Imam eno dilemo, pa me zanima še vaše mnenje....
Na zadnjih štirih šipah, ki so fiksne, torej se ne odpirajo in , ker niso zatemnjene, imam idejo dat dodatno temno pleksi steklo, ki bi bilo cca 1cm odmaknjeno od original šipe. To pleksi steklo bi pritrdil z magnetnim trakom, tako da bi bilo čimbolj zadihtano, seveda pa ne bo 100% zadihtano.
Prednost take zatemnitve vidim v tem, ker bi dodaten sloj stekla in zrak vmes služil kar precej dobro, kot dodatna toplotna izolacija. Poleg tega pa menim, da take zatemnitve ne bi rabil dat homologirat, ker se kadarkoli lahko odstrani in nazaj napopa.
Zanima me pa predvsem kako velik bi bil problem kondeza v tem medprostoru med steklom in pleksijem. VEm, da bom lahko pleksi v vsakem trenutku odstranil (no med vožnjo lih ne) in pobrisal. Ampak ne bi rad to non stop delal. Imam doma v eni sobi termopan okno, ki je "spustilo" plin in recimo, da so tu približno enaki pogoji kot bi jih ustvaril z to mojo "inovacijo"

In v tem oknu se pod določenimi pogoji pojavi kondenz. Ne ful, ampak se, in potem, ko na to okno posije sonce, izgine. No imamo pa tud ena balkonska vrata, ki nimajo termopan zasteklitve, ampak še star način dveh stekel, ki se ločita tako, da razpeš okvir. Ampak tukaj se pa res skoraj nikoli ne pojavi kondenz vmes.
Sicer sem gradbenik, in bi take zadeve moral najbolj vedeti

in tudi sem kar precej prepričan, da bo se pojavil kondenz v določenih pogojih, vendar je v kombiju in na zunanji šipi toliko spremenljivo okolje, da si ne morem mislit v kolikšni meri bo tega kondenza. Namreč vlaga v zraku v avtu ogromno niha, pa tudi temperatura zunanje šipe, sploh med vožnjo....
Sej verjetno bom, preden nabavim pleksi, probal v podobni meri zatesnit s polivinilom, namesto s pleksijem, pa da vidim.... no, vseeno me zanima kako mnenje ali izkušnja...