toplotna izolacija t5

živjo sem ta frišen na tem forumu želim lep pozdrav vsem,že lep čas prebiram vaše forume o predelavah vw, sem lastnik transporterja t5 ki je že delno predelan po vaših zaslugah (idejah)
se pravi postelja,zatemnitev šip, zračenje itd.. hvala!!!

na vas se obračam če mi lahko kdo pomaga z izolacijo transporterja kakšen material bi bil najbolj primeren pena, steklena volna, tyvek folija ima kdo že s tem iskušnje.nisem nikjer zasledil

nameravam prespati v kombiju tudi v malo hladnejših obdobjih z otroki in ženo ki jo rado zebe ha ha katero pa ne "boste rekl"

dosedanje projekte vam poslikam ob priliki in razložim izdelavo .

Re: toplotna izolacija t5

Kaiflex, armaflex, po možnosti samolepilni - hitro, čisto, brez packarije z lepilom.
Dobiš ga v roli, cena ni lih majhna. Dobiš ga tam kjer prodajajo instalacijski material za vodovod in prezračevanje.

Re: toplotna izolacija t5

Dvocentimetrski armaflex oz. nekaj podobnega .

Predelava plastičnih mas

Suhorje 43

Čeh Stanko s.p.

#07 762-00-37

Material se lepo lepi in oblikuje . In kar je najbolj važno ,nase ne veže vlage !

Pred leti sem možakarju plačal cca. jurja SIT za meter odpadnih odrezkov! :D

Re: toplotna izolacija t5

Pozdravljeni še iz moje strani.

Že v začetku vam moram sporočit, da se vam bom predstavil in poslikal moj projekt predelave vendar vas zdaj potrebujem za vaš nasvet glede izolacije.
Danes sem polepil strop z samolepilno črno peno videno na sliki pri plavi t1. Za stranice sem si tudi izrezal vendar še nisem nič prilepil(pašejo v nulo brez leplenja). Zanima me vaše mnenje kaj je boljše za zvokovno ter toplotno izolacijo . Ali s tem ko je pena prilepljena se pozna na zvoku ter boljši izolaciji ali je vredu, da je samo na tesno položena na pleh:)))

Hvala

lp

Re: toplotna izolacija t5

Pozdrav! :wink:
Kar se tiče tako toplotne kot zvočne izolacije je bolje, da ima pena čimmanjšo gostoto, se pravi da je vstavljena med stranico in tapeto tako, da ni preveč stisnjena. To ali boš lepil ali ne pri tem ne igra bistvene vloge, jaz ti zaradi naknadnih popravil, dodelav in predelav svetujem da jo samo vstaviš, je pa lepo da se dobro prilega, in zapolni vsa prazna mesta.
Obilo užitkov pri predelavi, pa čimprej svojo temo in čimveč fotk da bo zanimiva :)
lp.

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

Re: toplotna izolacija t5

Predno montirate napačne materiale na napačna mesta za napačne namene:)
Nekaj o TOPLOTNI IZOLACIJI
Pri toplotni izolaciji, je sam izolator mirujoč zrak, ki se nahaja v porah bodisi pene, volne ali eps-a.. Manjše so pore, boljša je izolativna lastnost, saj v porah ne more priti do konvekcijskih tokov (zrak ne more krožiti v prostorčkih), zato je tudi pomembno, da je toplotna izolacija primerno zaščitena pred vetrom, ki iz nje izsesava topel zrak (tyvek folija reši problem), prav tako je potrebno zaščititi toplotno izolacijo pred navlaževanjem bodi si kot padavinske vode, bodi si kot kondenza, saj voda odlično prevaja toploto in s tem toplotna izolacija ne služi več svojemu namenu. Poskusite prijeti vročo posodo enkrat z mokro drugič s suho cunjo (Pozor! lahko pride do opeklin- morm napisat da me nav kdo tožu kt u amerik:)) Res pa je tudi, da če izolacijo zabašemo-stisnemo v vogale, se količina zraka v njej zmanjša, s tem pa tudi toplotna izolativnost. Zato nikar ne bašte volne za špirovce na podstrehi s kakim kolom!
Še o zvočni izolaciji
Zvok v grobem ločimo na dve vrsti, ki pa zahtevata popolnoma drugačno vrsto izolacije:
-pohodni zvok
-pogovorni zvok

Pri POHODNEM ZVOKU gre za vibracije podlage, po kateri hodimo... Ta problem rešimo z elementi z veliko elastičnostjo, kot so guma, pena... Odlična pa je pluta, ki ima že kanček toplotno-izolativne funkcije. Danes se dobijo tudi polimerni materiali, razviti posebaj za te namene. V hišah se to izvaja kot t.i. plavajoči pod, ki ni nič drugega kot plast lahkega betona na plasti volne, stiroporja..., Vendar pa je treba narediti dilatacije na stikih s steno, saj se estrih ne sme dotikati sten, ker bi se vibracije prenašale preko sten v druge prostore, tako pa se v velikem deležu disipirajo v mehko podlago.

Druga sorta zvoka pa je POGOVORNI ZVOK, tisti, ki se spročša ob govoru, predvajanju glasbe, ropotanju starega folksvagnovega dizla :D ... Tak zvok pa se izolira z materiali z veliko gostoto. Zelo dober je beton, ki pa mislim, da za vgradnjo v avto ni najbolj primeren, ali pač? :D Vem za nekoga, ki mu je poden v yugotu zgnil pa je spodaj kar zašolal in zalil z betonom.. Jaz sem pri svojem kombiju po celem podnu znotraj in po vratih z brenerjem navaril bitumenski trak izotekt sorte. Vpija vibracije, če lahko po domače povem. In se pozna, ni kej. Razlika je sedaj ko z roko klofneš po vratih, se sliši bolj zamolkel zvok. Za toplotno izolacijo pa sem uporabil kar stiropor, pa moram rečt, da je precejšna razlika. Na srtopu pa imam piramide, ki pa preprečujejo odmev v kabini.., Funkcionira:)

Tretja stvar pomembna in jo ljudje pogosto tlačijo v isti koš pa je AKUSTIKA
Akustična izolacija (tiste piramide, ali pa kartoni od kurjih jajc) pa preprečuje odboj zvoka PO PROSTORU in NE PREPREČUJE ŠIRJENJE ZVOKA IZVEN PROSTORA! Preprečuje pa 'odmev' in je sploh priporočljiva za take kište kot so naši kombiji. Za zelo dobro akustično izolacijo veljajo žametne zavese, ki s svojo makro hrapavostjo (valovito nagubane) kot s svojo mikro hrapavostjo (kosmata površina) disipirajo ogromno količino odbitih zvočnih valov.

Teh stvari se nisem zmislil, tako, da, če kdo ne verjame, lahko poiščem izračune in literaturo.
:D
P.S.
Dobijo pa se plošče, ki se uporabljajo hkrati za zvočno izolacijo in toplotno izolacijo v avtomobilih, vendar mislim, da so dokaj drage. Kdor bi rad izvedel kaj več o njih naj pokuka na avtoakustika.com, al kva je že


LP 8)

Re: toplotna izolacija t5

Zdravo

Tudi sam se lotevam izolacije saj sem po odstranitvi plastičnih tapet v zadnjem delu opazil, da je nov kombi praktično brez česarkoli. :)
Nalepil bom najprej CTK butyl plošče za samo zvokovno izolacijo, prek pa bom po vsej verjetnosti nalepil 2cm armaflex.

Kar bi vprašal je kako izolirati razne stebre oz nedostopen dvojni pleh? Je v teh primerih smiselna uporaba purpena?
In pa mogoče še vprašanje, je pametno armaflex lepiti ali le vstaviti v vmesne predele (med tapeto in plehom)?

Hvala za deljenje izkušenj

LP
Gašper

Re: toplotna izolacija t5

Zdravo

Evo sem že pri koncu samega izoliranja tako da prilagam par slik. Kot sem že napisal sem najprej nalepil samolepilne CTK plošče, nato pa gumaflex 19mm.
Dodajam par slik za koga ki še ne ve kaj bi uporabil.
CTK plošče niso drage, gumaflex pa sem naročil pri slovenskem proizvajalcu (pošljejo po pošti), je kar cenejše kot v našem največjem mojstru (dal sem 11EUR/m2 za 19mm samolepljivo).

Mogoče še ideja za izolacijo oz zatemnitev fixnih oken, v trgovini prodajajo srebrno folijo za radiatorje za zmanjševanje izgub. Zadeva stane 6Eur (5mx0.55m). :)
Stvar ravno sede za rob okna (vsaj Trafic oz Vivaro) in se odlično prilega samemu oknu. Debelina je 4mm. Priporočam ali za izdelavo odstranjivih termo panelov ali pa tam kjer imate fixna okna, ki so lahko celoten čas zatemnjena. Slike so v priloženem linku.

Link na slike izolacije in okenskih panelov:
https://www.dropbox.com/sh/he5f1qcbgsp5 ... ztWea?dl=0

LP

Re: toplotna izolacija t5

Pozdravljeni!

sem tik pred izoliranjem svojega transporterja T5. Po prebiranju foruma sem se odličil, da bi uporabil folijo Termosilent ali pa reflektivno folijo za radiatorje.

Zanima me kaj bi bilo bolj priporočljivo in kako oz. s čim pritrjujete te folije na karoserijo. Slike so dobrodošle.

Kako je z izolacijo tal. Trenutno imam samo vodoodporno vezano ploščo in spodaj nič. Kaj priporočate za to?

Re: toplotna izolacija t5

Pozdravljen,tudi sam sem kombi izoliral s Termosilent folijo.Dobra je za rezati,odrežeš jo malo večjo,kot jo potrebuješ in jo založiš med profile ,v bistvu je samostoječa.Tam kjer ti prostor dopušča jo lahko daš več plasti,za npr.streho pa sem jo lepil kar z neostikom v spreju.Tal nisem izoliral,ker mi potem zaradi višine nebi šlo skupaj pohištvo,ki je bilo že prej originalno nameščeno.Sem si pa za pozimi iz Termosilenta preprosto odrezal eno debelino folije(18mm) po obliki tal in čez dal tepih,da tla niso tako mrzla.

Re: toplotna izolacija t5

Spodaj klikneš na priponke in dodaš forografijo, ki ne sme biti prevelika. Drugače ne bo sprejelo. Ali pa naložiš na kakšen spletni album in sliko dodaš kot link.
8C91AD16-73F0-400B-B3B8-6AC94EA5BA75.jpeg
Živiš samo enkrat, a če to narediš pravilno, je enkrat dovolj. (Joe E. Lewis)

Re: toplotna izolacija t5

NoName napisal/-a:Spodaj klikneš na priponke in dodaš forografijo, ki ne sme biti prevelika. Drugače ne bo sprejelo. Ali pa naložiš na kakšen spletni album in sliko dodaš kot link.
8C91AD16-73F0-400B-B3B8-6AC94EA5BA75.jpeg

Najlepša ti hvala!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost