Zadnji ležaji

Pozdravljeni! Imam en problem in sicer....menjal sem ležaje na obeh zadnjih kolesih in ko sem sestavil skupaj imata sedaj oba kolesa zračnost (luft). Ležaji so novi in sedaj ne vem kaj bi lahko bilo krivo za to? Lufta je malo ampak vseeno se kolo vidno minimalno premika. Ali je potrebno zamenjati tudi pušo katera pride med ležajema?

Hvala za odgovor! LP! Jure

Re: Zadnji ležaji

Slika


Zanimiva konstrukcija... Na eni strani kroglični ležaj, na drugi valjčni. A je valjčni ležaj konični? Če je konični in pravilno zategnjen ima luft. A je puša med ležajema ravna ali je v sredini odebeljena ( izgleda samo navzven) kot ta na sliki:

Slika


Če ima izboklino potem se na tem delu defornira - stiska ko zateguješ ležaj. Gre precej na trdo, paziti pa moraš da ne zategneš preveč, ker popravnega izpita nimaš, ampak jo moraš zamenjati če preveč zategneš (pogoljufaš lahko s tanko podložko ki jo daš zraven in s tem spet povečaš distanco.

Če je ravna potem so bili originalni ležaji narejeni z zelo majhno toleranco in se niso nastavljali. V tem primeru bi moral malo postružiti pušo, da bi imelo kolo manj ali nič lufta.

Mogoče sem preveč "naložil", vendar sem napisal vse možne situacije in upam da si boš lahko pomagal.
V hotelu sem samo gost, v mojem kamperju pa sem tudi doma!

Re: Zadnji ležaji

Sedaj sem pogledal sliko ležajev... Valjčni ni konični, torej ne rabi imeti puše ki se stiska, ampak ti samo drži distanco, da je notranji del valjčnega na svojem mestu.
Če bi matico na pestu dovolj zategnil skoraj ne bi smelo imeti lufta, razen če ga imaš v pestu ali med ležajem in osjo.
V hotelu sem samo gost, v mojem kamperju pa sem tudi doma!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost