Re: Zavesice za okna ali zatemnitev s srebrnimi termo senčni

Zraven dobiš prozorno folijo s katerimi narediš šablone, potem pa samo zarobiš. Dela je za pol dneva, pomoje. Priseski pa znajo popustit, odvisno tudi kako jih pritrdiš, če je šipa čista in seske prej navlažiš, kar držijo. Lahko pa v rob všiješ magnet in se ti prime na pločevino, če nimaš vse v tapetah.
Živiš samo enkrat, a če to narediš pravilno, je enkrat dovolj. (Joe E. Lewis)

Patrik napisal/-a:aja? Nisem vedel, sem mislil, da če ima več slojev, da tudi bolj ščiti pred vdorom toplote in zmanjša segrevanje. enako kot izolacija na hiši, če imaš samo cigl ali pa izolacijo z fasado je kot dan in noč.

kaj je težko tole doma izdelat, če bi naprimer kupil pri mixiju oni komplet za 77€, ter si sam doma sčaral senčnike za zadnji del avta? Pa kakšna je kaj kvaliteta priloženih priseskov, da nena držijo 5 ur, pol pa dol padat začnejo eden za drugim ali pa da ti po enem letu kampiranja nič več ne primejo ?

Lp,Patrik

ne...tud pr hiši je izolativnost bolša samo, če je en sloj izolacije debelejši oz. kakšna je toplotna prevodnost tega sloja.. pa sploh ne moreš primerjat... ker tukaj je govora o le kakem slabem centimetru izolacije. največ pred vdorom toplote bo učinkovala "srebrna" folija na zunanji strani, ki bo odbijala sončne žarke. za nekaj izolativnosti pa poskrbi dejstvo , da je dodatni sloj česarkoli med šipo in notranjostjo. Tud če bi bil le cajtng papir. Zato sam razmišlam celo da bi nabavil tiste poceni zaščite pred vročino iz merkurja, ki so po 3 eur, pa imajo sloj folije pa sloj blaga. Pa kupim pol še tiste drukerje pa si naredim senčnike.

da pa ohranjaš noter toploto je pa tud zelo pomembno dejstvo, da je še en sloj česarkoli med šipo in notranjostjo. (dokaz je post od @mondxxi-ja malo gor, ko omenja da se mu zdi da zavese celo bolj izolirajo kot ti senčniki. ) To sicer ne verjamem in je gotovo le občutek imel tak, ampak dokaz pa je da neke velike razlike ni.

Je pa res da so tiste iz mixija nekolk lepš, tako, da bom mogoče celo dal tistih 77 eur ... bom še razmislil. Ampak gotovo se pa ne splača dajat trikrat več za tiste ki imajo 9 slojev. ne vem česa. že teh 7 slojev ne vem kaj majo pomen. Važna je tista folija, pa ajde če je neka plast toplotne izolacije, pa da je na notranji strani lepo blago.

če je težko nardit..? ... ne vem .. jaz tud ne znam šivat, ampak tako na občutek ti ne bi smel noben več kot 20 eur vzet za tist trak okol našit. če pa drukerji dobr držijo pa upam, da kdo , ki ima izkušnje pove, če je zadovoljen

aja pa to, če boš delal , pazi da jih boš naredil tako velike, da bodo zadihtali
"Le cesta daje potepuhu sanje,
pa naj tisočkrat mu bo grenek kruh"

Dane Zajc

V mixiju sm nabavil 4.5 m folije 7plastne okoli 60eu potem obrobe rips trak cca 40m sirine 3.8cm po 0.68eu pa se magnetke cca 30eu. Magnetke je in se bo draga vsila v rob ampak pride v postev samo za zadnji del kombija ker nimam tapet. Spredaj sem odrezal tako da vse skupaj stoji samo. Sem navdusen nad magnetki sm pa vse odrezal po meri pa mi je malo zal da nisem pustil malo vec da bi vse skupaj bolje tesnilo tko pa na vsake toliko pride malo svetlobe not. Na zadnjih sipah jih imam skos in se zelo pozna da ni tako vroce.

Re: Zavesice za okna ali zatemnitev s srebrnimi termo senčniki

Imam eno dilemo, pa me zanima še vaše mnenje....

Na zadnjih štirih šipah, ki so fiksne, torej se ne odpirajo in , ker niso zatemnjene, imam idejo dat dodatno temno pleksi steklo, ki bi bilo cca 1cm odmaknjeno od original šipe. To pleksi steklo bi pritrdil z magnetnim trakom, tako da bi bilo čimbolj zadihtano, seveda pa ne bo 100% zadihtano.

Prednost take zatemnitve vidim v tem, ker bi dodaten sloj stekla in zrak vmes služil kar precej dobro, kot dodatna toplotna izolacija. Poleg tega pa menim, da take zatemnitve ne bi rabil dat homologirat, ker se kadarkoli lahko odstrani in nazaj napopa.

Zanima me pa predvsem kako velik bi bil problem kondeza v tem medprostoru med steklom in pleksijem. VEm, da bom lahko pleksi v vsakem trenutku odstranil (no med vožnjo lih ne) in pobrisal. Ampak ne bi rad to non stop delal. Imam doma v eni sobi termopan okno, ki je "spustilo" plin in recimo, da so tu približno enaki pogoji kot bi jih ustvaril z to mojo "inovacijo" :) In v tem oknu se pod določenimi pogoji pojavi kondenz. Ne ful, ampak se, in potem, ko na to okno posije sonce, izgine. No imamo pa tud ena balkonska vrata, ki nimajo termopan zasteklitve, ampak še star način dveh stekel, ki se ločita tako, da razpeš okvir. Ampak tukaj se pa res skoraj nikoli ne pojavi kondenz vmes.

Sicer sem gradbenik, in bi take zadeve moral najbolj vedeti :) in tudi sem kar precej prepričan, da bo se pojavil kondenz v določenih pogojih, vendar je v kombiju in na zunanji šipi toliko spremenljivo okolje, da si ne morem mislit v kolikšni meri bo tega kondenza. Namreč vlaga v zraku v avtu ogromno niha, pa tudi temperatura zunanje šipe, sploh med vožnjo....

Sej verjetno bom, preden nabavim pleksi, probal v podobni meri zatesnit s polivinilom, namesto s pleksijem, pa da vidim.... no, vseeno me zanima kako mnenje ali izkušnja...
"Le cesta daje potepuhu sanje,
pa naj tisočkrat mu bo grenek kruh"

Dane Zajc

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost