Poliranje in zaščita

Da ne smetim drugje odpiram temo poliranja in vse kar spada zraven, da lahko odgovorim iz izkušenj ki sem jih skozi leta nabral. Vsak ki polira ima svojo tehniko, postopke, prisega na svoje materiale, skratka zagovarja svojo tehniko.
Jaz imam svoj sistem in le tega lahko delim z vami in ni nujno da me upoštevate.
Če vas kaj zanima vprašajte, ko bom lahko pa odgovorim.

Da odgovorim borotu glede zaščite po poliranju;
Najprej zakaj zaščita? Ko spoliramo vozilo odpremo mikro pore v laku v katere se potem nabira umazanija, pozimi sol, itn, ki barvo razjeda, poleti pa še uv doda svoj prispevek ki vse te razjede in umazanijo zapeče in rezultat tega je zmatirana površina. Zato je dobro imeti zaščiten avto poleti zaradi uv-eja, pozimi pa zaradi soli.
Za zaščito uporabljamo različne premaze kot so voski, ki pa jih je treba obnavljat na tri do šest mesecev, odvisno od kvalitete.

Lahko uporabimo teflon, je bolj obstojna zaščita od voska, lažje se aplicira in površino naredi bolj gladko, obstojnost eno leto ali več.

Zaščita na bazi polimerov za hitro doseganje sjaja, še lažje se nanaša in odstranjuje, rezultat je dober in tudi dokaj trajen.

Potem so še razni nano premazi, liquid glass in mnogi drugi s katerimi nisem delal, je pa še keramični ki pa ga po nanosu moramo zapečt v peči, zato je pa drag ampak tudi zelo obstojen.

Tu so tudi silikonski pripravki, so poceni in dajo za ta denar dobre rezultate, ampak jih NE priporočam in jih tudi ne uporabljam,razen če boste avto prodali.
Problem nastane ko bo treba avto barvat, takrat se raje ličarju ne prikažite pred oči. Zelo težko se odstrani te silikone in pri barvanju dela hude probleme, raznašajo se kot virusi in ko barvaš nastajajo taki kraterčki v katere se barva sploh ne prime. Tisti ki je to doživel, ve o čem govorim.

To je to na hitro, če je še kaj kar vas zanima sem tu! :D
Življenje je potovanje,uživajte v poti,kajti cilj ni zanimiv!

Re: Poliranje in zaščita

Tale zaščita no.... lani sem se kr potrudil in vložil kar nekaj dela v kombi. OK. Dejstvo je, da je na avtu stara, nekvalitetna barva, po vrhu še rdeča, ki naj bi bila slabše obstojna... da je kepa res polna so gasilci avto prali verjetno s tisto gobico za posodo pomivat (grobi del) in v barvi je kar precej grobih risov. No, in lansko zimo sem se potrudil, cel avto spoliral in nad rezultatom sem bil, glede na to da sem popolni amater, precej zadovoljen. Ampak.... po eni sezoni je šla večina rezultata v franže... Malo mi je pobralo voljo no.... Pa ne rečem, še enkrat bi ga spoliral. Bi. Ampak seveda pod pogojem, da ne bo jeseni enak. Zato me pa zanima malo okoli te zaščite no... Saj, glede na stanje barve je edina prava rešitev barvanje, kar pa prinese s seboj miljon drugih težav... saj vemo kako je.... Zato malo "gasim" ogenj s poliranjem, ki glede na vložek da zadovoljive rezultate.

LP; Boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Poliral si ročno ali strojno?
Drugače pa raje vsako leto poliraj, kot pa barvaj cel avto!
Od vseh barv pa najprej zmatirajo rdeča, rumena in modra, te so osnovne barve in zaradi svojega pigmenta( ne vem zakaj) matirajo in so pri barvanju slabo krivne.
Preden boš poliral me pokliči.

Poliral sem strojno, uporabil sem pasto Radex, samo ne vem koliko je groba oziroma fina, ker nalepke že en čas ni več gor. Lepo se polira no. Isto pasto sem uporabil tudi za enih par luči pr avtih za spolirat in so bili odlični rezultati... Za poliranje imam pa uno mašino za poliranje, ki je oblike ko fleksarca in lahko obrate nastavljaš... pač polirka no...

Poliral bom pa... ko bo čas, najverjetneje me bo pred sezono spet preganjalo....

LP; Boro
Slika

Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Nelakirane rdeče barve so pain in the ass ponavadi ja, samo brez zaščite pa verjamem da 1 leto ne zdrži.

Najbolj prov bi bilo:
Na ne preveč umazan avto našpricati IRON.X, ali pa avto oprati in s plastelinom spucati tujke iz barve.
Avto oprati s šamponom brez voskov.
Zaščititi/odstraniti vse plastične dele.
Spolirati s fino pasto (primer menzerna SF3500) in fino finishing peno (primer Flexipads črna). Taka kombinacija bo povrnila lesk, samo odstrani pa minimalno barve.
Še enkrat umiti avto s šamponom brez voska, da se odstrani ves prah od poliranja.
Z isto finishing penoco nanesti dober vosek (jaz lahko zelo zelo priporočam Collinite 845) in na roko spolirati stran s microfibre krpo. Vsaj za colinite lahko rečem da se super razume tudi z gumo in plastiko, tako da jaz povoskam tudi okna vključno z gumami, odbijače... vse na T3ki.

Čez leto pa potem pereš avto s kakim kvalitetnim šamponom, mogoče z vgrajeno zaščito. Jaz sem trenutno na Gyeon Q2M Bathe+ in moram rečt da zadeva kr dela (samo zelo ni priporočena uporaba na soncu).
Slika
1990 Bus - 1.9TD, 6 stopenjski Audi menjalnik

Tit, a lahko k teb prprelem? En frišno barvan folksfagen pred bajto več menda ne bo problem? Pa... potem k bo lepo spoliran pa sijoč, lahko še en fotosešn narediva za koledar 2018...
Resno... jest moram tud Petro spolirat in z zanimanjem berem temo.
Več glav več ve

Ok, vsi vemo da se polira strojno, na roke se pa nanaša vosek in ostale zaščite.
Postopki groba, srednja, fina pasta ki je obenem ponavadi antihologramska(to je to kar na soncu vidiš kot sledove poliranja), najbolj za temna vozila,potem pa zaščite.
Za vsak postopek so tudi različne gobice po sestavi od grobe do fine, edino ovčja volna se uporablja za grobo lahko pa tudi za fino ampak ne ista za oba postopka.
Ovčja(ovčka) se uporablja pri prvi fazi s kombinacijo grobe abrazivne paste za postopke kjer je bila barva brušena z npr. 2000 vodobrusnim papirjem ali pa je barva toliko obledela ali spraskana. Ker ima ta postopek agresiven rez, ostajajo risi po poliranju, je potrebno narediti drugo srednjo fazo, ki za svetlejša vozila in nezahtevne lastnike ponavadi zadošča, seveda nanesemo zaščito, za temnejša vozila in zahtevnejše "stranke" nadaljujemo še s srednjo pasto, potem pa fino. Prvi dve pasti sta korekcijski, to pomeni da napake odstranjujemo in ne zakrivamo, čeprav že pri drugi dosegamo sijaj, vse ostalo je samo stopnjevanje sijaja.
Zelo pomembno je da med postopki ko greste iz enega v drugega, uporabljate čistilo za brisat ostanke paste, za krpe pa uporabljajte microfibro.
Čistila so quick detailerji, ki so tudi lahko lubrikant za plastelinanje, za čiščenje salonskih vozil kjer se ne rabi avto glih oprat, ampak se s tem lepo obriše, skratka brez tega sploh ne delam. Lahko se tudi uporabi izopropanol, ampak meni ni všeč.
Jaz ne bi šel v vse podrobnosti ker sem skušal opisat čim bolj enostavno in laično, materijalov je ogromno, z vsemi pastami se da delat ko enkrat razumeš postopke, ali je 3M, Menzerna, Meguiars, Scholl, Radex, Silco,...in mnogo drugih.
Osnove so iste potem je vse v detajlih.
Poliranje grobo, srednje, fino, potem zaščita vosek, teflon,...
Polirka je dobra tista ki ima nastavitev obratov in ko pride do obremenitve da ne ugasne, itak pa ne pretiravat z obrati, ker boste skurli barvo sploh na plastiki ali pa prebrusli robove(blatniki, vrata..). Tiste ki kupte v bau..xxxih, kjer držite z obema rokama, to ni v redu. So tud druge polirke, ampak o tem drugič.
Upam da bo komu kaj prav prišlo, pa veselo polirajte! :D

To so tiste tavelike ki jih držiš z obema rokama, pri poliranju rabiš navor in ta je tu neuporabna, se takoj ustavi ker nima moči, taprava je ponavadi kot tavelika ali tamala fleksarca z potencimetrom za uravnavanje obratov in elektroniko navora, kadar poliraš je najtežje pri prvem postopku z grobo pasto kjer bremza polirko in takrat elektronika navora uravnava obrate da so koliko toliko enakomerni, pri naslednjih fazah je dosti lažje ker je površina že bolj gladka in tudi pasta ja bolj fina, tekoča in mastna.
Mogoče bi jo lahk uporabil za kak nanos na koncu, da ni treba na roke ker apliciraš na rahlo in leti ker je gladko.

mondxxi napisal/-a:Tit, a lahko k teb prprelem? En frišno barvan folksfagen pred bajto več menda ne bo problem? Pa... potem k bo lepo spoliran pa sijoč, lahko še en fotosešn narediva za koledar 2018...
Resno... jest moram tud Petro spolirat in z zanimanjem berem temo.

Za slikanje ni problema, za poliranje mam pa za svoje avte še nekak živce, tujih pa ne vem če se bi lotil :D

Drugače pa če koga zanima kaj na temo čistoče avta lahko pride v četrtek na tole (upam da nebo samo ena velka reklama, ampak da se bo tudi kaj pametnega naučilo):
Slika
1990 Bus - 1.9TD, 6 stopenjski Audi menjalnik

To sem tudi jaz slišal, da je z črnimi neka j..ba. Imam črn avto, pa se ga ravno zato ne lotim. Po moje se tiste črte al kako se reče, ki ostanejo od kroženja polirke bolj vidijo... Črna je itak najbolj glupa (tudi lepa je lahko no). Samo je tako - operem avto in prej ko sem iz pralnice doma je spet kr neki.... Sem mel belo stoenko, pa ni bla videt umazana, ko pa sem jo pral, je temnorjavo teklo od nje....

LP; Boro
Slika

Največ sem delal črnih avtomobilov in res je jeba tako kot pri poliranju kot pri barvanju, pri poliranju je treba dosti več časa posvetit sploh zaradi tistih črt, krogcev, ki ostajajo od poliranja, to so hologrami, najbolj se jih pa vidi na soncu. Svetle barve avto spolirat ni problem, za črnega je pa že potrebno nekaj znanja.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost