se ga dobi v plinarni)
- električna napeljava s potrdilom o pravilni montaži od pooblaščenega električarja
- montažna ali fiksna miza z dovolj sedišči (če je vozilo reg. za 4, mora biti ob mizi prostora za 4 ljudi)
- ležišče za vsaj dve osebi, ki je lahko izmenično s klopjo (klop, ki se podre v posteljo).
- Razumno dovolj prostora za hrambo prtljage (omare, predali).
- homologirana preklopna klop (postelja), če je med vožnjo za prevoz registr. št. potnikov potrebna.
- Ustrezni varnostni pasovi za vsa sedišča, ki so v uporabi med vožnjo.

Hladilnik seveda ni pogoj, prav tako ne grelnik in podobni dodatki, zato vse to morda pride na vrsto po homologaciji ali pa nikoli :) Včasih je bila obvezna tudi stojna višina (dvižna sreha) a sedaj ni več potrebna.

Nekaj nasvetov za homologiranje sem dobil tudi pri G. Štefanu v Siprasu, a predpogoj, da vam bo zastonj pomagal je, da veliko opreme za svoj kamper kupite pri njih. Popolnoma Fer!

Sedaj pa ostali. Vaše izkušnje s tem?
http://www.fajn.si
http://www.climbinbaska.com

Re: Homologacija predelave v kamper?

Počakaj kakšen teden, bom delal podobno homologacijo - verjetno v Kranju (Remont). Štartal sem z enakimi zahtevami kot ti, le da bo v zadnjem delu samo bivalni del in bo homologiran le za tri osebe (spredaj original dvojna klop poleg voznikovega sedeža), zadaj pa le dodano pohištvo za bivanje (postelje, huhinja, wc/tuš, sedežna, omara... V takem primeru se ni treba "zezati" s pritrdilnimi mesti za pasove, homologirane klopi...... Le izriše se postavitev pohištva, elektro in plinotesni atest, malo ga poslikajo, pa je. Zadaj imam stari prtlažnik za kolesa (homologacijska nalepka je že popolnoma abšlesana), pa Bauhaus lojtro - oboje brez atesta, pa bom raje snel za homologacijo. Krilna vratca od omar so opremljena s pravimi (kemperskimi) klukami, problem imam le s šibe vrati omar. Moram še pogruntat kakšne zapahe, ki bodo všeč mojstrom na homologaciji.

Drugače pa je nekaj osnovnih zahtev za homologacijo tudi:
Fiksna - vgrajena kuhinja - s plinsko inštalacijo (z raznimi prenosnimi variantami, s špiritnimi kuhalniki niso zadovoljni).
Vodna inštalacija - z lovljenjem odpadne vode. Osvetlitev in zračenje bivalnega dela.
Skratka, vozilo mora biti namenjeno le bivanju in potovanju, ne pa da naslednji dan po homologaciji lahko spet voziš krompir...

Homologacije opravlja tudi RTI v Mariboru in jasno LPP. Z obemi sem že "imel opravka", pa raje ne bom razlagal tudi kakšne probleme. Vas bom pa sproti obveščal o razvoju dogodkov.

Re: Homologacija predelave v kamper?

Pred dvemi leti me v Mariboru nihče ni spraševal po mizi in za koliko oseb je. Glavno da imaš pohištvo pritrjeno, čeprav tega nihče ni preverjal , ele
ktrika in plin s potrdilom od "mojstra", homologacija za vgrajena okna in varnostne pasove, ter zadnje sedeže.
Prednjo klop sem vrgel ven in namontiral dva Šaranova sedeža. V tehnično poročilo sem napisal da sta original VW(brez homolo seveda) in precej cvikal, pa jih to niti slučajno ni zanimalo. Štefan (Sipras) mi je pred kratkim edino omenil , da po ta novem na zadnji klopi ne sme več biti čez-trebušnih pasov , v primeru če hočeš homolo za 4 trupla.
Pa tudi na splošno so bili fantje v MB zelo prijazni in fair ! Lepo izdelana tehnična dokumentacija z nekaj fotkami vitalnih predelav, tloris nočno/dnevni je bil pa kar old school, z barvicami in ravnilom . Pa so bili full zadovoljni ! [smilie=pdt_aliboronz_01.gif]

Re: Homologacija predelave v kamper?

Jaz bom zaradi tehničnega predčasno opravljal homologacijo v ponedeljek v Novi Gorici, k pride mož iz LPP.
Imam pa v T4 montirano mlatilnico in kuhinjo z hladilnikom, od instalacij pa je vodna in plinska. Elektro pride kasneje. Mogoče bo problem edino pri kaminu hladilnika, k ga še nimam speljanega ven, ker je rešetka še v razvojni fazi (tiste v trgovini niso podobne psu :lol: ).
Prednje stranske in zadnje šipe zatemnjene.
Ostalo je ostalo nespremenjeno, sedeži prednji za tri osebe, zadaj brez dodatnih oken.
Bjrca v hladilnik in bomo videli kako bo šlo skozi. :D

Re: Homologacija predelave v kamper?

Predlagam ti, da ga prej zapelješ na kakšno bližnjo plinarsko firmo, da ti izdajo potrdilo o plinotesnosti in izjavo o pravilni vgradnji inštalacije.

Pa pripravi skico razporeditve pohištva (tloris) - v dnevnem in nočnem režimu.

Kot pa poznam "strice" iz LPP-ja, bodo hoteli imeti v zadnjem - bivalnem delu kakšno okno. Ni potrebe, da se odpira (v kolikor imaš strešno luftanje).


Pa veliko sreče. Obveščaj nas...

Re: Homologacija predelave v kamper?

Potrdilo o plinu imam, prostor jeklenk zatesnjen z zračnikom, poročilo tudi, edino skico se moram še lotit.
Okna sta v zadnjih vratih, ravno tako je dodatno montirano strešno okno. Enkrat sem spraševal na RTI o oknu v kuhinji pa mi je rekel, da nima nobene podlaga da bi ga zahteval.

Re: Homologacija predelave v kamper?

Potem si pa 100% pripravljen na homo - strica. Meni je zadnjič na svetovanju v Siprasu predstavnik LPP-ja zahteval okno v kuhinji (kljub napi, strešnemu oknu, luči nad celotnim kuhinjskim pultom....).

Ostane ti le še, da pripraviš kakšno buteljko goriškega sortnega vina (ali za "podmazat", ali pa za fešto po opravljeni homologaciji). Držim pesti zate.

Re: Homologacija predelave v kamper?

Imaš na PM imena, da ne bom tu kaj preveč povedal.

No skratka, končno sem po potniških izvedbah T1 in T3 (doma predelane v kemperje), dobil kombi brez šip, pa bi moral zopet rezati... Res je idealno, da najprej opremiš kombi v bivalnika, kot ti paše, pa nato še okna in zračnike izrežeš, kjer je treba. V kuhinji ga sigurno nebi: "plastika" blizu ognja (gorilnika), vsak večji prepih lahko ugasne plamen...

Res da delam homologacijo (zase) na vsakih 7 let, a moti me predvsem to, da ni nikjer "na papirju" nekih jasnih osnovnih zahtev. Iz debat po raznih forumih je moč ugotoviti, da se vsaki stranki izmišljajo svojstvene zahteve in kriterije. Če se gremo na način "nekaj mora biti narobe, da se ve kdo je šef", je najbolje nalašč "pozabiti" na kakšno očitno malenkost, ki jo itak kasneje misliš vgraditi, pa naj ima preglednik svoj prav. Lahko rečemo, kolikor je v Sloveniji homologiranih samopredelav, toliko zgodb se bi dalo napisat.

OK, grem raje malo izkoristit lepo vreme, da še zadnje "drobnarije" postorim pred mojo homo...

Če ma pa kdo cajt, se naj pa oglasi na Japljevi ul. v LJ - da kakšno "tehnično" še v direkt rečemo.

Re: Homologacija predelave v kamper?

Ola homologacija opravljena v 5ih minutah hladu :roll:
Poslikal 5 slik prelistal poročilo zmeril prepustnost svetlobe na steklih. Tam pa se je zataknilo.
- prednji stranski zatemnjeni z 15% folijo -> prepustnost 50%
- zadnji zatemnjeni z folijo 30% -> prepustnost 80%

sledi da sta prednji za 20% pretemni :?
Mu rečem da zmeri še vetroban.

- vetrobansko brez folije -> prepustnost 82%

Gledam brez besed številke nič jasne glede na to da so stekla vsa original (vsa enako svetla).

Bo? Nej bo ku če važno da je mimo :twisted:

Re: Homologacija predelave v kamper?

Dej k sm še zdej malo nervozen glede homolomo. Bo treba eno bjrco ruknt

Ko je povedu ceno sm :shock: mu rečem da sm spraševal za ceno in je bla tam okoli 70€. Nej grem pa drugam če ti nrdijo za tako ceno. :shock: Da kje sm spraševal in rečem LPP in RTI...tišina...piše račun...tišina...grem in pridem nazaj iz bankomata...tišina...plačam...tišina...rečem hvala...tišina... :lol:

Potem vprašam če lahko zdej grem delat tehnični, da ne, da moram prej papirje dobit :shock:
Kdaj bojo - 10dni :lol:
Povem da mi poteče tehnični konec tedna, je potem reku da se bodo potrudli da mi pošljejo čim prej.

Rečem hvala in nasvidenje...tišina

Cena? Ma za to ceno, ali pa zaradi lepšega odnosa, bi lahko reku vsaj dober dan - hvala in na svidenje; 183€ s tem da je notr še cena za pregled temnenja stekel.

Cav, grem na bjrco

Re: Homologacija predelave v kamper?

:D Ola zdej pa je še na papirju oz na netu:

Kategorija: M1 / osebni avtomobil
Nadgradnja: SA / bivalno vozilo

Vozilo predelano v bivalno: J=M1 - osebni avtomobil; X=SA - bivalno vozilo; X.1=-; G=1840 kg; Vrsta=OSEBNO SPECIALNO VOZILO; Oblika=BIVALNI; ECE=M1; JUS=1.2.2.3.1.1.1.6;

Zdej pa bo treba potiho pripeljat na tehnični, ker mi je poteku v petek, papirjev pa še ni bilo.

Re: Homologacija predelave v kamper?

Lepo in hitro si tole zrihtal.

Jaz pa jutri čakam plinarja, potem pa v sredo na homologacijo. Med tem se je v Ljubljani malo zakompliciralo okoli plinskega atesta. Prostore Loren Line (včasih smo rekli kar Plinarna) na Verovškovi, ima sedaj firma Plinstal. Tehnične preglede plinske inštalacije delajo pa samo na sedežu podjetja - na Jesenicah (niti v Kranju ne, kjer imajo močno poslovalnico). Pa sem malo poGooglal, pa potelefoniral raznim plinarskim firmam in sem našel Plinmont, ki izdaja tehnična mnenja za homologacije bivalnih vozil. Pridejo na dom.

Bom jutri poročal, kako poteka vse skupaj.

Re: Homologacija predelave v kamper?

Kako tocno mora bit pa narjena instalacija? Fiksen stedilnik, jeklenka je lahko samo v nekem lesenem boksu? Kako mora bit zatesnjena? Zracenje mora biti direkt iz boksa, ali je lahko po kaksni cevi pa nekje drugje iz kombija ven? Jaz se bom tega lotil cez zimo, pa bi rad cimbolj minimalisticno pripravil to, na koncu tako ne bom uporabljal notranje kuhinje.

LP
Živiš samo enkrat, a če to narediš pravilno, je enkrat dovolj. (Joe E. Lewis)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron