Malo drugačna predelava - all electric

Pozdravljeni, odločil sem se za 100% električno predelavo t4 v AD.

Zakaj?
Ne da se mi z plinom zaje..
Prihranek prostora
El komponente so se zelo pocenile.

Glede panelov moram se razmislit. Ampak najverjetneje bom namestil na streho enega 330w. Ta panel bo moral bit nameščen tako da je odstranljiv v primeru da bom parkiran v senci dreves.

Inverter sem ze nabavil. Cisti sinus 1.5 kw stalno 3 kw peak.

Hladilnik je Smad absorbcijski, ki ima maksimalno porabo 65 w.

Za kuhanje bi rad zmontiral mikrovalovno. Zdaj pa me zanima ali pri elektro komponentah na homologaciji komplicirajo, da morajo imeti kakšen certifikat za vgradnjo v vozila?

Poslikam, ko bom kaj zmetal skupaj

Re: Malo drugačna predelava - all electric

bobo1841 napisal/-a:brez kabla bo pivo toplo in juha hladna

Hehe. Ja kabel bo tudi v igri. . Definitivno.

Ker kombi nima klime bom v prihodnosti zmontiral še klimo na elektriko (se uporablja za električne avte). Na alibabi jo prodajajo za 550 eur s postnino. Če bo še kdo interesent si lahko delimo postnino. Poštnine je kar 150 eur. Bom pa naročal konc poletja. Mam drugih stvari ogromno za resit prej.

Potem bom lahko z ustreznim pretvornikom 220->12 V polnil baterijo ter uporabljal tudi klimo v campu če bo potrebno.

@zjeban navoj
če imaš v mislih strešno klimo ,se le veseli da ti bo hladno,je stran vržen denar,poznam zadevo ,kompresor noter je kot v kompresorskem hladilniku,sami hladilniki pa majhni,zadeva pomaga edino ponoči ko v shlajeni kabini vzdržuje temperaturo za udobno spanje,uporablja se že vrsto let na kamijonih,da bi pa ohladila kombi pa ni šans je enostavno preslaba
Živeti brez kombija je mogoče,vendar brezveze!

bobo1841 napisal/-a:@zjeban navoj
če imaš v mislih strešno klimo ,se le veseli da ti bo hladno,je stran vržen denar,poznam zadevo ,kompresor noter je kot v kompresorskem hladilniku,sami hladilniki pa majhni,zadeva pomaga edino ponoči ko v shlajeni kabini vzdržuje temperaturo za udobno spanje,uporablja se že vrsto let na kamijonih,da bi pa ohladila kombi pa ni šans je enostavno preslaba

Ni strešna. Ja je treba bit pazljiv in si vsaj na palec preracunat zadevo. Sam se ukvarjam z energetiko in poznam te zadeve. Nekje sem prebral da naj bi caravella imela kar 8kw hladilne moči. Toliko pa jo potrebuje, da v soncnem poletju sproti odvaja toplotne pridobitke zaradi sončnega sevanja skozi okna. (Verjetno je vseeno nekoliko predimenzionirana)

Sam predelujem kombi brez oken in jih tudi v prihodnje nameravam imeti minimalno kot je zahtevano. Pa kombi bo precej izoliran. Pa med vožnjo je lahko za sedeži zavesa da se ne hladi cel prostor.

Tale kitajska klima ima 1.5 kw hladilne moči. Verjamem da se, da kje dobit še močnejšo ampak potem je to precej napora za alternator. (Sicer se, da tudi to rešit z mocnejšim 150A alternatorjem).

Še link do klime:
https://app.alibaba.com/dynamiclink?tou ... cene=buyer

Mislis do pretvornika :)?

Z svinčevimi baterijami nimam izkušenj. Tako da je vsak info dobrodošel. Pri lion ponavadi dost dobr držijo specifikacije.

Najbolj me pa skrbi da "strici" mikrovalovke ne bodo sprejeli kot kuhalnik oz bodo zahtevali kakšno izjavo o skladnosti z nevemkakšnim standardom za opremo za vozila :).

Če boš kupil 12V mikrovalovko, potem bodo kabli kar lepo do mikrovalovke;) Pred samo-gradnjo pa le povprašaj strice, ali pa tiste, ki so to že dali skoz. Aja, Svinec Gel lih ne bo zadovoljen z daljšimi velikimi tokovi, prazniš ga lahko z manjšimi tokovi do 70% kapacitete. Zagonski ti bo z veseljem dajal 100A do 30% kapacitete, ki je napisana na nalepki. Nekaj vmes je AGM, pa tudi ta ne bo šel nižje od 50%.Torej razmišljaj o LiFePo4.
Več glav več ve

Fantje bol ko tuhtam se mi zdi dam šel na plin. :( Bom pač malo 5 kg jeklenko dal. Grem danes še na krko vprašat če je sel kdo čez homolomo z mikrovalovko.

Nekaj sem bral vaše poste ampak vseeno nisem zasledil ali je lahko kuhalnik direktno nad jeklenko. Se pravi, da bi bilo samo 70 cm gumi cevi. Od jeklenke do štedilnika. Delal sem 8 let v Butan plinu in vem, da manj spojev ko je manj je možnosti za puščanje. Zato nebi stavil fiksne bakrene inštalacije. Ima kdo izkušnje s tem?

Vem, da je treba jeklenko s pasom pritrdit v boks ki ima odduho fi 10cm na dno avta. Pa da morajo vrata tesnit.

Zjeban_navoj napisal/-a:
jura napisal/-a:Moj naslednji kamper bo sigurno brez plina. Hladilnik kompresorski, štedilnik pa na alkohol -Dometic Origo.

Super zadevca. Škoda ker je origo lani prenehal izdelovati kuhalnike...

Mah ne bom tako hitro obupal. Moram se še malo pozanimat.

Pa res, povsod kaže da ga ni na zalogi. Ziher zarad kakega debilnega novega predpisa. No, jaz sem ful zadovoljen z njim in očitno ga bom od zdaj naprej še bolj pazil.
Obstajajo tud štedilniki na nafto, če boš iskal alternative...

Električni kompresor take klime naj bi rabil 54A toka (650:12=54), tako da bo treba vgraditi 120A alternator če želiš da bo napajal vse.
Če je dovolj močna je dobro tudi zato, ker jo v kampu lahko priklopiš na elektriko in hladi ko avto stoji.
Zanima pa tudi mene, ker bi na motor avtodoma lažje zmontiral močnejši alternator kot kompresor za klimo.
V hotelu sem samo gost, v mojem kamperju pa sem tudi doma!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov