Homologacija predelave 2016/17

Pozdravljeni.
Odpiram novo temo, ker verjamem da se je dosti spremenilo na področju homologacije kamperjev.

Skratka zadnje 3/4 leta predelujem kombi VW T4 letnik 1997 v bivalno vozilo, pa bo potrebno prej ali slej stvar homologirati. Najbolje še pred registracijo konec februarja.

Zanima me sledeče:
-glede na to da sem predelavo v celoti izvedel sam me zanima katero dokumentacijo je potrebno pripraviti za homologacijo
>kolikor sem prebiral je potrebno prinesti potrdilo o testu plinske inštalacije, električno shemo (z štempljom mojstra?), potrdilo o vodni inštalaciji?, skica (ali tehnična risba?) dnevno/nočne postavitve

-glede plina me zanima sledeče: prebiral sem, da je potrebno imeti plinsko bombo fiksno pritrjeno v plinotesni omari, hkrati pa mora biti na dnu odprtina
>ta odprtina predvidevam da mora gledati ven iz vozila? nekje sem celo prebral da mora biti premera 120mm=12cm? pa me zanima kolikor to drži.
Tudi to da naj bi bile plinske cevi bakrene, če se daljše od x cm. Zanima me če lahko iz omarice speljem gumjasto cev kar direktno do štedilnika, ki je direktno nad pinsko omarico in odprtino okoli cevi zakitam, ali je potrebno čez steno obvezno speljati kovinsko cev. Ali so potrebni kakšni računi od štedilnika- kuhalne plošče. Teh namreč nimam, saj sem jo dobil iz ene barke, ki je šla v demontažo, ima pa še vedno nalepko proizvajalca.

-potem je bilo nekaj govora tudi o stojni višini, pa me zanimajo koliko kaj pri tem komplicirajo. Namreč moj kombi nima dvižne strehe, pa tudi ni povišan da bi se dalo v njem pokonci stati

-kako gledajo kaj na to, če se zapre stranska okna v 3. vrsti (levo-desno) namreč tam jih ne potrebujem in sem jih tako zaprl z izolacijo ter znotraj z fiksno leseno plato. Nekateri VW transporterji že v osnovi nimajo vgrajenih teh oken, tako da ne vem če bi to predstavljalo kako oviro.

-v bivalnem prostoru ni sedežev in je zgolj stranska klop, ki jo je možno raztegniti. Ali tu kaj komplicirajo ker ni varnostnih pasov in podobnega... namreč klop oz. ležišče mislim uporabljati samo ko vozilo miruje.

-ali močni magneti pri omarah štejejo kot mehansko zapiralo

-slišal sem tudi da ni dovoljeno v stenah uporabljati izolacijo... upam da to ne drži, ker sem v stene vstavil stirodur plošče, vse skupaj pa prekril in privijačil z leseno ploščo.

-zanima me kako je z strežnimi nosilci. te sem namreč kupil od nekoga, ki jih je imel orginal iz VW kombija, a zanje nimam nobenih papirjev. Nanje je že namontirana manjša sončna celica in keson za smuči, ki ga mislim uporabljati kot skladiščni prostor.

-glede električne napeljave, ali je uradno dovoljen rele, ki poveže akumulatorja ko alternator deluje? Namreč poleg sončne celice mislim polniti drug akumulator tudi preko alternatorja - rele sem tudi vezal tako da se ga da na armaturni plošči ročno izključiti.

-kako je s sredinskim vzvratmim ogledalom? je potrebno polno vidno polje do zadnjih oken? namreč v kombi sem namontiral tudi vzvratno kamero, tako da lahko promet za mano poleg stranskih ogledal gledam tudi preko zaslona

Toliko zaenkrat sem vas kar malo zasul z vsemi vsemi vprašanji, a upam da bodo odgovori služili še komu ki se bo lotil predelave na lastno pest.

Tisti ki ste čez to že šli pa me zanima pri kateri firmi ste imeli najmanj komplikacij.
Še nekaj fotk... niso najnovejše, a za predstavo:
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Re: Homologacija predelave 2016/17

sam sem pred isto dilemo kaj vse rabim in kaj ne za homologacijo,vendar je razlika v tem ,da ti imaš avto fertik jaz pa ga komaj gradim
baje je ponovem -koliko ležišč toliko potnikov lahko homologiraš,to pomeni da v tvojem primeru 2,ker kot postelja se šteje 60 cm širina ležišča
Živeti brez kombija je mogoče,vendar brezveze!

Re: Homologacija predelave 2016/17

Torej se mi ne splača dajati nazaj original sprednje klopi, da pridobim še eno sedišče? Zdaj sem namreč tisti enojni sedež ki je bil prej v drugi vrsti prestavil spredaj (z malo predelave) tako, da se da iz sprednjega dela priti v zadnji ne da bi to bilo treba izstopiti iz vozila.

Re: Homologacija predelave 2016/17

Tudi jaz bi imel kar nekaj vprašanj glede homologiranja določenih stvari: Že kar nekaj časa prenavljam in sestavljam VW T3 letnik 1985. Ker gre po 2 letih proti koncu, se bo pomoje zataknilo pri homologaciji:

1.) Kombi je bil registriran za 8 ljudi. Sedaj trenutno imam sedišč za 5 ljudi (sredinsko klop sem vzel ven, tako da tudi nosilcev za sredinsko klop ni več), imam spredaj dva sedeža in zadaj klop. Kam in kako moram iti to homologirati? Kot sem nekje prebral naj nebi komplicirali če se homologira na manj potnikov. Ali dam lahko spredaj namesto sopotnikovega sedeža klop za dva in tako homologiram za 6 ljudi?

2.) Nekje sem slišal, da če dam v kombi multivanove stranice katere vsebujejo mizo, da je potrebno tudi to homologirat?

3.) Kako pa je z zadnjo (3 vrsta) klopjo, če jo narediš sam. Rad bi naredil sam klop rock'n roll katera se podre v posteljo? ali je potrebno tudi to homologirati?

4.) Zanima me še za stranske palice tam kjer so pragovi? Ali se to sploh lahko homologira?

5.) in pa spodnji sprednjii spoiler, tisti kateri pride pod prvim blatnikom?

6.) In še zadnje kar me zanima je hladilnik? Če imaš v kombiju hladilnik ali ga moraš homologirati?

Najlepša hvala za odgovore!
Ko naredim registracijo se pripeljem na Vinico in se zahvalim s pivi :)
LP!

Re: Homologacija predelave 2016/17

Za inštalacije boš potreboval potrdila. Če imaš hladilnik na 12v ne bo nihče nič rekel, če je pa tudi na plin ali 220v boš pa potreboval dokumentacijo. Za homologiranje v kamper, pa tako ali tako potrebuješ vso inštalacijo, da zadostiš pogojem. Če imaš zadaj funkcionalno original klop bi jaz delal homologacijo z originalom in potem vgrajeval rock n roll. Glede sedežev so kar strogi. Najbolje pa bo, da povprašaš po zahtevah, kjer boš delal pregled in poskusiš ugodit njihovim željam. Kot so že ostali povedali tudi na pregledih so samo ljudje in z lepo besedo se da tudi homologacijo uredit brez odvečnega stresa. :D :D
Živiš samo enkrat, a če to narediš pravilno, je enkrat dovolj. (Joe E. Lewis)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost