re-Homologacija - dodaten sedež

Pozdravljeni. Po zelo dobrih odzivih se ponovno obračam na vas za nasvet/idejo/navodilo. Namreč imam kombi Ford, ki je predelan v kamper in homologiran kot bivalno vozilo. Večino predelave in tudi homologacijo je urejal prejšnji lastnik. Lepo in praktično urejeno. Problem se mi je pojavil, ker imam premalo število sedežev in sicer sta edina sedeža dva posamična v sprednjem delu, od kar se je družina povečala pa bi nujno potreboval 3. Najlažje bi to rešil z dvojno sopotnikovo klopjo, ker v bivalnem delu praktično ni prostora.
Vsekakor je varnost prva in pri tem ne bom površen, tako ali drugače. Najbolje bi bilo uradno vpisati v prometno 3 sedišča. Original naj bi pred predelavo že bila montirana dvojna klop. Prejšnji lastnik je montiral dva posamična sedeža, najverjetneje iz nekega osebnega Fordovega avta (predvidevam, da Mondeo/Focus) in s custom made podstavki zadevo kar elegantno rešil (upam, da tudi varno). S kakšnimi potrdili je dobil homologacijo, ne vem.
Na homologaciji še nikoli nisem bil, med starejšimi temami pa nisem našel vseh odgovorov. Zanima me nekaj stvari.
1. To brez ponovne homologacije ne bo šlo, ali?
2. Priskrbel sem si že staro original klop, ki bi jo najverjetneje uporabil le za homologacijo. Ima 1 trotočkovni pas in 1 samo čez boke. Bi lahko to bilo problem pri pregledu in bi zahtevali trotočkovne pasove, kljub temu, da je pač to original verzija iz leta 1995? Kasneje bi tako montiral kakšno novejšo in udobnejšo klop s trotočkovnima pasovoma.
3. Kako je na splošno pri ponovni homologaciji. Npr. jaz bi želel samo homologirati dodaten sedež. Ali ponovno opravijo pregled celotnega vozila in opreme? Namreč v dograjevanju sem sam zmontiral še webasto, za katerega nimam potrdila o vgradnji. Skrbi me tudi neoriginalen voznikov sedež, ki ne vem ali je že bil pregledan in "odobren" ali pa ga je montiral naknadno. Ker če bom dal za pregled noter original dvojno klop, bo med sedeži očitna razlika.
4. Ali obstoja kje kakšen zapisnik/fotografije verzije vozila, ki je dejansko dobila homologacijsko potrdilo in lahko potem primerjajo, kaj je bilo naknadno vgrajeno in kaj je že "prestalo" pregled?

Zelo bom hvaležen za nasvete!

Lep pozdrav

Re: re-Homologacija - dodaten sedež

Ko sem jaz homologiral drug motor v osebnem avtu je preglednik gledal samo motor. Če je tvoj sedež originalen bo montiran na originalna pritrdišča na karoseriji ne bi smelo biti težav. Glede varnostnega pasu tudi ne, ker gre za originalni del. Najbolje je da se zapelješ na LPP tam razložiš kaj želiš in ti bodo svetovali kaj in kako.
Jaz sem se prej pozanimal in nisem imel nobenih težav na homologaciji. Tehnično poročilo napiši čim bolj podrobno, zelo verjetno boš rabil potrdilo o vgradnji iz nekega serevisa, čeprav gre samo za privitje nekaj vijakov.
V hotelu sem samo gost, v mojem kamperju pa sem tudi doma!

Ker se vedno znova pokaže, da na homologacijah ni nekih enakih vatlov je res najbolje, da narediš, kot je svetoval @Boštjan. Pokliči, pa magari na več podjetij, kjer delajo homologacije.

Glede na to, da boš dal original klop bi moglo it skozi. Tako kot je @Boštjan napisal... tudi ko sem sam homologiral motor (iz bencina na dizel) je gledal samo motor, pa čeprav je bil kombi uradno takrat po papirjih še navaden kombi za osem oseb, dejansko pa je bil noter komlet kamper z rnr posteljo, kuhinjo, dvižno streho itd... pa itak da je videl vse to, ker je še rekel, da je lepo narejeno... Tudi glede tistega dvotočkovnega pasa za srednji sedež - ko sem prvič delel homologacijo iz specialnega v osebno (kupil sem gasilca), zadaj sploh ni bilo nobenega pasu. Ker ga pač original takrat ni bilo. In je šlo brez pasov brez posebnosti skozi. No, zaradi sebe sem jih potem drugi dan zmontiral...

Ti nabavi neke dokumnete, da bo vidno, da je klop original. Vsekakor se pa prej posvetuj točno tam, kamor boš peljal. Veš, morda ena modrost, ki vsekakor pomaga - lepa beseda lepo mesto najde... upam, da me razumeš.

Aja, še to. Veš, lahko mi tu na forumu pametujemo, svaetujemo, pomagamo.... štampiljko na koncu da pa homologacijska firma. Je pa res no, tudi to moram napisat... če boš imel nesrečo bo ta homologacija j_ba od j_be, če pa boš imel srečo bo pa bolj enostavno kot kavo skuhat. Telefon in v boj. Verjamem v uspeh.

LP; Boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

deko86 napisal/-a:Uh, s papirji bo verjetno težka. ....

Težka ali pa ne... malo iznajdljivosti in jezika... ko sem jaz delal homologacijo je tudi mere od kombija vpisoval ker avto še ni imel kartončka... Pa je nekaj mlel in kompliciral, kako bomo to morali merit in ne vem kaj še vse... no, z malo jezika in eno skico iz neta nismo nič merli - samo prepisal je... veš kaj hošem rečt.. al kako sliko, kak opis iz neta.. karkoli, da si bolj prepričljiv. Če je pa na sedežu kaka nalepka je pa še boljše... saj veš.. mogoče se jo pa da naredit, malo spraskat, ker je stara... pol se pa itak nardiš malo nevednega, da je pač že blo to gor in..., js tega nisem rekel... malo se znajdi...

LP; Boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost