Re: Homologacija predelave v kamper?

Ne... nobenega papirja za streho... zgolj v tehnično poročilo opis... od papirjev sem rabil:
- tehtalni list (uradna teža, izdali so mi ga kar na bližnji deponiji, kjer vagajo kamione s smetmi - pač registrska, tip avta, teža, podpis in žig)
- potrdilo o plinotesnosti
- homologacijski kartonček (sem ga imel od prej, če ga nimaš ti ga oni naredijo)
- fotokopija prometnega dovoljenja
- tehnično poročilo o predelavi
- vloga za homologacijo (imajo na spletni strani obrazce)

Avto je pregledal, poslikal (kar precej časa si je vzel za okno pri kuhinji ki se mora odpirat, je slikal vse oznake na oknih)... Potem sem počaka kak mesec, dobil položnico za 167 €, počakal še en teden in to je bilo to. Glede pristopa k homologaciji - še vedno trdim, da se je treba držat pravil, ki sem jih opisal v svoji temi, in potem se vse da.

viewtopic.php?f=53&t=2471&start=225

LP; Boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Re: Homologacija predelave v kamper?

Men so iz homologacije tole napisal, glede vgradnje strehe: gre se pa za tako Dahler streho k je bla na rešilcu

https://www.google.si/search?q=vw+t3+de ... m4ZM6fmHOM:

V kolikor bi pridobili homologacijski certifikat strehe, ali pa potrdilo tehnične službe zastopnika proizvajalca vozila (Porsche Slovenija) da gre za originalen VW del, navodila proizvajalca vozila ali strehe za zamenjavo strehe in bi to zamenjavo izvedla za to usposobljena organizacija (pooblaščena VW servisna delavnica), bi takšno zamenjavo strehe bilo mogoče potrditi kot ustrezno. V kolikor imate namen vozilo predelati v bivalno vozilo, morate pri predelavi in pripravi dokumentacije za postopek posamične odobritve predelanega vozila upoštevati določila 34. Člena Pravilnika o delih in opremi vozil (UL RS 44/2013.

ma kdo kake izkušnje, kako bi najlažje pršu do teh papirjev?

Re: Homologacija predelave v kamper?

Pozdravljeni,
je že kdo v zadnjem času probal spremenit reševalno vozilo v avtodom ? Na lpp pravijo da bi moral iz kombija odstranit vse obloge in inštalacije in potem narest iz nule. Razumem da ne morem imet bočnih sedežev, sam za obloge mi pa res ni jasno.
Notranjost zgleda takole:
Slika

Re: Homologacija predelave v kamper?

Jaz sem ravno v fazi homologacije vw t5 furgon (tovorni s 5mi sedeži) v bivalno vozilo. Bi mi kdo lahko posredoval vzorec poročila o predelavi?
Hvala v naprej!
PS: sem prvo mislil samo homologirat vodne tanke pod avtom in strešno okno, ampak ohranit kot tovorno vozilo. Pa sem slišal (iz amzs-ja), da strešno okno načeloma ne moreš homologirat pri tovornem t5. Ima kdo izkušnje še s tem?

Re: Homologacija predelave v kamper?

LEP POZDRAV STARI MAČKI
ČEPRAV SE FORUM IMENUJE VW CAMPERS.SI UPAM DA BOSTE NEKAJ PAMETNIH NASVETOV DELILI TUDI S "PRITEPENCEM" KI NIMA VW-ja AMPAK FORDA
ŽE NEKAJ ČASA PREBIRAM VAŠE OBJAVE PA SEM SE ODLOČIL DA POVPRAŠAM IZKUŠENE MOJSTRE ZA NASVETE GLEDE PREDELAVE KOMBIJA V KAMPER.
KER BI PREDLAVO RAD OPRAVIL SAM VAS NAPROŠAM ČE MI KDO LAHKO POŠLJE PRIMER PAPIROLOGIJE KI JO JE POTREBNO PREDLOŽITI PRI HOMOLOGACIJI PRAV TAKO PA TUDI NASVET KJE KUPITI OPREMO IN KJE DOBITI PORTDILA ZA OPREMO KI JE OBVEZNA (NAJRAJE BI OBDRŽAL VSE NA MINIMUMU)
LEP POZDRAV
AMATER

Re: Homologacija predelave v kamper?

@kocguy načeloma lahko homologiraš vso opremo ,ki jo vgradiš,le ta pa mora imeti na sebi homologacijske oznake da je skladna z bogve katerim standardom,to so tisti tamali e-ji v krogcu,pri strešnem oknu pa moraš biti previden da ne izrežeš prečnega nosilca ,zato na t5 negre večje gor kot 40x40
,in slednje; da si za vgradnjo izrezal samo pločevino in da nisi posegal v konstrukcijo vozila napišeš v poročilo pa nebi smelo biti problem
Živeti brez kombija je mogoče,vendar brezveze!

Re: Homologacija predelave v kamper?

@bobo1841: Sem ravno v zadnji fazi, pisanja tehničnega poročila za homologirat v bivalnik. Glede strešnega okna sem naredil točno tako kot si rekel... okno 40x40, brez da bi rezal prečne nosilce in točno to napisal v poročilo. Račun okna sem založil, ampak upam da bo šlo čez (mam izpisek iz banke, fotkan 'e' na oknu, itd.).

Upam, da bo šlo čez :) Potem pa prilepim še kakšno fotko predelave.

Re: Homologacija predelave v kamper?

Je komu ratalo homologirat VW T5 (podaljšan) brez dvižne strehe (izvlečna kuhinja zadaj) v bivalno vozilo s 5 sedeži?

Trenutno je registriran kot tovorno s 5 sedeži. Problem je ker to spada že pod malo bivalno vozilo. V pravilniku piše:

(6) Bivalno vozilo mora imeti praviloma stojno višino, ki se lahko zagotovi tudi z dvižno streho. Izjemoma je lahko kuhinjski pult s štedilnikom vgrajen tudi tako, da se uporablja pod odprtimi dvižnimi zadnjimi vrati, kadar gre za manjše bivalno vozilo z dvema sedežema, ki nima stojne višine.

Re: Homologacija predelave v kamper?

Pozdravljeni!

Sem šel čez forum ampak nism našel / razumel odgovora na to:

e predelujem kombi T5 (potniški - povsod okna) in želim imeti zadnjo rock'n roll klop - ki je certificirana - katero klop in kje mi jo bodo ugradili? Ostalo razen podna in klopi bi rad imel uradno ugrajeno zaradi homologocije - ampak ne potrebujem homologacije v avtodom ampak le da bo homologiran za 4/5 oseb, kot osebni avto (trenutno za 8+1).

1. Varianta je mixi-caravaning kjer stane klop ( 3 osebe širina 115 cm) 3500€ + ter poden 1000 €...
2. Ali obstaja 2 varianta. Nakup tele klopi z M1 certifikatom (https://www.smart-beds.com/beds/smart-bed-evolution/) in montaža pri majstru (keterem?).
3. Nakup klopi brez M1 certifikata (ampak s pasovi, ISOFIX in naslonjali za glavo - https://www.summermobil.de/schlafsitzbank-evo-3.html) ter montaža poda in klopi preko majstra je OK za homologacijo?
4. Ali obstaja kakšno drugo majster SP-jevec, ki to naredi na ključ in se da homologirat.

Vem da sem napisal kar klobaso ampak res lepo prosim za kakšen odgovor.

LP!
MP
Tell The Truth or At Least Don't Lie

Re: Homologacija predelave v kamper?

Na FB kontaktiraj uporabnika Tomaž Šketelj oz. Oktan Navtika in ti bo pomagal z izdelavo, montažo in homologacijo. Meni trenutno izdeluje 2 nova Vana, sicer na Fiatovi osnovi, a naredi karkoli po želji. Ima tudi homologirane rock'n roll klopi.
Njegov kontakt je 041/915-217.

Re: Homologacija predelave v kamper?

Še eno vprašanje...

... ker je dobro pri predelavah imeti dober načrt iščem tlorise notranjosti VW T5 kratka varianta. Sicer sem našel tole (je že oskubljena verzija) ampak nikjer ne najdem oblike podna. Ima kdo kaj takega v DXFu, da lahko dorisujem ?

Slika


V kolikor kdo rabi tele risbe, ki sem jih dobil za izdelavo dokumentacije pa kar povejte - lahko vam tudi kaj narišem v Autocadu.

LP!
Tell The Truth or At Least Don't Lie

Re: Homologacija predelave v kamper?

Imam pa še eno vprašanje - malo tehtam variante uporabe original sedežev čeprav bo težka - če uporabiš originalno zadno klop za 2 (Sem videl da je en uporabnik to že naredila) ampak jo premaknil nazaj in na desno (Torej premik nosilcev v podnu), kakšne so komplikaciji pri homologaciji, da je osebno vozilo za 4 ljudi - povsod so okna? Mora to narediti podjetje?

Spogledujem se s takšno predelavo...

Slika


Slika


Slika
Tell The Truth or At Least Don't Lie

Re: Homologacija predelave v kamper?

Pozdravljeni,
lansko leto sem kupil Mercedes Vito z vgrajeno Westfalia dvižno streho. Avto je bil registriran in imel narejen tehnični pregled, sedaj pa so me zavrnili na tehničnem pregledu, ker streha ni homologirana.
Prejšnji lastnik nima nobenih certifikatov ali papirjev za to streho, pravi da je on tak avto že kupil in je vedno šlo skozi tehničnega, vgrajena pa je tudi že 10 let.
Torej sem popolnoma brez kakršnihkoli papirjev za streho in jih tudi ne morem dobiti.
Ali obstaja kakšna možnost, da mi to uspe homologirat/registrirat?
Zaradi tega problema sem že kar obupan, saj ne vidim rešitve, pa sem iskal na veliko različnih koncih.
Če mi zna kdo ki se spozna na te zadeve pomagati, sem pripravljen tudi plačati za pomoč.

Re: Homologacija predelave v kamper?

Ok...da razložim nadaljevanje zgodbe.
Prišel sem do kontakta prvih lastnikov, ki so mi razložili, da je bil avto kupljen nov, brez dvižne strehe, leta 2007. Takoj po nakupu pa so ga peljali v Nemčijo, dirketno v tovarno Westfalia van conversions, kjer so vgradili streho. V Sloveniji je bil avto homologiran na LPPju.
Klical sem v Nemčijo na Westfalio, kjer so mi po VIN številkah potrdili, da ji bil avto res predelan pri njih. Ker pa je Westfalia van conversions leta 2010 šla v stečaj in bila potem ponovno ustanovljena, mi oni ne morejo poslati certifikata za mojo streho, svetovali so mi naj kontaktiram stečajnega upravitelja, če mi on lahko pomaga.
Prvi lastniki avtomobila so doma našli še račun od predelave Westfalie, kar pa za homologatorje ni dovolj, oni zahtevajo TÜV ali podobni certifikat.
Klical sem tudi RTI, ki tako kot vsi ostali pravi, da brez certifikata ne morem nič.
Glede na to, da je avto bil po vgradnji strehe homologiran, bom sedaj šel gledat v arhiv motornih vozil, saj bi tam morali hraniti vse papirje, ki so bili predloženi ob homologaciji.
Je pa res, da v homologacijskem kartončku nikjer izrecno ni omenjena dvižna streha.
Izgleda sem na tehničnem pregledu naletel na človeka, ki je imel slab dan in si me je privoščil. Upam samo, da se zgodba srečno zaključi. Saj mi ni jasno, kako je lahko taka komplikacija z originalno Westfalia streho, ki je bila vgrajena prav v Westfalijini delavnici, pri avtomobilu, ki je 11 let šel povsem normalno čez tehnični pregled.

Re: Homologacija predelave v kamper?

Pojdi še vprašat na Avto Krka. Z RTI nimam dobrih izkušenj iz več situacij, komplicirajo in iščejo dlako v jajcu, čeprav so vsi dokumenti OK. Če je to način za pridobitev pospeševalca v obliki kuverte ne vem, ker nisem tip, ki bi podkupoval.
V MB mi je zaradi takega odnosa RTI v zadnjem primeru (šlo je za novo avtoprikolico, kateri je bila iz tovarne na željo kupca zmanjšana nosilnost, z vso dokumentacijo) bilo vsega dovolj, vzel sem papirje in preko ceste brez težav uredil homologacijo pri Krki.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron