Gori lučka za olje

Živjo,
Imam kamper Transporter 1.9 TD, letnik 1996. Na prvi vožnji po opravljenem rednem servisu mi je začela utripati lučka za olje. To se mi zgodi vedno na avtocesti cca. 50 metrov pred cestninsko postajo ali pri izvozu z avtoceste, ko očitno pade pritisk olja. Mehanik mi je nato menjal oba oljna šaltra, pa oljni filter, pa nalil gostejše olje, nazadnje mi je menjal tudi oljno pumpo. Lučka pa še vedno utripa ( pa tudi piska ). To se sedaj vleče že pol leta, vmes se vozim normalno. Marsikdo reče, da naj kar odklopim lučko, vendar bi jaz rad to uredil po predpisih. Morda ima kdo kak predlog ?
Lp, Marko

Re: Gori lučka za olje

Meni je podobno delal poleti (imam enak motor), ko je bilo zunaj fejst vroče in sem ga teral. Ko sem ga v kakšno dolino vrgel v ler (ker mi menjalnik pri 4k obratih ne pusti več kot 100 km/h) in so obrati pali na malo pod 1000, je tudi pri meni na vsake toliko malo poblendala, včasih pa tudi nepretrgoma žmigala (takrat sem malo pohodil, da so obrati poskočili proti 1500). Najbrž res kakšen pritisk olja, ko je mašina fajn vroča.

Verjetno imate vsi isti problem. Če imate dva senzorja za olje je prvi (0,3 bara aktiven do nekje 2200 obratov, drugi 0,9 oz.1,4 bara (odvisno od motorja) pa pri višjih od 2200).
Kateri je aktiven kontrolira elektronika v števcu, ki potrebuje tudi signal obratov motorja - najverjetneje je napaka, ker ne dobite impulza za obrate. Takrat "gleda" senzor visokega pritiska, ki je mogoče dovolj visok samo ko je olje hladno.
Velja za Audi in verjetno je pri VW enako: Če mi impulza obratv ugotoviš tako, da pri segretem motorju v prostem teku skleneš žico senzorja visokega pritiska na maso (lučka za olje se mora ugasniti). Senzor nizkega pritiska je pod 0,3 bara sklenjen, ko pritisk naraste se odpre, visok pritisk pa obratno - pri nižjem je odprt, ko naraste se sklene - obstajajo tudi taki, ki delujejo kontra in je treba biti pazljiv, da vgradiš pravega.
Če je zanič elektronika v števcu probajte dobiti elektroniko od kakega Audija 80 ali 100, ki se nahaja pod armaturo (enako ohišje kot rele).
Načrt vezave imam za Golfa 2 in Audi 80/100. Če kdo rabi lahko poskeniram, ne vem pa če se bo videlo.
Če je vse to ok je možno da izgublja pritisk nekje v motorju (npr. ojnični ležaji), ampak pri VW za to nisem slišal. Te težave pa so imeli npr. Citroeni CX z 2400 motorjem.
V hotelu sem samo gost, v mojem kamperju pa sem tudi doma!

Sam sem imel isti problem na 1.6 TD (generalno obnovljen motor) na avtocesti pred cestninsko ali izvozom ko so obrati hitro padli.. Nato sem nekje na nemškem forumu zasledil podobne podatke kot jih je prej zgoraj povedal Bostjan.. V glavnem na začetku pa do 2000 obratov kontrolira tlak olja senzor na glavi ki je 0,3bar (rdeča lučka utripa), ko pa motor preseže 2000 obratov (rdeča lučka utripa in piska) pa preko senzora 0,9-1,4bar ki je nad oljnim filtrom.. podatek o obratih dobi preko W terminala na alternatorju.. Potem sem ugotovil da je bil vgrajen napačen senzor z previsoko vrednostjo za TD (za TD 0,9bar navaden diesel 1,4bar).. po menjavi senzorja iz 1,4bar na 0,9bar se lučka in piskanje ne prižiga več :)

Gornje stikalo pri glavi smo menjali še enkrat, spodnje pri oljnem filtru pa samo enkrat. Problem je, ker v trgovinah samo gledajo po katalogih, za te stare avte pa izgleda nihče ni 100% prepričan, kaj točno ustreza in kaj ne. Mogoče spodnje stikalo ( mislim, da je modre barve ), res ne ustreza. Ojnični ležaji so baje v redu. Ima pa avto samo 160.000 prevoženih km.

Do leta 1999 so za 1.9 TD predvidena ta stikala:
Teilenummer 028 919 081 H
ersetzt 028 919 081 D Öldruckschalter 0,25 Bar (blau)
068 919 081 Cersetzt 068 919 081 A Öldruckschalter 0,9 Bar (grau)
068 919 081ersetzt 068 919 081 Öldruckschalter 1,4 Bar (schwarz)
056 919 081 ersetzt 056 919 081 E Öldruckschalter 1,8 Bar (weiss)
Odvisno keri tip motorja imas!

Imam podoben problem pri T5 2006 2.5. Prižiga se rdeča lučka olja skupaj z zvočnim signalom ko vročem moturju padejo obrati pod 2000. Čim pospešim lučka ugasne. Tudi pod 2000 ne gori stalno ampak se prižiga občasno, a kar pogosto in samo ko je motor segret. Če je kdo pripravljen rešit zadevo se priporočam. Se sicer že dogovarjam z mehanikom, a trenutno nima časa.

Pr mojem so bili isti simptomi, vožnja po AC normalno, ko sem spustil gas pred cestninsko se je prižgala lučka za olje in je začelo brneti, ker sem bil že navajen sem avto ugasnil kar med vožnjo in prižgal nazaj potem je bilo ok, sem menjaval senzorje, na koncu menjal oljno pumpo ki je bila minimalno zrisana, zdaj dela bp.
Življenje je potovanje,uživajte v poti,kajti cilj ni zanimiv!

Ko je že govora o senzorjih za pritisk olja, bi samo nekaj vprašal. Imam vw t3 1.6D navaden dizel s 50KM in me zanima kateri senzor je na filtru in kateri mora biti na glavi motorja? Za kakšen pritisk? Hvala!

Danes sem bil pri zasebnem mehaniku, ki je včasih delal na VW servisu in po njegovih izkušnjah je težava v števcu v armaturni plošči. Dal mi je številko serviserja, ki popravlja takšne mehanske števce, vendar ta nima časa prej kot drugo leto. Pozna kdo koga kjerkoli, ki tudi popravlja takšne stare mehanske števce (baje bi bilo treba prelotati kontakte) ? Hvala za vsak nasvet.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost