CLOCKANJE TURBINE

V temi o vgradnji mTDI motorja (http://vwcampers.si/forum/viewtopic.php?f=19&t=4077) sem napisal tudi nekaj besed o clockanju oziroma vrtenju turbine. Ker pa me je eden od uporabnikov foruma prosil za dodatna pojasnila, je nastal ta zapis. Da pa ne gre čisto v nič, ga objavljam še tukaj.

-------------------

Nekaj teorije… itak. Treba je vedeti, da so generalno vsi motorji, v vozila vgrajeni pokončno. Tej poziciji oziroma položaju je prilagojena tudi turbina. Turbina je lahko v bistvu vgrajena na motor z vseh možnih smeri ali kotov, vedno pa mora biti sredica turbine obrnjena tako, da je dovod olja v turbino vedno zgoraj (če gledamo uro na poziciji 12), odvod olja pa na spodnji strani (na uri 6). Ko vgradimo motor v T3, le ta leži postrani, če smo natančni pod kotom 50 stopinj, tej poziciji pa je potrebno prilagoditi tudi turbino. Modra ena slikica za predstavo…..

Slika


Slika je iz spleta in je na njej prikazan motor zaradi pozicije odvodne cevi olja iz turbine, o čemer malo kasneje…. Najprej morda pojasnilo, zakaj mora biti odvod olja točno spodaj. Vsaj jaz tako to razumem. Turbina je zgrajena tako, da ima tri osnovne dele. Sredico, sesalni del in izpušni del. Sredica je tista, v kateri se vrti osovina, na kateri sta dve vetrnici – ena v sesalnem in ena v izpušnem delu. Ker osovina nima ležajev (ker verjetno nebi nobeden zdržal takšnih obratov), ima na vsaki strani nekakšne prstane Med osovino in te prstane se vrine olje in osovina se potem v nekakšni oljni kopeli med njo in prstanom vrti. Povedano zelo na enostavno. Ker pa je izpostavljena neposredno zelo vročim izpušnim plinom, ki jo poganjajo, je tudi zelo vroča. In olje, ki potuje skozi njo ima dve funkciji – maže in hladi turbino. Ko se vozimo po avtocesti z 3000 obrati se turbina zelo segreje, olje jo hladi, kolikor lahko. In ko se ustavimo in ugasnemo motor, usahne tudi dotok olja v turbino. Ker je turbina še vedno zelo vroča, tako vroča, da se olje prične v stiku s kovino pravzaprav žgati, in tanka tanka plast zažganega olja se oprime kovine – osovine, sten, oljčnih ležajev (tistih prstanov)… Če je turbina v pravilni poziciji, se vso to vroče olje scedi v odvodno cev, če pa je odvodna cev v nepravilni poziciji pa olje ostane v sredici in se žge. Vsakič po malo, v 20 letih je teh saj kar precej… in ravno zaradi teh saj potem olje ne more več na svoje mesto, kar pomeni nezadostno mazanje – posledice so na dolgi rok jasne. Nadalje… če se olje ne odcedi ven, je ves čas, ko avto stoji v sredici turbine in počasi pronica mimo tistih prstanov v sesalni in izpušni del turbine. Ko avto vžgete, to olje v izpušnem delu zgori in se na izpuhu pokaže kot bel nadležen dim, ki potem po nekaj minutah izgine. Sicer v teoriji je tudi tako – če vse na turbini tesni tako kot je treba, med samim delovanjem ni nekih težav, ker pa so praviloma turbine že malo utrujene in spuščajo kje za kakšen mikrometer je dobro, da se vso olje čimbolj cedi navzdol, ker s tem v turbini olje ni pod pritiskom in ne sili ven na tesnila. Verjetno ni brez razloga dovodna cev tanjša od odvodne. Na ta način olje priteka skozi tanko cev, zaradi debelejše odvodne cevi pa v sami sredici turbine ni pritiska olja in zaradi tega ne »tišči« ven na tesnila ampak se pritisk sprošča navzdol, na odvodno cev…Kakorkoli, vsekakor je pomembno, da je turbina pravilno usmerjena oziroma »clockana«.

Clockanje turbine je v bistvu čisto enostavno. Sama izvedba je pa tako… za začetek mogoče za bolj enostavno predstavo, kaj in kako izgleda. Turbina je iz treh delov (kasneje bolj podrobno), in je v nekem enostavnem bistvu podobna tisti številčni ključavnici na kovčkih…. Takšni…

Slika


Kaj je treba narediti? Leva in desna številka ostaneta tam, kjer sta, srednjo številko pa moramo zavrtet za tistih 45 oziroma 50 stopinj. Pač toliko, da ko je motor zmontiran v kombi, da je ODVOD za olje spodaj. Luknja, kjer olje po cevki odteče v karter. To je ena enostavna predstava…

Zdaj pa turbina. Saj, v bistvu so vse turbine narejene na enakem principu. Iz treh delov. Pa naj bo KKK, Garrett ali pa kakšna druga. Razlika od turbine do turbine je največkrat v tem, kako so deli pritrjeni skupaj. Pri nekaterih so to vijaki, pri nekaterih so to neke sponke…. Takšne…

Slika


OK, pri nekaterih turbinah so tudi kakšne druge izvedenke, ampak princip vseh je enak – držijo skupaj posamezne dele turbine.

Zdaj, turbina je sestavljena iz treh osnovnih delov. To bi bile tiste tri številke na ključavnici… in srednji del potem obračamo.

Slika


Poimenoval bom dele iz leve proti desni tako, kot jih bom kasneje v zapisu imenoval….

IZPUŠNI DEL - SREDICA - SESALNI DEL

Na tej sliki manjka še… hmm, saj ne vem, kako se imenuje po slovensko – verjetno kakšen tlačni ventil ali podobno. V glavnem je pa to wastegate.

Slika


Mogoče par besed, kaj je to. Wastegate je pritrjen na eni strani na sesalni del turbine, tista štangica pa gre mimo sredine na izpušni del. Na turbini je ena taka cevka, ki povezuje sesalni del in wastegate. Kako deluje?... Turbino ženejo izpušni plini. Več jih je, bolj se vrti. In bolj kot se vrti, bolj sesa zrak in več tlaka ustvarja in ga potiska v motor. Ker pa je treba nekje narediti oziroma postaviti mejo tega tlaka, je na turbini wastegate. Ko tlak naraste nad kritično mejo, ki je pri naših turbinah nekje pri 0,8 bara, ta tlak naraste tudi v tisti cevki. Wastegate ima v tistem cilindru nekakšno membrano, ki se napne in potisne tisto štangico. Izpušni del je narejen tako, da izpušni plini izhajajo mimo vetrnice in jo poganjajo. Poleg tega izhoda pa je še ena luknjica, kot ena stranska vrata (zato ime wastegate – stranski izhod). Ko tlak narase in premakne tisto štangico, le ta začne odpirati stranska vrata in del izpušnih plinov gre mimo vetrnice, zaradi česar se ona malo upočasni – posledično pade tlak. V glavnem je to nek neskončni proces, s katerim wastegate uravnava maksimalni tlak. S tem se varuje turbina in tudi motor.

OK, mimo osnovne teme tega zapisa… najenostavnejši način večanja moči motorja… nadtlak turbine se poviša iz recimo 0,8 bara na 1 bar ali več. Pač se prestavi štangica na tistem navoju na način, da se skrajša. S tem se stranska vrata odprejo kasneje pri višjem tlaku, tlak je večji, zraka je več. Samo na visokotlačni črpalki se doda količina goriva in imamo rezultat. Več zraka, več goriva, močnejša eksplozija delovnega takta, več moči. TODA POZOR. S tem se ni preveč za igrat, ker na dolgi rok pa to pomeni večje obremenitve za bat, cilinder, ležaje… hitro lahko gre motor v penzijo ali celo grob….. Samo mimo grede no. Nazaj na bistvo…

Zakaj pišem od tega wastegata? Ko clockamo turbino, se lahko zgodi, da izpušni in sesalni del ne vrnemo v isti položaj. Torej bo dolžina med delom, kjer je pritrjen nosilec wastegata na sesalni del in delom, kjer je štangica pritrjena na vzvod stranskih vrat drugačna, kot je bila. Wastegate ima navoj ravno zato, da se ga lahko nastavlja – pač tovarniška nastavitev na določeno vednost nadtlaka, ki je optimalna za motor. Če prestavimo to razmerje pomeni, da bo – ali tlak previsok, ali prenizek. V prvem primeru lahko škoduje motorju, v drugem ne bo dovolj zraka, kar pomeni manj moči in neizgorelo nafto – črn dim… Ni pa vse tako črno no… za kak milimeter ali dva levo ali desno se svet ne podre… Nenazadnje v najslabšem primeru se lahko wastegate tudi na novo nastavi. Ni tako grozno, kot se mogoče sliši, moral pa sem opisat kako deluje, zaradi lažje predstave. Pač, kolikor se da, je treba bit natančen…..

Kako pa je to najlažje narediti…… Najprej odstraniš cevi za dovod in odvod olja iz turbine.

Praviloma je turbina pritrjena na izpušni kolektor. Če ni in leži na mizi jo je mogoče dobro pritrditi na kolektor, ker je s tem bolj fiksna in je manj možnosti napak.…. Najlažje se je je lotit na sesalni strani – tam, kjer je tisti srebrn polž. Na zadnji strani polža je šest vijakov. Pred šravfanjem si je treba nekako označit ali kako drugače zapomnit, v kakšnem položaju je ta polž – zato, da se ga potem da čim bolj natančno nazaj. Polž se v bistvu na turbini vrti kadar ni pritrjen oziroma zašravfan do konca - za lažjo predstavo. In da ga nastavimo prav, ga vrtimo toliko časa, da je v istem položaju, kot pred demontažo.

Definitivno je najlažje, če je turbina na motorju. Zato, ker je izpušni del fiksen. Se tudi ves čas ne bo premaknil niti malo. Tako bomo manipulirali samo s sredico in sesalnim delom – polžem. Če je turbina na motorju je to najlažje na način, da si pomagamo z cevjo, ki vodi potem v sesalni kolektor. Pri meni je bila to ta cev…..

Slika


Na sliki se ne vidi, ampak ta cev je zgoraj pritrjena na motor. Ko je pritrjena na turbino (na polža) in na vrhu na motor je smer tistega polža, oziroma izhoda iz njega samo ena. V kolikor bi bil narobe nameščen na vrhu nebi štimalo. Če te cevi ni, lahko v polža kot začasno vtakneš en kos neke cevi, da štrli čim dlje, potem pa konec te cevi izmeriš od nekega dela na motorju… Kakorkoli, le da se določi položaj polža. Lahko izdelaš kako šablonco iz kartona, lahko narišeš črte med sesalnim in izpušnim delom, lahko je vaservaga… karkoli ti bo pomagalo, da boš kasneje dal polža na čimbolj isto mesto…

Potem pa se ta cev odstrani in se odvije na zadnji strani tistih šest vijakov, da polž popusti. Malo je mogoče težko priti zraven, a se da. Tukaj je lahko, odvisno od turbine tista sponka, ki sem jo zgoraj omenil.

Vijaki od polža….

Slika


Odvisno od stanja turbine in zapackanosti le te… lahko da bo popustil že med odvijanjem vijakov, če ne ga potem samo malo potolčeš, na nežno in bo odpustil. Ko odstraniš polža imaš tako situacijo…. Tukaj je treba pazit, ker je noter eno tanko tesnilo, da se ne strga… treba ga bo dat potem nazaj…

Slika


Itak, ko boš to naredil je prilika, pa primeš centralni vijak na vetrnici in jo pomigaš – ven not in gor dol. Manj kot je lufta, v boljšem stanju je turbina. Kak milimeterček je še sprejemljiv, vse ostalo pomeni, da bo kakšno olje spuščala počasi in bo treba premislit o obnovi. Tudi to se da narediti doma. Jaz sem dve obnovil in obe delata čisto ok. Par zadev je treba pazit in se držat tistega, kar piše spodaj v mojem podpisu… Ni pa treba zaganjat kake panike, če boš noter videl mastno in olje. Lahko je to tudi iz oddušnika, ki je speljan v sesalni kolektor…

Naslednja stvar, ki jo je potrebno narediti je, da se zavrti sredica v pravi položaj. V našem primeru, ko iz golfa motor prestavljamo v T3 bomo sredico zavrteli za 50 stopinj v smeri urinega kazalca, gledano iz smeri proti polžu – na spodnji sliki gledano iz desne proti levi…. Ko bo motor v kombiju bo odvod olja točno spodaj…. Enostavno na drugi strani spet odvijemo par vijakov, a jih ne odstranimo. Toliko, da popustijo in da je nekaj lufta. Recimo na oko enih 5 milimetrov. Verjetno je vse malo zapečeno in bo treba prijet za sredico in malo pomigat sem in tja, da popusti.

Rdeče vijake zrahljamo, zeleni del migamo, da popusti.

Slika


Tole je sredica, ki jo vrtimo...

Slika


Ko sredica popusti jo zavrtiš toliko, da je obrnjena v pravo smer in vijake zatisneš nazaj.

Nič tudi ne bo narobe, če te vijake odviješ do konca in sredico tudi odstraniš. Neke hude potrebe po tem ni, lahko pa - .malo iz radovednosti, malo za to, da tiste saje na rahlo skrtačiš stran, če so seveda… pač, treba je delat rahlo, nežno, da se ne poškoduje vetrnica…

Sedaj je pot samo še obratna. Polža gor, vijake nastaviš na približno, nato pa polža vrtiš toliko časa, da je na takšni poziciji, kot je bil pred demontažo. Zatisneš vijake. Sredica turbine je obrnjena v pravo smer in je sedaj pravilno clockana.


Pri meni se je pojavila potem težava. Pred clockanjem je bil dovod olja v turbino izveden tako, kot na spodnji sliki.

Slika


Ko je bila po clockanju sredica obrnjena, je bila luknja za dovod olja bolj zadaj pri motorju in ni bilo prostora, da bi jo dosegel z tisto kovinsko cevko in pritrdil, tudi če bi jo zvil malo na roke. Preprosto je bilo premalo prostora za vijak in koleno cevi…

Zadevo sem rešil na način, da sem vzel konektor od hidravlike in tisti navoj iz turbine in ju zvaril. Na ta način sem si izdelal ta adapter, da sem dosegel zadaj do luknje. Na adapter sem samo še privil cev in to je to….

Tako sem segel z adapterjem v ozek prostor….

Slika


Ok, spet za konec. To niso navodila, da me ne bo kdo za kak organ vlekel, če bo kaj narobe. Zgolj smernica ali pa pojasnilo, kako sem naredil sam….

LP; Boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost