Dimenzija jermenov 1.6D T3

Kot ze v naslovu pise, me zanima ce ve kdo ali pa kje bi lahko pogledal kaksna je dimenzija jermenov, ki poganjajo vodno pumpo in altenator. Govora je o VW T3 1.6D 50hp.
Trenutno je povezano vseskupaj z enim jermenom - kar definitivno ni prav, ker je jermen postrani in posledicno ga trga in cvili taki da bi zamenjal z vsakim posebaj. Na bloku je dvojna jermenica.

Ve kdo na pamet ali kje bi lahko nasel ta podatek? V trgovini mu je pokazalo da obstaja 7 razlicnih jermenov, zato se obracam na vas :)

Hvala za pomoc ze v naprej.

Lp Uros

Re: Dimenzija jermenov 1.6D T3

Drugače kot tako, da ti prilepim sliko iz teme, ko @Tomaž obnavlja avto ti ne morem pomagat. Če prav vidim, na desnem piše AV 10 LP 600 La 613... ne me za besedo držat. Naj odgovori nekdo, ki to bolj ve. Drugače pa - šubler v roke za širino in vrvico okoli jermenic za dolžino.....

Slika

LP; Boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Vsi avtomobilski jermeni imajo samo nazivno mero 10 ali 13 (nekateri celo 17) v resnici pa so 9,5 oziroma 12,7 in vedno trgovcu povejte La mero to je zunanja mera jermena pa bo vedel kateri tip jermena vam mora dati seveda s povdarkom na La. Lp, Ld ali Lw je oznaka za srednjo mero. Potem so še jermena z Li mero ki pa je notranja mera jermena ponavadi so to jermena v industriji,....
http://www.gumitehna.si/

Uf hvala za izcrpne odgovore :) sedaj se torej potrebujem samo dolzine, upam da bo @Tomaz napisal kaksne mere je kupil :)

Hvala vsem!

Aja zanima me se, kako se potem na vodni pumpi naspana jermen? Na altenatorju je vodila da naspanas, pri vodni pumpi pa ne vem?

Hvala :)

Ta prva slika v postu me je spomnila na vic o blondinkah, ko je šla v trgovino kupit pokrovček 710 :lol: :lol: :lol:

Drugače je pa tko kot je trabl napisal 10 je preširok in ko kupiš novega ga je treba parkrat šponat dokler se do kraja ne vsede v jermenico, vmes začne cvilit ali ropotat tako kot meni na otvoritveni vožnji. In tudi včeraj sem ga moral še enkrat šponat.
Expert za VW T3

Predsednik VW T3 Kluba Slovenija
http://www.vwT3klub.com

Komisar za starodobna vozila pri SVAMZ

Član:
Mercedes-Benz Klub Slovenija
VW Klub Dolenjske in Bele krajine
UO Svamz

[quote="urkrajnc"]Kot ze v naslovu pise, me zanima ce ve kdo ali pa kje bi lahko pogledal kaksna je dimenzija jermenov, ki poganjajo vodno pumpo in altenator. Govora je o VW T3 1.6D 50hp.
Trenutno je povezano vseskupaj z enim jermenom - kar definitivno ni prav

Derfinitivno je prav.

Dimenzije jermenov:

Keilriemen Kurbelwelle-Wasserpumpe 10x643
nicht bei Servolenkung bis '89 teilweise bis F: K* 033108 903 136 06H A

Keilriemen Wasserpumpe-Generator (45/65 A) bis '89 teilweise 10x600 903 137 068 C

Keilriemen Wasserpumpe-Generator (90 A) bis '89 teilweise 10x625 903 137 068 AJ

Keilriemen Kurbelwelle-Wasserpumpe-Generator (65 A) 10x875
nicht bei Servolenkung ab '89 teilweise ab F: K* 033109 903 137 068B

Keilriemen Kurbelwelle-Wasserpumpe-Generator (90 A) 10x910
nicht bei Servolenkung ab '89 teilweise ab F: K* 033109 903 136 06H B

Keilriemen Kurbelwelle-Wasserpumpe-Generator 10x910
bei Servolenkung 903 136 06H B
Home is were you park it

Anton aus napisal/-a:Ta prva slika v postu me je spomnila na vic o blondinkah, ko je šla v trgovino kupit pokrovček 710 :lol: :lol: :lol:

Drugače je pa tko kot je trabl napisal 10 je preširok in ko kupiš novega ga je treba parkrat šponat dokler se do kraja ne vsede v jermenico, vmes začne cvilit ali ropotat tako kot meni na otvoritveni vožnji. In tudi včeraj sem ga moral še enkrat šponat.

Povej vic jaz ga nisem še slišal :D
Home is were you park it

Sem preletel temo in moram podati tole:

Jaz imam na mojem 10x600 in 10x (nevem dolžine), torej ta slika, ki jo je prilepil Boro.

Ampak tole ni prav, ker mi jermen cvili. Že takrat v moji temi sem spraševal po pravih dimenzijah jermenov, vendar tam nisem dobil odgovora, zato sem iskal podatke drugje in dobil tole na T3 info:

Diesel bis 08/1988 ohne Servolenkung (zwei Keilriemen für WaPu und LiMa)
KW - WaPu: 9,5 x 643
WaPu - LiMa (65 A): 9,5 x 600
WaPu - LiMa (90 A): 9,5 x 623

Torej mora biti širina 9,5 in ne 10 in jaz bom na mojem oba jermena zamenjal.

Hvala vsem za odgovore.

Stvar pa je sledeča.. Nisem bil pozoren na Tomaževi sliki, ampak jaz imam dve jermenici na bloku, ne na vodni pumpi kot on.

Sem danes nabavil oba jermena, kot bi moralo priti, ampak seveda ne paše - pozabil da je drugačni vrstni red jermenic.

Torej kaj pa v tem primeru? Ostane en jermen čez vse skupaj, ali pride kako drugače? Je boljše menjat jermenico na vodni pumpi pa je tako kot pišete drugi ali?

Največji problem pa je v tem, da jermen pri altenatorju ne gre ravno po jermenici, sedaj pa ne vem če je problem, da je tam kaj zvito (nosilci), ali pa bi mogli bit jermeni drugače povezani?

Hvala spet za pomoč!

Slika

Slika

Nisem mehanik, ampak vseeno bom komentiral.

Glede na prvo sliko - če je jermen narejen tako kot na sliki, se vprašam, kje je smisel napenjanja jermena z jermenico in podložkami. Če bi bilo tako prav, ta funkcija ni potrebna, ker vse narediš z alternatorjem. Že zato po moji logiki rabiš dva jermena - enega napneš z jermenico, drugega z alternatorjem.

Glede na drugo sliko - to, kar vidim definitivno ni in ne more biti prav. Jermen mora bit v kar se da ravni liniji.

Jaz bi se malo na tvojem mestu poglobil. Predvidevam, da so jermenice prav tako, kot je na sliki od Tomaža. Takrat dobi smisel tudi napenjanje na jermenici. Pa tudi drugi jermen, ki gre potem na alternator, bo na zunanji jermenici (tam ko je dvojna) potem poravnan.

Zgolj mnenje laika.

LP; Boro

PS: še enkrat sem pogledal slike. Jaz bi dal dva jermena. Zunanji - blok in pumpa. Notranji - blok in alternator (pod pogojem da gre mimo pumpe - če ne gre, pa jermenice menjat iz bloka na pumpo in kontra, pa si tam ko Tomaž). Takrat bi se poravnalo po moje - glede na drugo sliko.
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Ne odkrivajte tople vode, če je švaba že vse tako naredil kot more biti.

Če imaš en jermen potem gre jermen na notranjo jermenico na glavni gredi in potem je vštric z jermenico alternatorja seveda, če imaš originalen alternator. V kolikor ti pri tej konfiguraciji ne paše jermenica vodne pumpe potem zamenjaj jermenico na vodni.

V kolikor niso prave širine jermeni boš imel težave pri varijanti 1 ali 2 jermena.
Expert za VW T3

Član:
UO Svamz

Točno taki, kot so razvidni iz te knjigice, morajo biti.

Jaz sem moje izmeril in so 10x650 in 10x600, tako da niso pravilni in zato cvilijo. Iz spodnjega sem pobral že vse distančne plošče, da ga sploh ne morem bolj zategnit in še vedno je ohlapen.

Grem v nabavo pravih dimenzij 9,5x643 in 9,5x600

Jaz mislim, da je to to, kar se tiče dimenzije jermenov.

jaka666 napisal/-a:Nekaj iz knjigice z navodili

Slika

Je pa zanimivo, da v tej knjižici piše da je menjava olja brez filtra 3,5 in z filtrom 4l. S tem se ne strinjam, ker so za pol litra fulali.
Expert za VW T3

Član:
UO Svamz

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov