potrebujem kratke info glede predelave.

Lepo pozdravljeni, že v naprej hvala tistemu, ki bo pripravljen odgovoriti.
Zanimajo me sledeče stvari:
1. kakšni so stroški homologacije, ko je enkrat vozilo predelano po zahtevanih standardih?
2. Ali zahtevajo še kaj poleg potrdila o montaži plina, elektrike, dovolj oken?
3. Kakšni so približni stroški zavarovanja kemperja? Ali je razlika med navadnim transport kombijem in camperjem? V mislih imam Peugeot boxer cca. 2008 letnik predelan v camperja, brez potnikov vzadaj. Ostalo je isto, tehnični in cestnina?
4. Je potrebno na kaj posebej paziti preden se da vozilo homologirati? Imajo strici tam kakšne fore?

Zaenkrat hvala, če se še kaj spomnem, dodam.
Pa lep pozdrav vsem.

Re: potrebujem kratke info glede predelave.

Običajno velja tako, da pred homologacijo urediš minimalne zahteve za spremembo. Za vse tehnične posege potrebuješ potrdila. Tesnost plinske napeljave, montaža sedežev, itd. Za elektriko, če pustiš na 12V se mi zdi, da ni treba.
Registracija je malenkost cenejša, vinjeto lahko kupiš za osebni avto.

Jaz bi predlagal, da pred posegom povprašaš na homologacijah kjer bi opravil spremembo in zadostiš njihovim zahtevam. Drugače se boš samo vozil sem in tja, zraven pa izgubljal živce. :)
Živiš samo enkrat, a če to narediš pravilno, je enkrat dovolj. (Joe E. Lewis)

Re: potrebujem kratke info glede predelave.

Ojla. Ker sem glede tega frišen morda moje mnenje.

umetnik na svobodi napisal/-a:1. kakšni so stroški homologacije, ko je enkrat vozilo predelano po zahtevanih standardih?

Stroški homologacije iz osebnega v bivalno vozilo, vsaj pri meni, ki sem to naredil v zadnjem mesecu pri LPP: 164€ homologacijski postopek, 10€ vpis v prometno (novo prometno dovoljenje). Jaz sem homologacijski kartonček že imel, če ga nimaš je še to dodaten strošek, ki pa ni neki ne vem kaj... No, pa pot tja, nazaj ipd....

umetnik na svobodi napisal/-a:2. Ali zahtevajo še kaj poleg potrdila o montaži plina, elektrike, dovolj oken?

Potrdila o montaži plina niso zahtevali. Zahtevali so potrdilo o plinotesnosti. Torej, podjetje ali s.p., ki ima za to dovoljenje ti opravi test, da plinska instalacija tesni, izda ti potrdilo. Praviloma ko imaš to, na homologaciji ne gledajo nič okoli plina. Vsaj meni niso. Je pa že kdo omeil, da so gledali tisto posodo za jeklenko, ki mora biti zatesnjena in imeti zračnik skozi dno premera 100 mm. Pa tudi okoli cevi na relaciji jeklenka - kuhalnik je bilo že govora... Za elektriko ni nič vprašal, čeprav sem želel pojasniti kaj imam. Kar se oken tiče - vsaj pri meni si je res vzel čas za okno pri kuhinji - mora se odpirati, da omogoča zračenje. Celo slikal jo je, tudi tiste oznake na šipi, ki jih odtisne proizvajalec. Jaz sem moral avto še uradno stehtati in dostaviti potrdilo o teži vozila. To sem naredil kar na najbližnjem centru za zbiranje odpadkov, kjer vagajo kamione za noter-ven in so mi izdali potrdilo. Obvezno moraš izdelati še poročilo o predelavi vozila. Nič zahtevnega - podatki o vozilu, potem pa opisano, kaj si predelal, na kak način, kakšne materiale si uporabil ipd... noter so lahko slikice, obvezna v tem poročilu je skica - postavitev v vozilu (omarice, postelja ipd....) Saj, če malo poguglaš lahko hitro najdeš kak mušter....

umetnik na svobodi napisal/-a:3. Kakšni so približni stroški zavarovanja kemperja? Ali je razlika med navadnim transport kombijem in camperjem? V mislih imam Peugeot boxer cca. 2008 letnik predelan v camperja, brez potnikov vzadaj. Ostalo je isto, tehnični in cestnina?

Ah seveda je razlika med kombijem in kamperjem. OK, res ne boš s kamperjem obogatel, ker boš toliko manj plačeval. Vprašanje je, kaj imaš sedaj. Glede na to, kaj imaš v mislih bi delal homologacijo iz tovornega v bivalno. Pri tem moraš vedet... dodajanje sedežev zadaj (torej dodajanje števila potnikov) je lahko zelo zapleten postopek. Govorim o vpisu in homologaciji. Če greš iz več sedežev na manj ni toliko težav. Kar se registracije tiče... tukaj se malo igraj in boš dobil občutek...
https://www.amzs.si/storitve/pregledi-in-registracije/registracija-vozil/izracun-stroskov-registracije

umetnik na svobodi napisal/-a:4. Je potrebno na kaj posebej paziti preden se da vozilo homologirati? Imajo strici tam kakšne fore?

Seveda je potrebno paziti. Predvsem to, da vsako stvar, ki jo narediš narediš z mislijo, da jo boš homologiral in da bo v skladu s predpisi. Glede stricev in njihovih for.... Področje homologacij je po mojem mnenju urejeno tako, kot tudi sicer vse v naši preljubi državici. Ne samo, da ima vsaka firma, ki dela homologacije neke svoje fore, imajo jih tudi različni zaposleni na isti firmi. Pa še ta ista oseba ima slab in dober dan, več časa manj časa.... Kakorkoli, krvavi so pod kožo, kot mi vsi... Tako da over all, sploh ni vseeno na koga naletiš. Lahko te bo hecal in hecal, lahko bo naredil tako, bolj po kavbojsko. Recepta, katero firmo in koga na firmi izbrati nimam. Lahko ti zaželim le veliko sreče.... Je pa tako, kot ti je že @NoName napisal. Predlagam, da si najprej omisliš in se odločiš, kaj bi rad imel, malo prebereš splet (tudi ta forum) da dobiš občutek, kakšne so zahteve in predpisi, se oglasiš na eni od homologacij, dobiš možakarja, ga povabiš na kavo in daš na mizo odprte karte v stilu - to bi naredil, kaj rabiš, kakšna potrdila.... naj ti pove kaj hoče, to izpolniš in voila - imaš kamper. Simpl slišat, pot do tja je pa seveda bolj zanimiva in razgibana. Še življensko vodilo - če si res želiš - kjer je volja, tam je sigurno tudi pot.

LP; Boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov